22/8/17

Σύμφωνο ναζιστικής Γερμανίας - κομμουνιστικής Ρωσίας (ΕΣΣΔ) ή κατά το προπαγανδιστικό "Μολότοφ-Ρίμπεντορπ"

Για να ανοίξουν τα μάτια των νέων Ελλήνων, γιατί οι μεγάλοι τόχουν χάσει το παιχνίδι - Μιλούν και σκέφτονται με όρους 20ού αιώνα, ενώ ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει γυρίσει σελίδα και διανύουμε ήδη το 2017ο έτος του 21ου αιώνα.
Με αυτή την ονομασία είναι περισσότερο γνωστό το Γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, που υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1939, ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και τον σοβιετικό ομόλογό του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ. Παρέμεινε σε ισχύ έως τις 22 Ιουνίου 1941, όταν η Γερμανία το παραβίασε, εισβάλλοντας στη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.
Η πρόσκαιρη αυτή σύγκλιση της Σοβιετικής Ένωσης με ένα ορκισμένο ιδεολογικό της εχθρό, την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, επικρίθηκε με δριμύτητα στη Δύση, ήταν όμως προϊόν ρεαλιστικής αντιμετώπισης από τον Στάλιν, που υπάκουε σε γεωπολιτικούς λόγους.
Στις αρχές τού 1939 ο Χίτλερ ήταν ήδη αποφασισμένος να εισβάλει στην Πολωνία και να την κατακτήσει. Η Πολωνία, από την πλευρά της, είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία ότι θα την υποστήριζαν στρατιωτικά, αν δεχόταν επίθεση από τη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, ο Χίτλερ δεν μετέβαλε το σκοπό του: έπρεπε πρώτα να απαλλαγεί από το ενδεχόμενο αντίδρασης της Σοβιετικής Ένωσης σε μία εισβολή στο έδαφος του δυτικού της γείτονα.
Ο Στάλιν, από την πλευρά του, πίστευε ότι η χλιαρή αντιμετώπιση από τη Γαλλία και την Αγγλία της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας από τη χιτλερική Γερμανία, επιβεβαίωνε τους φόβους του ότι οι καπιταλιστικές δημοκρατίες έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο στη Γερμανία προς τα ανατολικά, ενδεχομένως και για αντισοβιετικούς σκοπούς. Γι’ αυτό αποφάσισε να υιοθετήσει μία ρεαλιστική στάση και να εγκαταλείψει την πάγια θέση του έναντι των φασιστικών καθεστώτων της Ευρώπης.
Έτσι, ξεκίνησαν μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση τον Απρίλιο του 1939, που οδήγησαν στην υπογραφή του Γερμανο-Σοβιετικού Συμφώνου στις 23 Αυγούστου στη Μόσχα. Το σύμφωνο, που υπεγράφη από τους υπουργούς των Εξωτερικών των δύο χωρών, Μολότοφ και φον Ρίμπεντροπ, απείχε πολύ από την έννοια μιας ιδεολογικής συμμαχίας και απλά ανταποκρινόταν στα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών. Ο Χίτλερ, εξασφαλίζοντας την ειρήνη στα ανατολικά, μπορούσε ανενόχλητος να προωθήσει τα σχέδιά του και να προχωρήσει σε επίθεση πρώτα κατά της Πολωνίας και μετά κατά της Γαλλίας και της Νορβηγίας. Και ο Στάλιν, από τη δική του πλευρά, θα μπορούσε να ησυχάσει από την προοπτική μιας άμεσης επίθεσης εκ μέρους της Γερμανίας και να επικεντρώσει την προσοχή του στην κατάκτηση μιας ευρείας λωρίδας που θα εξασφάλιζε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτό έγινε κατορθωτό μ’ ένα συμπληρωματικό μυστικό πρωτόκολλο στο σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, με το οποίο οι δύο συμβαλλόμενες χώρες προχώρησαν στο μοίρασμα της βορειοανατολικής Ευρώπης σε «σφαίρες συμφερόντων»: τη Γερμανική, που περιλάμβανε την Πολωνία μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και τη Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας). Με τη συναίνεση της χιτλερικής Γερμανίας, η Σοβιετική Ένωση πέτυχε την κατάργηση των εδαφικών συνόρων της, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και επικυρωθεί εις βάρος της με τους όρους της ειρήνης του Μπρεστ - Λιτόφσκ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας στις 3 Μαρτίου 1918.
Σε εφαρμογή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ανοίγοντας την αυλαία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο Στάλιν με τη σειρά του λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου. Η λυκοφιλία μεταξύ των δύο ιδεολογικών εχθρών θα κρατήσει έως τις 22 Ιουνίου 1941, οπότε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία θα επιτεθεί στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.
Πηγή: Σαν σήμερα

