26/7/17

Η ρωσική οπτική της συμφωνίας για τους S-400: "Η Τουρκία χρειάζεται τους S-400, ως ασπίδα απέναντι στα δυτικά σχέδια στη Μέση Ανατολή"

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την παράδοση του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Τούρκο εμπειρογνώμονα ασφαλείας Abdullah Ağar, η συμφωνία καταδεικνύει μια σημαντική μετατόπιση της πολιτικής της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί η Ουάσινγκτον για τις συνομιλίες Άγκυρας-Μόσχας, σχετικά με την παράδοση του συστήματος S-400.
"Γιατί θα πρέπει να τους απασχολεί αυτό; Κάθε χώρα θα πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της ... Πόσες φορές έχουμε μιλήσει με την Αμερική, αλλά τελικά χωρίς αποτέλεσμα, κι έτσι, είτε μας αρέσει είτε, αρχίσαμε να εξετάζουμε τους S-400", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα δήλωσαν ότι η Τουρκία, που αγοράζει το S-400 από τη Ρωσία, θα αποτελέσει μείζονα ανησυχία για την Ουάσινγκτον.
"Υπήρξε μία λάθος αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν αγόρασαν το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο θα ήταν ανησυχητικό, αν το έκαναν, αλλά δεν το έκαναν", δήλωσε ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων των ΗΠΑ, Γιόζεφ Ντάνφορντ, το Σάββατο σε φόρουμ ασφαλείας στο Κολοράντο.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, κ. James Mattis, δήλωσε ότι η πιθανή συμφωνία θέτει ερωτήματα σχετικά με την τεχνική και επιχειρησιακή συμβατότητα του S-400 με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσει την επιλογή του ρωσικού όπλου.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Τουρκίας Abdullah Ağar, ο λόγος πίσω από τις ανησυχίες των ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερο από μια πιθανή συμφωνία για τους S-400 και σχετίζεται με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αντιταχθεί σε σχέδια που θα "μπορούσαν να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Άγκυρας".
«Η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά: τα τελευταία τρία χρόνια, η Τουρκία αντιμετώπισε νέες απειλές, καθώς και τις ενέργειες των δυτικών εταίρων της σε αυτή την κατάσταση. Αφενός, η Δύση συνεργάζεται με το PKK και τα παρακλάδια του στη Συρία και το Ιράκ. Αφετέρου, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν το κίνημα Gülen (FETÖ, χαρακτηρισμένη από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση) και αποτελεί σοβαρή απειλή για την Τουρκία», ανέφερε στο Sputnik Turkey.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, από την εισβολή στο Ιράκ το 2003, η Δύση εφαρμόζει ένα «σχέδιο επαναπροσδιορισμού του χάρτη της Μέσης Ανατολής», το οποίο οδήγησε στην αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του Daesh.
«Μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε νέες ξένες εισβολές στην περιοχή». Η Τουρκία χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική, η παράδοση του S-400 αποτελεί μέρος ενός μεγάλου παζλ», επεσήμανε ο Ağar.
Ταυτόχρονα, η περίσταση δεν πρέπει να περιοριστεί σε συμβάσεις όπλων και θα πρέπει να ειδωθεί σε σχέση με τις μεταβολές της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας εξουσίας.
"Υπάρχει μια τάση που μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια μετατόπιση της εξουσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ασία. Η Δύση το γνωρίζει, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Δύση δεν θέλει να χάσει την Τουρκία. Σε μια τέτοια κατάσταση, η Τουρκία αναζητά τη λύση σε αυτό το παζλ", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.
Ο Ağar δήλωσε επίσης, ότι η Δύση χάνει την πίστη της Άγκυρας, λόγω της πολιτικής υποστήριξης ομάδων που θέλουν να "διαλύσουν την Τουρκία".
"Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα παραμείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Αλλιώς η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Άγκυρα να δώσει βάση στις υποσχέσεις της Δύσης", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.
Επιπλέον, ο Ağar υπογράμμισε ότι δεν επετράπη στην Άγκυρα να αναπτύξει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα άμυνας Patriot και ως εκ τούτου η Άγκυρα αποφάσισε να επικεντρωθεί στη συνεργασία με τη Ρωσία.
"Η συμφωνία των S-400 αποτελεί μέρος της μεγάλης εικόνας της διμερούς συνεργασίας (Ρωσίας-Τουρκίας) σε διάφορους τομείς, πρωτίστως σ'αυτούς της ενέργειας και της ασφάλειας. Η προμήθεια των S-400 αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τον Δυτικό κόσμο", κατέληξε ο ειδικός.
Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, διεξάγονται από το 2016. Τον Μάρτιο, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Rostec Corporation, δήλωσε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να αγοράσει τα συστήματα S-400 με δάνειο που θα χορηγήσει η Μόσχα. Στις 18 Ιουλίου, ο κ. Chemezov ανέφερε ότι τα τεχνικά ζητήματα της σύμβασης για την προμήθεια των συστημάτων S-400 από την Τουρκία είχαν επιλυθεί, με μόνο κάποιες λεπτομέρειες να απομένουν.
Το S-400 Triumph είναι ένα κινούμενο πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος επόμενης γενιάς, που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους βλημάτων, ικανά να καταστρέφουν ιπτάμενα αντικείμενα από κοντινές έως εξαιρετικά μακρινές αποστάσεις. Έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους τύπους εναέριων στόχων, από αεροσκάφη αναγνώρισης μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.
Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει συμφωνήσει για την προμήθεια του συστήματος μόνο  στην Κίνα. Εκτός από την Τουρκία, διεξάγονται επίσης συνομιλίες με την Ινδία.


