13/8/17

Ποια αξιολόγηση;

Η Ελλάδα που δεν καταλαβαίνει τα συμφέροντά της μέσα στο σύγχρονο κόσμο

Πονεμένη και παλιά ιστορία η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (ΔΥ). Δεκατρία σχετικά νομοθετήματα τα τελευταία 40 χρόνια, εφαρμογή καμιά, αποτέλεσμα κανένα. Γερασμένο και ψυχολογικά κουρασμένο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, χωρίς ιδιαίτερα αντικειμενικά προσόντα, χωρίς κίνητρα για ανέλιξη, χωρίς επιμορφώσεις, χωρίς ελπίδα μισθολογικής βελτίωσης. Αν θέλει κάτι, είναι να το αφήσουν ήσυχο να κάνει τη δουλειά του όπως αυτό ξέρει. Μέχρι τη σύνταξη, που συνεχώς απομακρύνεται.
Η μεγάλη πλειοψηφία αρνείται ακόμα και αυτήν την προσχηματική εσωτερική αξιολόγηση. Τη συμπλήρωση τυποποιημένων ατομικών φύλλων. Που δεν θα έχει αρνητικές μισθολογικές επιπτώσεις. Που δεν θα οδηγήσει σε κανένα μετρήσιμο συμπέρασμα και δεν θα προκαλέσει καμιά κοσμογονική αλλαγή στο κράτος του δημόσιου τομέα. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Αν δεχθεί σήμερα έστω και αυτήν την τυπική μνημονιακή υποχρέωση, αύριο κάποιος άλλος μπορεί να πάρει στα σοβαρά την υπόθεση. Και να τρέχει.

Για τη συνέχεια AthensVoice

3 σχόλια:

  1. Aξιολογηση ανθρωπινου δυναμικου ενος οργανισμου γινεται οταν αυτος ο οργανισμος εχει χαραξει την στρατηγικη του (τι θελει να κανει),εχει αποφασισει για το οραμα του και εχει θεσει τους στοχους που επιθυμει να κατακτησει.Αυτα λεει η συγχρονη στρατηγικη επιχειρησεων οτι ειναι τα θεμελια ενος επιτυχημενου οργανισμου(strategy,vision,targets).

    Επειδη τα παραπανω στοιχεια δεν συναντωνται καθολου στο Ελληνικο δημοσιο ,εκτος απο τον οργανισμο των Ελληνικων ενοπλων δυναμεων,δεν νομιζω οτι η αξιολογιση στο δημοσιο εχει θα εχει αντικειμενο και σιγουρα θα αποτελεσει αιτια αντιδρασης απο το προσωπικο.

    Αυτο που μαλλον προσπαθουν να κανουν οι τροικανοι με , ειναι να φτιαξουν το αρχικο πλαισιο που θα κινηθει η αξιολογηση του προσωπικου (επιτελους τον 21ο αιωνα) και αυτο ακριβως ειναι που φοβιζει τους υπαλληλους:ορατα και αορατα προνομια,συναλλαγη,διαφθορα κακη συμπεριφορα κλπ θα πρεπει να ελλατωθουν και αλλα προσωπικα χαρακτηριστικα να αναδειχθουν: αποδοτικοτητα,τυπικοτητα,εργατικοτητα κλπ.

    Ευχομαι ολα να αρχισουν το συντομοτερο αν και οι αντιδρασεις θα ειναι σφοδρες ,γιατι το Ελληνικο δημοσιο δεν ειναι παρα ειναι μερος του κρατους που βαθια μεσα του εχει ανατραφει απο το σαπιο πολιτικο συστημα και δεν θελει αλλαγες,επειδη δεν θα μπορει να ασκει πιεσεις στην κοινωνια για την αυτοσυντηρηση του.

    Καλη τυχη





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα χρήσιμο παράδειγμα:
    Το υπουργείο πρέπει να κάνει μια ειδική μελέτη που του έχει ζητηθεί από ξένο οργανισμό.
    Και ενώ στο δυναμικό του υπάρχουν 18 επιστήμονες ειδικευμένοι στο αντικείμενο (μεταπτυχιακά, προηγούμενη εμπειρία κλπ) που μπορούν αποδεδειγμένα να την πραγματοποιήσουν, ο υπουργός δίνει την "δουλειά" έναντι 400 χιλ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία διότι από αυτήν θα πάρει προμήθεια 20%.
    Η εταιρεία, στερούμενη ειδικών επιστημόνων, απευθύνεται σε τρεις από τους 18 που απασχολούνται στο Δημόσιο και έναντι 90 χιλ. ευρώ παίρνει στα χέρια της την μελέτη και την δίνει στον υπουργό μαζί με τα 80 χιλιάρικα της προμήθειας.
    Κόστος 170.000 ευρώ.
    Κέρδος: 230.000 ευρώ.

    Ποιόν και με ποιό τρόπο θα αξιολογήσουμε;
    Οι 3 παίρνουν άριστα 10 για την τέλεια μελέτη.
    Οι 15 παίρνουν μηδέν διότι κάθονται και πίνουν φραπέδες και
    ο κύριος υπουργός άριστα 10 διότι παρέδωσε ακριβώς αυτό που του ζητήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οργανόγραμμα κατάλληλο με σχέδιο μακρόπνου.Vision,mission,philosophy τα βασικά συστατικά στοιχεία του σωστού business plan της κάθ'επιχειρήσεως(υγιούς).Ο ιδιωτικός επιτελεί θαύματα και το ελληνικό δαιμόνιο 'βρίσκεται διεσκορπισμένο 'στις πέντε ηπείρους.Αδυνατούν να κατανοήσουν πως τους συντηρούν οι ιδιώτες και ότι ο πλανήτης,πια,αντλεί διδάγματα από ετεροκλήτους παίκτες εντός του πολυπολικού συστήματος που έχει διαμορφωθή χωρίς να το καταλάβουν.Η μανιχα'ι'στική διαμάχη μεταξύ αντιμαχομένων μερίδων του πληθυσμού πρέπει να τελειώση κάποτε και να 'δούμε τι 'μπορούμε να κάνουμε ως σύνολον,ολότητα,έν'ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.