25/7/17

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά ρωσικών S-400 από τον Ερντογάν - Εξετάζουν επιβολή κυρώσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σειρά του, δεν αντιλαμβάνεται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επειδή η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Την απορία αυτή εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, με δηλώσεις που έκανε επιστρέφοντας στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στον Κόλπο.
«Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού» και επιβεβαιώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές με αφορμή το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400, εκβιάζουν την Τουρκία και προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.
Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, όταν η Τουρκία διεξήγαγε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική. Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.
Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί εν σχέσει με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε μια πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απαιτούν οι τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία παρέμβαση στα εν λόγω συστήματα, όπως και πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση που θα γίνει και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, οι Αμερικανοί θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας τα συστήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγορασθούν νέα εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αγοράς των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S-400 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και πως οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για το θέμα της πώλησής τους βρίσκονται στην τελική τους φάση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ιεφημερίδα

13 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά ζούμε το θέατρο του παραλόγου (ή μάλλον της υποταγής και της δουλοπρέπειας). Οι Τούρκοι μπορούν να αγοράζουν από τους Ρώσους το καλύτερο αντιεροπορικό σύστημα που υπάρχει (πρακτικά δεν θα μπορεί να πετάει τίποτα δικό μας στο μισό Αιγαίο) και δεν ανοίγει μύτη, αλλά η Ελλάδα "υποχρεώνεται" μόνο σε αγορές αμερικανικού υλικού και αν τολμήσουμε να δούμε κάτι άλλο, αυτομάτως βλέπουμε την άλλη μέρα τα γνωστά σενάρια... Σαν να μην έφτανε αυτό, τους S300 του έχουμε στην Κρήτη (πρακτικά άχρηστοι), αντί να τους μεταφέρουμε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (όπου και θα ήταν φονικοί). Φυσικά δεν πιστεύω ότι η ελληνική ηγεσία έχει πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς τις αντίστοιχες πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα. Τέλος σε μερικά χρόνια η Τουρκία θα έχει 100 (αν αληθεύουν οι πληροφορίες) f35 για πραγματοποίηση πρώτου πλήγματος χωρίς να τους πάρει μυρωδιά κανένας (και έτσι να δημιουργήσουν ευκολότατα τετελεσμένο στο Αιγαίο). Κρίνοντας από την Κύπρο, αυτή είναι μια υπέροχη και δοκιμασμένη τακτική. Εμείς από την άλλη, ούτε τα χρήματα για f35 έχουμε, (ακόμα και αν μας χορηγηθούν κάποια, θα είναι μια μοίρα και τίποτα άλλο), ενώ από την άλλη η ηγεσία μας (με ή χωρίς πιέσεις - δεν ξέρω), δεν συζητά καν την αγορά των -θεωρητικά- αξιόμαχων Su35.

    H κατάσταση είναι όχι μόνο τραγική, αλλά και απαράδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποση ωρα πάνε οι S300 από την Κρητη στα Νησια ξέρεις ??

      Διαγραφή
    2. Να σου θυμίσω ότι πριν 20 χρονια η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ πήρε πρώτη τα Σ-300 από τους Ρώσους και κάτι αλλα οπλικά συστήματα. Δεν χρειαζόμαστε F35, τι να τα κάνουμε, αφού και αυτά που έχουμε δεν χρησιμοποιούμε. Η Αμερική έτσι και αλλιώς δεν θα άφηνε ποτε να συγκρουστούμε με τούρκους γιατί δεν την συμφέρει.