22 σχόλια:

 1. Με το σύμφωνο Ριμπρρντορφ- Μολότοφ, αφέθηκε ελεύθερος ο Ζαχαριάδης.Ναζισμός και Κομμουνισμός είχε τους ίδιους χορηγούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς όλους τους σχολιαστές που ενδεχομένως ακολουθήσουν:
  Άλλο πράγμα ο φασισμός, άλλο ο κομμουνισμός. Αλλού στόχευε ο φασισμός και αλλού ο κομμουνισμός. Ο φασισμός είχε ως βασικό στοιχείο της ιδεολογίας του την εθνική-φυλετική καθαρότητα, ενώ ο κομμουνισμός τη συναδέλφωση των λαών με στόχο την αντιμετώπιση του καπιταλισμού. Είχαν όμως ένα κοινό στοιχείο. Ήταν ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όσο για την ανωτέρω συμφωνία, τα κράτη, κομμουνιστικά, φασιστικά καπιταλιστικά κλπ, λειτουργούν με βάση το συμφέρον και το "ένστικτο" της αυτοσυντήρησης. Αυτό δεν πρέπει να μας ξεφεύγει, όταν αναλύουμε τις συμπεριφορές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο φασισμός είναι εντελώς αντίθετος από τον εθνικοσοσιαλισμό ως προς το ότι ο φασισμός (η ακριβής μετάφρασή του στα ελληνικά θα ήταν δεσμισμός μια και το φάσιο σημαίνει στα λατινικά δέσμη) δεν είναι εθνικιστική ιδεολογία αλλά ιμπεριαλιστική δηλαδή τείνει προς την εγκαθίδρυση imperium δηλαδή αυτοκρατορία. περιέχει πολλές εθνότητες βασισμένο στο λατινικό e pluribus unum δηλαδή από τα πολλά προκύπτει ένα.το ότι έχει υιοθετηθεί η συγκκριμένη πρόταση κι από την αμερικάνική δημοκρατία φυσικά δεν επιτρέπει καμία σύγκριση με την ιταλία του μουσολίνι σε πολιτικό επίπεδο παρότι σημαίνει επίσης από πολλά εθνη ένα.
   αντιλαμβάνομαι ότι εδώ χρησιμοποιείς τον όρο φασισμός μεταφορικά.

   Διαγραφή
  2. Αντί φασισμός βάλε ναζισμός

   Διαγραφή
  3. Ο φασισμός προέρχεται από το λατινικό face δηλαδή πρόσωπο και χαρακτηρίζει τα προσωποκεντρικά καθεστώτα,αυτά που ταυτίζονται με έναν αυταρχικό ηγέτη. Χίτλερ,Μουσολίνι,Τσαουσέσκου,...Στάλιν,Μάο,Κάστρο..

   Διαγραφή
  4. Έτσι είναι Σάββα: "τα κράτη, κομμουνιστικά, φασιστικά καπιταλιστικά κλπ, λειτουργούν με βάση το συμφέρον και το "ένστικτο" της αυτοσυντήρησης." (Θέσφατο για τον νο 1 στοχαστή μετά τον Θουκυδίδη Kenneth Waltz)

