17/7/17

Παράλληλο νόμισμα


Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα γέλια μου από τις ανοησίες που γράφουν σοβαροφανείς αναλυτές για το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Βαρουφάκη. Είναι τόσο ξενέρωτοι που δεν μπορείς καν να τους φανταστείς να πίνουν κάτι για να την ακούσουν. 
Η δική μου εξήγηση έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα. όσο πιο μεγάλη και προκλητική μα@@@@@ γράψουν σε ένα δημοφιλές site τόσο νομίζουν ότι ανεβαίνει η αξία τους.
Ανοησίες θεωρητικές για το ρόλο του χρήματος, τη ρευστότητα και δεν ξέρω γω τι άλλο. Κανείς τους δεν μπορεί να κάνει δυο πράξεις. Θα τις κάνω εγώ για πάρτη τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι 30 Ιουνίου 2015 ανάλωσε/δεν πλήρωσε γιατί δεν την έφταναν τα έσοδα (σύμφωνα με τα δελτία που υποχρεούνται να εκδίδουν οι ίδιοι) €6 δισ: €2.5 δισ από τα αποθεματικά (είχε μείνει όλο το δημόσιο με €77 εκατ!), €1.9 δισ από repos (αναγκαστικός δανεισμός από φορείς του δημοσίου), €1.6 δισ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (βεβαιωμένες). 
Επίσης φόρεσε άγνωστα (σε μένα) φέσια που δεν είχαν βεβαιωθεί μέχρι τότε. Εκτιμώ τα "άγνωστα" φέσια σε τουλάχιστον άλλα €4 δισ (τόσα τράβηξε πρόσθετα σε repos και αυξήθηκαν τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα τους επόμενους μήνες, ενώ το μνημόνιο ήταν πλήρως χρηματοδοτημένο). Παρά τούτο, μένουμε στα παραδεδεγμένα και μη αμφισβητήσιμα €6 δισ.

Τι θα έκανε το παράλληλο σύστημα πληρωμών για την κυβέρνηση που διαπραγμάτευεται με τους πιστωτές; Ας υποθέσουμε πως μπορούσε να μπει σε εφαρμογή το πλάνο Βαρουφάκη από τον Απρίλιο 2015. Ας δούμε το σύστημα όπως μας το λένε: 10% της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων σε κουπόνια. Το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου είναι €18 δισ ετησίως, ή €1.5 δισ το μήνα - δηλαδή, κουπόνια €150 εκατ το μήνα. Μέχρι τον Ιούνιο 2015 θα είχε κρατήσει στα ταμεία του το κράτος €450 εκατ παραπάνω. Αντί για €77 εκατ την 30 Ιουνίου θα είχε €527 εκατ. Αντί για μισής μέρας καβάντζα θα είχε καβάντζα μιας εβδομάδας (λιγότερο, αλλά ας πούμε)!
Μπορούμε να κάνουμε όση θεωρητική συζήτηση θέλουν οι τύποι που υποτίθεται συζητούν σοβαρά το ουάου πλάνο. Η πραγματικότητα λέει πως, το πλάνο που φέρνουν γύρα τα μπουμπούκια Γιάνης, Γκλεν και Τζέιμι και θα άλλαζαν την Ευρώπη, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έδινε μια παράταση τεσσάρων ή πέντε ημερών στις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης.
 Η πλάκα είναι πως ο Γιάνης πούλησε στους εκστατικούς υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο το πλάνο με κίνητρο διακράτησης των κουπονιών μετά από ένα χρόνο! Τους άρεσε πολύ, γιατί κανείς τους (των τριών καμπαλλέρος συμπεριλαμβανομένων) δεν ενδιαφερόταν να δει την πραγματικότητα μέσα στην οποία εξελισσόταν η διαπραγμάτευση.
Είπα "στην καλύτερη περίπτωση" για διάφορους λόγους. Να μη θεωρητικολογήσουμε για την απαξίωση των κουπονιών. Απλά και πρακτικά πράγματα: η φορολογία των δημοσίων υπαλλήλων είναι λογιστική εγγραφή. Οπότε είτε τα κουπόνια δεν θα απέφεραν παρά ελάχιστη ή καθόλου ρευστότητα, ή θα δίνονταν αντί ευρώ μετά τους φόρους - η σοσιαλιστική επανάσταση θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στη θεωρία μπορούμε να συζητήσουμε παράλληλα συστήματα πληρωμών. Σύστημα παράλληλων πληρωμών ως όπλο κατά τη διαπραγμάτευση απλώς δεν υπήρχε - ώστε να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ. Οι ανάγκες σε ρευστότητα ήταν περισσότερο από δεκαπλάσιες για να εξασφαλισθεί μερικών εβδομάδων χρόνος. Σε ένα μήνα, με το κανονικό ευρώ φυλαγμένο σε απορροφητήρες, το δημόσιο θα εισέπραττε τα κουπόνια του!
Από όπου και να το δεις, το πλάνο Β το μόνο που δεν μπορούσε να κάνει ήταν να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ανεξαρτήτως προθέσεων των οπαδών του πλάνου.
Τι να πεις όμως για τους τυπάκους που για λίγα χτυπήματα στο site, δηλαδή καμιά δεκαριά ευρώ παραπάνω, λένε τις σοβαροφανείς μπούρδες.


