9/8/17

Διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχής σημαίνει συνέχιση της παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ

  Σόλων Κασίνης*  
Μετά τον καταστροφικό Β Παγκόσμιο πόλεμο στις 26/06/1945 υπογράφηκε από όλα τα Κράτη ο Καταστατικός Χάρτης των Η.Ε. Στις 16/08/1960 ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με το σύνταγμά της και την υπογραφή της Συνθήκης Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Κ.Δ. και των 3 εγγυητριών δυνάμεων. Στις 20/09/1960 η Κ.Δ. εντάχθηκε στα Η.Ε. οπότε άμεσα θα έπρεπε να διακηρύξει ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως καθίσταται ανενεργή και άκυρη, καθ΄ότι συγκρούεται με το άρθρο 103 του καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. που αναφέρει ότι «οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι του Χάρτη, υπερισχύουν οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας».
«Ο Οργανισμός Η.Ε. βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των μελών του» άρθρο, 2.1 του καταστατικού χάρτη (η οποία παραβιάζεται από τις εγγυήσεις). «Όλα τα μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, είτε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους σκοπούς των Η.Ε.» άρθρο 2.4 του καταστατικού χάρτη (παραβιάζεται από τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα). Η Τουρκία κατά συρροή παραβίασε τον καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. αλλά και τη συνθήκη εγγύησης που υπέγραψε με τις συνεχείς προσπάθειές της για κατάλυση της Κ.Δ., ξεκινώντας με τα γεγονότα του 1963-64, τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, την απειλή εισβολής, το τουρκοκυπριακό πολιτικό πραξικόπημα με την αποχώρησή τους από την Κ.Δ. Στην συνέχεια και πάλι με την απειλή εισβολής στα προσχεδιασμένα γεγονότα του Αγίου Θεοδώρου-Κοφίνου του 1968 και τελικά την Τουρκική εισβολή το 1974, οπότε η Κ.Δ. είχε κάθε δικαίωμα να διακηρύξει ή/και να ζητήσει από τα Η.Ε. την ακύρωση των Συνθηκών εγγυήσεως και Συμμαχίας, γιατί καμία εκ των εγγυητριών δυνάμεων δεν προστάτεψε την κυριαρχία και ανεξαρτησία της.
Μετά το 1974 η Τουρκία έπαψε να αναγνωρίζει την Κ.Δ. και να την αποκαλεί «εκλιπούσα» ως εκ τούτου γι’ αυτήν η Συνθήκη Εγγύησης θα έπρεπε να είναι άκυρη, αφού ένα εκ των μερών έπαψε να υπάρχει.
Η Τουρκία όμως δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης γιατί έτσι θα αναγκαστεί έστω και στιγμιαία να αναγνωρίσει την Κ.Δ., γι΄αυτό επιδίωξή της πλέον είναι η συνομολόγηση μιας νέας συμφωνίας που θα υπογραφεί από την ίδια και το νέο Διζωνικό Δικοινοτικό Κράτος, με εκσυγχρονισμό των εγγυήσεων και τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.  Ευρισκόμενος έξω από το Προεδρικό μέγαρο ο κ. Άϊντε, σε μία από τις δηλώσεις, όταν του υποδείχθηκε από δημοσιογράφο ότι «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι έχει γίνει εισβολή σ΄αυτό το νησί και ότι υπάρχουν αποφάσεις των Η.Ε. για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων», απάντησε ότι «αυτό αποτελεί πλέον ιστορία». Με αυτή τη σκέψη και νοοτροπία ο Ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέλαβε να προωθήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είναι κακό να δεχτούμε την παραμονή κάποιου αριθμού κατοχικών στρατευμάτων ή κάποιας νέας μορφής εγγυήσεων από την Τουρκία, με λίγα λόγια προσπαθούσε να μας πείσει ότι μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε ήδη να έχουμε εξοικειωθεί πλήρως με τον εισβολέα, τον βιαστή, ο οποίος για 43 χρόνια κρατεί σε ομηρία τη μισή μας πατρίδα και πως θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του να τον αγαπήσουμε και εν τέλει ως θα ήθελε ο κ. Άϊντε ως γνήσιος Σκανδιναβός, να παραδεχτούμε ότι πάσχουμε από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης (είναι το ψυχολογικό σύνδρομο που εμφανίστηκε στην Στοκχόλμη για πρώτη φορά το 1973 και περιγράφεται ως η κατάσταση κατά την οποία το θύμα της απαγωγής, της ομηρίας ή και του βιασμού στο τέλος ερωτεύεται τον απαγωγέα και βιαστή του, σ΄ένα ευτυχές τέλος). Εξ άλλου οι Τούρκοι με τη διαλλακτικότητα που τους διακατέχει, μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εξακολουθήσουν να είναι εγγυητές (εκσυγχρονισμένοι πλέον) και ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν μερικές χιλιάδες στρατεύματα για μια περίοδο 15 χρόνων (για το καλό μας) να δουν αν αυτοί οι Έλληνες είναι φρόνιμοι, και τότε θα σκεφτούν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν τα στρατεύματα. Τι άλλο από Εθνική αυτοκτονία ή Εθνικός μαζοχισμός, θα είναι, αν η Κ.Δ. και ο Κυπριακός Ελληνισμός έχοντας όλα τα νομικά ερείσματα από τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε. ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, εθελούσια εν έτει 2017, αποδεχτεί τις εγγυήσεις του κατακτητή και την παραμονή στρατευμάτων κατοχής;
*Οικονομολόγος
 Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.