      Διαγραφή
  2. Τους γλεντάει όλους ο Ταγιπ μου φαίνεται ! Αλί και τρισαλι στους Έλληνες πιλότους.Εν τω μεταξύ δε βλέπω η Ελλαδα να εχει πετύχει κανένα αντικειμενικό τηε στόχο στην περιοχή αν υπάρχουν τέτοιοι και δε βλέπω η Τουρκία να εχει χάσει κανέναν τουλάχιστον προς το παρόν ακομα και στο Ιράκ που θελει το κουρδικό μέρος να ανεξαρτητοποιηθεί.Στο μέλλον δε ξερω τι θα γινει.Η δε ελληνική οικονομία παει στον πάτο και η τουρκικη ακομα αντέχει και αναπτύσσεται.Υποσημειωση για την ωρα.Στο μέλλον παλι δε ξερω.Κρινω εκ της φωτογραφίας της στιγμής που δείχνει την Τουρκία Καβάλα στο άλογο ακομα και στην Κύπρο.
    Η Ελλαδα εχει καταφέρει να μην υπολογίζεται ουτε απο τις ΗΠΑ ουτε απο τη Ρωσία ενώ η Τουρκία υπολογίζεται και τους δυο.Η μια ειναι στην ΕΕ , η άλλη παλι οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα είναι αποικία της Αμερικής μετά το 1945, δεν το ήξερες. Εδώ ακόμα και στον Σαββίδη κάνουν πόλεμο οι πουλημένοι πολιτικοί και τα μμε επειδή είναι από την Ρωσία και φοβούνται μήπως είναι πράκτορας του Βλαδίμηρου. Στις άλλες χώρες οι άλλοι λαοί τέτοιους ανθρώπους σαν τον Σαββίδη θα τους είχανε στα όπα όπα. Με τις γνωριμίες που έχει θα μπορούσε να κάνει πολλά για την χωρα, και S-400 και αλλα τόσα, αλλα βλέπεις οι ελλαδίτες δεν έχουνε φιλιδοξίες, προτιμάνε ησυχία με coca-cola, popcorn.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς είμαστε υπό ομηρία. Η Τουρκία προσπαθεί με δειλά έστω βήματα να απεγκλωβιστεί από τα νατοϊκά "πλοκάμια" (συνεπώς και από τις πολιτικές προεκτάσεις τους...) προσπαθώντας να αγοράσει ρωσικά και στο παρελθόν κινεζικά οπλικά συστήματα. Βέβαια τα συστήματα αυτά είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα σε ηλεκτρονικό πόλεμο από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Όποιος βιάζεται να κατηγορήσει τον Ερντογάν για μεγαλομανία ας σκεφτεί ότι οι υψηλοί στόχοι έχουν και μεγάλα ρίσκα αλλά και πολλά οφέλη. Όποιος δε ρισκάρει τίποτα δε κερδίζει τίποτα, έλεγε ο Ναπολέοντας. Για τη σύγχρονη νεοελληνική ψυχοσύνθεση η στοιχειώδης αγάπη προς τη πατρίδα και η θέληση για άσκηση πραγματικής ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής θεωρείται (για διάφορους λόγους) μεγαλομανία...

    Αν ο Ερντογάν πετύχει τον στόχο του, ο μέσος νεοέλληνας θα τον τρέμει ακόμα περισσότερο. Αν αποτύχει θα λέει ότι "τον τιμώρησε η μεγαλομανία του". Άλλωστε και ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι αν αποτύγχανε η επανάσταση θα τους έλεγαν κακούργους και ότι αφού πέτυχε τους έκαναν ήρωες.

    Η κατάσταση είναι πραγματικά απαράδεκτη και ξεκινάει πρώτα από μέσα μας. Ο σύγχρονος έλληνας θα ψήφιζε ακόμα και τον διάβολο αν του έταζε 20 ευρώ επίδομα.

    https://www.youtube.com/channel/UC6NdTM0yHlX-DuUShBGvVPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TCG Anadolu
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    TCG Anadolu (L-408) is a planned amphibious assault ship (LHD) of the Turkish Navy that can be configured as a light aircraft carrier. The construction works began on 30 April 2016 at the shipyard of Sedef Shipbuilding Inc. in Istanbul and is expected to be completed in 2021. The vessel is intended to meet the various needs and requirements of the Turkish Armed Forces, such as sustaining long-endurance, long-distance military combat or humanitarian relief operations; while acting as a command center and flagship for the Turkish Navy.
    It will be capable of operating the F-35B STOVL stealth multirole combat aircraft.
    The commissioning of the ship is scheduled for 2021, and the estimated cost of the ship according to the final specifications is $1 billion.

