24/8/17

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ... Σαν ένα δυσάρεστο αίσθημα ναυαγίου

The U.S. Navy guided-missile destroyer USS John S. McCain is seen after a collision, in Singapore waters August 21, 2017.
Finian Cunningham*
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάφερε να συντρίψει ένα από τα πολεμικά του πλοία αιχμής του μετά από ένα άλλο  -την ίδια ημέρα που ξεκινούσαν στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Κορέας· Ασκήσεις που μπορούν κατά λάθος να προκαλέσουν ένα πυρηνικό πόλεμο.
Αν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα δικά του σκάφη σε κανονικές ναυτικές θαλάσσιες συνθήκες ναυσιπλοΐας, τι μπορούμε να σκεφτούμε για την επάρκεια του (ή την έλλειψη ικανότητας) σε σενάρια πολέμου;

Στο τελευταίο περιστατικό, το αντιτορπιλικό USS John S  McCain με κατευθυνόμενους πυραύλους συγκρούστηκε  με ένα πετρελαιοφόρο κοντά στη Σιγκαπούρη. Ήταν το τέταρτο σημαντικό ατύχημα σχετιζόμενο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το τρέχον έτος - και όλα ήταν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Δέκα Αμερικανοί ναύτες φέρονται να λείπουν, και μετά τις σημαντικές ζημιές στο πλοίο, θεωρούνται νεκροί.
«Πώς ένα αντιτορπιλικό αιχμής του Ναυτικού, εξοπλισμένο με πολλαπλά συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών, με όλο το πλήρες πλήρωμα του, δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να αποφύγει ένα τέρας 30.000 τόνων που κινείται με χαμηλή ταχύτητα 10 κόμβων;». 
Το εν λόγω αντιτορπιλικό των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί η κορυφαία αμερικανική τεχνολογία για τέτοιο είδος όπλα. Υπάρχουν 14 σκάφη αυτού του τύπου στον 7ο  Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Υποτίθεται ότι τα πλοία είναι μέρος του αμυντικού συστήματος κλειδιού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των βαλλιστικών όπλων της Βόρειας Κορέας.
Εάν αυτά τα πολεμικά πλοία ελίτ δεν μπορούν να αποφύγουν να συγκρουστούν με τα πετρελαιοφόρα, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ικανότητά τους να ανιχνεύσουν και να αποφύγουν εχθρικούς υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους που προέρχονται από τη στρατόσφαιρα. Η ανικανότητα των δυνάμεων των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να αυξήσει τις αβέβαιες εντάσεις που μαστίζουν την περιοχή, λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές της τελευταίας.
Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι τα παιχνίδια πολέμου που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το νοτιοκορεατικό σύμμαχο τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι μια απερίσκεπτη πράξη που θα μπορούσε να προκαλέσει «μια ανεξέλεγκτη φάση ενός πυρηνικού πολέμου.»
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διατήρησε τις ετήσιες ασκήσεις κατά της Κορέας – συμπεριλαμβανόμενων μεγάλων χερσαίων και αεροπορικών ελιγμών - παρά τις εκκλήσεις της Κίνας και της Ρωσίας να ακυρώσει τις ασκήσεις, ως παραχώρηση για τη μείωση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ ενός αντιτορπιλικού των ΗΠΑ εξοπλισμένου με Aegis και ενός πετρελαιοφόρου είναι μια σοβαρή υπενθύμιση ότι ατυχήματα μπορούν να συμβούν ακόμα και με υποτιθέμενα εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Με δεδομένη την αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, αυτό το είδος ανάληψης κινδύνου από τη Ουάσιγκτον με τη διεξαγωγή των πολεμικών ασκήσεων της είναι διπλά καταδικαστέα.
Κάθε χρόνο, οι αμερικανικές δυνάμεις οδηγούν αυτά τα πολεμικά παιγνίδια στα ανοικτά των ακτών της Κορέας, οι Βορειοκορεάτες διαμαρτύρονται και θεωρούν ότι είναι μια πρόκληση, βλέποντας τες ως μια πρόβα για στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ.
Τα φετινά πολεμικά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα βαριάς αίσθησης μετά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα πυροδοτούσε «φωτιά και οργή όπως δεν το έχει δει ο κόσμος ποτέ πριν», κατά της Βόρειας Κορέας εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Τα λόγια του Τραμπ θα είχαν ως επίπτωση μια προληπτική επιδρομή με πυρηνικά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε απειλώντας να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στο έδαφος του νησιού της Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτική βάση με βομβαρδιστικά Β 1 εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ακύρωσε το σχέδιο αεροπορικών επιδρομών στη Γκουάμ, λέγοντας ότι θα αποφασίσει ανάλογα με τις μελλοντικές δράσεις των «ηλίθιων Αμερικανών».
