6/9/17

Η τουρκική βαρβαρότητα στην «τρίτη» άλωση της Κωνσταντινούπολης – Τα Σεπτεμβριανά του 1955

Κώστας Τσενκελίδης
  • Η «τρίτη» άλωση της Κωνσταντινούπολης – Τα Σεπτεμβριανά του 1955
    Σεπτέμβριος 1955, όταν ξέσπασαν τα τραγικά επεισόδια
Στις 4:00 μ.μ. της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, η τουρκική εφημερίδα İstanbul Ekspres ανακοινώνει είδηση που πέφτει σαν βόμβα στα αυτιά των Τούρκων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη. Στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ σημειώθηκε τεράστια έκρηξη από βόμβα, που όπως ανέφεραν και τα δημοσιεύματα, την είχαν τοποθετήσει Έλληνες.
Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενός οργανωμένου πογκρόμ κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αλλά και άλλων μειονοτήτων, που έμεινε στην ιστορία με τον όρο «Σεπτεμβριανά». Τα Σεπτεμβριανά αποτελούν μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλόθρησκων μειονοτήτων που μπορεί να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εντάθηκαν όμως από την εποχή των Νεότουρκων και ύστερα.

Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας İstanbul Ekspres
Λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης, άρχισαν οι συγκεντρώσεις των Τούρκων υπηκόων και η υποκίνησή τους για να στραφούν κατά των ελληνικών περιουσιών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, καταστράφηκαν 1.004 σπίτια ενώ άλλα 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Λεηλατήθηκαν 4.348 καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, ενώ βεβηλώθηκαν και τάφοι σε κοιμητήρια. Η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου, όταν επενέβη ο στρατός τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου και επανάφερε την τάξη.

Παρέμβαση του στρατού και παύση των εχθροπραξιών
Την ίδια ώρα είχε εκδοθεί στρατιωτικός νόμος που απαγόρευε τη φωτογράφιση των καταστροφών στην ελληνική συνοικία της Πόλης. Δύο Έλληνες πήραν το ρίσκο να καταγράψουν τα γεγονότα, ο φωτογράφος Δημήτρης Καλούμενος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράγιωργας. Ο Καλούμενος τραβούσε φωτογραφίες και ο Καράγιωργας είχε αναλάβει να κρύβει τα φιλμ σε μνήματα.
Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, και μετά την απέλασή του στην Ελλάδα, ο Έλληνας φωτογράφος διηγούνταν με ικανοποίηση: «Έκανα το καθήκον μου απέναντι στο Πατριαρχείο και την Ομογένεια. Τότε είχα τη δουλειά μου, το γραφείο μου, δεν έπαιρνα λεφτά καθόλου, ήμουν καλά, δόξα τω Θεώ. Όταν είδα τότε την κατάσταση εκεί, στον Τοπχανά, είπα κάτι σοβαρό θα γίνει εναντίον μας κι εγώ πρέπει να κάνω το καθήκον μου».
Το πλήγμα αυτό του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης ήρθε σε μια περίοδο που η μειονότητα παρουσίαζε άνθηση και υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνύπαρξη των δύο λαών.
Η πτώση όμως του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης από το 1955 και μετά, καθώς και η έναρξη της κυπριακής κρίσης, ανάγκασαν την τουρκική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο αυταρχική πολιτική, και έτσι ήρθε στο προσκήνιο το μειονοτικό ζήτημα. Η Άγκυρα, πριν από τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται, είχε ήδη διαμορφώσει μια πιο εχθρική στάση έναντι της μειονότητας των Ελλήνων.
Από την Αθήνα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση επί του ζητήματος στην Κωνσταντινούπολη. Οι ελληνικές εφημερίδες, μάλιστα, ανήγγειλαν τα γεγονότα με καθυστέρηση στο κοινό τους. Αυτό ίσως οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν υπήρχε διάθεση να διαταραχθεί το μέτωπο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο τότε πρωθυπουργός Στρατάρχης Αλ. Παπάγος, που είχε εμπλακεί έντονα στο κυπριακό ζήτημα, νοσούσε βαρύτατα, και η ελληνική πλευρά είχε αναγκαστεί να υποχωρήσει. Μετά από έντονες συμμαχικές πιέσεις, οι δύο πλευρές κλήθηκαν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προβούν σε συμφιλίωση.
Οι έρευνες όμως των ελληνικών Αρχών, αλλά και η δίκη που έγινε το 1961 για την τουρκική εκδοχή της «Νύχτας των Κρυστάλλων», απέδειξαν ότι η βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την τουρκική κυβέρνηση. Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Ο εμπρησμός του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη
Ο Δημήτριος Καλούμενος θέλησε κι αυτός να εκφράσει τη δική του εκδοχή για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες οδηγήθηκαν στα τραγικά γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου του 1955: «Τα Σεπτεμβριανά γεγονότα ήταν αγγλοτουρκική υπόθεση. Λόγω της κυπριακής τραγωδίας πλήρωσαν οι Κωνσταντινουπολίτες την καταστροφή. Άλλωστε, και στο πρόσφατο βιβλίο του ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης επιβεβαιώνει ότι οι Τούρκοι, οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να αποσιωπήσουν την καταστροφή της Ρωμιοσύνης».
Το 2009 προβλήθηκε η ταινία Güz Sancisi (Πληγές του φθινοπώρου) που δημιούργησε πολύ θόρυβο και προκάλεσε αντιδράσεις στο τουρκικό κοινό. Η ταινία κινείται με άξονα τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών. Αποδείχθηκε τελικά πολύτιμη γιατί πολλοί Τούρκοι αγνοούσαν τα γεγονότα αυτά. Η σκηνοθέτρια σε συνέντευξή της σχετικά με την ταινία δήλωσε: «Ασχολήθηκα με το παρελθόν για να δείξω ποιο πρέπει να είναι το μέλλον».
Πιο πρόσφατη ταινία-ντοκιμαντέρ που απεικονίζει τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου είναι Η φρικτή νύχτα του Γιώργου Μουτεβελλή.

