21/8/17

Η επιστήμη στον βωμό των συμβολισμών

Όσοι γεννηθήκαμε πριν το 1980 (και πολύ περισσότερο όσοι γεννήθηκαν πριν τη δικτατορία) στην Ελλάδα μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου η δημόσια, ημιδημόσια ή κάποιες φορές έστω και ιδιωτική εκδήλωση πολιτικών φρονημάτων μπορούσε να σου στοιχίσει ακριβά. Το να κρατάς την εφημερίδα με το λογότυπο προς τα έξω ήταν αρκετό για να σου κολλήσει η ταμπέλα — για να σε βάλει η γειτονιά στο άλφα ή το βήτα κουτάκι. Ευτυχώς από τότε προχωρήσαμε αρκετά ως πολιτική κουλτούρα.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχω κατά καιρούς επικρίνει ευθέως, δριμεία και δημοσίως —μέσω άρθρων σε εφημερίδες— όλους ανεξαιρέτως τους πρωθυπουργούς (πλην του Παπαδήμου) και τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς — πάντα με επιχειρηματολογία, για συγκεκριμένους λόγους και χωρίς ισοπέδωση. 
Πριν από περίπου 10 χρόνια άσκησα ξεκάθαρη κριτική στον (προηγούμενο) πρύτανη με email που είχε Cc όλο το staff του πανεπιστημίου, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να έχει δυσκολέψει την εξέλιξή μου. 
Κατά καιρούς επίσης —και ειδικά από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ το Facebook συστηματικά— έχω γράψει δημοσίως, ευθέως και χωρίς περιστροφές την άποψή μου για (ενδεικτικά): την τρομοκρατία και τους αναρχικούς στην Ελλάδα, τις περιπτώσεις αποτυχημένης διαχείρισης δημόσιας πολιτικής στη Βρετανία (συμπεριλαμβανομένου, προσφάτως, του Brexit) και τα ελαττώματα της υπάρχουσας ηγεσίας σε όλα τα κόμματα, την απόφαση των κυβερνήσεων Bush και Blair να επέμβουν στο Ιράκ, την καμπάνια προπαγάνδας και επιρροής της ρωσικής κυβέρνησης στη Δύση, τα αμέτρητα προβλήματα και παθογένειες του Trump και των υποστηρικτών του, τις αποτυχίες διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών, τη σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών μέσων, και πολλά άλλα.
Για τη συνέχεια Amagi

1 σχόλιο:

 1. Με την εμπειρία.
  1. Είναι βλακώδες να γίνεται πανελλαδικά η αξιολόγηση. Πρέπει να γίνεται κατά βαθμό και υπηρεσία αποκεντρωμένα.
  2. Την πραγματική αξιολόγηση μπορεί σε κάθε βαθμό να την κάνει μόνον ο προϊστάμενος των κρινόμενων.
  2. Όσον αφορά τα τυπικά προσόντα, σε λίγο όλοι θα έχουν μεταπτυχιακό.
  3. Η αξιολόγηση από επιτροπές ωφελεί μόνον τις επιτροπές και εν γένει οδηγεί σε τραγελαφικά αποτελέσματα.

  Το θέμα βέβαια θέλει μεγάλη ανάλυση. Γενικά θα πρέπει να ερωτήσει κάποιος στους φωνασκούντες για πονηράν αξιολόγηση υπέρμαχους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των πολυεθνικών (σχεδόν μόνον αφού έκλεισαν άνω των 500.000 Ελληνικών επιχειρήσεων) αν γνωρίζουν πώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αξιολογούν το προσωπικό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.