2/8/17

Οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου

Σε δηλώσεις προέβησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο της Τρίτης 1/8, συνεδρία που διήρκησε πέραν των τεσσάρων ωρών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν μεταξύ τους για τα επόμενα βήματα αλλά και για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Aβέρωφ Νεοφύτου: “Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών με ασπίδα το πλαίσιο Γκουτέρες”
Με ασπίδα το πλαίσιο Γκουτέρες, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου καθώς όταν διεξάγεται διάλογος η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στη δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατό, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως την ασπίδα της ε/κ κοινότητας για να αναχαιτίσει προγραμματισμούς και νέα τετελεσμένα που προγραμματίζονται εκ μέρους της Τουρκίας.
Βλέπουμε ότι η Τουρκία σταδιακά εξαγγέλλει μέτρα για το σχέδιο Β', για αυτό και θεωρούμε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αξιοποιηθεί  και να είναι ξεκάθαρη η θέση της ε/κ πλευράς ότι στη βάση αυτού του πλαισίου είμαστε πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο ίδιος για το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πρόσθεσε.
«Είναι ο ΓΓ που έχει τοποθετηθεί  και έθεσε τη θέση ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί από την πρώτη ημέρα,” συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ τοποθετήθηκε υπέρ της αποχώρησης όλων ανεξαιρέτως των κατοχικών στρατευμάτων και είναι ο ίδιος ο ΓΓ που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τους 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ και τους 950 της ΕΛΔΥΚ ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο Πρωθυπουργών», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της ε/κ κοινότητας να αναχαιτίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως όταν είναι ξεκάθαρη η θέση μας, το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι η ασπίδα μας για αναχαίτιση νέων τετελεσμένων.
«Όταν ανοίξει ξανά ο δρόμος για διάλογο για το Κυπριακό, θεωρώ ότι δεν μπορεί παράλληλα η Τουρκία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», είπε τέλος.

Άντρος Κυπριανού: “Το πλαίσιο Γκουτέρες επιτρέπει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ”
Το πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο δείπνο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να δεχθούμε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων δίχως να ανησυχούμε για τα ζητήματα της ασφάλειας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, έθεσε ένα πλαίσιο που εμάς μας ικανοποιούσε, και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα δεδομένα τα οποία είχαν διαμορφωθεί».
Ανέφερε επίσης ότι ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες λόγω των εξελίξεων στο Κραν Μοντάνα και κάλεσε σε προβληματισμό και περίσκεψη.
Για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και της εργασίας που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια «δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, απηύθυνε όμως έκκληση προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των εξελίξεων.
«Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα Μαρωνίτικα χωριά και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου» είπε και ζήτησε από την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να λειτουργήσει προληπτικά προς τον ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η αναβάθμιση και οικονομική στήριξη προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων «με στόχο να λυθεί το περιουσιακό επί του εδάφους», αλλά και η προσπάθεια για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.
Ερωτηθείς αν χαράχθηκε μια κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κάποιες σκέψεις, δίχως να είναι ολοκληρωμένες. Όποιες ενέργειες και να αναληφθούν δεν θα είναι αποτελεσματικές όσο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα το τί λέγεται στο εσωτερικό και άλλο η εικόνα που υπάρχει διεθνώς για το τί έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα. «Η άποψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ότι η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δεν έχει καταρρεύσει λόγω της τουρκικής θέσης στα ζητήματα ασφάλειας» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή η επίσημη θέση του ΟΗΕ, ούτε και της ΕΕ». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, δεν καταδικάζουν την τουρκική στάση στο Κραν Μοντάνα.
«Έχει σημασία να προβληματιστούμε όλοι μας – και όταν λέω όλοι μας, εννοώ και τη δική μας της πλευρά – για το πώς προχωρούμε σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό» είπε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπαινίσσεται πως η ε/κ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών.
«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε επεμβατικά, ούτε εγγυητικά δικαιώματα, ούτε να παραμείνουν επ' άπειρον στρατεύματα στο νησί» ανέφερε, λέγοντας ότι συμπίπτει η άποψη των Ηνωμένων Εθνών μαζί μας και το γεγονός θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Έχουμε μαζί μας τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων» είπε.
Ερωτηθείς για την άποψη των ΗΕ σχετικά με την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε τέλος στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για το πως θα αντιμετωπιστούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις
«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
«Ήρθαμε σήμερα με την προσδοκία και την ελπίδα να ακούσουμε με συγκεκριμένο τρόπο ποιά θα είναι τα επόμενα μας βήματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναλώσαμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στο τί λέχθηκε, τι δεν λέχθηκε, ποιος φταίει, ποιος θα κατηγορηθεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως είπε «και αυτά έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε τις κινήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε τις δικές της πρωτοβουλίες. Βλέπουμε τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής τόσο στην Αμμόχωστο, στα μαρωνίτικα χωριά και αλλού. Θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο τί πρωτοβουλίες θα λάβουμε στο διεθνή χώρο για να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά και να κερδίζουμε εκείνες τις συμμαχίες για να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα».
«Δεν ακούσαμε σήμερα τίποτα το συγκεκριμένο. Και πάλι γενικόλογες αοριστίες και θέσεις αρχών. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», πρόσθεσε.
Εμείς, συνέχισε, « έχουμε καταθέσει τις δικές μας απόψεις. Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα μέτρα ιδιαίτερα εάν στόχος όλων είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ,  ότι «αυτό το περίφημο πλαίσιο Γκουτέρες -που μας λένε κάποιοι ότι είναι τόσο σπουδαίο- το επικαλούνται τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Άγγλοι όσο και άλλοι στο διεθνή χώρο για να μας πείσουν ότι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας στη Διεθνή Διάσκεψη ήταν εντός του πλαισίου».
«Κάποιοι επικαλούνται το πλαίσιο Γκουτέρες και τα πρακτικά του κ. Έιντε για να μας πουν ότι η πρόταση της Τουρκίας, όχι για κατάργηση των εγγυήσεων αλλά για αντικατάσταση των εγγυήσεων με μια νέα συνθήκη, είναι πρόταση που βρίσκεται εντός του πλαισίου», σημείωσε.
Το πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, « περιλαμβάνει τις τούρκικες θέσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, για τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, για τα δικαιώματα των χρηστών στα σπίτια των προσφύγων μας, και άλλα πολλά. Μ' αυτά είναι που θα πάμε να διεκδικήσουμε; Θέλουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση;», διερωτήθηκε.
«Είναι πραγματικά με απορία που ρωτάμε 'πώς είναι δυνατόν και εμείς και οι Τούρκοι και οι Άγγλοι και άλλες χώρες να θεωρούν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι σπουδαίο, αλλά οι προτάσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».
Ανέφερε ότι «πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας είναι παντελώς απαράδεκτες. 'Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις' σημαίνει 'μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις'», κατέληξε.