George J. Prokopakis

17 σχόλια:

 1. Πέστα.

  Όχι ότι θα σωθούμε από τους αριστερούς της κουτάλας, αλλά όλες οι μαφίες έχουν την κερκόπορτά τους ( βλέπε Ισλανδία ).

  Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να αντισταθούμε εάν θέλουμε, αλλά πόσους νεκρούς θα μετρήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ολοι (οπως πάντα) γίνονται ειδικοί για ολους κσι για όλα. Είμαστε ενα τεραστιο bouρδέλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρά τα τρανταχτά γέλια του εν λόγω ορκ (σημ.: τα υποχθόνια αυτά τερατομορφα πλάσματα εμπνευση από τον "αρχοντα των δαχτυλιδιών") και παρά τα γοερά κλάματα τα δικά μας, η αλήθεια είναι πως δεν θα περίμενα κάποια άλλη αντιδραση από το προκοπακι, που ως ακολουθος της "δράσης" δρούσε και δρα και ενεργεί μέσα στα πλαίσια των δικών του συμφερόντων. Όπως επίσης είναι βεβαιο ότι η οποιαδήποτε αμοιβή σας κ. Προκοπακη που υποθέτω θα ήταν και πάνω της συνήθους όταν εν έτει 2013 σας διόρισαν πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ η προεδρική τότε αμοιβή σας (ακολουθούμενη νομίζω με 6 μηδενικούλια) στα σίγουρα δεν θα πάθαινε τόση μεγάλη ζημιά από το 10% της αντικατάστασης της με κουπόνια.

  Απλά τώρα, μετά από κάθε ισχυρή δόση δηλητηρίασης με την οποία υποτίθεται η ελιτ μας καθε φορά μας διασώζει, αλλά στην πράξη σκαρφαλωμένη στο σβέρκο μας χαζογελάει με το μαρτύριο μας για να κρατήσει το ευρώ της που τόσο πολύ για χάρη του σαλιαρίζει, τότε ακριβώς είναι που βγαίνουν και οι διάφοροι βερολινέζοι καλικάντζαροι για να μας πείσουν πόσο καλά έγιναν τα πράγματα και για αυτό σκάνε από χαρά και από τα γέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν η νομενκλατούρα που λυμένεται την χώρα πότε με μπλέ μανδύα πότε με πράσινο κόκκινο ή πορτοκαλί και με συνδυασμούς χρωμάτων, μία γέννα είναι όλοι τους, απεχθάνεται μεταρρυθμίσεις σε παιδεία έρευνα και στα πάντα, νοοτροπία πολιτισμό τα πάντα, name it, γιατί έτσι επιβιώνει, αντί για παραγωγή εξαγωγή υλικών και πολιτιστικών αγαθών, σκέφτεται καλπουζανιές και κολομπαρλίκια όπως Παράλληλο νόμισμα εισαγωγές βορειαφρικανών με τις καραβιές και άλλα τοιούτα. Άντε ψευδοαριστεροδέξια λαμόγια με ολίγην από ψευδοσοσιαλδημοκρατία βρήτε και κανένα παράλληλο σύμπαν να κρυφτεί η χώρα γιατί η κατάντια της είναι τέτοια που δεν είναι ούτε για παράλληλο μπαλκόνι να βγει να πάρει αέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ.
  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ (250 ΔΙΣ ΕΥΡΩ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ,ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟ 2010,ΒΑΣΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ)ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΥΨΟΣ,ΤΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ?
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΡΩΤΩ...
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ...
  ΠΡΟΤΑΣΗ. Α)ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Β)ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΑΝΤΕ ΑΝΩ ΤΩΝ 35
  Γ)ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.
  ΑΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΤΕ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιο καλύτερα να ειπωθούν δεν γίνεται. Να προσθέσω ότι το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιεί ευρώ έτσι στη ψύχρα. Δεν βλέπω να έπαθε κάτι.