    Name: TCG Anadolu
    Namesake: Anatolia
    Ordered: 1 June 2015
    Builder: Sedef Shipbuilding, Inc.
    Laid down: 30 April 2016
    Launched: Expected launch in 2021
    Identification: Pennant number: L-408
    Status: Under construction since 30 April 2016

    General characteristics

    Class and type: Anadolu-class LHD / light aircraft carrier
    Length: 232 m (761 ft)
    Beam: 32 m (105 ft)
    Draught: 6.9 m (23 ft)
    Propulsion: 5 x 8000 KW Man Diesel Generators, 2 x 11 MW Siemens SiPOD , 2 x 1500 KW Bow Thruster
    Speed: 21 knots (39 km/h; 24 mph)
    Range: 9,000 nautical miles (17,000 km; 10,000 mi) at 15 knots (28 km/h; 17 mph)
    Complement: 4 x LCM or 2 x LCAC
    Sensors and processing systems: SMART-S Mk.2 S-band 3D radar, GENESIS-ADVENT Combat Management System, IRST, IFF, TDL, VMF, SATCOM, LWR, DDS, Torpedo Defense System
    Armament: 5 x Aselsan 25mm STOP
    2 x Phalanx CIWS
    1 x RAM

    Aircraft carried: 6 x F-35B
    4 x T-129 ATAK
    8 x As532 or CH-47F
    2 x S-70B Seahawk
    2 x Anka or Bayraktar UAV/UCAV