Μαρίνος Σιζόπουλος: “Η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί σε τρία επίπεδα”
Ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
«Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως κάποιες από τις πτυχές της συζήτησης ιδιαίτερα αποκαλυπτικές «που επιβεβαιώνουν, ακριβώς, αυτά όλα τα οποία είχαμε προβλέψει γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, αλλά και την τακτική την οποία θα ακολουθούσε στην Ελβετία κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα».
«Όμως όσον αφορά, όμως, τα συγκεκριμένα ζητήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε σήμερα και αφορούν τις καινούργιες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, αναμέναμε από την πλευρά του Προέδρου να είναι πιο λεπτομερής στις εισηγήσεις του και όχι γενικά μέτρα και γενικά πλαίσια. Παρόλα αυτά από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουμε καταθέσει και εμείς κάποια γενικά πλαίσια και γενικές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και είμαστε έτοιμοι, αν και εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζουν την τουρκική νέα προσέγγιση των πραγμάτων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι σε γενικό πλαίσιο και γι' αυτό ακριβώς εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει μια εξειδίκευση.
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γύρω από την τακτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα. Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», κατέληξε.

Γ. Λιλλήκας: “O Πρόεδρος να αποσύρει γραπτώς τις προτάσεις του”
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποσύρει γραπτώς, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Σε δηλώσεις του μετά το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να έχουμε απτές ενδείξεις ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις θέσεις της στα ζητήματα της ασφάλειας, θα μας φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, συνέχισε, θα θεωρηθούν ως δεδομένες οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και η όλη πίεση θα ασκηθεί προς την ε/κ πλευρά για να συμβιβαστεί και στα ζητήματα της ασφάλειας, έτσι ώστε να κλείσει το Κυπριακό.
Χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από διάφορα μέλη αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα από πλευράς της Κυβέρνησης για να αποτραπεί «το όποιο πλάνο Β'».
«Υπάρχουν διαφωνίες ως προς την εκτίμηση της κατάστασης, αλλά κυρίως ως προς το τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα» είπε ο κ. Λιλλήκας.
Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, πέραν των δύο εγγράφων σε προηγούμενες συνεδρίες.
Είπε ακόμη ότι τα μικρά κράτη θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά σε θέματα πρόληψης, καθώς είναι δύσκολο να ανατραπούν νέα δεδομένα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από την Τουρκία.
Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι κινήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά οι πρωτοβουλίες προληπτικού χαρακτήρα πρέπει να στραφούν προς την ΕΕ, ώστε να προκληθεί κόστος στην Τουρκία σε σχέση με ενδεχόμενη υλοποίηση του πλάνου Β'.

