20/8/17

Η νέα ιδεολογία-κοσμοθεωρία του Ερντογάν, είναι ιδεολογία μίσους απέναντι στη Δύση - Διαβάστε για να το διαπιστώσετε

  • (Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)
Ο Ερντογάν, αφού ξεκαθάρισε το τοπίο εξουδετερώνοντας τον έναν μετά τον άλλον τους όποιους αντιπάλους του, άρχισε να «χτίζει» μεθοδικά το οικοδόμημα της μεταοθωμανικής Τουρκίας, στη βάση μιας νέας ιδεολογίας-κοσμοθεωρίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να αποκαθηλωθεί η πανταχού παρούσα μορφή του Μουσταφά Κεμάλ, και θα εξηγήσουμε γιατί.
Με βάση τη νέα ιδεολογία, η Τουρκία του Κεμάλ, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην ουσία αποτέλεσε ένα απλό ενεργούμενο της "κακής" Δύσης.
Μιας Δύσης που επιτέθηκε εναντίον κρατών, λαών και πολιτισμών καταστρέφοντας τα πάντα, για να επικρατήσει στον κόσμο.
Αυτή η Δύση, που έβλεπε ως εμπόδιο στην παγκόσμια επικράτησή της την Οθωμανική Αυτοκρατορία και για το λόγο αυτόν προκάλεσε τη διάλυσή της, αυτή η ίδια Δύση βλέπει ως απειλή για τη συνέχιση της παγκόσμιας επικράτησής της την νέα αναδυόμενη δύναμη, την Τουρκία του Ερντογάν και έτσι τώρα επιδιώκει τη διάλυσή της. Με αυτά και όχι μόνο καταπιάνεται ο Γιουσούφ Καπλάν, που απηχεί τις απόψεις του κύκλου Ερντογάν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Şafak, επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Τούρκου προέδρου.
Του Yusuf Kaplan, εφ. Yeni Şafak.
Προσοχή, οι ΗΠΑ σκάβουν βήμα-βήμα το λάκκο της Τουρκίας…Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε. Έτσι βγήκε από τη μέση ένα μεγάλο εμπόδιο για τους Δυτικούς. Δέθηκαν τα χέρια και τα πόδια της νεοϊδρυθείσας Τουρκίας. Η Νέα Τουρκία δεν διεκδικούσε τίποτα, μπήκε στη σφαίρα επιρροής της Δύσης και ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις πολιτισμικές της διεκδικήσεις (με την επιβολή της εκκοσμίκευσης εκ των άνω). Η Τουρκία δεν καταλήφθηκε με επίθεση εκ των έξω, αλλά κατελήφθη εκ των έσω.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξέρουμε το εξής: Μια χώρα που εγκαταλείπει τον πολιτισμό της, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί.
Όταν δε της επιβάλλεται κάτι εκ των άνω, με μεθόδους μηχανικής της κοινωνίας, τότε η χώρα αυτή δεν ανασυγκροτείται και δεν συνέρχεται ποτέ. Το αντίθετο, οδηγείται πρώτα στον ψυχολογικό και μετά στον κοινωνικό κατακερματισμό, φθάνει στο χείλος του γκρεμού και στο τέλος χάνει την τροχιά της και γίνεται έρμαιο στους ανέμους της ιστορίας, οδηγείται πότε εδώ και ποτέ εκεί από τις γεωπολιτικές φουρτούνες, έρχεται αντιμέτωπη με την εξαφάνιση… Αυτό έπαθε με λίγα λόγια η Τουρκία τα τελευταία εκατό χρόνια.
Γιατί διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία
Το ζήτημα ήταν το εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που επέτρεψε να εξελιχθούν η ισλαμική φιλοσοφία και κουλτούρα, τους τελευταίους δυο αιώνες της ζωής της έζησε μια μεγάλη πολιτισμική κρίση. Αιτίες της κρίσης ήταν ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.
Η Δύση, μαζί με το Διαφωτισμό και την Αναγέννηση, συγκρότησε και υιοθέτησε ένα δόγμα επίθεσης σε άλλες θρησκείες και πολιτισμούς. Μια σειρά από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς εξαλείφθηκαν και αφομοιώθηκαν από τους Δυτικούς. Αυτό το δόγμα δεν επέτρεπε την αρμονική συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών κάτω...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

15 σχόλια:

  1. Ασχέτως του τι μας αρέσει και τι όχι, η Τουρκία έχει εθνική ιδεολογία και επεκτατικές βλέψεις και για να πετύχει τον σκοπό της βάζει όλα τα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ προσεκτική και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή προσέγγιση των ιστορικών εξελίξεων των τελευταίων αιώνων. Βεβαίως δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματα τού "γιουσουφακίου" ή τής ομάδας που εκπόνησε την παραπάνω ανάλυση. Στέκομαι μόνον στο γεγονός ότι η τουρκική ελίτ νοιάζεται και αναλύει γεγονότα με το πρίσμα τού οφέλους τής κοινωνίας τους, νοιάζονται να στηρίξουν ή και να ανατάξουν την κοινωνία τους, την "πατρίδα" τους , έστω την τάξη τους: ανατέμνουν κινήματα με κριτήρια τουρκοκεντρικά και αναζητούν σχέδια και λύσεις πάλι με σκοπό την εξυπηρέτηση τής όποιας χώρας τους.
    Εμείς; εμείς έχουμε υπουργούς που δρούν για το όφελος τής δικηγορικής πελατείας τους, ενάντια στα συμπεφωνημένα, αρκούμαστε να κοροϊδεύουμε το πόπολο με φαλακρούς μέσα και έξω αρλεκίνους "διαπραγματευτές", μέχρι που μάς πήραν και τις σκελέες οι αντίπαλοι και αρκούμαστε να κατονομάζουμε ως καταστροφείς τής χώρας κάποιους κακούς γερμανούς και από ημεδαπούς τούς "άλλους". Βέβαια και προς αυτούς γίνεται κάποιο σχετικό γαϊτανάκι, αφού και από δαύτους ουκ ολίγοι και ουδόλως εκλεκτοί (σαβούρα τής σαβούρας) έχουν γίνει κυβερνητική ελίτ. Και όταν έχουν έμπνευση αμολλάνε κι' ένα νταή π.χ. πολάκη να ορμάει σε αξίες και θεσμούς για αντιπερισπασμό, ή έναν κόντεπωγωνάτο να επιπλήττει τούς καθυστερημένους συνευρωπαίους εταίρους, διακηρύσσοντας την πολιτική ορθότητα με βάση τις προοδευτικές απόψεις τού 19ου αιώνα.
    Αναπόφευκτη η σύγκριση και οι θλιβερές σκέψεις. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε.
    Πάρα πολύ χρήσιμη και θετική η ανάρτηση τού άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέν εἶναι ἁπλό μίσος κατά τῆς Δὐσεως, εἶναι κάτι γενικώτερο, μέ δόγματα καμπαλιστικοῦ ἀποκρυφισμοῦ καί στοιχεῖα νέας πολιτικῆς-τρομοκρατικῆς θρησκείας.
    "το πνεύμα και η ψυχή του κόσμου, ο φόβος και ο τρόμος των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα των κατατρεγμένων….." δέν εἶναι φυσικά ἡ Τουρκία.
