22/7/17

Ελένη Θεοχάρους: If an operation is difficult, you are not doing it the proper way!

FILE PHOTO. O Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Της Ελένης Θεοχάρους
«Αν μια εγχείρηση είναι δύσκολη, δεν την κάνεις σωστά» έγραφε μια πινακίδα μέσα στο χειρουργείο, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, όπου είχα την τύχη να μαθητεύσω. Και έκτοτε θυμάμαι αυτήν τη φράση, κάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσχέρειες στη διεκπεραίωση μιας επέμβασης.

Αυτό σκεφτόμουν συνεχώς και στο Κραν Μοντάνα όπου έβλεπα να καταρρέει η πολιτική της ΔΔΟ, του εξευμενισμού, των ακρωτηριασμών. Μια πολιτική που εκ διαλειμμάτων εφαρμόστηκε για 40 τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και στόχευε τάχα στη «διάσωσή μας και στην απαλλαγή μας από την κατοχή», στην επανένωση και στην ειρηνική συμβίωση. Μια πολιτική που στηρίχθηκε στις συνεχείς υποχωρήσεις, στις συνεχείς παραβιάσεις κόκκινων γραμμών, στην προσπάθεια εξευμενισμού της Τουρκίας με συγκαταβάσεις και αποδοχές των όρων της, στην ανάληψη ευθυνών που σε καμιά περίπτωση δεν βαρύνουν την ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστικά σας λέγω ότι Καταλανός ευρωβουλευτής μού έλεγε τις προάλλες, εις επήκοον πάντων, «για τα εγκλήματα που διαπράξαμε σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και για πόσους σφάξαμε από το 1963 μέχρι το 1964». Το έμαθε στην πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας ALDE στην Κύπρο όπου συνάντησε τους δύο «Προέδρους», πήγε και στα δύο «κράτη» και επισκέφθηκε τα «σύνορα». Αυτά περίπου έγραψε σε αναφορά του στον Γιούνκερ, μετά την εν λόγω επίσκεψη και ο πρόεδρος της ALDE Guy Verhofstadt.

Η θεραπευτική επέμβαση, που προσπαθούσαν να κάνουν τόσα χρόνια οι ένθερμοι θιασώτες της ΔΔΟ, παρουσίασε πολλές δυσκολίες, γιατί δεν γινόταν σωστά. Και παρόλο που διαφωνώ με την εν λόγω εγχείρηση, η οποία απλώς αποσκοπεί στον ακρωτηριασμό του νησιού, των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπερηφάνειας και της ελληνικότητας του τόπου, έβλεπα ότι αποτύγχανε συνεχώς γιατί δεν γινόταν σωστά. Βλέπετε, οι υποστηρικτές της ισχυρίζονταν ότι τη στηρίζει το 70% του πληθυσμού, αλλά δεν τόλμησαν ποτέ να ρωτήσουν τον κόσμο. Και να του πουν ξεκάθαρα τι διαλαμβάνει.

Αλλά, δεν βρισκόταν λύση ούτε στη βάση της ΔΔΟ και τελικά εκείνο που συζητήθηκε στο Κραν Μοντάνα δεν ήταν η Ομοσπονδία αλλά η παράδοση της εξουσίας στους Τουρκοκύπριους με αντάλλαγμα την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων. Οι συνομιλητές δεν εντόπισαν ποτέ το καρκίνωμα της τουρκικής αδηφαγίας και της κατακτητικής μανίας της κατοχικής χώρας. Δεν «διάβασαν» μέσα από τις απροκάλυπτες δηλώσεις όλων των Τούρκων αξιωματούχων την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Ελπίζω τώρα κάποιοι τουλάχιστον να έχουν καταλάβει. Αλλά ήδη το σαράκι μάς κατατρώει. Οι θιασώτες της λύσης ΔΔΟ, με παράδοση των πάντων στους Τούρκους, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν βαθύ διχασμό ανάμεσα στον λαό. Πέτυχαν την αποδοχή από την πλευρά μας των στόχων της Τουρκίας. Πάντως δεν πέτυχαν να φθάσουν σε λύση ΔΔΟ. Πέτυχαν να πείσουν τον κάθε Verhofstadt ότι είναι οι «εξτρεμιστές» που παρεμποδίζουν την λύση. Λες και διαχειρίστηκαν ποτέ το Κυπριακό οι «εξτρεμιστές».

Μήπως είναι λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε τακτική; Να ξεριζώσουμε το καρκίνωμα, να χρησιμοποιήσουμε επιθετική χημειοθεραπεία, στοχευμένη και ειδική που θα το κάψει και θα το νεκρώσει;

Μήπως θα αλλάξει πολιτική η Τουρκία αν δεν αντιμετωπίσει συνέπειες από την παράνομη κατοχή της Κύπρου; Μήπως αυτά που λένε οι ALDE, σε λίγο θα τα λένε όλοι;

Αν η Τουρκία δεν πληρώσει τίμημα για την κατοχή, δεν θα γίνει διαλλακτικότερη στο Κυπριακό, ούτε θα προβεί σε υποχωρήσεις.

Τώρα παλεύει για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Γνωρίζω ότι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν στους Τούρκους ότι η Κύπρος δεν θα προβάλει καμία ένσταση.

Αλλά αυτό δεν είναι ρεαλισμός και ευγενική διάθεση για επίλυση του Κυπριακού. Είναι συνέργεια στον εκτουρκισμό της χώρας μας. Και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε όσο και αν μας στοιχίσει. Δεν θα υπογράψουμε την καταδίκη μας σε θάνατο. Εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, εμείς εξακολουθούμε να είμαστε πατριώτες.

Είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα αλλαγής στρατηγικής από την εξουσία και αποσαφήνισης του στόχου ανάμεσα στον λαό. Για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επανενσωμάτωση των κατεχομένων. Τη στρατηγική μας θα την παρουσιάσουμε σύντομα. Η στόχευσή μας είναι γνωστή σε όλους από χρόνια και δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση. Αν αρέσκονται κάποιοι να «εντοπίζουν» διαφορές στη στόχευσή μας, ματαιοπονούν. Γνωρίζουμε άριστα να αποκόπτουμε τα καρκινώματα.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.