8 σχόλια:

  1. Που είναι ο φίλης με τον Τσίπρα και τον γαβρογλου να μας εξηγήσουν πώς θέλαμε και τα πάθαμε και πώς τους προκαλέσαμε καλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει τις βιαιότητες εις βάρος αλλοθρήσκων και αλλοεθνών, αλλά με κλήρωση επελέγησαν οι δύσμοιροι Έλληνες...

      Διαγραφή
    2. @ Παναγιωτης.
      Συγνωμη Παναγιωτη μου αλλα εαν επελεγησαν οι Ελληνες με κληρωση,τοτε απο πισω θα ηταν καποιος προγονος του Γιαβρογλου.
      Νομιζω οτι αρχισαν απο τους πιο ισχυρους,πλουσιους,γηγενεις της Μ.Ασιας,συνεχιστες της γεφυρας Σμυρνη-Αιγαιον-Ελλαδα και βεβαια ιστορικα εν δυναμει εχθρους.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Ναιας,
      Το σχόλιό μου ήταν ειρωνικό, παρά την πίκρα της τραγωδίας.

      Διαγραφή
  2. Αν πειτε ολα τα παραπανω σχολια στους απατριδες:ΓαβρογλουΦιλιΡεπουσοΔραγωνο
    Λιακους που εχουν εγκατασταθει στο υπουργειο παιδειας χρονια τωρα...και μας οδηγουν στον εθνομηδενισμο,βαζοντας ταμπελες στους ελευθερα σκεπτομενους ελληνες, το λιγοτερο που θα κερδισετε ειναι ο τιτλος του Εθνικιστη/Ρατσιστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Δημητρης.
      Αν σε πουνε μονο Εθνικιστη/Ρατσιστη σημαινει οτι εχουν κανει προοδο στην 'δημοκρατικη' τους σκεψη αφου εχουν διαγραψει το Ναζιστης/Φασιστας/Γερμανοτσολιας/Δοσιλογος.
      Να υποθεσω οτι υπαρχει ελπιδα ?.

      Διαγραφή
  3. The Turks understand only the power of the guns. They are enemies of Greece. In 1955, Greece at least should have taken similar action against the Turkish minority in Thrace. But for how long Greece will always have stupid and cowards leaders?
    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά παιδιά, τα κουμπαρια του Καραμανλή γιατί τα ξεχνάτε;
    Εύγε συνελληνες φωτογράφοι ,δεν το ήξερα αυτό!
    Μια ζωή ή Ελλάδα φωβατε την σκιά της.τι με τους νατοικους συμμάχους και βλακείες!

    Η Ελλάδα έπρεπε αμέσως να διώξει τους μουσουλμάνους της Θράκης και Δωδεκανήσων! Αμέσως και ότι γίνει. Να τους πάρουμε πίσω μετά από συζήτησεις είμαι πρόθυμος αλλά τα ίδια για τους δικούς μας.και δημόσιο συγγνώμη σε όλες της εφημερίδες και όλα πληρωμένα.
    Τώρα θα μου πείτε δεν είχαμε το σθένος.και πια εποχή είχαμε την δύναμη; Την είχαμε το 1821 ; Την είχαμε το 1940; Καμία εποχή δεν μας βοήθησαν πριν εμείς βοηθήσουμε τον εαυτό μας πρώτα.

    Διάβαζα που ο τουρκαλας που σκεδιασε τα προαναφερθέντα κοκοραιυωνταν που πέτυχε το false flag κτλ

    Και να ξέρετε που είμαι ουμανιστης. Αλλά βαρέθηκα.υπαρχουν τύποι που δεν βάζουν μυαλό και από ανέκαθεν ο τουρκαλας ,ο Θεός να με συγχωρέσει,καταλαβαίνει μόνο κλοτσιά και φωτιά.οπως έπαθε με αυτούς τους καταραμενους αποκεφαλιστες που έκαψαν τους τουρκαλαδες ζωντανοί και το έβαλαν στο Ιντερνέτ.ο Θεός να με συγχωρέσει αλλά μόνο τότε έπαθαν φωβια.η τσουβαλωμα οπός τους έκανε ο Αμερικανός στρατηγός στο Ιράκ πριν δέκα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.