    Notes: The ship can be configured as a light aircraft carrier or as an amphibious assault ship. It will have the ability to sustain and operate F-35B if Turkey purchases the type.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἄν οἱ κυρώσεις ἀπό τίς ΗΠΑ γιά τούς S-400 πρός τήν Τουρκία, εἶναι ἀνεπαρκεῖς
    α) κατά τήν κρίση ὄχι μέσου ἀνθρώπου, ἀλλά εἰδκοῦ στά σχετικά ὅπλα, γιά νά ἀποτραπῆ στό νά τά λάβει τελικῶς ἡ Τουρκία, καθώς καί
    β) κατά τήν κρίση ἄλλου ἀνθρώπου, εἰδικοῦ στό ἀν ἡ πίεση ἐκ τῶν μέτρων τῶν ΗΠΑ θά εἶναι διλωματικῶς ἀποτελεσματική, στό νά προτιμήσῃ νά μήν τά πάρῃ,
    τότε
    1ον/ μᾶς δουλεύουν κανονικά οἱ ΗΠΑ στά Ἑληνοτουρκικά,
    2ον / τό ΝΑΤΟ λειτουργεῖ γιά μᾶς ἀμετάκλητα καί ἀπολύτως σέ βάρος μας - βλ. καί στάση του στό Κυπριακό προσφάτως -
    3ον/ ἄλλωστε θά ἐπιστρατευθῆ γιά πολλοστή φορά τό "συμφέρον" του ΝΑΤΟ, γιά νά ἀντληθῆ δικαιολογία ὡς πρός τήν ούσιαστική ἀνοχή τῶν ΗΠΑ γιά τήν ἐνίσχυση τῆς Τουρκίας σέ βάρος μας, καί
    4ον/ τούς S 400 θά λάβῃ ἡ ἑπόμενη τοῦ Ἐρντογκάν κυβέρνηση τῆς Τουρκίας, σέ συνενόηση τῶν ΗΠΑ μέ τό Ἰσραήλ, φαινομενικά μέ κύκλους τῆς ἐπίσημης Ρωσίας, πού θά ...αὐτοπαραπλανηθοῦν εὔκολα, ἀφοῦ αὐξάνουν οἱ πωλήσεις τους σέ ὅπλα, ἐνῶ νομίζουν ὅτι ἐλέγχουν τί δίδουν, θά ἀναβαθμισθοῦν ὅμως οἱ S 400 μέ τεχνολογία πού ἤδη γνωρίζουν οἱ ΗΠΑ (καί μᾶλλον δέν γνωρίζουν οἱ Ρῶσοι ὅτι τό γνωρίζουν), καί θά χρησιμοποιοηθοῦν ἀπό τήν ἑπόμενη Κυβέρνηση τῆς Τουρκίας, στήν Μέση Ἀνατιολή, πρός ἐνίσχυση σχεδίων τοῦ Ἰσραήλ, καί κατά τῶν σχεδίων τῆς Ρωσίας.
    Αὐτά τά "φανταστικά", ἄν τά μέτρα κατά τῆς Τουρκίας εἶναι προσχηματικά ἔως ἁπλῶς ἀνεπαρκῆ.
    Ἄν ἀντιθέτως τά μέτρα εἶναι ἀποτελεσματικά, καί ἀνακληθῆ ἀπό τήν Τουρκία ἡ παραγγελία, τότε αὐτό θά σημαίνῃ ὅτι:
    Α) Ὑπάρχει σήμερα ἀκόμη πραγματικά καί .... ἀμυντικό σκέλος στό ΝΑΤΟ, ὅπως τό φαντάζεται ἡ Ἑλληνική πολιτική ψευδο-ἐλίτ, καί
    Β) Ὁ Ἐρντογκάν κινήθηκε στό θέμα τῆς παραγγελίας τῶν S 400 από τήν Ρωσία, πραγματικά χωρίς τήν ἔγκριση τῶν ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα και για τα πάντα υπάρχει μια λύση και δεν πρέπει να εστιαζόμαστε στο τι κάνουν οι Ρώσοι η οι Αμερικάνοι γιατί απλούστατα ξέρουμε πόσο καλοί φίλοι είναι, το θέμα είναι ένα τι μπορεί η ΠΑ να κάνει για να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή γιατί αν ισχύει ότι μπορούν οι Σ400 να καλύψουν μέχρι και 400χλ πάει να πει ότι ούτε από την Λάρισα δεν θα μπορεί να σηκωθεί ελληνικό
    μαχητικό! Ποιος γνωρίζει να μας πει τι θα μπορούσε η ΠΑ να κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποτε πήγαμε και εμεις στην Κύπρο να πάρουμε S-300 αλλά φαγώθηκαν οι Τούρκοι και τελικά τους στείλαμε στην Κρήτη. Και άκουσα και μια "θεωρία συνομωσίας" ότι και καλά ήτανε κόλπο Ελλάδας-Κύπρου για να τους πάρει η Ελλάδα τελικά χωρίς να διαμαρτύρονται οι ΗΠΑ που δεν αγόρασαν Patriot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσωπικά εξακολουθώ και πιστεύω ότι δεν θα τους αγοράσει η Τουρκία.Όταν τους δω εγκατεστημένους και επιχειρησιακούς τότε θα είμαι και σίγουρος ότι έγινε.Τώρα όσο αφορά τα τερτίπια του Ταγιπάκου μπορεί να τα παίξει όσο θέλει το αποτέλεσμα για αυτόν θα είναι το ίδιο.Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ όπως ξέρετε είναι προαιρετική.Όποιος δεν αισθάνεται καλά αποχωρεί ασχέτως με το μέγεθός του.Φοβούνται οι Αμερικάνοι νομίζεται ότι θα χάσουν την Τουρκία??Εγώ δεν το νομίζω. Εδώ έχασαν το Ιράν μέσα σε μια νύχτα!!Οι Ρώσοι την Ουκρανία σε μία νύχτα!!Ταγίπ γιατί αναβαθμίζεις τα F-16 block 30 βρε??Ξέρεις αυτά που θα παρόπλιζες όταν θα έπαιρνες τα F-35!!Σου έχουν σφυρίξει τίποτα στο αυτί??Μην φοβάσαι τίποτα και S-400 και F-35 κουνούπι δεν θα πετάει!!!Τι τα θέλεις και τα κρατάς τα F-16??Ταγίπ πάρε τηλέφωνο τον Βλαδίμηρο να σου πει... ακόμα περιμένει τα Mistral!!!Έμαθα ότι του Αλ Σίσι του αρέσουν πολύ τα Ελικοπτεροφόρα και θέλει να πάρει άλλο ένα!!!Τον νου σου Ταγίπ βάστα είσαι βρε και από την Ποταμιά.
    Υ.Γ Για αυτούς που βλέπουν πολέμους ,κάνουν πολέμους και μια τους χάνουν και μια τους κερδίζουν,και σε αυτούς που βλέπουν την πτώση της χώρας και θεωρούν ότι μετρούμε αντίστροφα όπως το Βυζάντιο ,εγώ θα τους πω τα κράτη πέφτουν εκ των έσω και όχι απαραίτητα οικονομικά.Οικονομικά έχουμε περάσει και χειρότερα.Ας βάλουμε πλάτη για την Ελλάδα μας και αφήστε τους Τούρκους να πάρουν και διαστημόπλοιο και να πάνε στον Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γνωρίζω από στρατιωτικά θέματα.Από τα λίγα που εχω διαβάσει αν γεμίσουμε τα νησιά με Γερμανικά πυροβόλα PZH 2000 155 χιλιοστών και ακτίνα 30000 μ ισοπεδώνουμε τη μισή Τουρκία.
    Από τα αεροπλάνα τα mirage με τους πυραυλους ακτίνας 550 χιλ. μπορούν να κάνουν ζημιά.Ο βλάκας ο Καμμένος, αντί να φέρει τους Ρώσους έφερε το ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.