29/7/17

Πόσο καλή είναι για την Τουρκία η προμήθεια των S-400;

του Σάββα Καλεντερίδη
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αν όχι το σημαντικότερο, που αξίζει τον κόπο αλλά και επιβάλλεται να παρακολουθούμε επισταμένως το επόμενο διάστημα, είναι η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και η συνάρτηση της πορείας αυτής με την πορεία των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «υπογραφές έχουν πέσει», ενώ η Άγκυρα δίνει προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μηνύματα του τύπου «Αφού εσείς βάζετε εμπόδια στο δρόμο μας, τότε κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο». Το προαναφερθέν σύστημα είναι ένα στρατηγικό όπλο, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο η εμπορική πτυχή, δηλαδή «γιατί δεν παίρνεις δικά μας συστήματα, όπως για παράδειγμα Patriot, και παίρνεις ρωσικά», που προκαλεί αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.
Επί του θέματος θα επανέλθουμε, όμως ένα ζήτημα που ανέκυψε ως αποτέλεσμα της προϊούσης κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, είναι αυτό της προμήθειας και της συμπαραγωγής στην Τουρκία του ρωσικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Είναι τα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και σχετίζονται με τη θέση της Τουρκίας στον οργανισμό.
Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, όπως ο αρθρογράφος της Hürriyet Ντενίζ Ζεϊρέκ, ο προβληματισμός αυτός δεν απασχολεί μόνο τους Αμερικανούς αλλά και ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ο προαναφερθείς επισημαίνει ότι το Άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ αναφέρει «όλοι για έναν και ένας για όλους», ενώ στους διαδρόμους του είναι πανταχού παρούσα η στρατηγική του «κοινού εχθρού», τη θέση του οποίου, μετά την κατάρρευση της Σ. Ένωσης, πήραν κατά καιρούς η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, και οι χώρες που κάνουν δοκιμές πυρηνικών όπλων. Όταν δε η Τουρκία αντιμετώπισε πυραυλική απειλή από τη Συρία, τότε το ΝΑΤΟ έστειλε συμμαχικές πυροβολαρχίες Patriot.
Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος, λέει τα εξής ενδιαφέροντα: «Η Τουρκία είχε πάντα ενεργό ρόλο σε όλους τους μηχανισμούς ασφαλείας του ΝΑΤΟ και έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση ενός σύνθετου συστήματος άμυνας, του οποίου το πιο σημαντικό τακτικό σκέλος είναι το σύστημα “LINK 16”, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ενεργό λογισμικό και κωδικούς που επιτρέπουν την παρακολούθηση ενός στόχου από τις στιγμή που θα εμφανιστεί οπουδήποτε, μέχρι την καταστροφή του.
»Το σύστημα αυτό, που επέτρεψε την καταπολέμηση του PKK, αποτελείται από:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

8 σχόλια:

  1. Ηθελα να ηξερα κυρια Σαββα γιατι αγωνιζεσαι για ενα λαο που το μονο που τον νοιαζει ειναι ποσα θα βαλει στην τσεπη και σε πιο μερος θα διασκεδασει. Κουραστηκα πια να βλεπω σχολια που κατηγορεισαι ως υποστηρηκτης παραταξεων και κομματων. Δεν αντεχω πια να βλεπω φυγοπονους και λιγοψυχους. Θαυμαζω την υπομονη σου.
    ΥΓ: Ποτε θα μας ερθεις στην Αλεξανδρουπολη να σε δουμε απο κοντα και να μιλησουμε. Ειμαστε πολλοι αλλα ειμαστε διασπαρτοι. Αναμενω απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτε θα ερθετε απο Αλεξανδρουπολη μερια? Πολυς κοσμος θελει να μιλησει μαζι σας. Πολλοι ειναι συναδελφοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι δεν ζητούμε και μεις Patriot απο τους Αμερικανους για να στειλουμε μηνυματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε Patriot και μάλιστα όχι με δωρεάν βοήθεια αλλά πληρωμένους cash εν τη παλάμη!

      Διαγραφή
  4. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι στο θέμα των S 400 είναι ότι το σημαντικότερο δεν είναι η απόκτηση από τους Τούρκους μιας πυροβολαρχιας απ αυτούς. Άλλωστε μια α/α πυροβολαρχια δεν μπορεί να αναχαιτίσει τα πάντα μην τρελαθούμε. Το σημαντικό είναι η πρόθεση των Τούρκων για απόκτηση τεχνογνωσίας και η συνεχής ανάπτυξη της πολεμικής τους βιομηχανίας που τους προσδίδει αυτάρκεια σε αντίθεση με εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιες φορές τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός εποφθαλμουμένου αποκτήματος, αποδεικνύονται και τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απόκτησή του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββα, ένα δεν καταλαβαίνω. Όταν ο Κληρίδης αγόρασε τούς S-300 και τούς φορτωθήκαμε εμείς, λόγω του χέστη Σημίτη, μάς έκανε κανείς την παρατήρηση;

    Αξίζει να διαβαστεί, ίσως και ν' αναρτηθεί το παρακάτω, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Πραγματικά, μερικά πράγματα δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ!

    Πως ο Σημίτης εξόρισε τους S-300 στην Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Turkey’s NATO Exit & the New Turkey-Russia Alliance: A Turning Point in the Global Power Structure
    Published on Aug 19, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=5cvyrYyLpbk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.