12/8/17

Η Τουρκία στη μέγγενη και σε κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι

Η Τουρκία, οι S-400, ο Δρόμος του Μεταξιού και η… Σαγκάη
  • (Φωτ.: Sputnik / Mihail Mokrushian)
του Σάββα Καλεντερίδη
Όσο περνάει ο καιρός και οι ΗΠΑ όχι μόνο συνεχίζουν αλλά διευρύνουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους της Συρίας, ο αντιαμερικανισμός στην Τουρκία ενισχύεται και έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Ερντογάν σε δημόσιες αναφορές του, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να δώσει –και αυτό κάνει ο ίδιος– έναν νέο «απελευθερωτικό αγώνα», δηλώνοντας αποφασισμένος να χαλάσει το παιχνίδι που στήνεται από τις ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της Τουρκίας.
Μόλις πριν από λίγες μέρες προανήγγειλε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και τη διεύρυνση της περιοχής που κατέχει ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία, σε Τζαραμπλούς και Αλ Μπαμπ, προς δυσμάς και προς ανατολάς.
Προς δυσμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει ή να απομονώσει πλήρως το καντόνι του Αφρίν και να συνενώσει την περιοχή Τζαραμπλούς-Αλ Μπαμπ με την περιφέρεια Ιντλίμπ, ενώ προς ανατολάς θα στραφεί κατά της Ιεράπολης/Μένπετζ, απωθώντας τους Κούρδους ανατολικά του ρου του Ευφράτη. Στην περιοχή της Ιεράπολης οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βάση, όπως και οι Ρώσοι στο καντόνι του Αφρίν. Η τρίτη περιοχή που σχεδιάζουν να εισβάλουν και να επιχειρήσουν οι Τούρκοι, είναι η περιοχή Γκίρε Σπι/Τελ Αμπιάντ, για να αποκόψουν την ενότητα των καντονιών Κομπάνι και Τζεζίρε.

(Φωτ.: russia-insider.com)
Όπως φαίνεται η Τουρκία σχεδιάζει εισβολή στο Ιράκ και κατάληψη της περιοχής Σενκάλ, όπου κατοικούν οι Κούρδοι Γεζιντί. Ένα μέρος της περιοχής ελέγχουν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Μεσούτ Μπαρζανί και ένα μέρος οι δυνάμεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εξετάζει τρόπους άσκησης πίεσης στον Μπαρζανί, για να αποτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν αλλά και του Κιρκούκ και του Σενκάλ, θα δηλώσουν τη βούλησή τους για το εάν θέλουν ή όχι την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Όμως, για να γίνουν όλα αυτά, για να μπορέσει η Τουρκία να εισβάλει με στρατό σε Συρία και Ιράκ, πρέπει να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, αλλά και την άδεια της Βαγδάτης και της Δαμασκού.
Φυσικά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση μιας τέτοιας εισβολής, που όπως προείπαμε, διαθέτει βάσεις στην Ιεράπολη, όπως και στις περιοχές Γκίρε Σπι και Σενκάλ.
Οι κινήσεις της Τουρκίας για να πετύχει το στόχο της
Η Τουρκία, για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρωσίας, έκανε μια σειρά από κινήσεις, για τις οποίες κάναμε σχετικές αναφορές σε προηγούμενα άρθρα μας. Τέτοιες είναι η συνεργασία με τη Ρωσία στην απελευθέρωση του Χαλεπίου, η παραγγελία των S-400, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, η κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων στη Μερσίνα… Όσον αφορά την Τεχεράνη, η Τουρκία «πούλησε» στην κυριολεξία τους Τουρκομάνους του Ιράκ, τις περιοχές των οποίων ελέγχουν πλέον οι σιίτες εθνοφύλακες, δημιουργώντας τον στρατηγικής σημασία διάδρομο Δαμασκού-Βαγδάτης-Τεχεράνης.

(Φωτ.: mfa.gov.tr)
Όμως η Τουρκία δεν σταμάτησε εκεί. Προσφάτως επισκέφθηκε το Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, δίνοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις για υποστήριξη των σχεδίων του Πεκίνου για άνοιγμα όλων των απολήξεων του Δρόμου του Μεταξιού, με στόχο την προέκτασή του μέχρι την...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

19 σχόλια:

  1. Very interesting article Mr Kalenderides. Are the Syrian Kurds at present in a position to defend themselves successfully to any Turkish attack if the Russians and the Americans keep a blind eye to any Turkish aggression? Can they stand up to the Turks without too much help ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν οι Τούρκοι επιτεθούν με την υποστήριξη της πολεμικής τους αεροπορίας, τότε είναι δύσκολα τα πράγματα για τους Κούρδους.
      Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, είναι δύσκολα για τους Τούρκους, θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.