   Διαγραφή
  5. Με το σύμφωνο αυτό προσπάθησε ο Στάλιν-που όσο κι αν δεν μας αρέσει, έβλεπε μακριά στα γεωπολιτικά θέματα-να αποτρέψει τυχόν επέλαση των ναζιστών του Χίτλερ προς τη χώρα του, θέτοντας έστω και ως τελευταίο όριο, τα Ρωσικά σύνορα. Ως συμφέρουσα αμυντική επικάλυψη ήταν και οι επιμέρους συμφέρουσες και από τις δύο πλευρές συμφωνίες. Όμως την τρέλλα του Χίτλερ δεν μπόρεσε να την σταματήσει αυτό το σύμφωνο, το οποίο απετέλεσε το τελευταίο σκαλί αποτροπής επίθεσης των ναζί εναντίον της ΕΣΣΔ. Ήδη από το 1938, Βρετανία και Γαλλία είχαν απορρίψει επανειλημμένες εκκλήσεις και πρωτοβουλίες της ΕΣΣΔ για μέτωπο ενάντια στην φασιστική απειλή.

   Διαγραφή
 3. Καλά όλα αυτά αλλά δεν είναι μόνο αυτά..Η Γερμανία επωφελήθηκε και σε κάποιους σημαντικούς τομείς της οικονομίας (εισαγωγή καυσίμων, σιτηρών, μεταλλευμάτων) αλλά ΚΑΙ στην "διαχείριση" των ανεπιθύμητων του Νασισμού σε μαζική κλίμακα: την εξέλιξη και επιστημονικού επιπέδου οργάνωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης ΚΑΙ εξόντωσης στα οποία οι Μπολσεβίκοι είχαν ήδη τριακονταετή εμπειρία και με την άνεση που δίνει η αίσθηση του μέντορα, μοιράστηκαν με τους Γερμανούς.
  Επιπλέον, προς επίρρωση της συμμαχίας αντελλάγησαν και μερικές χιλιάδες "καταζητούμενοι" μεταξύ ΓΚΕΣΤΑΠΟ και NKVD.
  Το θέμα όμως δεν είναι τι λέω εγώ ή τι έγινε, αλλά τι λέει ο ελληνόφωνος Μέγας Στοχαστής του Ιστορικού Αναθεωριτισμού κ.κ Κοντωνής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Β.Α.
   Αυτά δεν έγιναν επειδή ο ένας ήταν ναζί και ο άλλος κομμουνσιτής.
   Τα κράτη λειτουργούν με βάση ορισμένες απαράβατες ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές που τις εξήγησα πιο πάνω.
   Γι' αυτό έγιναν.

   Διαγραφή
  2. Ερωτηση:Την εποχη εκεινη μονο οι Σοβιετικοι ειχαν οικονομικες δοσοληψιες με το Χιτλερ?Οι Αμερικανοι ας πουμε δεν ειχαν;

   Διαγραφή
 4. Σαββα,στο 'μικροβιολογικο' εργαστηριο των κοσμοθεωριων-ιδεολογιων,αλλο ειναι ο ναζισμος,αλλο ο φασισμος,αλλο ο κομμουνισμος και αλλο ο σοσιαλισμος ,οπως λεμε χοληστερινη,καλη-κακη,χοληστερολη κλπ.
  Επιμειξιες μεταξυ τους ειναι σαν τους φερετζεδες δηλ. εξωραιζουν κρυπτομενοι το πραγματικο τους προσωπο.
  Δημοκρατια και μονον Δημοκρατια αλλα και αυτη στην οριτζιναλ της εκδοση πουθ δυστυχως ακομα και στην γενετειρα της την Αρχαια Αθηνα ,κρατυησε πολυ λιγο.
  Ολα τα αλλα ειναι καθρεφτακια και χαντρες μεχρι οι λαοι να πεσουν μπρουμητα και να ανοιξουν τα ποδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναϊάς
   και ένα κράτος που θα έχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα, θα είναι αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς και συμφωνίες με διάφορους.
   Η διαφορά είναι ότι τις βασικές αποφάσεις θα τις παίρνουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ οι πολίτες και όχι μια κλειστή ομάδα, ένα κογκλάβιο εξουσίας.