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, οι γιγαντιαίες ασκήσεις που πραγματοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με το νοτιοκορεατικό και ιαπωνικό στρατό θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν ολικό  πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Αν ένας πόλεμος επρόκειτο να ξεσπάσει, πιθανώς να περιλάμβανε τη χρήση πυρηνικών όπλων, με καταστροφικές ανθρώπινες και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπό τα ατυχήματα δεν θα μπορούσε παρά να αυξάνει το άγχος που προκαλείται από την πιθανότητα πολέμου. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει από όλα τα μέρη μια στρατιωτική αποκλιμάκωση και να γίνουν η διπλωματία και ο διάλογος η ύψιστη προτεραιότητα.
Με τη χαρακτηριστική τους αλαζονεία, όμως, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να επιδεινώσουν την κατάσταση, κάνοντας παράλογα σχόλια ότι τα πολεμικά παιγνίδια στη Κορέα είναι «μόνο αμυντικα».
Οι Washington Times  ανέφεραν  με εντελώς παράλογο τρόπο ότι «Τα αμερικανο-κορεατικά στρατεύματα άρχισαν στρατιωτικές ασκήσεις, εν μέσω απειλών από τη Βόρεια Κορέα.»
Τα δύο μέτρα και σταθμά είναι γελοία. Όταν η Ρωσία κάνει ασκήσεις στην ίδια την επικράτειά της, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της του ΝΑΤΟ περιγράφουν τακτικά αυτές τις ασκήσεις ως «επιθέσεις» κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ωστόσο, όταν η Ουάσιγκτον διεξαγάγει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή έως και 70 000 στρατιώτες και «επιδρομές αποκεφαλισμού» κατά της Βόρειας Κορέας, τότε αυτές οι μανούβρες είναι «αμυντικές».
Η άλλη ειρωνεία των ναυτικών συγκρούσεων των ΗΠΑ είναι ότι η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι τα πλοία της βρίσκονται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού για την εξασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα δείχνει τη στρατιωτική ισχύ της στην περιοχή και απειλεί έτσι την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των διεθνών εμπορικών πλοίων.
Πριν από την τελευταία σύγκρουση αυτή την εβδομάδα με ένα πετρελαιοφόρο στα ανοικτά της Σιγκαπούρης, νωρίτερα τον Ιούνιο, ένα άλλο αμερικανικό αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με το σύστημα Aegis ενσωματώθηκε εν πλω με ένα φορτηγό πλοίο στα ανοικτά της Ιαπωνίας. Το περιστατικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά Αμερικανών μελών του πληρώματος. Την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματικοί του USS Fitzgerald απολύθηκαν από τις θέσεις τους λόγω ανικανότητας μετά από έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού.
Τον Μάιο, ένα άλλο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με κατευθυνόμενους πύραυλους συγκρούστηκε με ένα νοτιοκορεάτικο αλιευτικό σκάφος. Παρουσιάστηκε και τέταρτο ατύχημα φέτος, όταν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο προσάραξε ενώ πλησίαζε τις ακτές της Ιαπωνίας.
Ο νεκροφόρος απολογισμός της ανικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στην στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον, με μια άνευ προηγουμένου αρμάδα, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές οδούς του κόσμου. Σχεδόν το 25 τοις εκατό του συνόλου των παγκόσμιων προϊόντων περνούν μέσα από τα στενά της Μάλακα και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Περισσότερα από 200 φορτηγά πλοία περνούν κάθε μέρα τα στενά της Μάλακα, πλάτους 2,8 χιλιομέτρων, κοντά στον τόπο όπου το αμερικανικό αντιτορπιλικό συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο αυτή την εβδομάδα.
Λόγω της συχνότητας των ωθήσεων που πραγματοποιούνται στην ανοικτή θάλασσα από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τίθεται το ερώτημα: ποια ελευθερία της ναυσιπλοΐας υποτίθεται ότι εγγυάται η Ουάσιγκτον;
Αλλά προπαντός, η πιο σοβαρή απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ είναι η ανικανότητα στη διαχείριση οπλικών συστημάτων που υποτίθεται ότι είναι Hi-Tech σε μια περιοχή που είναι ήδη στην κόψη του ξυραφιού, κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Η απερισκεψία των ΗΠΑ είναι απλά εγκληματική.
Ως εκ τούτου, με ένα Ναυτικό των ΗΠΑ που τσαλαβουτάει γύρω γύρω, δεν είναι καμία κατάπληξη ότι έχουμε μια αίσθηση ναυαγίου.
*Finian Cunningham has written extensively on international affairs, with articles published in several languages. He is a Master’s graduate in Agricultural Chemistry and worked as a scientific editor for the Royal Society of Chemistry, Cambridge, England, before pursuing a career in newspaper journalism. He is also a musician and songwriter. For nearly 20 years, he worked as an editor and writer in major news media organisations, including The Mirror, Irish Times and Independent.
Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά:  Avic  -  Διεθνές Δίκτυο
Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 24.8.2017


Διαβάστε περισσότερα στο
reseauinternational.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.