    α) "το πνεύμα και η ψυχή του κόσμου" δέν ὑπάρχει. Εἶναι δόγμα τοῦ καμπαλισμοῦ (πού ἔχει ἐπενδύσει πλέον ὡς ἀπολυτοποιημένος ἀποκρυφισμός τόν ἰνδουϊσμό καί τόν βουδισμό), τό δόγμα ὅτι ὁ κόσμος δέν εἶναι δημιούργημα τοῦ Θεοῦ, ἀλλα ἔχει (ἐντός του) "πνεῦμα καί ψυχή", πού εἶναι ὁ "Θεός" (ἴδιος κατά τήν οὐσία, μέ τόν ἐντὀς ἡμῶν "θεό" τῶν φαντασιακῶν παραθρησκευτικῶν ἐμπειριῶν). Ἄν λοιπόν κάποιος πιστεύει, ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι "το πνεύμα και η ψυχή του κόσμου", τότε αὐτός πιστεύει τόσο στόν καμπαλισμό καί στόν ἀποκρυφισμό, ὅσο καί στό ὅτι ἕνας τέτοιος "Θεός", πού εἶναι ἡ ούσία καί τοῦ κόσμου καί τοῦ βαθυτέρου εἶναι του μέσα του, εἶναι ἡ Τουρκία... (αὐτή ἡ - φαινομενικῶς μόνον αὐτοκαταστροφική - σχιζοφρενική ἐκούσια ταύτισις μεταξύ τοῦ εἶναι τοῦ "θεοῦ", τοῦ κόσμου καί τοῦ ἀνθρώπου, συνσιτᾶ ἕνα πολύ ἐπικίνδυνο ἀποκρυφιστικό-παραθρησκευτικό ἰδεολογικό μίγμα (Gedankengut), γιά τήν δημιουργία ἀνθρώπων - ὅπλων).
    "ο φόβος και ο τρόμος των ιμπεριαλιστών" πάλι δέν εἶναι ἡ Τουρκία. "Φόβος και τρόμος των ιμπεριαλιστών", εἶναι ὁ ἀληθινός Θεός, "ὅς ἀγάπη ἐστίν", καθώς καί ὁ θάνατος πού τούς τοποθετεῖ φυσικά ἐνώπιον τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ. Ἄν λοιπόν κάποιος πιστεύει, ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι "ο φόβος και ο τρόμος των ιμπεριαλιστών", τότε αὐτός πιστεύει ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ἕνας "Θεός" ἐκδικητής καί φονεύς ὅσων πλουσίων δέν εἶναι πλούσιοι μουσουλμάνοι. Θαυμάσιο δηλαδή ἐργαλεῖο γιά πλουσίους μουσουλμανικῶν χωρῶν, ὥστε νά ἐξοντώσουν συγκεκριμένους ἀντιπάλους τους, στρατολογώντας τρομοκράτες μεταξύ τῶν ὀπαδῶν τῆς θεωρίας τοῦ Ἐρντογκάν.
    Τέλος " η ελπίδα των κατατρεγμένων", φυσικά καί πάλι δέν εἶναι ἡ Τουρκία. Ἀλλά λέγοντάς το, ὁ Ἐρντογκάν προσφέρει στούς πλούσιους μουσουλμάνους, ὀπαδούς του ἕτοιμους γιά τήν προαναφερθεῖσα χρήση.
    Δέν τοῦ μένει παρά νά ἀνακηρυχθῆ προφήτης δίπλα στόν Μωάμεθ.
    (Οὔτε ψύλλος στόν κόρφο του, τοῦ Ἐρντογκάν!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αυτα δεν ειναι τιποτα αλλο παρα τα περιεχομενα του Κορανιου.
    Αυτο ειναι το εγχειριδιον σκεψης και πραξεων ολοκληρου του Ισλαμικου κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐν μέρει ἔχετε δἰκηο κ. Ναια, μέ τήν διαφορά ὄμως, ὅτι τό κοράνιο δέν ἀναφέρει καθόλου οὔτε Τουρκία, οὔτε ὀθωμανική αὐτοκρατορία.
      Γιά στό κοράνι δέν ὑπάρχει οὔτε Τουρκία, οὔτε Τουρκική ἡγεσία ἐπί τοῦ ἰσλάμ.
      Περαιτέρω, ἡ ἐπένδυση τοῦ κορανίου μέ ἀποκρυφισμό (περιστρεφόμενοι καί αὐτο-ἐκστασιαζόμενοι ἀπό ζαλάδα "σούφι"-δερβίσηδες, κλπ), εἶναι ἄλλο θέμα. Πού πάντως, δέν φαίνεται νά σχετίζεται ἄμεσα μέ τήν ἀνωτέρω παραθρησκεία τοῦ Ερντογκάν. - Ἤ σχετίζεται;

