23/8/17

Δυναμική είσοδος της Rosneft στην αγορά της Ινδίας

Οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της ινδικής Essar Oil διήρκεσαν δέκα μήνες, ενώ προηγήθηκαν δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εξαγοράς της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής ινδικής πετρελαϊκής εταιρείας Essar Oil από τη ρωσική εταιρεία Rosneft, η οποία «κλείδωσε» στα 13 δισ. δολάρια.
Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί, ουσιαστικά, κοινοπραξία της μεγαλύτερης παγκοσμίως πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft με την Trafigura Group και τη UCP.
Οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της ινδικής Essar Oil διήρκεσαν δέκα μήνες, ενώ προηγήθηκαν δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ίδιας της εταιρείας και της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft. Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί σημαντικό βήμα για τη ρωσική εταιρεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκτά άμεση πρόσβαση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη στον κλάδο της ενέργειας ασιατική αγορά.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η μεγάλη ζήτηση σε πετρέλαιο και σε βενζίνη που ενισχύεται από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει καταστήσει την Ινδία τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Ο κ. Ιγκόρ Σεχίν, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, έκανε ειδική μνεία στο άνοιγμα που πέτυχε η Rosneft στην ινδική αγορά, λέγοντας σε σχετική ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα ότι η εν λόγω εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ενταχθεί στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας. Η εξαγορά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόκτηση της πετρελαϊκής μονάδας της Essar Oil στη Βλαντινάρ, που βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής Γκουτζαράτ της Ινδίας, η οποία επιτρέπει την παραγωγή 400.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση σταθμών παραγωγής ενέργειας και 3.500 νέους πετρελαϊκούς σταθμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Rosneft, σε συνεργασία με την Trafigura Group και τη UCP, είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησαν να αγοράσουν μερίδιο άνω του 98% του ομίλου Essar Oil, ανακουφίζοντας ουσιαστικά την ινδική εταιρεία από το βάρος του υπερμεγέθους χρέους της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Rosneft είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο την απόκτηση του 49% της Εssar Oil και την αγορά 2.700 πετρελαϊκών σταθμών της χώρας. Εν συνεχεία, ο ρωσικός επενδυτικός όμιλος UCP και η εταιρεία Trafigura απέκτησαν το 24% της εταιρείας, αφήνοντας στην Essar Global ένα μερίδιο της τάξης του 1%.
Το χρέος της εταιρείας προέκυψε κυρίως από τη μεγάλη έκθεση της Essar Oil και της θυγατρικής μονάδας της Essar Steel στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Συνεπώς, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης της εταιρείας από τη Rosneft θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους της κατά 11 δισ. δολ., ενώ θα στρέψει το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας στη διάσωση και ανάκαμψη της μονάδας παραγωγής χαλκού Essar Steel.
Από την περικοπή του χρέους συνολικού ύψους 11 δισ. δολ., περίπου 6 δισ. δολ. θα μεταφερθούν στη νέα πετρελαϊκή εταιρεία της Essar Oil που πρόκειται να δημιουργηθεί μετά την εξαγορά.
Επίσης προβλέπεται ότι 600 εκατ. δολ. προορίζονται για την άμεση αποπληρωμή των Ινδών δανειστών από τους νέους ιδιοκτήτες, ενώ 5 δισ. δολ. πρoορίζονται για την αποπληρωμή χρεών προς τις τράπεζες.
Επίσης, εκκρεμεί χρέος 2 δισ. ευρώ της εξαγορασθείσας Εssar Oil προς την ιρανική κυβέρνηση, καθώς είχε προβεί στο παρελθόν στην αγορά πετρελαίου από το Ιράν. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί ύστερα από την εξαγορά θα αναλάβει την οικονομική διευθέτηση του εν λόγω ποσού.
H Essar Oil δεν προχώρησε μόνο στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών απόκτησης της εταιρείας από το κοινοπρακτικό σχήμα Rosneft, Trafigura Group και UCP, αλλά γνωστοποίησε και τα 12 νέα μέλη που θα ηγηθούν της νέας πετρελαϊκής οντότητας, ορίζοντας ως πρόεδρο της νέας εταιρείας τον Τόνι Φάουντεν, πρώην επικεφαλής της BP και της India’s Reliance Industries. Ο κ. Φάουντεν τόνισε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτής τη εξαγοράς είναι η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από την ομάδα της εταιρείας να καταρτίσει πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο θα μπορέσει το επιτελείο να την αξιολογήσει.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.