Ε. Θεοχάρους: “Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα”
H Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι παρά το ότι ζήτησε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα με τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εντούτοις αυτός αρνήθηκε να το πράξει.
«Ζήτησα να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο, να γίνει κτήμα του λαού και αρνήθηκε με το πρόσχημα, με τη δικαιολογία ότι θα αφαιρούσε τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και τα διαπραγματευτικά ατού της δικής μας πλευράς», ανέφερε η κα. Θεοχάρους μετά το πέρας της συνεδρίας.
Είπε επίσης ότι «μας ανακοινώθηκε ότι θα παρθούν μέτρα για την πρόληψη των νέων τετελεσμένων που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε συνάρτηση με τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο και ενδεχομένως και με την επιτροπή των περιουσιών. Δεν μας ανακοινώθηκε όμως ποια είναι αυτά μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και την ΕΕ», σημείωσε.
«Εκείνο που λέχθηκε είναι ότι η στάση της ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαίων μας όσο και για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η κατοχή», πρόσθεσε.
«Η δική μας η θέση», συνέχισε, «είναι ότι είτε με συνομιλίες είτε χωρίς συνομιλίες η Τουρκία προωθεί με κάθε τρόπο τους στόχους της, δεν αναμένει να σταματήσουν οι συνομιλίες για να εφαρμόσει είτε το plan b είτε το plan c διότι το σχέδιο της είναι ένα και συνεχίζει να το εφαρμόζει με κάθε τρόπο».
Είπε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά «έχει τεθεί η ταφόπλακα της διαδικασίας που ακολουθείτο τόσο χρόνια και ειδικότερα της στόχευσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που  στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε διζωνική ούτε ομοσπονδία», κατέληξε.

Περδίκης: “Η Κυβέρνηση να είναι πιο δραστήρια στην αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων”
Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια σε σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Περδίκης είπε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να υιοθετήσει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καθότι, όπως σημείωσε, περιέχει και αρνητικά.
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, στη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε «σε αδρές γραμμές» για τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, ενώ τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του Κινήματος Οικολόγων, κατέθεσαν επιπλέον μέτρα και εισηγήσεις.
«Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί ξανά Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει επί συγκεκριμένων μέτρων, πέραν από αυτών που ήδη παίρνει η Κυβέρνηση, αλλά και θα γίνει μια χορταστική συζήτηση επί των θεμάτων στρατηγικής που έθεσαν ορισμένα κόμματα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι αρκετά, ο κ. Περδίκης είπε «για να έχουμε καταθέσει και εμείς και άλλα κόμματα επιπλέον προτάσεις και εισηγήσεις, προφανώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο δραστήριοι, ακόμη πιο κινητικοί σε ό,τι αφορά πολλά επίπεδα πέραν από αυτά στα οποία θα κινηθεί απ' ότι φαίνεται μέσα στον Αύγουστο η κυπριακή Κυβέρνηση».
Τέλος, αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες, ο κ. Περδίκης είπε πως έγινε μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση, προσθέτοντας πως υπάρχουν αμφισβητήσεις και για το περιεχόμενο του ακόμα και για το τι είναι έτοιμη να δεχθεί η Τουρκία.
«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν χρειάζεται να βιαστούμε σε σχέση με την υιοθέτηση ενός πλαισίου το οποίο έχει και αρνητικά στοιχεία. Θα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη καταθέσει και είναι υπό συζήτηση και από τον Πρόεδρο και από τα μέλη του ΕΣ», κατέληξε.

Γεάδη: Ο Πρόεδρος να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς το πλαίσιο αυτό είναι «εσφαλμένο και επικίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεάδης αφού ανέφερε ότι αρκετό μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε στο τι συνέβη στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα, είπε πως οι επόμενες συνεδρίες πρέπει να αναλωθούν στο τι θα πράξουμε την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.
«Όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμείς εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας καθώς τυχόν παραμονή του στο συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ δεν αποτελεί ρεαλισμό, δεν αποτελεί ρεαλισμό αλλά αποδείχθηκε ότι είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις τουρκικές προθέσεις για τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο, ο κ. Γεάδη είπε πως «αυτό πηγάζει μέσα από ένα ολέθριο λάθος του παρελθόντος, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων».
«Θα έπρεπε να ήταν κλειστά τα οδοφράγματα γιατί το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα διακίνησης, αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτή τη στιγμή επιτρέπουμε στους συμπατριώτες μας να μεταβαίνουν σε υπό κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβαθμίζοντας τις πραγματικές ρίζες του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.