   Διαγραφή
  2. Το θέμα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές το αναφέρει ο γνωστός Προκοπάκης σε άλλο άρθρο και είναι επιεικώς μία χοντρή μπούρδα.

   Κατ΄αρχήν εκ του νόμου περί επιταγών, απαγορεύεται η έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών και η προσκόμιση μιας τέτοιας επιταγής σε ταμείο τράπεζας υποχρεώνει την άμεση εξόφληση της, άνεξαρτήτως της όποιας μεταχρονολόγησης.

   Εκεί κάπου στο 2002 με εσωτερικές οδηγίες οι τράπεζες άρχισαν να παρακρατούν μεταχρονολογημένες επιταγές σχεδόν αποκλειστικά επιχειρήσεων, ώς ασφάλεια σε δάνεια που είχαν χορηγήσει. Δεν υπήρχαν λογιστικές εγγραφές αλλά φάκελλοι με επιταγές κρυμμένοι στα πιό απίθανα σημεία, λόγω της παρατυπίας.

   Κανένας δεν ξέρει επισήμως σήμερα για πόσα λεφτά μιλάμε, δεδομένου ότι η δουλειά γίνεται άτυπα και στα κρυφά.

   Οι αεράτες αυτές επιταγές δεν συνιστούν σύστημα, δεν κυκλοφορούν εκτός Τραπεζών, και δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Κυρίως δεν αφορούν τους κοινούς πολίτες.

   Επιπλέον το τελευταίο διάστημα η δυνατότητα χρήσης καρνέ επιταγών έχει περιοριστεί σε τεράστιο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν.

   Διαγραφή
  3. Dimitri και μόνο απο τις απαντήσεις που δίνεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές δείχνεις ότι δεν έχεις σχέση με τον έξω κόσμο.
   Ο κάθε κακομοίρης με ένα μπλοκ επιταγών γινόταν Γκρινσπαν και Τρισε και τύπωνε λεφτά.
   Έχοντας 10000 ευρώ στο λογαριασμό του έγραφε όσα ήθελε με την ελπίδα ότι την ημέρα την ημέρα της αποπληρωμής υα υπηρχαν λεφτά στον λογαριασμό.
   Εχεις ακούσει τίποτα για "επιταγές ευκολίας";
   Μπούρδες δεν λέει ο Προκοπάκης, απλώς δεν τον καταλαβαίνεις.
   Λήξις.

   Διαγραφή
  4. Συμπαθάτε με κύριε andpiκ αλλά μετά από 36 χρόνια στην Τράπεζα Ελλάδος κάτι περισσότερο από εσάς γνωρίζω για τις επιταγές. Αν ενδεχομένως έχετε και την νοητική δυνατότητα να συνομιλήσετε με κάποιο τραπεζικό στέλεχος για αυτά τα θέματα, σας συνιστώ ενθέρμως να το κάνετε μήπως και βελτιώσετε την άμαθεια σας.

   Αν δεν τα καταφέρετε (πιθανόν), στην διάθεση σας για να σας εξηγήσω με απλές λέξεις το νομικό και διαχειριστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις ιδιωτικές επιταγές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ.

   Διαγραφή
  5. "36 χρόνια στην Τράπεζα Ελλάδος" . Στην καλύτερη κατασκήνωση ήσουν Dimitri. Μαλλί, γυαλί και παντελόνι LEE!!! Θα έχουμε και κοινούς γνωστούς. Ανθρώπους που όλη τη μέρα ηταν στο κέντρο της Αθήνας περιφερόμενοι.
   Εξήγησε σε παρακαλώ τα υποκαταστήματα της ΤτΕ τι χρειάζονται πια;
   Ετσι εξηγούνται πολλά... Θυμάμαι την απορία ( και δυσπιστία ) ξενων θεσμικών επενδυτών όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω απεργίας έκλεισε το TARGET 2 και η χώρα δεν μπορούσε να κάνει καμία διασυνοριακή πληρωμή ή είσπραξη. Ρεζίλι παγκοσμίως. Καλά κάνετε όμως, αφού σας περνάει!
   Dimitri ποιές διατάξεις θα επικαλεστείς, όταν και το τελευταίο λογιστήριο σε αυτή τη χώρα ήξερε πως δούλευε στην πράξη η μεταχρονολογημένη επιταγή!
   Σου επαναλαμβάνω. Δεν έχεις καμία σχέση με την πραγματικότητα!
   Εχεις πάει σε γκισέ τραπεζας ζητώντας να εισπράξεις επιταγή μήνα την ίδια μέρα;
   Τι ενέργειες γίνονταν απο πλευράς της τραπέζης, ξέρεις ( όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη);