5 σχόλια:

  1. Τόσο γρήγορα ξέχασαν οι Ρώσοι τον ρόλο που έπαιξαν οι Τούρκοι στην συριακή κρίση, όπως επίσης τόσο γρήγορα ξέχασαν την τόσο θρασύτατη κατάρριψη των Ρώσικων su 24 από τους Τούρκους εντός του συριακού εναέριου χώρου και τα εμπάργκο κτλ κτλ κτλ;

    Είπαμε πως οκ, τα κράτη ασκούν την διπλωματία βάσει των συμφερόντων τους, αλλά ωστόσο αν είναι τόσο αναξιόπιστοι τότε κανένας δεν θα τους υπολογίζει ως σοβαρό διεθνή παράγοντα. Ποιο κράτος δηλαδή θα στηρίζει τα διεθνή του ερείσματα επάνω σε συμφωνίες τόσο αίολες όπως αυτές που δείχνει να κάνει η Ρωσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε πιστεύω. τους δουλεύουν με τις ίδιες τις φοβίες τους. αποκλείεται να πιστεύουν οι ρώσσοι ότι οι τούρκοι θα γίνουν το πιστό σκυλάκι τους στην περιοχή. είναι αδύνατον να το επιτρέψει η δύση κατ αρχήν. τη νύφη στο τέλος όμως δε θα τη πληρώσει ο τσοπάνης (ρωσία, ηπα) αλλά η γίδα που τρίβεται (τουρκία). η περιοχή φλέγεται, καταστρέφονται κράτη για να βρουν οι ισχυροί στηρίγματα και η τουρκία νομίζει ότι αν απειλήσει ότι θα φύγει η δύση θα πέσει στα γόνατα να την κρατήσει μαζί της. αν δε το πιστεύουν αυτό τότε μάλλον νομίζουν ότι οι ήπα θα επιτρέψουν ''έτσι απλα'' να πάνε με τη ρωσία, και ότι αν τελικά πάνε, οι ρώσσοι θα τους προστατέψουν....!