      Διαγραφή
    2. Σάββα ο γραικυλος που διαβαζει μεν Ελληνικο, γραφει δε Αγγλικα, τι δουλεια έχει στο ιστολογιο σου ?

      Διαγραφή
    3. Αλέξανδρε
      να πάρεις πίσω το γραικύλος.
      Έχω πρώτα ανήψια στο εξωτερικό, που μιλούν μεν ελληνικά και δεν μπορούν να γράψουν.
      Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γραικύλοι, γιατί τα παιδιά είναι έτοιμα να πεθάνουν για την Ελλάδα.

      Διαγραφή
    4. @Alexandros.
      You should be ashamed of yourself with such expressions. I have forgiven you a few times in the past for your comments but this time you need to APOLOGIZE for the words you use. If not, then SHUT UP and never post again just to offend posters that have something to contribute to this blog (unlike you).

      Διαγραφή
    5. @Alexandros
      Also remove the Greek flag as your avatar as your comments do not deserve it.

      Διαγραφή
    6. @Αλέξανδρος Μιχόπουλος

      1)Υπάρχουν εκατομμύρια ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού, πολλοί 2ης και 3ης γεννεάς, που αγαπάνε την Ελλάδα, έχοντας DNA Ελληνικό.
      2)Κάποιοι, είτε γιατί δεν έχουν γραμματοσειρές στα Ελληνικά, είτε γιατί δεν είναι αρκετά καλοί στο να γράφουνε κείμενα στα Ελληνικά, γράφουν στα Αγγλικά.
      3)Περισσότερους "γραικύλους" συναντάμε στην Ελλάδα, παρά ανάμεσα στούς ομογενείς μας στο εξωτερικό, που συνήθως νοσταλγούν την Ελλάδα.
      4)Ο χαρακτηρισμός σας ήταν απαράδεκτος. Η ερώτηση που έκανε είχε ενδιαφέρον και δεν έθιξε κανέναν. Έτσι δεν είναι?
      5)Τούς Έλληνες του εξωτερικού τους έχουμε ανάγκη στα εθνικά μας θέματα.

      Διαγραφή
    7. @Αλέξανδρος Μιχόπουλος

      Ρε αδερφέ, δεν ήθελα να σε σχολιάσω, αλλά μου βγάζει πραγματικά το μάτι το αγγλικό ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης σου.

      Το ξέρεις φυσικά ότι εμείς έχουμε το (;) και όχι το (?), έτσι;

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Επετραπησαν και τα greeklish.
      Αποχωρω για να μην μου απαντησει κανενας αλαφροισκιωτος

      Διαγραφή
    2. Μην του δίνεις σημασία, και καλώς του επισημαίνει ο φίλος παρακάτω το αγγλικό ερωτηματικό, στο δικό του σχόλιο. Ειλικρινά πιστεύω ότι δείχνει πολύ περισσότερο σεβασμό στην γλώσσα κάποιος που δεν τη χρησιμοποιεί για να μην τη σκοτώσει από κάποιους που γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά τελείως ανορθόγραφα και με συντακτικό μάο μάο. Καλύτερα πάντως στα αγγλικά παρά στα greeklish.

      Διαγραφή
  3. Ας τσακωθουμε για το τίποτα παλι. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε...απλά καιγόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. We can mutually see(part time-once upon a time-Long Time Ago in terms of ''all-or-nothing'' thinking..)again 'n' again an ordinary greek kavga between chickens with pussies.Does it make any sense for real?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kirie savva tha ithela na sas efxaristiso pou dinete tin dinatotia se emas pou den eimaste ellines oi se ellines pou den eixan tin tixi na teliosoun to sxoleio oi se allous pou den exoun paei kan na mporesoume na poume tin gnomi mas stin istoselida sas pou toso agapame

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kirie savva tha ithela na sas efxaristiso pou dinete tin dinatotia se emas pou den eimaste ellines oi se ellines pou den eixan tin tixi na teliosoun to sxoleio oi se allous pou den exoun paei kan na mporesoume na poume tin gnomi mas stin istoselida sas pou toso agapame

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί οι Τούρκοι όλο σε γεωπολιτικά σταυροδρόμια, γεωπολιτικούς τοίχους, σε μέγγενες και γκρεμούς, όλο είναι να καταστραφούν και δε γίνεται τίποτα.

    Μετά από όλα τα λάθη που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχω πλέον αναθεωρήσει τελείως τις απόψεις μου για το τι θεωρείται λάθος και τι όχι γεωπολιτικά.

    Θυμάται κανείς όταν τα πρωτόβαλε ο Ερντογάν με το Ισραήλ; Υπήρχε κανείς που να μην είπε ότι "αυτό ήταν την πάτησαν οι Τούρκοι";

    Ως και συγγνώμη του είπανε...

    Δεν είναι μόνο η ισχύς, η θέση και οι επιρροές τελικά, έχει να κάνει και με κάτι που μου ξεφεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.