20/8/17

38.000 Ελληνες στα γκούλαγκ της Σιβηρίας



Το ζήτημα των διωγμών και της εξόντωσης χιλιάδων Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης στα φοβερά γκούλαγκ της Σιβηρίας την εποχή του Στάλιν, φωτίζουν μαρτυρίες επιζώντων του μεγάλου -και εν πολλοίς άγνωστου, σε όλες του τις πτυχές- αυτού πογκρόμ, αφηγήσεις συγγενών ανθρώπων που πέθαναν στα κάτεργα και ιστορικών που ερευνούν την υπόθεση, στην «Κ».
Τουλάχιστον τριάντα οχτώ χιλιάδες Σοβιετικοί πολίτες ελληνικής καταγωγής μεταφέρθηκαν στα γκούλαγκ της Σιβηρίας, απ' όπου ελάχιστοι επέζησαν των απάνθρωπων συνθηκών καταναγκαστικής εργασίας. Συνολικά, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, υπήρξαν τρία κύματα διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κατά τη σταλινική περίοδο: οι εύποροι που συνελήφθησαν, εκτοπίστηκαν ή εκτελέστηκαν το '30 ως «Κουλάκοι», μεγαλοαγρότες δηλαδή και άρα «εχθροί του λαού», εκείνοι -μερικές δεκάδες χιλιάδες- που διώχθηκαν το 1937 στην περιβόητη «επιχείρηση 13» με την κατηγορία της υπέρ της Ελλάδος κατασκοπείας (!) και όσοι εξορίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου αλλά και το 1949 ως «συνεργάτες των Γερμανών» και «υπονομευτές» του σοβιετικού κράτους.
Τρία κύματα διωγμών σε 12 χρόνια
Για τη συνέχεια Kathimerini


10 σχόλια:

  1. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 400.000 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 180.000.ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ ΚΟΤΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ !!!ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μόλις 3,5 σειρές είπες
      1) Πόσους σκότωσαν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα.
      2) Πόσους σκότωσαν οι ναζιστές στην Ελλάδα.
      3) Οι κομμουνιστές έχουν μνήμη κότας και είναι ξενοκίνητοι.
      4)Εσείς έχετε μνήμη και δεν θα ξεχάσετε τα εγκλήματα των κομμουνιστών.
      Σε παρακαλώ πολύ να επανέλθεις και να μας ενημερώσεις
      α)Από ποιες πηγές άντλησες την πληροφορία για τον αριθμό των εγκλημάτων των κομμουνιστών στην Ελλάδα.
      β) Από ποιες πηγές άντλησες την πληροφορία για τον αριθμό των εγκλημάτων των
      ναζιστών στην Ελλάδα.
      γ)Αν γράφοντας για εγκλήματα ναζιστών εννοείς τους Γερμανούς ναζί
      δ) Εφόσον επιβεβαιώνεις την προηγούμενη ερώτηση παρακαλώ να μας ενημερώσεις πόσους Έλληνες σκότωσαν οι γερμανοντυμένοι Έλληνες και γενικά οι Έλληνες
      συνεργάτες των Γερμανών ναζί.
      ε)Πόσους Έλληνες σκότωσαν οι σύμμαχοι των ναζί(βουλγάρικος κατοχικός στρατός)