      Διαγραφή
  2. Turkey's Nuclear Aspirations

    Does Turkey's civilian nuclear program constitute a cover for the development of a military program – as was the case in Iran? A review of Turkey's investment in its defense industry, space industry, civilian nuclear projects and missile technology, along with its aspirations for regional hegemony, raises some tough questions.
    Ami Rojkes Dombe | 4/08/2015
    ....
    Over the years, Turkey has aspired to develop a civilian nuclear program for the supply of electrical power. Turkey imports most of its energy in the form of fuels and gas, and nuclear energy could provide this country with energy independence. This is the point where concerns regarding a possible military program emerge. A 2014 report on a German website, based on estimates by the German intelligence service, claimed that Turkey was adopting the Iranian model – a civilian nuclear program on the surface, with a military program underneath it, quite literally.
    ...
    According to 2012 a report on the "Hürriyet Daily News" website, Professor Yücel Altinbaak, then head of the Turkish technological institute TÜBITAK, stated that Erdogan had ordered, back in 2011, the development of a program involving missiles to a medium range of about 2,500 km. In one of his public appearances, Erdogan stated that he aspired even to an intercontinental range of 10,000 km.
    ...
    According to the NTI website, Turkey currently holds US-made type MGM-140A Block I missiles as well as locally-developed missiles designated J-600T Yildirim and Mark-II, based on a Chinese-made missile designated CSS-X-11.
    ...
    Current reports indicate that those missiles are now effective to a range of 300 km which Turkey wants to extend to 600 km and 1500 km. Turkey has developed several other short-range missile systems based on Chinese-made systems.
    Turkey is also developing a cruise missile designated SOM to a range of 200 km which will be adapted to the F-35 fighter in the future. Turkey wants to extend the range of this missile to 600 km.
    ...
    The launching capability is also a cause for concern in the nuclear context. In 2013 the Turkish government signed an agreement with the Turkish company Roketsan, according to which the company will build a satellite launching center in Turkey, including a Turkish launching vehicle, to be operated by the Turkish Air Force. It is feared that Turkey will use this center for the purpose of developing ballistic missiles to a medium range of 2500 km as well as missiles to longer ranges.
    ...
    Without a doubt, if one connects the activities of Turkey in the contexts of its military industry, space, missile technology, civilian nuclear power and Turkey's perception, according to which it still regards itself as a superpower, one can reach the conclusion that Ankara probably aspires for the development of nuclear weapons. Possessing such weapons will get Turkey accepted to the exclusive club of countries whose members influence global politics. It seems that the USA, Europe and Israel, Erdogan's religious radicalization and the indications on the ground notwithstanding, are not investing any particular intelligence collection effort in this context. With the exception of German intelligence, which throws the occasional clues into the air, all of the other countries, including Israel, remain quiet.

    Tal Inbar contributed to this article.

    http://www.israeldefense.co.il/en/content/turkeys-nuclear-aspirations

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Σαββα,αν θυμασε ημουν αυτος που επεμενε απο την αρχη της εμφανησης του θεματος οτι οι τουρκοι θα παρουν τους S-400 και μαλιστα με ειρωνευτηκαν καποιοι οτι ο πουτιν θα τους δωσει τους S-600.
    Απλη αναγνωση της Ιστοριας χρειαζεται και μακρυα απο συναισθηματισμους για ομοθρησκους και αλλα παραμυθια.
    Μηπως τα ιδια δεν συμβαινουν και με το Ισραηλ ?.
    Εχει φαει τους εξευτελισμους της αρκουδας και συνεχως ερωτοτροπει με τους μογγολους.
    Ετσι πορευτηκε μεσα στα χρονια η αιμοσταγης γειτων μας ενω αν επροκειτο για οποιαδηποτε αλλη χωρα θα την ειχαν εξαφανισει με πυρηνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι s-400 θα βάλλουν μόνο ανατολικά και νότια, άντε και λίγο νοτιοδυτικά..οι Ρώσοι θα τους έχουν κλειδωμένους για δυτικά και βόρεια.Ειμαστε ομοδοξοι εξάλλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.