26/8/17

Οι Γερμανοί γίνονται πιο σκεπτικοί με την Τουρκία - Δείτε τα στοιχεία της δημοσκοπικής έρευνας που έγινε στη Γερμανία

Των Ferdinand Otto και Sascha Venohr
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν 
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ο γερμανικός σκεπτικισμός περί Τουρκίας είναι σημαντικός. Αυτά είναι κακά νέα για τον τουρισμό στη χώρα.
Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας είναι πολύ έντονες αυτή τη στιγμή. Νωρίτερα φέτος, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές», επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στους Τούρκους πολιτικούς να εκστρατεύσουν στη Γερμανία. Επιπλέον, η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά αρκετούς Τουρκογερμανούς υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, και έχει εκτοξεύσει απειλές προς  το Βερολίνο. Και την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκογερμανούς να μποϊκοτάρουν τα τρία κορυφαία γερμανικά πολιτικά κόμματα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων οι χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθυσμός έχει αρχίσει να βλέπει την Τουρκία με σημαντικό σκεπτικισμό, όπως δείχνει μια νέα έρευνα που διεξήγαγε ο γερμανικός οργανισμός έρευνας της κοινής γνώμης Civey.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να φανταστούν ένα ταξίδι στην Τουρκία, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε: «Σίγουρα όχι». Ένα επιπλέον 15 τοις εκατό απάντησε, "πιθανόν όχι." Μόνο περίπου το 6% παραμένει εντελώς ανοιχτό στο να περάσει τις διακοπές του στην Τουρκία. Η τουριστική βιομηχανία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς της χώρας και οι παραθεριστές από τη Γερμανία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών στην Τουρκία. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει τώρα - και η πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία, σε απάντηση της συμπεριφοράς του Ερντογάν, πιθανότατα δεν θα συνέβαλε στη στάση της χώρας στα μάτια των Γερμανών.
Definitely yes
5.5%
Likely yes
3.4%
Undecided
2.5%
Likely not
15.4%
Definitely not
73.4%
Margin for error: 2.5 percent; Survey period: July 30 to Aug. 22, 2017; Sample size: 5,041
Δύο ΤούρκοΓερμανοί δημοσιογράφοι, ο Meşale Tolu και ο Deniz Yücel, βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση στην Τουρκία, όπως και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Peter Steudtner. Οι φαινομενικά αυθαίρετες συλλήψεις, μαζί με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία, φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους Γερμανούς που έχουν συνείδηση ​​ ασφάλειας.
Παρόλες τις πρόσφατες λεκτικές υπερβάσεις του Ερντογάν, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο. Πέραν του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την αποτροπή της επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Γερμανών θα ήθελε να δει το Βερολίνο να διαγράφει μια σκληρότερη πορεία στις σχέσεις του με την Τουρκία. Εξήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων της έρευνας υποστηρίζουν τη "σαφή διάσταση" από την Άγκυρα, ενώ επιπλέον 27% υποστηρίζουν μια πορεία που «τείνει προς την αποσύνδεση». Μόνο το 6% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο σημερινό μονοπάτι, μια μικρή μειοψηφία.
Clear conciliation
2.1 %
Tending toward conciliation
3 %
Continuation of present course
5.8 %
Tending toward dissociation
27.3 %
Clear dissociation
60 %
Don't know
1.8 %
Margin for error: 2.5 percent; Survey period: Aug. 9 to Aug. 22, 2017; Sample size: 5,052
Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί όλους τους Γερμανούς με τουρκική προέλευση να αποφύγουν την ψήφο στους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU / CSU), τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους, στις γενικές εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου. Τα κόμματα, λέει, είναι "εχθροί της Τουρκίας". Ωστόσο, η έρευνα του Civey δείχνει ότι οι υποστηρικτές των υπολοίπων κομμάτων - οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις ελεύθεροι δημοκράτες (FDP), το άκρως αριστερό αριστερό κόμμα και η δεξιά λαϊκίστικη εναλλακτική για τη Γερμανία - είναι στην πραγματικότητα πιο επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία από τα κόμματα που ο Ερντογάν ξεχώρισε.
Clear conciliation
Tending toward conciliation
Continuation of present course
Tending toward dissociation
Clear dissociation
Don't know
AfD
20.2
73.9
Left
24
66.1
FDP
6.7
31.9
56.7
CDU/CSU
6.5
31
56.5
SPD
7.3
33.1
54.9
Greens
6.5
37.3
49.2
Values in percent; Margin for error: 3.5-8.0 percent; Survey period: Aug. 9 to Aug. 22, 2017; Sample size: 5,052
Οι ψηφοφόροι του AfD είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι με την Τουρκία, ενώ περίπου το 74% των πιθανών ψηφοφόρων του κόμματος λέει ότι τάσσονται υπέρ μιας «σαφούς αποσύνδεσης» από την Τουρκία, υψηλότερου ποσοστού από ό, τι μεταξύ των υποστηρικτών οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Μεταξύ των υποστηρικτών του Αριστερού Κόμματος, το 66% θα ήθελε να δει «σαφή διάσταση» ενώ αυτή η γνώμη μοιράζεται το 57% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν ότι υποστηρίζουν το FDP.
Μεταξύ των κομμάτων που επέκρινε ο Ερντογάν, το 57% των συντηρητικών της Μέρκελ θα επιθυμούσε μια σαφή διάσταση από την Άγκυρα, ενώ οι υποστηρικτές των Πρασίνων είναι οι λιγότερο σκεπτικοί, με 49% υπέρ της μεγαλύτερης απόστασης από την Τουρκία. Σε σύγκριση με υποστηρικτές άλλων κομμάτων, οι ερωτηθέντες που υποστηρίζουν τους Πράσινους ήταν πιθανότατα υπέρ μιας πορείας που «τείνει προς την αποσύνδεση», όταν ερωτώνται για το πώς η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει την Άγκυρα. Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι ο σκεπτικισμός περί Τουρκίας είναι ευρέως διαδεδομένος σε ολόκληρο τον γερμανικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό.
Total
East
West
AfD
36.8
32.2
38
No party will benefit
23.9
22.2
24.3
CDU/CSU
15.5
16.5
15.3
Don't know
6.3
8.9
5.6
Left
5.5
8.8
4.7
SPD
4.6
3.2
5
Greens
2.4
3.7
2.1
FDP
2.9
2.8
2.9
Other party
2.1
1.7
2.1
Values in percent; Margin for error: 3.6 percent; Survey period: Aug. 21 to Aug. 22, 2017; Sample size: 5,135
Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύουν ότι το AfD είναι το κόμμα που δύναται να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με το 37% να διατηρεί αυτή την άποψη, αν και μόνο το 32% στην ανατολική Γερμανία. Μόνο το 16%, αντιθέτως, πιστεύει ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ μπορούν να επωφεληθούν από την τεταμένη σχέση με την Άγκυρα. Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κανένα γερμανικό πολιτικό κόμμα δεν θα ωφεληθεί.


