1/9/17

Συρία- 1η Σεπτεμβρίου 2017: Οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν βαθιά εντός της περιφέρειας της Ντέιρ Εζ Ζορ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με επικεφαλής τη Συριακή Φρουρά, κατέβαλαν το στρατηγικό όρος Al-Bishri καθώς και το τρίγωνο του al-Birshri από το Ντάες και αναπτύσσονται σε απόσταση περίπου 37 χλμ. από την πόλη Deir Ezzor που πολιορκείται από τους τρομοκράτες του Ντάες. Ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προχώρησαν 5-10 χιλιόμετρα περαιτέρω, αλλά αυτό πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί.


Το Όρος Al-Bishri είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία στην έρημο μεταξύ Παλμύρας και Ντέιρ Εζ Ζορ. Με την απελευθέρωση αυτής της στρατηγικής θέσης καθώς και την πρόοδο κατά μήκος της οδού Παλμύρας-Ντέιρ Εζ Ζορ οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι πλέον σε θέση να αναπτύξουν μια ορμή προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο των χωριών Kobaje και Ash Sholah που βρίσκονται καθ 'οδόν προς τον Ντέιρ Εζ Ζορ. 

Ο στόχος της προσπάθειας θα είναι να αναλάβουν τον έλεγχο των βασικών δρόμων δυτικά και νοτιοδυτικά της Ντέιρ Εζ Ζορ πριν ξεκινήσει μια άμεση επέλαση για να άρει την πολιορκία της στρατηγικής πόλης.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα του Ντάες στα νότια της Ράκκα αποτελεί βασική απειλή για τις προχωρημένες κυβερνητικές δυνάμεις, όπου οι τρομοκράτες του Ντάες κατέλαβαν τα χωριά Ghanim al-Ali, Shuraydah, Jabali και Zawr Shammar μετά από σχεδόν μια εβδομάδα βαριάς μάχης.

Αν το Ντάες αναπτύξει με επιτυχία τη κίνηση κατά μήκος του δρόμου προς το τρίγωνο του al-Birshri, η τρομοκρατική ομάδα θα απειλήσει τη νότια πλευρά των κυβερνητικών στρατευμάτων στον αυτοκινητόδρομο Παλμύρας-Ντέιρ Εζ Ζορ.
Στην ανατολική ύπαιθρο της Χάμα, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι σύμμαχοί του απελευθέρωσαν τα χωριά Mukaymen, Maksar Janubi, Qastal Shamali, Qastal Wastani και Qastal Janubi. Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται στην περιοχή Uqayribat που κρατείται από το Ντάες.

Η οργάνωση Jaysh Ahrar al-Ashayer και η Jaysh Usud al-Sharqiya απελευθέρωσαν έναν Σύρο πιλότο συνταγματάρχη, τον Ali al-Helw και 30 Σύρους στρατιώτες.
Ο Al-Helw συνελήφθη μετά την κατάρριψη του MiG-23BN του στη νοτιοανατολική Συρία στις 15 Αυγούστου. Οι 30 στρατιώτες συνελήφθησαν από μαχητές κατά την επιτυχή επίθεση τους στις θέσεις του SAA στην ύπαιθρο της Suweida στις 19 Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 1.9.2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.