26/8/17

Αντίστροφη μέτρηση για το πόλεμο στη Βενεζουέλα - Βήμα 2: Ο Τραμπ επιβάλει περισσότερες κυρώσεις

Moon of Alabama (ΗΠΑ)
Πριν από ένα μήνα προειδοποιήσαμε για τον  επερχόμενο πόλεμο στη Βενεζουέλα . Ένας τέτοιος πόλεμος  θα μπορούσε να ανατινάξει πολλά έθνη της περιοχής .
Η αμερικανική εκπαιδευμένη και χρηματοδοτούμενη αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει βίαιο χάος στους δρόμους αλλά δεν κατάφερε να τραβήξει την πλειοψηφία του Λαού. Τη μόνη υποστήριξη που έχει στη χώρα είναι από τους πλουσιότερους αστούς στις μεγάλες πόλεις που περιφρονούν το κυβερνητικό πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες είναι καλύτερα στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, πρώτα του Hugo Chavez και τώρα του Nicolas Maduro. Η απόπειρα πραξικοπήματος ως βήμα 1 της αμερικανικής εξαγοράς της Βενεζουέλας απέτυχε.

Τον περασμένο μήνα εκλέχτηκε μια νέα συνταγματική συνέλευση και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Κράτος. Η αντιπολίτευση  μποϊκοτάρισε τις εκλογές της συνέλευσης, αλλά τώρα παραπονείται ότι δεν έχει έδρες σε αυτήν. Μία από τις πρώτες κινήσεις της συνέλευσης ήταν να απολύσει την αποστάτη Γενική Εισαγγελέα Luisa Ortega Diaz. Είχε καταδικάσει την κυβέρνηση για την αντίσταση της στις προσπάθειες πραξικοπήματος. Τώρα έχει εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με το σύζυγό της. Η Miami Herald παραδέχεται  ότι είναι στην μισθοδοσία των ΗΠΑ:
Η Ortega, μια κυβερνητική εισηγήτρια για πολύ καιρό, η οποία έγινε γενική εισαγγελέας το 2007, πιθανόν να προστατεύει μερικά από τα πιο καταστρεπτικά νομικά μυστικά της διοίκησης.  
Και  σκέφτηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική επιβολή του νόμου  σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στο Καράκας.
Ο λόγος είναι ότι ο σύζυγος της Ortega εκβιάστηκε από τις ΗΠΑ αφού συμμετείχε σε μεγάλες παράνομες συναλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump  απείλησε  να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση που ο "νόθος" εκλεγμένος πρόεδρος Maduro δεν παραιτηθεί από τη θέση του. Ο επικεφαλής της CIA, Pompeo, επισκέφθηκε πρόσφατα   χώρες που γειτνιάζουν με τη Βενεζουέλα «προσπαθώντας να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν». Μήπως πρότεινε την προμήθεια όπλων σε μερικές δυνάμεις δι’ αντιπροσωπείας ή μια άμεση εισβολή;

Σήμερα, η διοίκηση Trump  επέβαλε  αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα
Οι κυρώσεις που υπέγραψε ο Τραμπ με εκτελεστική εντολή απαγορεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν νέα χρήματα στην κυβέρνηση ή την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Θα περιορίσει επίσης την αμερικανική θυγατρική της PDVSA, Citgo, να αποστέλλει μερίσματα στη Βενεζουέλα, και απαγορεύει τη διαπραγμάτευση των δύο ομόλογων που έχει εκδώσει πρόσφατα η κυβέρνηση για να παρακάμψει την αυξανόμενη απομόνωσή της από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Βενεζουέλα ήταν έτοιμη για τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις κυρώσεις. Πριν από μερικούς μήνες, ο ρωσικός πετρελαϊκός γιγαντιαίος Rosneft απέκτησε μερίδιο της PDVSA και τουλάχιστον ορισμένες πωλήσεις πετρελαίου  δρομολογούνται  μέσω αυτής της εταιρείας:

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft έπληξε αρκετούς αγοραστές με την απόκτηση σχεδόν ολόκληρης της ποσόστωσης του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας για το υπόλοιπο του έτους, είπαν ντίλερ την Τετάρτη στο Reuters, για τη πρώτη φορά που πραγματοποίησε τόσο μεγάλη πώληση πετρελαίου μέλους του ΟΠΕΚ. 
...
 
