13/8/17

Εκπληκτικής ομορφιάς μωσαϊκό βρέθηκε στην Αντιόχεια του Κράγου (φωτο)

Η Αντιόχεια του Κράγου είναι μια αρχαία πόλη της Κιλικίας, που διακρίνεται από τις άλλες ομώνυμες πόλεις από το όρος Κράγος, στους πρόποδες του οποίου ήταν κτισμένη. Η αρχαία πόλη ανασκάπτεται από το 2005 από ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον δρ Μάικλ Χοφ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, και ήδη έχει αποκαλύψει σπουδαία ευρήματα.

Στα αρχαία αντικείμενα που βρήκαν οι αρχαιολόγοι, υπάρχουν τα γράμματα ΑΝΤ, από το Αντιόχεια.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλούν τα μωσαϊκά που βρέθηκαν, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο εντυπωσιακά που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Λεπτομέρεια του πανέμορφου μωσαϊκού
Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, πλην όμως θα χρειαστούν δεκαετίες, όπως σημειώνουν, για να ανασκαφεί στο σύνολό του.

8 σχόλια:

  1. Λίγο άσχετο αλλά μιας που είναι περί ψηφιδωτών ο λόγος, όποιος είχε την τύχη να δει τα μωσαϊκά στο σύμπλεγμα του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη είχε ευκαιρία ζωής να δει ανεπανάληπτα απείρου κάλλους ψηφιδωτά. Όσοι τα έχουν δει ξέρουν τι λέω. Τα συντηρούν έχοντάς τα σκεπασμένα με αλλεπάλληλα στρώματα ειδικής άμμου πλαστικών φύλλων κ.α. Μέχρι και πριν 10 χρόνια περίπου, δυο πάνω δύο κάτω, κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο άνοιγαν τα προστατευτικά και είχε την ευκαιρία το κοινό ντόπιοι και τουρίστες να δει την ομορφιά. Να σε πιάνει μελαγχολία λέγοντας κοίτα πού περπάταγαν οι παλαιοί Θεσσαλονικέις και σε τι σκατά πάνω περπατούν τώρα. Δεν ξέρω γιατί, εδώ και δέκα χρόνια τα έχουν μονίμως κλειστά. Δεν έχουν κονδύλια; σχέδιο; υπαλλήλυς; τα τρώνε τα λεφτά και δεν τα ανοίγουν;
    Πρόταση, για να μην λένε ότι μόνο περιγράφουμε. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διορίζει ό,τι νά 'ναι όποιον νά 'ναι όπου νά 'ναι, δεν διορίζει και τίποτε άμισθους στην συντήρηση αρχαίων στην Θεσαλονίκη, έστω και από Λαμίας (Στέλιος Παππάς) ορμώμενους (ας με συγχωρήσουν οι Λαμιαίοι φίλοι, χιούμπορ κάνω) όπως και στον ΟΑΣΘ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που διαβάζω στο αρθρίδιο αυτό αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να συσχετίζει και να παραλληλίζει ο ξενόγλωσσος(στο ονοματεπώνυμο) Ιωάννες Πσαρράς τα ψηφιδωτά της πλατείας Ναβαρίνου που δεν είναι σήμερα επισκέψιμα με .........τον προσωρινό διορισμό του Στέλλιου Παπάπά ως άμισθου πρόεδρου στον τ. ΟΑΣΘ (οργανισμός ιδιωτικός μεν κρατικοδίαιτος δε και συνάμα οργανισμός της ρεμούλας)
      Εκτιμώ ότι ο συντάκτης του αρθριδίου αυτού δικαίως μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει το ειδικό βραβείο της φαιδρότητας.
      Εκτός και αν «αρθρογραφεί» κατ εντολή κάποιου αρχηγού πολιτικού κόμματος που ως «επόμενος» πρωθυπουργός έχει βρει να διορίσει κάποιος άλλον με παχυλό μισθό.
      Το βέβαιο είναι ότι το κείμενο μου προκάλεσε το πρώτο ειρωνικό χαμόγελο της ημέρας και για τον λόγο αυτό τον ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Χρήστο
      το ίδιο ακριβώς επιχείρημα,
      "Εκτός και αν «αρθρογραφεί» κατ εντολή κάποιου αρχηγού πολιτικού κόμματος που ως «επόμενος» πρωθυπουργός έχει βρει να διορίσει κάποιος άλλον με παχυλό μισθό."
      επικαλέστηκε τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στον δημοσιογράφο Χάρη Λαζαρόπουλο, μέλος της ΕΣΗΕΑ επί 18 χρόνια, επειδή έκανε κριτική και τόνισε την έλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Κάλαμο Αττικής.
      Φαντάζομαι ότι πρόκειται για διαβολική σύμπτωση.

