17/8/17

Η κυπριακή πλάνη

Μάρκος Τρούλης
Στις 12 Αυγούστου ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο αναφορικά με τις πλάνες στις οποίες υποπίπτουν όσοι προσπαθούν να αναλύσουν το Κυπριακό – όχι «πρόβλημα» ή «ζήτημα», μιας και πρόκειται αποκλειστικά και ξεκάθαρα για «τουρκική εισβολή» όπως θα το έθετε και ο ίδιος ο καθηγητής.
Είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια οι αναλύσεις
α) περιστρέφονται γύρω από τις δυνατότητες των διεθνών θεσμών να παρέμβουν εποικοδομητικά,
β) προκαταλαμβάνουν ότι η τουρκική θέση μπορεί να είναι και αυτή εποικοδομητική έστω υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και
γ) αποκόπτουν το ρόλο των Τουρκοκυπρίων από τη «μεγάλη αγκάλη της μητέρας Τουρκίας» όσον αφορά τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Ό,τι έχει προκύψει ως «πρόβλημα» στην Κύπρο, έχει τις ρίζες του στην παράνομη τουρκική εισβολή στη νήσο.
Η αδυναμία της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» να παρέμβει ρυθμιστικά και να επαναφέρει τη διεθνή νομιμότητα συνιστά αδιάψευστο μάρτυρα ότι το δίκαιο του ισχυρού προέχει, χωρίς ωστόσο ο ισχυρός στην περίπτωση της Κύπρου να είναι η Τουρκία. Ο ισχυρός δρων είναι αναμφίλεκτα οι ΗΠΑ, οι οποίες ιστορικά έχουν προτάξει την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ με βάση αυτή την προϋπόθεση εξηγείται εν πολλοίς και η στρατηγική των Σοβιετικών κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάπου εδώ έρχεται στη μνήμη μας η αντίδραση της Ουάσινγκτον για τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη, το 1955.
Διά του υπουργού των Εξωτερικών John Foster Dulles, οι ΗΠΑ σημείωναν ότι «η ενότητα της βορειοατλαντικής κοινότητας αποτελεί τη βάση της κοινής μας ασφάλειας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπροστά σε αυτό το κοινό επίτευγμα είναι δυνατόν κάποιο πρόβλημα να διαταράξει επί μακρόν την πορεία της ελληνοτουρκικής φιλίας». Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί ιστορικά...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.