   Διαγραφή
 5. Εύγε στον Β.Α για την επισήμανσή του περί του εμπορικού σκέλους της συμφωνίας, που ήταν εξίσου σημαντικό. Στο πλαίσιο αυτό η Σοβιετική Ένωση έπαιρνε πολεμική τεχνογνωσία, κυρίως στην κατασκευή αεροσκαφών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το άρθρο βρίθει ιστορικών ανακριβειών και έχει ως στόχο την αποενοχοποίηση της Σοβ Ένωσης. Καταρχήν η συνθήκη Μπρέχτ Λιτόφσκ το 1918, που υπεγράφη μεταξύ Λένιν και Κάιζερ, ήταν παραχώρηση σημαντικών εδαφών της Ρωσσίας στην Γερμανία και ανεξαρτητοποίηση Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας υπό Γερμανική επιρροή. Ο Λένιν πρόδωσε την ίδια του την πατρίδα, προκειμένου απερίσπαστος να πνίξει στο αίμα την αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων.
  Στον κομμουνισμό πρώτος στόχος είναι η με κάθε μέσον κατάκτηση της εξουσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι παρομοίως το ΚΚΕ στην 5η ολομέλεια το 1945 ζήτησε την απόσχιση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Τίτο.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.
  Όσον αφορά Τώρα το σύμφωνο Ρίμπεντροπ Μολότωφ, αυτό προέβλεπε τον διαμοιρασμό της Πολωνίας (2/3 Γερμανία - 1/3 Σ. Ενωση) και την προσάρτηση των Βαλτικών χωρών στην Σ Ένωση.
  Επί της ουσίας ο γενοκτόνος στυγνός δολοφόνος Στάλιν (Ουκρανία 1932, Έλληνες Μαύρης Θάλασσας κλπ), μπόρεσε να συνεχίσει το δολοφονικό του έργο.
  Είναι αισχρό ψέμα ότι ήθελε να κερδίσει χρόνο για να προετοιμάσει την χώρα του. Απόδειξη τούτου είναι ότι οι Γερμανοί από τις 22/6/1941 έως τον 9ο του 41, έφτασαν μέχρι την Μόσχα και ο πατερούλης ήταν εξαφανισμένος. Το πρώτο διάγγελμα του έγινε αρκετές μέρες μετά την εισβολή. Ο στυγνός δολοφόνος αιφνιδιάστηκε πλήρως γιατί προσέβλεπε στην συμμαχία με τον συγγενικό ιδεολογικά εθνικοσοσιαλισμό και αγιοποιήθηκε χάρη στο αίμα εκατομ Ρώσων πατριωτών.
  Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πατρίδα του Βλδιμήρ Ίλιτς Ουλιάνοφ δεν ήταν ο Ρωσία, είναι από τα πράγματα που δεν μπορούμε να πούμε φανερά. Το Ίλιτς δείχνει την καταγωγή του.
   Όπως και του Μπρονσταϊν Τρόστκι και πολλών άλλων. Στόχος των Μπολσεβίκων ήταν το Ορθόδοξο Ρώσικο κράτος. Εφάρμοσαν Μαρξισμό σε αγροτική περιοχή και όχι σε Βιομηχανική που έγραφε ο ΜΑΡΞ.Το 1936, λίγο πριν ξεσπάσει ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος έγινε προσπάθεια παγκόσμιας Δικτατορίας, σε συνάντηση Στάλιν, Τραπεζιτών χορηγών του Ναζισμού και του Κομμουνισμού και Αμερικανού Στρατηγού που λάκισε (ομολογία Ρακόφσκυ)..

   Διαγραφή
 7. Σάββα έγραψες ότι ο κομμουνισμός είχε ως βασικό στόχο την συναδέλφωση των λαών για την αντιμετώπιση του καπιταλισμού.
  Κάνεις μέγα λάθος. Ο βασικός στόχος του κομμουνισμού είναι η ταξική και η ιδεολογική καθαρότητα μέσω της πάλης των τάξεων. Η εξόντωση των γαιοκτημόνων, των μεγαλοαγροτών, των κληρικών, των επιχειρηματιών και ολόκληρων εθνοτήτων που αντιδρούν κλπ είναι λιγότερο αποτρόπαια πράξη από την εξόντωση των Εβραίων;
  Ο νέος τύπος του Σοβιετικού ανθρώπου που επιθυμούσε το ΚΚΣΕ ήταν λιγότερο ρατσιστικός από τον υπεράνθρωπο Αριο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιπέρι καλέ που δεν τιμάς τους αγώνες της αριστεράς όπως ο Σάββας.