   Διαγραφή
  6. Τώρα λοιπόν κύριε andpik που με την σοφία σας εξηγήσατε στους ξένους Θεσμικούς τα του TARGET 2, δεν τους κάνετε και μία ακόμη ερώτηση για το παράλληλο σύστημα του Προκοπάκη, ώστε να ενημερωθούμε και εμείς οι κατασκηνωτές ;

   Και αφού τελειώσει αυτό το θέμα, μπορείτε να μας κάνετε (λόγω της τεράστιας εμπειρίας και των γνώσεων) ένα μικρό μάθημα πως πληρώνονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές στα γκισσέ για να ενημερωθούμε και εμείς οι άσχετοι ;

   Εσείς που έχετε τόσο μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, βοηθήστε.

   Διαγραφή
 6. Μηπως εμείς μπορούμε να κρατήσουμε τα γέλια μας, με αυτά που γράφεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Dimitri ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1990.ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ.ΕΤΣΙ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΛΑΦΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΔΙΑΘΕΤΩ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ.ΕΤΣΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΤΣΙ ΑΥΞΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΥΣΚΑ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΑΥΤΑ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ.ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΙΔΕΟΥΣ ΣΚΙΖΟΥΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ.Κ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΜΕΤΙΚΗ.ΑΙΔΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 20 ΑΝΤΕ 30 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ.ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥΣ.ΑΙΔΩΣ ΝΤΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΑΣΣΑΡΕΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην μπερδεύεις, αφού λές ότι έχει εμπειρίες, το πώς διαχειρίζονται οι Τράπεζες τις μεταχρονολογημένες επιταγές, με την μπούρδα του Προκοπάκη ότι αυτό είναι ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

   Ένας ακριβής ορισμός θα ήταν "παράτυπες τραπεζικές διαδικασίες λήψης και τήρησης ρευστοποιήσιμων στοιχείων σε ασφάλεια λογαρισμών χορηγήσεων". Αυτό δεν έχει σχέση με πληρωμές.

   Η κυκλοφορία των μεταχρονολογημένων επιταγών γενικώς, όπως αυτή τελικά "νομιμοποιήθηκε" με εσωτερικά έγγραφα Τραπεζών κοντά στο 2002 δεν επέδρασε καθόλου στο Μ3, επειδή δε θεωρείται κυκλοφορούν στοιχείο ενεργητικού, αλλά μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως άτυπη υποσχετική. Πλέον αυτού δεν υπάρχουν στατιστικά επειδή το μέγεθος δεν υπάρχει θεωρητικά, ουδείς επιθυμεί να το μετρήσει και ουδείς θέλει να μετρήσει τις όποιες επιπτώσεις του στα νομισματικά.

   Θα μπορούσαν βέβαια να υποκατασταθούν από γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές αλλά ουδείς θέλει να πληρώσει τα τελή υπέρ Δημοσίου, και το γνωστό Δημόσιο αδιαφορεί για δεκαετίες για την απώλεια των εσόδων.

   Διαγραφή
  2. ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ (ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ,ΑΝΩ ΤΩΝ 250 ΔΙΣ)ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ.

   Διαγραφή
 8. Οντας ασχετος στα οικονομικα θα ηθελα να μαθω αν αυτο το συστημα ειναι οπως αυτο που θυμαμαι παιδι οταν η μητερα μου πληρωνοτανε απο το Δημοσια με πακεττα δισεκατομυριων δραχμων που εμεις τα παιδια παιζαμε με αυτα.
  Φυσικα ενα αυγο κοστιζε 2 δις.
  Τετοιο θελανε ο ναρκισσος και η παρεα του να μας εφαρμοσουν ?.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΜΗ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ.ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.