22/8/17

Ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν άνοιξε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική του για την περιοχή.
Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. Όπως είπε, στόχος της νέας του προσέγγισης είναι να μην καταστεί το Αφγανιστάν ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.
Αρχικά ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.
«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας οως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας τον έπεισαν να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.