      Διαγραφή
    3. Μου το είπε σήμερα και το έγραψε σε μέσο κοινωνικη΄ς δικτύωσης, γι' αυτό το αναφέρω επωνύμως.

      Διαγραφή
    4. Χρήστο, πολλά πράγματα μπορεί να συνθέσει κανείς μαζί, φαινομενικά άσχετα αλλά που τελικά μπορούν να συνδεθούν. Το ζήτημα είναι ο χειρισμός του γραπτού λόγου από τον συντάκτη. Μάλλον, για να δεχτώ τέτοια κριτική δεν είμαι καλός χειριστής, απολογούμαι. Αλλά το Ιωάννης Ψαρράς που είναι το πραγματικό μου όνομα τι σας πείραξε που είναι με λατινικούς χαρακτήρες; Οι εννέα στους δέκα έτσι γράφουν τα ονόματα ή τα ψευδώνυμά τους. Άλλο πράγμα η κριτική στα γραπτά και άλλο στα υπόλοιπα. Εκεί πλέον αλλάζει η ατμόσφαιρα και πάτε σε άνευ λόγου κακία.
      Σάββα ελπίζω να μην εννοείς εμένα αναφερόμενος σε τρολ και γράφοντα "αντ' "αυτού" του όποιου "αυτού". Δεν απολογούμαι, εξηγούμαι. Δεν ξέρω τί εντυπώσεις αφήνει ο τρόπος που γράφω, ίσως κάτι μου ξεφεύγει στην έκφραση και με αντιλαμβάνονται λάθος αλλά πέραν αυτού ουδέν. Ο,τι γράφω είναι καταδικά μου και δεν έχω σχέση με κανέναν.

      Διαγραφή
    5. κ. Σάββα Καλεντερίδη
      Η ουσία του μικρού κειμένου μου βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο . Διαπιστώνω με χαρά ότι κανείς από αυτούς που με σχολίασαν δεν σχολιάζει δεν αντιλέγει στις πέντε μόλις σειρές της παραγράφου αυτής.
      Όσον αφορά τα επόμενα που γράφεις σε ενημερώνω ότι κακώς με ταυτίζεις με τρολ, με συριζα κλπ κλπ, γιατί ο λόγος μου δεν είναι λόγος αναμεταδότη,και εγώ δεν αντιγράφω κανένα Εξ άλλου δεν ταυτίζομαι με οποιοδήποτε κόμμα,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι απολίτικος. Βασική μου αρχή είναι το γνωστό ρητό «Συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται»
      Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να διατυπώσω κάτι αρνητικό για οποιοδήποτε κόμμα, όμως αρνούμαι την μικροπολιτική φθήνια τον ξεκάρφωτο κομματισμό και την χυδαιολογία. Αυτά υποβαθμίζουν τον δημόσιο πολιτικό λόγο και χρησιμοποιούνται συνήθως όταν ο συντάκτης στερείται επιχειρηματολογίας, όταν το λεξιλόγιο του είναι φτωχό, όταν είναι εμπαθής.

      Διαγραφή
    6. Χρήστο
      δεν σε ταυτίζω με τίποτα.
      Απλά, σου ανέφερα το ονοματεπώνυμο δημοσιογράφου που κατήγγειλε τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ ότι του είπε ακριβώς τα ίδια λόγια, για διορισμό από επόμενο πρωθυπουργό κλπ.
      Μια απλή αναφορά ότι δεν έχεις σχέση μ' αυτά αρκεί.
      Μην το μακρύνουμε το θέμα.

      Διαγραφή
  2. Οι ψηφίδες απειράριθμες.Tα φραγκάκια 'μετρημένα.Παληο-γουρ(ου)νο-τσιγκούνες,φαφούτες.Ζαμάν με αυτό το ψευτο-metro station.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.