   Διαγραφή
 8. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΒΒΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.Η ΣΟΒ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κύριε Καλεντεριδη αυτή τη φορά θέλοντας να παραδειγματησετε τα μπλεξατε περισσότερο τα πράγματα.

  Κοίτα με ποιους άλλους είχε κάνει συμφωνίες ο Χίτλερ:

  January 1934, Pilsudski – Hitler pack or The German Polish Non-Aggression Treat

  1933 The Pact of four (Italy, Germany, England, France).

  June 18, 1935. The British – German Naval Agreement (A.G.N.A.)

  The 1936 Montreux Convention Regarding the Regime of the Straits was agreed to. It was signed on July 20, 1936 and came into effect on November 9, 1936. Participated Australia, Britain, Bulgaria, France, Germany, Greece, Japan, the Soviet Union, Turkey, and Yugoslavia

  The Anti-Comintern Pact was an anti-communist pact concluded between Nazi Germany and the Empire of Japan

  1936 The Munich agreement (Britain, France, Germany, Italy).
  The agreement relating to the transfer of Sudetenland from Czechoslovakia to German .

  The meeting in Munich Führerbau was held on September 29-30. The basis of the agreement was Italian proposal but it does not differ from the demands made earlier by Hitler at a meeting with Chamberlain. Chamberlain and Daladier accepted the proposals.

  In the morning of 30 September 1938, Chamberlain, Daladier, Mussolini and Hitler signed the Munich agreement. After that, the Czechoslovak delegation was invited into the hall where the agreement was signed .

  Leadership of UK and France put pressure on the government of Czechoslovakia, President Benes, without the consent of the National Assembly took agreed with the agreement.

  Britain and France refused to sign an anti-Hitler pact with the Soviet Union.

  September 30, 1938 Britain and Germany signed a Declaration on mutual nonaggression.

  December 6, 1938 the French-German non–aggression pact was signed.

  1939 German-Romania economic treaties and agreements.

  Μετά από όλα αυτά υπέγραψε με τον Στάλιν. Αυτή ήταν και η τελευταία συμφωνία.

  Μετά από αυτό μόνο με τους Ιταλούς και τους Ιάπωνες έκανε συμφωνίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για την "ποιότητα" των εγκλημάτων του κομμουνισμού που αμφισβήτησε ο αναθεωρητής Κοντωνής, σας παραπέμπω στο σημερινό άρθρο του Ν. Λυγερου:
  http://www.lygeros.org/articles.php?n=34391&l=gr
  Σε θεωρητικό επίπεδο, γιαυτούς που προσπαθούν να εξαγνίσουν τον κομμουνισμό θα πρέπει να τονισθεί ότι ο φασισμός είναι κυρίως νοοτροπία και όχι ιδεολογία. Ως τέτοια ενυπάρχει σε εξίσου μεγάλο βαθμό και στον κομμουνισμό και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του: είναι ο φασισμός από κάτω, όπου ο καθένας μπορεί να ορίσει κατα το δοκούν ποια πρόβατα θα είναι τα λευκά και ποια τα μαύρα. Θα εντάξει τον εαυτό του στα λευκά και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσαρμοσθούν ιδεολογικώς για να μην βρεθούν απέναντι με τα μαύρα.
  Αναφορικά με τον κομμουνισμό ως ιδεολογία, επισυνάπτω και την γνώμη του μέγιστου αναρχικού στοχαστή Friedrich Nietzsche για τον Marx, μέσα από το "τάδε έφη Ζαρατούστρα":
  "And thou, red judge, if thou would say audibly all thou hast done in thought, then would every one cry: "Away with the nastiness and the virulent reptile!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Υπάρχει,άραγε,σύγχρονος στοχασμός;Γιατί να επαναλαμβάνεσαι;Θεωρητική βιοχημεία σπουδάζεις;Τι σου γίνεται η μόρφωση,πάντως,ε;Αληθινή τροχοπέδη(αντιγραφής chapter's free or third chapter's landscape).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.