26/7/17

Γιατί τα… νταούλια των αγορών χάλασαν το πάρτι του Μαξίμου

Ανελέητοι οι «ραντιέρηδες» κράτησαν ψηλά το επιτόκιο 
Γρηγόρης Τζιοβάρας
Κατηφής ο Τσακαλώτος, που την άνοιξη του 2014 εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση που δανειζόταν σε αγγλικό δίκαιο, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Ανελέητοι, ως συνήθως, οι «ραντιέρηδες» επεφύλαξαν μια άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση «φυγή προς τα εμπρός» που συνιστά στην πραγματικότητα η βεβιασμένη έξοδος στις αγορές, η οποία αποφασίστηκε για επικοινωνιακούς λόγους και κόντρα στις προειδοποιήσεις αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, όπως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Μάριο Νράγκι και ο εγχώριος κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Τα… νταούλια δεν έπαιξαν τελικώς τους εύθυμους σκοπούς που περίμενε η κυβέρνηση και οι χοροί και τα πανηγύρια που ετοίμαζαν στο Μέγαρο Μαξίμου αναβλήθηκαν επ΄ αόριστον.
Κι αυτό διότι το επιτόκιο που εξασφαλίστηκε στην πρώτη έπειτα από τρία χρόνια έκδοση ελληνικών ομολόγων ήταν υψηλότερο του αναμενομένου και στη  πραγματικότητα κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε πετύχει η ανάλογη προηγούμενη έξοδος στις αγορές που είχε γίνει την άνοιξη του 2014 και είχε λοιδορηθεί με όλα τα μέσα από τους σημερινούς κυβερνώντες. 

Οι υπολογισμοί που γίνονται από ειδικούς αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα πιο ακριβά από το 2014, καθώς το spread, δηλαδή η διαφορά της επιτοκιακής επιβάρυνσης σε σχέση με τη Γερμανία, ήταν τότε 435 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται τώρα στις 481 μονάδες βάσεις αφού η Γερμανία που δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση +0,6% το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186%.

Η…. μοίρα, μάλιστα, το έφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με ερώτηση στη Βουλή στηλίτευε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επειδή το ομόλογο που είχαν εκδώσει ήταν στο… αγγλικό δίκαιο, να είναι εκείνος που το απόγευμα της Τρίτης βγήκε κατηφής και με φόντο τις φυλλωσιές του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσει ότι ήταν επιτυχής η έξοδος στις αγορές.
Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος του υπουργού Οικονομικών αλλά και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε -«βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ' την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές»- μαρτυρούσαν την διάψευση των προσδοκιών που ήταν, εξάλλου, εκείνη που έκανε τον… λαλίστατο, ου μην αλλά και αισιόδοξο, μέχρι το μεσημέρι τα ίδιας μέρας πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει τον σχολιασμό του αποτελέσματος, αναθέτοντας τον άχαρο αυτό στον κ. Τσακαλώτο.  

Κρύβουν τις συγκρίσεις με το 2014
Ο υπουργός των Οικονομικών ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είχαν γνωστοποιούνταν την ίδια ώρα από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο μέσω non paper διατεινόταν ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Κατά τους προπαγανδιστές του πρωθυπουργικού γραφείου, «είναι σημαντικό επίσης ότι, από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». 

Αποφεύγουν ωστόσο να συγκρίνουν τα στοιχεία Και παρότι συγκρίνουν τα επιτόκια των δύο εκδόσεων – του 2014 και της τωρινής, δεν κάνουν το ίδιο για τα υπόλοιπα στοιχεία καθώς η σύγκριση δείχνει ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές ήταν πολύ πιο επιτυχημένη, καθώς οι πρόσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ από 550 ενδιαφερόμενους με το κουπόνι να είναι στο 4,75 και την απόδοση στο 4,95%.

Τσακαλώτος: Με αυτοπεποίθηση για τον Αύγουστο του 2018
Στο κυβερνητικό non paper υποστηρίζεται, εξάλλου, «το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος». Σε ανάλογους τόνους ο υπουργός Οικονομικών  «συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές» και «αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».

Και ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε ότι «θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη» διαδικασία εξόδου στις αγορές «για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνηση μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί».

Ν.Δ: «Οι όροι θα ήταν καλύτεροι, αν…»
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία των κυβερνητικών ανακοινώσεων και χωρίς να καταφύγουν στην ακραία κριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμίσουν όλα όσα έλεγαν τότε τα νυν κυβερνητικά στελέχη. 

«Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο»,  ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας: «Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».

«Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε: «Μια κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

ΔΗ.ΣΥΜ.: «Επιτίθενται στη νοημοσύνη μας»
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της αφού θυμίζει ότι ο μυν πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία εξόδου στις αγορές το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story», κάνει λόγο για «κραυγαλέα και προκλητική αντίφαση που αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».

«Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα», επισημαίνει η ΔΗ.ΣΥΜ. και τονίζει:. «Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ».

Επισημαίνονται, εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση τα εξής: «Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα».

«Όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική», συνεχίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταλήγει: «Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας».

