10/8/17

Ελλάδα: Ενδιαφέρον ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις

Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αναβαθμίζεται εντυπωσιακά στον δυτικό ενεργειακό σχεδιασμό σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει στο μέλλον πολυετή συμφωνία για την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η Exxon θα κάνει έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και πως η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει αποφασιστικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της ανανέωσης του εξοπλισμού τους. 
Οι πληροφορίες αυτές διαρρέουν την ώρα που η Αθήνα εισέπραξε εύσημα από το Αμερικανό πρέσβη για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην οικονομία.
Ο διπλωματικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη με τον πρώτο να υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις.
Η συζήτηση περιείχε θέματα, όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και αυτό των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας, «στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Ειδικότερα ο Αμερικανός πρέσβης πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τον Τζέφρι Πάιατ τόνισε πόσο κρίσιμη και χρήσιμη είναι για την Ελλάδα, η προσπάθεια που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο, είτε αφορά το φυσικό αέριο, είτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε τον ρόλο των τριμερών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας». 
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πάιατ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την καλή γειτονία των δύο χωρών, καθώς θεωρεί πως οι αγαστές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό, «κλειδί», για την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή».

Η προσοχή στην Κύπρο
Σύμφωνα με πληροφορίες της αθηναϊκής εφημερίδας «Εστία», όλα όσα συμβαίνουν αναιμάκτως στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, εντός του οποίου διεξάγει ανενόχλητη έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων η γαλλική εταιρία Total, αποτελούν στην πραγματικότητα τα προεόρτια όλων όσων θα συμβούν από το φθινόπωρο και στο εξής στην περιοχή.
Η έρευνα των Γάλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτέλεσε γενική πρόβα προκειμένου να μετρηθούν οι τουρκικές αντιδράσεις και να διακριβωθεί έως πού μπορεί να φτάσουν αυτές, αν υπάρξει και δεύτερος γύρος ερευνών από άλλες εταιρείες το φθινόπωρο.
Με βάση τις διαθέσιμες ώς τώρα πληροφορίες, η πρόβα τζενεράλε πήγε τόσο καλά, ώστε από τον Οκτώβριο μελετάται βασίμως η πιθανότητα να μπει στο παιχνίδι δυναμικά και η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Φοβούνται το «αμερικανικό ιππικό» οι Τούρκοι
Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις σπασμωδικές κινήσεις Ερντογάν και Γιλντιρίμ στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο Πέλαγος στην ενεργό συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων στην εξόρυση κυπριακών υδρογονανθράκων και την προοπτική για ανάλογες συνεργασίες με την Ελλάδα.
Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η τουρκική αντίδραση όταν οι γείτονες διαπιστώσουν ότι μετά τον γαλλικό προπομπό της Total θα μπει στο παιχνίδι και αυτό που στους διπλωματικούς διαδρόμους ονομάζεται «αμερικανικό ιππικό».
Η Exxon Mobil δεν ήρθε στην περιοχή για… τουρισμό ούτε είναι τυχαία η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να διεξάγει στο μέλλον έρευνες και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Κρήτης, όπου έχει εντοπιστεί άφθονο φυσικό αέριο.
Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρξει κεντρική συμφωνία με την όποια ελληνική κυβέρνηση, την παρούσα ή τη μελλοντική.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Λάθος. Όχι Ελληνική.
    Κατοχική Γερμανική ΑΟΖ

    Άρθρο 14.5 πρώτης δανειακής κατοχικής σύμβασης
    14. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

    (5) Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μην εμπλακούν οι Σκουρλετοειδείς σε τέτοια ζητήματα, αλλοιώς...βρώμα η δουλειά...και χαρές και ΜΙΤιές να δείτε μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης,
    Αγασπητέ μου όλοι οι κατοχικοί είναι νεοταξικά "συντρόφια" που παίρνει ο ένας από τυον άλλο την σκυτάλη, παίζοντας κατοχικό θέατρο δημοκρατίας
    Χρήστος Γιανναράς
    Oκτώ κόμματα, μία ιδεολογία
    http://www.kathimerini.gr/879408/opinion/epikairothta/politikh/oktw-kommata-mia-ideologia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.