22/8/17

Κύπριοι ευρωβουλευτές προς Ευρωκοινοβούλιο: «Θα αποδεχόσασταν έναν εισβολέα να γίνει εγγυητής της χώρας σας»;

Τέσσερεις Κύπριοι ευρωβουλευτές που ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά κόμματα απέστειλαν στις 21 Αυγούστου 2017, επιστολή ενημέρωσης σε όλους τους συναδέλφους τους Ευρωβουλευτές (από 28 κράτη μέλη)  σχετικά με τα συμβάντα στην Ελβετία για το Κυπριακό. Την επιστολή συνυπέγραψαν οι Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ-EPP), Κώστας Μαυρίδης (Σ και Δ – S & D), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ και Δ – S & D) και Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ-ECR).
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) ο οποίος ζήτησε την στήριξη όλων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών.
Παρά κάποιες επιμέρους  επιφυλάξεις, το γεγονός ότι οι τέσσερεις κύπριοι ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, υπέγραψαν κοινή επιστολή ενημέρωσης όλων των συναδέλφων τους, αποτελεί επιτυχία που υπηρετεί την Κύπρο.
Η επιστολή ξεκινά με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και αλλού, εκφράζοντας βαθύτατη θλίψη και την πεποίθηση ότι κάθε τρομοκρατική επίθεση σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος αποτελεί επίθεση ενάντια στην ΕΕ. Για τα συμβάντα στην Ελβετία, γίνεται αναφορά στην κατανόηση του Γεν. Γραμ. του ΟΗΕ για ένα «φυσιολογικό κράτος» στην Κύπρο το οποίο, ιδιαίτερα ως μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας και παρουσίας στρατευμάτων της.
Γίνεται επίσης αναφορά στο κατά πόσον ο κ. Άιντε θα αποδεχόταν για την χώρα του (και υποψήφιο Μέλος του Κοινοβουλίου της), ένας εισβολέας-καταχτητής  να διατηρήσει στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων για να επιβλέπει την τήρηση του συντάγματος και του κράτους δικαίου στην Νορβηγία.    
Η επιστολή των τεσσάρων ευρωβουλευτών απευθύνεται σε κάθε ξένο ευρωβουλευτή πληροφορώντας τον ότι «εάν η χώρα σας, κράτος-μέλος της ΕΕ, ήταν θύμα εισβολής και κατοχής, εμείς θα σας  υποστηρίζαμε πλήρως ώστε να μην γίνει αποδεκτός ο εισβολέας με τα στρατεύματα του και να καταστεί εγγυητής της χώρας σας» και  ζητά την στήριξή τους για να επικρατήσουν στην Κύπρο οι βασικοί κανόνες δικαίου της ΕΕ.  
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Αγαπητή/έ συνάδελφε,

Θέμα: η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό  Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και αλλού, εκφράζουμε την βαθύτατη μας θλίψη, αλλά στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις της βίας και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε επίθεση ενάντια σε ένα Κράτος-Μέλος είναι ενάντια στην ΕΕ.
Αναφορικά με την Κύπρο, από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, έγιναν αρκετές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η πιο πρόσφατη ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια όταν ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπα Κι-μούν διόρισε τον κ. Έσπεν Έιντε ως τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό πρόβλημα.
Παρόλο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης έκανε αρκετές προσπάθειες και πολλούς επώδυνους συμβιβασμούς προς εξεύρεση λύσης, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η Τουρκία επέμενε στην διατήρηση στρατευμάτων και εγγυήσεων επί του Κυπριακού εδάφους.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντώνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε να κατανοεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος (ιδιαίτερα ένα μέλος της ΕΕ) δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς Τουρκικών εγγυήσεων και παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου επέμενε σε στρατιωτικό και εγγυητικό καθεστώς για την Τουρκία μέσω μιας τελικής λύσης (διευθέτησης).  Αυτό κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αλλά ο ρόλος της Τουρκίας δεν αποκαλύφθηκε πλήρως
Δεδομένου ότι ο κ. Άιντε διεκδικεί θέση στις επικείμενες εκλογές του Κοινοβουλίου στην Νορβηγία, θα αποδεχόταν, όπως συμβουλεύει για την Κύπρο, ένας εισβολέας στην Νορβηγία να διατηρήσει στρατεύματα και να εγγυάται το πολίτευμα και το κράτος δικαίου στην Νορβηγία;     

Αγαπητή/έ συνάδελφε,
Εάν η χώρα σας, κράτος-μέλος της ΕΕ, ήταν θύμα εισβολής και κατοχής, εμείς θα σας  υποστηρίζαμε πλήρως ώστε να μην γίνει αποδεκτός ο εισβολέας με τα στρατεύματα του και να καταστεί εγγυητής της χώρας σας.  
Υποστήριξη προς την Κύπρο σήμερα βοηθά στην επικράτηση των βασικών κανόνων δικαίου της ΕΕ και στην παγκόσμια ειρήνη αύριο.


Κύπριοι Ευρωβουλευτές:
Λευτέρης Χριστοφόρου EPP
Κώστας Μαυρίδης S & D  
Δημήτρης Παπαδάκης S & D
Ελένη Θεοχάρους ECR

Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

 1. Εις ωτα μη ακουοντων !
  ΥΓ. αλλα γιατι μονο τεσσερεις ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτέλους,βλέπουμε μια έμπρακτη εκδήλωση Εθνικής Ομοψυχίας.
  Διακάης πόθος και ευχή κάθε Κυπρίου,πιστεύω ο,τι ειναι η μεταφορά αυτού του πνεύματος ΚΑΙ στο εσωτερικό μέτωπο.
  Για να επιτευχθεί ομως,χρειάζεται αυταπάρνηση και γνήσιος πατριωτισμος απο τους πολιτικούς ταγούς.
  Ο Λαός εχει αποδείξει οτι είναι έτοιμος και ώριμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ Νικος Ιωαννου.
   Το κυριωτερο ειναι να μην αφηνετε εμας τους Ελλαδιτες να σας μολυνουμε με διχονοια.Αλλωστε εισαστε τυχεροι γιατι εμεις ασχολουμεθα με τον Χιτλερ και τον Σταλιν,εκτος αυτου η Κυπρος κειται μακραν.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.