Θεοδωράκης: «Επιλέγουμε κατσαπλιάδες….»
«Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει με το επιτόκιο που πήρε. 

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, η διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι η εξής: «Επιλέγουμε λάθος ηγέτες. Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ. Όταν λοιπόν ο ψηφοφόρος αύριο πάει στις κάλπες, πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του έχει ένα τίμημα. Αν ψηφίσει τον ένα, θα χρεώσει την χώρα κάποια παραπάνω δισεκατομμύρια».

Βενιζέλος: Έξοδος από την… εξουσία
Καταιγιστική υπήρξε τέλος, η κριτική που άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θύμισε ότι την άνοιξη του 2014 «η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του "στημένη θεατρική παράσταση" και "πάρτι τοκογλύφων", σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια,  εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία». 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτιέται αν υπήρξε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα  δεδομένα της Ευρωζώνης και αφού απαντά ο ίδιος αρνητικά, επισημαίνει τα εξής:

Πρώτον: Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Δεύτερον, η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου  χρέους, συμβολικά κρίσιμη, και

Τρίτον, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των  ομολόγων του 2014. 
«Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία». 
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Άντλησαν μόνο 1.5 δισ. ευρώ. Τά άλλα 1.5 δισ. ευρώ είναι ανταλλαγή - ανακύκλωση ομολόγων.

    "Η «Καθημερινή» στην ανάλυσή της σημειώνει: Το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Το 1,5 δισ. προήλθε από επενδυτές, οι οποίοι αντάλλαξαν το ομόλογο που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με το νέο, και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από επενδυτές που αγόρασαν απευθείας τον νέο τίτλο.
    Το πραγματικό κόστος είναι στα επίπεδα του 4,9%, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς, καθώς η ανταλλαγή του ομολόγου του 2019 έγινε σε τιμή 102,6. Δηλαδή, οι κάτοχοί του πληρώθηκαν από το Δημόσιο 102,6 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ομολόγου που έδωσαν πίσω για να πάρουν το νέο".

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500156431

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι αυτοί οι λαλίστατοι ως άνω πολιτικοί χώροι (πολιτικά αποχωρητήρια μάλλον) τι διαφορετικό θα έκαναν και θα κάνουν; Διότι αυτό που κατανοεί ο μέσος νούς είναι πως δεν διαφωνούν σε τίποτε, ή κάπως καλύτερα θα λέγαμε ότι διαφωνούν συμφωνώντας. Η Νέα Δημοκρατία και η σκόρπια συμπαράταξη καθώς και οι λοιπές "δημοκρατικές" δυνάμεις όπως και ο νέος ΣύΡιΖα του Τσίπρα και των παρατρεχάμενων του, συμφωνούν σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την γνωστή "μεγαλοφυή" ντρίπλα να αποκαλείται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών ως η δήθεν "εθνική μας βαριά βιομηχανία" (!) , πέφτουν πια οι μάσκες και αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση μας η αληθινά βαρειά εθνική βιομηχανία μας είναι η ζητιανιά.
    Και ο Τσαλακωμένος πανηγυρίζει :
    http://www.capital.gr/oikonomia/3228788/eu-tsakalotos-tha-akolouthisei-kai-deuteri-kai-triti-ekdosi-omologou
    Με απλά λόγια «beggar’s pride»!
    Η ξεφτίλα μας , καμάρι μας.
    Δόξα και έπαινός μας το ότι δανειζόμαστε και μάλιστα τοκογλυφικά (σε σχέση με τα άλλα τρέχοντα επιτόκια) .
    Ούτε λόγος να γίνεται για παραγωγικές αποδόσεις ζωντανής οικονομίας, αναβίωση τής πεθαμένης βιομηχανίας μας και τής όποιας άλλης επικερδούς μεταποίησης και τέτοια "συντηρητικά" ντεμοντέ μοντέλα.
    Πώς λέγαμε κάποτε "εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο ...έτσι";
    Ε! Τώρα μάς λένε γεμάτοι καμάρι:
    "πίσω και βαθύτερα μέσα στην χαβούζα που άνοιξε ο Αντρέας".
    Να παινευόμαστε για την "πιστοληπτική" μας ικανότητα, πάει να πεί να χαιρόμαστε (αν είναι δυνατόν !) για την ετοιμότητα των τοκογλύφων να μάς δέσουν σφιχτότερα με αγκαθωτά συρματόσχοινα.
    Και τα κουφάρια των εργοστασίων μας που τα ρήμαξαν οι προοδευτικάριοι απατεώνες άρπαγες και τεμπέληδες συνδικαληταράδες, ήδη τα δίνουμε για να κάνουν τάχα "πολιτιστικές" δράσεις τα ποικίλα επιδοτούμενα από το αίμα μας μπουλούκια "καλλιτεχναράδων" .
    Αλήθεια αγόρασαν ομόλογο εμπιστοσύνης στην αριστερή μας κυβέρνηση οι επιδοτούμενοι καλλιτέχνες μας; π.χ. Καζάκος, Λαζοπουλάκης, Τζιμάκος;
    Τι λέω τώρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.