12/8/17

ΗΠΑ και Τουρκία "σκοτώνονται" για τον έλεγχο της Ιντλίμπ

Χάρτης: Ινφογνώμων Πολιτικά

Μια μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση λαμβάνει χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Τουρκία και ΗΠΑ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν την πόλη Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμά με την Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» Νίκος Στέλγιας. Στην Ιντλίπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως η οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία καταπολεμά πλέον η Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της Αλ Νούσρα.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν φτάσει σε πολύ κρίσιμο στάδιο. Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα εξαπολύσουν επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων της Ιντλίμπ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βασιστούν στην υποστήριξη και στη συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.
Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, η Τουρκία ετοιμάζει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση για το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Αφριν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι. Η Τουρκία στηρίζεται στη συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης. Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Αγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς την Ιντλίμπ. Στην περίπτωση της Ιντλίμπ, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό. Στην Αγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Αγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.
Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το κουρδικό ζήτημα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Αγκυρας και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη αναμέτρηση. Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 42 πρόσωπα ως ύποπτα για σχέσεις με ισλαμιστές ή Κούρδους μαχητές, με επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σε δύο διαφορετικές επαρχίες.
Kαθημερινή

2 σχόλια:

  1. If Turkish military forces kill any American soldiers this will be the last straw for USA patience with Erdogan. His days will be numbered!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Could we say that Turkey identify with Erdogan? If yes, then "Turkey's days will be numbered". If not, then we have to accept that a major split is occurred in this country.
    Anyway, the future is extremely negative for Turkey
    But, we must wait to see the nowadays efforts to cancel the plans of the west. Please, read the follow text from 2009 Obama's remarks to the Turkish Parliament, as provided by the White House:
    And there is a simple truth to this story: Turkey's democracy is your own achievement. It was not forced upon you by any outside power, nor did it come without struggle and sacrifice. Turkey draws strength from both the successes of the past, and from the efforts of each generation of Turks that makes new progress for your people.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.