      Διαγραφή
    2. @ Σωκρατης.
      Ειναι ιστορικα αποδεδειγμενο οτι παρανοικα και μεγαλομανη ατομα που εχουν επιρροη στους λαους που ηγουνται,εκμεταλλευομενοι την θρησκευτικη η πολιτικη ιδιοσυγκρασια τους,αναγαγουν την διακυβερνηση τους σε θεια εντολη για να παταξουν τους απιστους που απειλουν τον περιουσιον λαο η καμωνονται πολιτικα οτι ορθωνουν το αναστημα τους εναντια στο κακο πολιτικο συστημα που επιβουλευεται τις 'ελευθεριες' του λαου τους.
      Ειναι αυτο που λεμε,δινεις στους υπηκοους αυτο που θα τους διαγειρει περισσοτερο κατα περιπτωση.
      Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να αναφερω παραδειγματα αρχης γενομενης απο τους ντοπιους 'προφητες' η 'επαναστατες'.

      Διαγραφή
  5. Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από αυτό το άρθρο είναι ο κυριολεκτικά τρόμος των Τούρκων γι' αυτό που έρχεται και που δεν μπορούν να αποφύγουν με τίποτα πια : το ελεύθερο και διεθνώς αναγνωρισμένο Κουρδικό κράτος, ολοκληρωτικη ήττα για την Τουρκία και η τελευταία (;) πράξη του μεγάλου πολέμου του 1914, που όπως διαπιστώνουμε όσον αφορά το "ανατολικό ζήτημα" είναι ακόμα ανοιχτός...παλεύουν με ιστορίες για αγρίους να ενισχύσουν το ηθικό τους εσωτερικά, μπροστά σ' αυτά που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν η στροφή της Τουρκίας απο τη Δύση γινει πράξη και συνδυαστεί απο εξασφάλιση άλλων πόλων παγκόσμιας εξουσίας έχουμε νες δεδομένα που κατα τη γνώμη μου δε συμφέρουν την Ελλαδα.Ας ελπίσουμε οτι οι αναλυτές που διαβάζω και ακούω εχουν δίκιο και τη συμφέρουν...Ακομα πάντως οι Τούρκοι εξακολουθούν οχι μονο να ανήκουν στο δυτικό στρατόπεδο αλλά να εχουν πρωταγωνιστικό ρόλο απο τον σκηνοθέτη,ο οποίος θα κανει τα παντα να αποτρέψει ένδεχομενη "αυτομόληση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αν κάποιος θεωρεί υπερβολικούς τούς χαρακτηρισμούς και τις εκτιμήσεις τού infognomon σχετικά με το παραπάνω άρθρο ας θυμηθεί τις δηλώσεις τού ξεσαλωμένου σουλτάνου πριν έξι μήνες στις 22 Μαρτίου :
    Για όποιον δεν θυμάται ο μουσολινίσκος γιαλαντζί είπε επί λέξει :
    «κανένας Ευρωπαίος δεν θα μπορεί πια να περπατά με ασφάλεια στο δρόμο»
    (http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/73068/erntogan-pros-eyropaioys-allaxte-stasi-diaforetika-tha-fovaste-na-perpatisete-sto-dromo).

    Και μάλιστα κλήθηκε από τούς αρμοδίους τής Ε.Ε. ο τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις http://www.kathimerini.gr/901909/article/epikairothta/kosmos/gia-e3hghseis-kalei-h-ee-ton-toyrko-presveyth-meta-ta-sxolia-erntogan

    Μάλλον θα πρέπει να σοβαρευτούν περισσότερο πολλοί σε συγκεκριμένα πόστα.
    Όταν εκτοξεύονται τέτοιες ιταμές απειλές και μέσα σε λίγους μήνες υλοποιούνται, τότε προφανώς συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρότερο από τις γραφικές μεγαλομανίες τού σουλτάνου που ήθελε να γίνει και χαλίφης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνῶ κατ' ἀρχάς ἀπολύτως.
      Δέν εἶναι θέμα ἑνός τρελλοῦ πού ἁπλῶς μισεῖ (ἄλλωστε δέν βιώνει μίσος ἀλλά μόνο "ἱερή" ὀργή) καί θά πάρῃ διαστάσεις αὐτό τό μεγαλομανές παραθρησκευτικό κατασκεύασμα, πού εἶναι ἡ σκληρή πλευρά τοῦ "μουσουλμανικοῦ" τουρκισμοῦ.
      Μᾶλλον, δέν τό ἔφτιαξε μόνος του ὁ Ἐρντογκάν, ἀλλά μέ συμβούλους γνήσιους ἀποκρυφιστές, ὅπως σούφι ἤ ντολμέζ καμπαλιστές.
      Οἱ πολιτικές καί λοιπές στοχεύσεις, εἶναι κυρίως ἤ ἀποκλειστικά δική του πρακτική λογική, βραχυπρόθεσμη. Στήν βάση ὅμως, μακροπρόθεσμων παραθρησκευτικῶν ἰδεῶν ἄλλων, ...γιά τόν ρόλο τῶν Τούρκων σέ ὑπηρεσίες τρομοκρατίας-καί-ἀσφαλείας γιά τήν νέα τάξη πράγμάτων.
      Συνεπῶς, ὁ Γκιουλέν εἶναι φαίνεται ἀνεπαρκής γιά τά νέα σχέδια. Ἐξ οὗ καί κινδυνεύει, καί μαζί του κινδυνεύει ἡ σχετική εἰρήνη στόν τουρκικό ἐπεκτατισμό.
      (εἶναι ἀπίστευτο λοιπόν, πόσα πολλά μᾶς εἶπε ὁ Ερντογκάν - ...ἄραγε, νά ξέραμε πῶς συνδέεται μέ τόν Σόρος;)