Οι παραδόσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της παραγωγής, εμπορικών ζητημάτων και των κυρώσεων στους αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
Η δήλωση του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Μαδούρο «δικτάτορα» και την προεδρία του «μη νομιμοποιημένη». Και οι δύο περιγραφές είναι γελοίες. Ο Maduro εξελέγη σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα στη Βενεζουέλα ως  το καλύτερο στονκόσμο . Οι νέες κυρώσεις θα αυξήσουν πιθανώς την λαϊκή υποστήριξη στη σημερινή κυβέρνηση. 

Ο Λευκός Οίκος  υπογράμμισε  περαιτέρω τα οικονομικά μέτρα:
Σε μια πρόσκληση προς ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τα μέτρα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική επιρροή στην οικονομία της Βενεζουέλας, αλλά δεν επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν με ανεύθυνο τρόπο που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα θα έχει πλέον κάποιες περιόδους αναταραχής. Αλλά εκτός αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια στρατιωτική επίθεση στη χώρα – δι’ αντιπροσωπείας των γειτόνων της, μέσω μισθοφόρων ή από τις ίδιες- η χώρα θα επιβιώσει εύκολα από την άδικη επίθεση.

Με 300 δισεκατομμύρια βαρέλια, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να υποτάξουν τη χώρα. Αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θέλει να δει τα αποθέματα αυτά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Καταχωρήθηκε από b στις 25 Αυγούστου 2017 στις 02:21 PM | Permalink




10 σχόλια:

  1. Το παράδειγμα της Κούβας είναι εξαιρετικά διδακτικό.

    Οι εγκληματικές κυρώσεις και το εμπάργκο της Αμερικής που ξεκίνησαν το 1960 και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζονται ακόμη και σήμερα είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της διακυβέρνησης του Κάστρο και την πτώση της. Όμως έφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλσμα διότι οδήγησαν την Κούβα στην αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης. Για τον Κάστρο υπήρξε σαφές θέμα επιβίωσης ή λιμοκτονίας του πληθυσμού της χώρας.

    Τελικά η Κούβα κατάφερε να επιβιώσει έχοντας πενιχρά μέσα και ασήμαντες πλουτοπαραγωγικές πηγές σε σύγκριση με την Βενεζουέλα. Και φυσικά εκείνη την εποχή στον ορίζοντα δεν υπήρχε καν η Κίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Dimitri.
    Δημητρη μου,υπηρχε η ΕΣΣΔ,φυσικα χωρις αζημιωτο αφου ηταν ασυληπτη ευκαιρια για τους Σοβιετικους να εχουν βαση 100 χλμ απο την Αμερικη.
    Και βεβαια με ενα υπολογησιμο εξαγωγικο προιον οπως το ζαχαροκαλαμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή τι διαφορετικό έχω γράψει εγώ ;

    Όσο δε για τα των Σοβιετικών βάσεων απεδείχθη εν τοι πράγμασι ότι η προσπάθεια εγκάστασης των πυραύλων δεν πατούσε πουθενά εκείνη την εποχή, και απλώς έχασε την δουλειά του o Κρούτσεφ. Το Σοβιετικό μπλοκ πήρε την μερίδα του λεόντος στο εμπόριο της Κούβας πριμοδοτώντας την οικονομία, ειδικά δε στο ζαχαροκάλαμο που το αγόραζαν μάλιστα ακριβώτερα από τις διεθνείς τιμές.

    Το αντίστοιχο που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα Rosneft που προαγόρασε όλη την παραγωγή του πετρελαίου της Βενεζουέλας μέχρι το τέλος του 2017, και πιάστηκαν στον ύπνο οι Αμερικάνοι. Ετσι διασφαλίζεται ότι η χώρα θα εισπράξει την αξία των εξαγωγών της, και δεν θα την μπλοκάρει η Αμερική μέσω του τραπεζικού συστήματος που ελέγχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Dimitri
    I think you are forgetting that Cuba had allowed the USSR to position nuclear weapons on the island and this was the time the world came very close pressing the button for those missiles. Of course after that the US will try its best not to have such threat in their back yard.
    Would you continue to maintain any kind of relationship with Turkey if tomorrow Erdogan position nuclear war heads in Smyrna pointing Greece? I don't think so.
    On the flip side if the US was too harsh on Cuba and Castro ( who was a dictator) why some Cubans flead to Florida and didn't go to the USSR they so admired according to your writing. Just curius to know the reason.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. True most of the Cubans fled to Miami and helped make that city great.

      Διαγραφή
    2. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Κούβα δεν έγινε ποτέ αποικία των Αμερικάνων, το δε αν ο Κάστρο υπήρξε δικτάτορας στην Κούβα δεν θα ακούσω τι λένε οι Αμερικάνοι αλλά τι λένε οι Κουβανοί.

