12/8/17

Πρωτοφανές στα χρονικά! Η Αγγλία αδειάζει την Τουρκία στο θέμα της NAVTEX της Καρπάθου

Ακύρωσαν άσκηση στην Κάρπαθο οι Βρετανοί
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Εκπαιδευτικές αποστολές σε Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό.
Σε ακύρωση της άσκησης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει νότια της Καρπάθου προχώρησε το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, σε μια προφανή κίνηση απεμπλοκής από την κρίση που προκλήθηκε έπειτα από τη NAVTEX που εξεδόθη από τις τουρκικές αρχές (764/17) και προκάλεσε την ελληνική αντίδραση.
Οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ενημερώθηκαν επισήμως επί τούτου από τους Βρετανούς, ενώ ανάλογες επαφές έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο. Επρόκειτο για τη δεύτερη σχετική NAVTEX (είχε προηγηθεί προ δύο εβδομάδων μία που αφορούσε αμερικανική ναυτική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ) που εκδόθηκε από την Τουρκία, με την οποία προαναγγέλθηκαν ασκήσεις πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών σε περιοχές που βρίσκονται εντός ελληνικής ή κυπριακής αρμοδιότητας.
Στην πρώτη περίπτωση υπήρχε η επίσημη διάψευση των ΗΠΑ ότι ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές η έκδοση NAVTEX μέσω της πρέσβεως Καθλίν Αν Ντόχερτι προς την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ στη δεύτερη, οι Βρετανοί απλώς ακύρωσαν την άσκηση ώστε να μη βρεθούν στο επίκεντρο μιας ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Παράλληλα, η τουρκική ναυτική κινητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται. Χθες, εξεδόθη από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας NAVTEX (781/17) με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή που αγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση άσκησης πυρών στις 17 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι εντός των οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.
Εκπαιδευτικός πλους
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής επιστροφής στο, προ κρίσεως, εύρος των εκπαιδεύσεων έξω από το Αιγαίο εντάσσονται οι πρόσφατες αποστολές πλοίων και δοκίμων στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρώτος εκπαιδευτικός πλους, από τον Πειραιά στην Αλεξάνδρεια και μετά στη Βαλέτα της Μάλτας, αφορά τη φετινή τάξη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ 2017) που επέβαιναν στο πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».
Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με την αιγυπτιακή φρεγάτα «Toushka», αλλά και κατά τον πλου στη Βαλέτα. Αναλόγως, η φετινή τάξη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικών (ΣΜΥΝ 2017) πραγματοποίησε με το αρματαγωγό «Ρόδος» πλου από τον Πειραιά στη Λεμεσό και από εκεί στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Το αρματαγωγό συμμετείχε στη διμερή άσκηση έρευνας και διάσωσης Ελλάδας-Κύπρου «Σαλαμίς 05/17», ενώ εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και στα ανοικτά της Κωνστάντζας.
Σημειώνεται ότι πριν από την οικονομική κρίση, οι εκπαιδευτικοί πλόες των νέων υποψήφιων αξιωματικών και υπαξιωματικών ήταν πολύ μεγαλύτεροι, καθώς έφθαναν ώς τη Βόρεια Θάλασσα ή τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα πολεμικά του Π.Ν. έφθαναν μέχρι τον Ινδικό. Αυτού του είδους η ναυτική διπλωματία κρίνεται πολύ σημαντική από το ΓΕΝ, γι’ αυτό και –παρά τις δυσκολίες– γίνονται προσπάθειες ώστε τον επόμενο χρόνο ο ορίζοντας των αποστολών να γίνει κατά τι ευρύτερος.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Σαββα,προχτες η Κυπριακη δημοκρατια υπεγραψε επεκταση του καθεστωτος των Βρεττανικων βασεων στο νησι.
    Η υπογραφη αυτη δεσμευει και τους Τ/Κ η θα εχουμε αλλα ντραβαλα με τους τουρκους ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε, οι Εγγλέζοι δεν είναι χαζοί, ό,τι ήταν να τους δώσει η Τούρκικη αγελάδα τους το έδωσε, τώρα μετατρέπεται σε εμπόδιο και πάνε για άλλα. Το ζητούμενο είναι, τι κάνουμε εμείς για να κερδίσουμε και μάλιστα όχι ευκαιριακά αλλά επί της ουσίας και μακροχρόνι; Απάντηση: ΤΙΠΟΤΕ. Και ίσως και κάτι χειρότερο από το τίποτε, όπως δηλώσεις υποταγής σεβασμού και συνεργασίας με την Μεγάλη Τουρκία. Η Τουρκοφοβία του Ελληνικού Πολιτικού συστήματος είναι αντικείμενο πλέον ψυχιατρικού ανακλίτρου. Θα κουράσω επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα τρέχω με την δήλωση περί Τουρκίας στελέχους της Ν.Δ. (Παπακώστας) σε εκπομπή του Μυλωνάκη πριν κανα μήνα. Μπακογιαννότερος της Μπακογιάννη σε Τουρκοφοβία/Τουρκολαγνεία. Ντόρα, αυτός θα σου την φάει την θέση όταν έρθετε στα πράγματα, να το θυμάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά,πολιτιστική διπλωματία δεν υπάρχει διόλου;Τι κάνουν;Κωφεύουν;Μόνον πράκτορες και ηγετίσκοι;Οι Βρεταννοί λειτουργούν ευφυέστατα.Εμείς πότε;Θα συνεχίσουμε να συρόμαστε 'πίσω από τα κορδονάκια της Ανγκέλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.