23/8/17

Εσθονική προεδρία στη «Ν»: Δεν ξεχνάμε

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα»

eu2017.ee/Annika Haas
Η Εσθονική Προεδρία αρκείται επί της ουσίας στη συγκεκριμένη δήλωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό.
Του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr
«Η Εσθονία καταδικάζει απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα και δεν ξεχνά τα θύματα όλων αυτών των καθεστώτων», δηλώνει στη «Ν» ο εκπρόσωπος της Εσθονικής Προεδρίας της Ε.Ε. Jüri Laas.Με τον τρόπο αυτόν απαντά εμμέσως πλην σαφώς στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην παραστεί στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Κομμουνισμού και του Ναζισμού στο Ταλίν».
Η Εσθονική Προεδρία αρκείται επί της ουσίας στη συγκεκριμένη δήλωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό.
«Το ψήφισμα προέβλεπε την κήρυξη της 23ης Αυγούστου ως “Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, που θα τιμηθεί με αξιοπρέπεια και αμεροληψία”. Επίσης, επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι “η Ευρώπη δεν θα είναι ενωμένη αν δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει μια κοινή άποψη της ιστορίας της, να αναγνωρίσει τον ναζισμό, τον σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως μια κοινή κληρονομιά και να φέρει μια ειλικρινή και εμπεριστατωμένη συζήτηση για τα εγκλήματά τους τον περασμένο αιώνα”», υπογραμμίζει στη «Ν» ο κ. Laas.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαμαρτύρεται για την επιλογή της Εσθονικής Προεδρίας να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, διατυπώνοντας τη θέση ότι «ο κομμουνισμός δεν είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός» και πως η κυβέρνηση με την επιλογή της τηρεί «στάση αρχής» απέναντι στον κομμουνισμό.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Για τα θύματα του Αμερικανισμού μήπως έχουμε κάποιο ψήφισμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως τώρα οφείλει έστω εκ των υστέρων να ανακαλέσει ο κ. Β. Κωστούλας την φράση του
    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη» που περιέχει το άρθρο του στις 23/8 με τίτλο Εσθονική προεδρία στη Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.