      Διαγραφή
  2. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ανοίξει συζήτηση για την "Ιερή αγελάδα" του Κομμουνισμού στη χώρα μας είναι οι δηλώσεις Κοντονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη ξεχνάμε και τους Έλληνες του εμυλίου.Εγω έβαλα την ταινία Ελένη σήμερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θλιβερός .
    Ούτε ο ζοφερός Αδόλφος σκότωσε προσωπικά κάποιον Έλληνα, ούτε βέβαια και ο μισέλλην Τζουγκασβίλι. Όργανά τους όμως και των δύο θανάτωσαν χιλιάδες Ελλήνων με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Πασίγνωστα τα "κατορθώματά" τους.
    Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι λόγω σοβαράς ανεπάρκειας ο παραπάνω θλιβερός αγνοεί τις σχέσεις Κομμουνιστών Ανταρτών τού λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που πρωταγωνίστησαν στα εφιαλτικά χρόνια 1944 - 1949 με τον αιμοσταγή "πατερούλη" και ισχυρίζεται ότι για κανέναν από τούς θανάτους Ελλήνων εκείνων των χρονων δεν ευθύνονται οι Αντάρτες και ο μέντοράς - σπόνσοράς τους Στάλιν, είναι αδιανόητο να αγνοεί την τύχη πολυάριθμων στελεχών τού Κ.Κ.Ε (τού Ζαχαριαδη και χιλιάδων άλλων) που εξοντώθηκαν "συντροφικά" στα τελευταία χρόνια τής δεκαετίας τού 1940: Ως κουμουνιστές (έστω και αμφισβητούμενοι) από τον πάπα τού κουμμουνισμού τής Μόσχας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελληνες νεκροι απο Χιτλερ - 400.000.
    Ελληνες νεκροι απο Πολ Ποτ και ερυθρους Χμερ - 0.
    Ελληνες νεκροι απο Σουχαρτο Ινδονησιας - 0.
    Υ.Γ. Μην μου πει κανεις για Ποντιους,Αρμενιους,Εβραιους κλπ,μιλαω για Ελληνες απο την Γλυφαδα,(τυχαια) η περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δούμε και τη συνεργασία Λένιν με Κεμάλ ανοίγουμε μεγαλύτερο κεφάλαιο.Αυτό της Μικρασιατικής Καταστροφής.Αν προσθέσουμε επίσης τους ιδρυτές του ΚΚΕ στη χώρα μας (Μπενατόγια και Βεντούρα) δένει και η Μικρασιατική Καταστροφή.Ειδικά τότε που οι Κομμουνιστές έκαναν
    απεργία στα τρένα για να μη στείλουν βοήθεια στο Μέτωπο.
    Η όταν έσφαζε παιδιά ο Κεμάλ και οι Κομμουνιστές χόρευαν στο κέντρο Μαξίμ στο Κολωνάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτείνω η Πύλη του Ρωμανού να αλλάξει όνομα χωρίς να διαγράψει το πρώτο συστατικό μέρος της

      Διαγραφή
  7. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το αρθρο!

    ...Το μονο που χρειαζεται για τον θριαμβο του Κακου ειναι καποιοι καλοι ανθρωποι να μην κανουν τιποτα...

    EDMUND BURKE

    Τα γεγονοτα για τα εγκληματα των Σοβιετικων δεν μπορει κανεις να τα αμφιβητισει.Οι απολογητες του κομμουνισμου υπαρχουν ακομα σε καθε χωρα.Ειναι αυτοι που δεν εμαθαν και δεν καταλαβαν τι σημαινει ανθρωπια,ατομικα δικαιωματα,να μην ειναι καποιος καταδοτης και δημιος του γειτονα του,να αγαπα την ελευθερια και να θελει να κανει το σταυρο του χωρις να τον φακελλωνουν....Αυτα τα ανθρωπακια και φυσικα δεν γιορτασαν την πτωση του τειχους το 1989 μαζι με τα θυματα τους αλλα ακομα αναρωτιουνται "τι εφταιξε" και οι "πατερουληδες" της Μοσχας απετυχαν να ιδρυσουν το παγκοσμιο σοβιετ της εξαθλιωσης.

    Σημειωση: πρωην Ελληνες κομουνιστες οπως ο Τακης Λαζαριδης, με βαρυ ονομα στο χωρο του ΚΚΕ (δικη Μπελογιαννη- συγκρατουμενος του-πηρε χαρη και δεν εκτελεσθηκε-φυλακισθεις κλπ), καταλαβαν τι ειδους νεο κοσμο ετοιμαζαν οι Λενιν & Σταλιν και κατεβηκε απο το τρενο του ΚΚΕ.Ο Λαζαριδης εχει γραψει το βιβλιο με τιτλο "ευτυχως συντροφοι ητηθηκαμε". Στο youtube θα βρειτε συνεντευξεις του που περιγραφει τον θαυμαστο χωρο του κομμουνισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.