3 σχόλια:

  1. Ολα τα ζευγαρακια εχουν τους καυγαδες τους.Μετα το παθος ερχεται πιο δυνατο,ασε που αμα τα παρει ο σουλτανος μπορει να αρχισει να κελαιδαει και ξερει πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι οι Γερμανοί πλέον στοχοποιούν ανοιχτά την Τουρκία και ότι η Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα είπε ξεκάθαρα ''να μην μιλάμε για τεμπέληδες Έλληνες γιατί είναι άθος'' έχουν μεγάλη σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδή ζω τα τελευταία 5 χρόνια στην Γερμανία μπορώ να πω ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Ναι ή Τουρκία στο μυαλό του μέσου Γερμανού είναι μια φιλική χώρα. Ναι το πρόβλημα είναι ο Ερντογαν. Ναι ακόμα και σήμερα ο μέσος Γερμανός πιστεύει ότι ο κεμαλισμος είναι δημοκρατία. Κακά τα ψέματα ή προπαγάνδα υπέρ του κεμαλισμου στην Γερμανία είναι εμφανής. Και μάταια προσπαθούμε όσοι έχουμε άποψη να εξηγήσουμε στον κύκλο μας ότι Ερντογαν και Κεμάλ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γιατί λαμβάνουμε την απάντηση ότι τα λες αυτά γιατί είσαι, Έλλην, Κουρδος, Αραμαιος κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.