      Διαγραφή
  8. Let us be clear that Turkey never liked the West or the Soviet Russia. However, the shrewd Turkish politicians, unlike the Greek ones, have been able to manipulate and use both the West and the Soviet Russia to serve their own interests, including securing their support to invade and still occupy Cyprus.The USA, Britain and Russia will not allow the disintegration of Turkey. As Greeks, we have to make sure that we do not have any new tragedies with Turkey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι επειδή η Τουρκία έστρεψε το ενδιαφέρον της στην Ρωσία, οι Δυτικοί θα κάνουν ότι μπορούν για να την διαμελίσουν. Η Τουρκία ήταν πάντα μια γεωστρατηγική περίπτωση too big to fail για την Δύση και ο Ερντογάν το ξέρει καλά αυτό. Η ισλαμική εθνική συνείδηση που προωθεί είναι ένα πανάρχαιο εργαλείο συσπείρωσης των απανταχού μουσουλμάνων και αποδίδει άριστα ιδίως στις φτωχές σε παιδεία λαϊκές μάζες της τουρκικής επικράτειας. Παράλληλα για τους αντιδρώντες και αντιφρονούντες οι διωγμοί και οι φυλακίσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Η προσέγγιση των Ρώσων και άλλων αντίρροπων με την Δύση δυνάμεων δεν είναι πάρα ένα παζάρι του σουλτάνου με τους Δυτικούς, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τις εγγυήσεις και τα ανταλλάγματα που θέλει και να κερδίσει τον χρόνο που επιθυμεί. Θα αφήσουν τους Κούρδους να καθαρίσουν με το Isis και μετά θα παραδώσουν την κεφαλή τους επί πίνακι, δίνοντας στον σουλτάνο την ικανοποίηση να παραδειγματίσει όλους όσους του αντιτάσσονται. Το ανησυχητικό είναι μήπως σε αυτά τα ανταλλάγματα είναι και η απαίτηση ενός κομματιού της ελληνικής ΑΟΖ δια μέσου της κατάληψης κάποιων νησίδων και βραχονησίδων έτσι ώστε να μπορεί να πατήσει πόδι στο Αιγαίο γεωστρατηγικά και όπου υπάρχει υποψία ορυκτού πλούτου. Οι Τούρκικές Ε.Δ μπορεί να μην είναι οι πλέον αποτελεσματικές αλλά η συνεχείς συγκρούσεις σε τακτικά πεδία έχουν δημιουργήσει ικανά στελέχη με εμπειρία που μπορούν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια αποστολή, ιδίως απέναντι σε μια παραπαίουσα ηθικά και κοινωνικά Ελλάδα. Όταν ο σουλτάνος αποφασίσει να επιστρέψει στους Δυτικούς θα παίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι και επειδή είμαστε ένας λαός που δυστυχώς δεν μαθαίνει από την ιστορία του (όπως στην Κύπρο το 74') πολύ φοβούμαι ότι θα χρειαστεί να την επαναλάβουμε για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και για συμπλήρωμα (και έμμεση επιβεβαίωση) το ανέκδοτο τής δεκαετίας :
    «Δεν έχει κανένα όριο! Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας; Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπαθήσε να μας κάνει μάθημα. Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσον χρονών είσαι;»είπε ο σουλτάνος που θα ήθελε να γίνει και χαλίφης εξαπολύοντας προσωπική επίθεση εναντίον τού Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Αντικαγκελάριου και Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Έτσι ακριβώς: πώς τολμάς και απευθύνεσαι στον Τρισμέγιστο Πολυχρονεμένο Σουλτάνο και Χαλίφη ;;;
    http://www.naftemporiki.gr/story/1268204/erntogan-pros-gkampriel-poios-eisai-esu-na-gnorizeis-ta-oria-sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Panos Koukos.
    Αν διεγραφες την λεξη 'μηπως',το σχολιο σου θα ηταν ολοσωστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αληθινοί επαναστάτες δεν κατεβαίνουν 'στους δρόμους.Δεν παρουσιάζεται καμί'ανάγκη.Καταλαμβάνουν,ήδη,τα πόστα(της Ζωής του Σωτήρος).Μήπως 'μπορείτ'εσείς,εδώ,να προφητεύσετε,εάν,αυτά που εγράφθησαν,θα έχουν κάποιο νόημα,βαρύτητα και σημασία εντός γενεών επερχομένων(με και για τι συσχετισμούς ισχύος 'μιλούμε;-πληθυσμιακούς,πνευματικούς,μόνον οικονομικούς;);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.