24/7/17

Επόμενο Κοτζιάς Vs Eide

Μήνυμα SMS Κυριακή καταμεσήμερο από το Υπουργείο Εξωτερικών, μας γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του «σε σχέση με όσα αναφέρει ο κ. Eide σε μία από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει».
(Η ανακοίνωση, εδώ: http://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-upourgeiou-exoterikon-se-skhese-me-osa-anapherei-eide-se-mia-apo-tis-sunenteuxeis-pou-aplokhera-moirazei.html).
Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στη συνέντευξη του ειδικού συμβούλου γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, στον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Αποστόλη Ζουπανιώτη στη Νέα Υόρκη. Συνέντευξη με ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, μερικές από τις οποίες ασφαλώς και ενόχλησαν τον πολύ ευαίσθητο σε θέματα προσωπικής προβολής του, κ. Νίκο Κοτζιά.
Κατ’ αρχάς, το «απλόχερα μοιράζει» της ανακοίνωσής του, θίγει άμεσα τον έμπειρο και καταξιωμένο δημοσιογράφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφαιρώντας από αυτόν, στην ουσία, τα δίκαια εύσημα για την εξασφάλιση της πρώτης συνέντευξης του ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα, και υπονοώντας περίπου ότι ο Eide τον βρήκε βολικό ή εύκαιρο και του είπε «έλα να σου δώσω μια συνέντευξη». Το «μοιράζει απλόχερα», σημαίνει ακριβώς αυτό. Και το γνωρίζει καλά ο τετραπέρατος Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Eide ήταν στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διαπραγμάτευση στην Ελβετία και το ναυάγιό της. Στα πλαίσια αυτού του γεγονότος, πιο πιθανό και φυσικό είναι ένας σοβαρός δημοσιογράφος να επιδιώξει να πάρει συνέντευξη από έναν άνθρωπο που έζησε, εδώ και τρία χρόνια, τα πράγματα από μέσα, παρά εκείνος να βγει έξω και να αρχίσει να μοιράζει απλόχερα δηλώσεις.
Δεύτερον, ο κ. Κοτζιάς, από όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό (και σίγουρα ήταν τέτοιος), έχει δώσει τόσες συνεντεύξεις τον τελευταίο καιρό που έχω χάσει το μέτρημα. Χθες Κυριακή, δημοσιεύτηκαν δύο συνεντεύξεις του, η μία στον «Φιλελεύθερο», η άλλη στη «Νέα Σελίδα», στην Ελλάδα. Στις 11 του μηνός έδωσε συνέντευξη στον ΑΝΤ Ελλάδος, και στις 17 του μηνός στον ελληνικό ιστότοπο Euractiv, όπου και εκεί αναφέρθηκε εκτενώς στο Κραν Μοντάνα, δίνοντας βεβαίως τη δική του εκδοχή των πραγμάτων. Αυτές θυμάμαι, εκ του προχείρου.
Όλες αυτές βεβαίως οι συνεντεύξεις, του κ. Κοτζιά, όπως και οι πάρα πολλές δηλώσεις του, (πριν τη Διάσκεψη στην Ελβετία, κατά τη διάρκειά της, και μετά από αυτήν), έχουν το ενδιαφέρον και τη σημασία τους. Και βοηθούν ασφαλώς, όσους καταγίνονται εδώ και χρόνια εις βάθος, και όχι περιστασιακά με το Κυπριακό, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, που ίσως βοηθήσουν, προστιθέμενα με άλλα στοιχεία και άλλες μαρτυρίες, να φωτίσουν τα γεγονότα και να γίνει περισσότερο κατανοητό πώς, για μία ακόμη φορά, οδηγήθηκε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία.
Θέλω να πω: Είναι απολύτως θεμιτό, ο Υπουργός Εξωτερικών να θέλει να απαντήσει σε όσα υποστηρίζει στη δική του συνέντευξη ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με γεγονότα που συνέβησαν και με τον ίδιο παρόντα. Είναι άλλο πράγμα όμως να εκδίδει ανακοίνωση που, και μόνο από την προαναγγελία και το ύφος της, χώρια το περιεχόμενό της, βγάζει επιθετικότητα και μνησικακία. Αυτό, για επικεφαλής της Διπλωματίας μιας χώρας, είναι απαράδεκτο πέρα ως πέρα.
Υστερόγραφο: Ο κ. Eide, παρά τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς της Αθήνας μα και της Λευκωσίας (υπενθυμίζω ότι ο Κοτζιάς τον είπε «βαποράκι» της Άγκυρας), χαίρει της πλήρους υποστήριξης και εκτίμησης, τόσο του τωρινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Guterres, όσο και του προηγούμενου κ. Ban Ki-moon, όταν και πάλι εμείς του φορτώσαμε διάφορα. Είπαν και οι δύο για αυτόν ότι «κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του». Είναι και αυτοί βαποράκια;
Αλλά, από αυτό το μέτωπο «Κοτζιά-Eide» αναδεικνύεται ένα πολιτικό αφήγημα με πολλές και ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Χρειάζεται όμως να κατακαθίσει πρώτα ο κουρνιαχτός της αποτυχίας…
Εικονογράφηση: Από συνάντηση των δύο αξιωματούχων στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Ο οικοδεσπότης προπορεύεται.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    "Απόλαυση" να ακούς να ομιλεί αυτόν των πράκτορα των αγγλοτούρκων κτλ Άιντε. Πριν από λίγο στο ΡΙΚ μιλούσε για κατάργηση των εγγυήσεων.
    "Με παραμονή" όμως επ’ αόριστο "μερικών" τουρκικών στρατευμάτων. Φαίνεται ότι του δημιούργησαν οι "ημέτεροι" εν Κύπρω και εν Ελλάδι την πεποίθηση, ότι ομιλεί σε χαϊβάνια
    Ή κυπριαστί, σε χαντούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.