      Αυτοί που φύγανε από την Κούβα ήτανε τα φασιστοειδή τσιράκια της προηγούμενης κλεφτοκρατίας του Μπατίστα και συνεργάτες της Αμερικάνικης μαφίας και προφανώς ο φυσικός τους χώρος για εγκατάσταση ήταν η Αμερική και όχι η ΕΣΣΔ. Σήμερα η Κουβανική παροικία είναι στην πλειοψηφία της λούμπεν προλεταριάτο και μία μικρή μειοψηφία τα έχει κονομήσει από τις παράνομες μαφιόζικες δουλειές και τα ναρκωτικά.

      Όσο δε αναφορά την εγκατάσταση πυραύλων στην Κούβα τα ίδια και πολλαπλώς χειρότερα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη αλλά εκεί οι υποτελείς χειροκροτάνε αντί να μουτζώνουν.

      Και άν υποθέσουμε η Ρωσσία "καταλαμβάνει την Βενεζουέλα" και εγκαθιστά "αμυντικούς" πυραύλους όπως έχει εγκατατστήσει το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στην Ρουμανία, τι διαφορετικό θα κάνει από αυτό που κάνουν οι Αμερικάνοι στα σύνορα της ;

      Δυστυχώς το υποτελές Δυτικό στρατόπεδο στον νεοταξίτικο ιμπεριαλισμό της Αμερικής κοιτάει αλλού και σφυρίζει αδιάφορα.

      Διαγραφή
    3. @ Dimitri.
      Αγαπητε φιλε,μην επαναλαμβανεις το λαθος που κανουν αρκετοι φιλοι εδω μεσα.
      Το να κατηγορουμε τον Σταλιν η την κομμουνιστικη πρακτικη δεν σημαινει αυτοματα οτι υπερασπιζομαστε τα εγκληματα της αλλης μεριας δηλ. των Δυτικων η των Αμερικανων.
      Το θεωρω απαραδεκτο οταν καποιος αναφερεται εστω και στις ανακολουθιες και τα λαθη ακομα και αυτης της κυβερνησης,αυτοματα να εμφανμιζονται υπερασπιστες με το σαθρο επιχειρημα οτι τα ιδια εκαναν και οι προηγουμενοι.
      Μα ο λαος εδιωξε τους προηγουμενους ελπιζοντας οτι οι νεοι κυβερνωντες θα ηταν καλλιτεροι.
      Φανταζεσε σε ενα δικαστηριο η υπερασπιστικη γραμμη του κατηγορουμενου να ηταν : Μα κυριε προεδρε και αλλοι εχουν κλεψει.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ναιας ουδέποτε έχω κατηγορήσει κάποιον για την άποψη του. Και φυσικά δεν επεκτείνω την κριτική μου με υποθέσεις του στύλ "πάς μη Έλλην βάρβαρος".

      Οι καταγεγραμένες απόψεις είναι σεβαστές και υπό κριτική, αλλά όχι και οι εξ επαγωγής και κατ΄ αντίθεση.

      Πιστεύω λόγω ηλικίας και συνεχούς ενασχόλησης με την πολιτική ότι τα ιδεολογικά ρεύματα και συγκρούσεις της εποχής του 70 του 80 ακόμη και του 90 απλώς σήμερα δεν υπάρχουν. Τώρα κυριαρχεί η γκρίζα πολιτική πρακτική, το εικονικό και φυσικά η εμετική προπαγάνδα των ΜΜΕ και αυτό διεθνώς για να μην βλέπουμε μόνον τα ενταύθα. Υποθέτω ότι είναι πασιφανές ότι θεωρώ ώς πηγή της παγκόσμιας ανακατωσούρας τον βάλτο της Ουάσιγκτον.

      Οι απόψεις που γράφω έχουν μία ιδεαλιστική λογική ότι μόνον το ξήλωμα της εικονικής πραγματικότητος που κυριαρχεί και μοιράζεται από παγκόσμια συμφέροντα εναντίον κρατών, εθνών και λαών, έχουν να προσφέρουν κάτι στην νεολαία μας κυρίως γιατί οι άνω των ήντα δεν πρόκειται να καταλάβουν πιθανόν ποτέ.

      Διαγραφή
  5. Dimitri you are wasting your life living in Greece. You will be much happier in a true Communist country.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η Ελλάδα είναι μια κομμμουνιστική χώρα. Δεν διαβάζεις τι λέει ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις, η Μαριέττα (φεύ);

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.