10/8/17

Ο καπιταλισμός των κολλητών και ο λαϊκισμός

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές διασυνδέσεις επέτρεψαν σε επιχειρηματίες, στελέχη και κάποιους άλλους να γίνουν πάμπλουτοι. Όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει στο φαινόμενο της προσοδοθηρίας.
Φαινόμενο παλαιό, ειδικά στην Ελλάδα του «ντοβλετιού», ο «καπιταλισμός των κολλητών» γνώρισε ημέρες δόξας μετά την πτώση του κομμουνισμού –όταν κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι της πάλαι πότε κομμουνιστικής νομενκλατούρας αποφασίζουν να οδηγήσουν χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία στην οικονομία της αγοράς. Προέκυψαν έτσι ομάδες ολιγαρχών που υπερπλούτισαν σε χρόνους ρεκόρ, όχι όμως χωρίς να δημιουργήσουν και νέες συνθήκες διεθνούς διαφθοράς,που σήμερα απειλούν πλέον την παγκόσμια οικονομική ισορροπία.
Το πάρτυ αυτό, ωστόσο, φαίνεται να τελειώνει. Σε πάρα πολλές χώρες, και κυρίως στην Κίνα, στην Ινδία, στην Βραζιλία, στην Τουρκία και αλλού, η οργή κατά του καπιταλισμού των κομμάτων και των κολλητών, παίρνει διαστάσεις.
 Τον περασμένο Μάη για παράδειγμα, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Τσινπίνγκ δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση «ανελέητα» κατά της διαφθοράς, και τούτο προκειμένου να καταλαγιάσει η δημόσια οργή. Πέρυσι, 392.000 στελέχη τιμωρήθηκαν για πειθαρχικές παραβάσεις, αύξηση κατά 40.000 σε σχέση με το 2015.
 Στη Βραζιλία το σκάνδαλο με τον πρώην πρόεδρο Λουλα δίνει και παίρνει. Τα ίδια και στην Αργεντινή με την πρώην πρόεδρο της χώρας του τανγκό.



Για τη συνέχεια Euro2Day


1 σχόλιο:

  1. Ο πλούτος,αυτό το επιβλαβώς αιώνιο 'θέλω,δε 'μπορεί να έχη μέλλον.Ανήκει 'στ'ορμέμφυτο και τα παρεπόμενά του(ούτε,καν,κατά διάνοια δηλαδή).Σειρά,μάλλον,έχουν οι νεο-αναδυόμενοι παίκτες 'στο μεγαλογράμματο επιτραπέζιο που καλείται planet earth(''hell'' or something else).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.