19/9/17

Οι Νορβηγοί δεν ξέρουν να τρώνε λεφτά - Πάνω από 1 τρισ. δολάρια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

«Ιστορική» μέρα για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, καθώς ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια όπως δήλωσε ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος του fund. «Δεν νομίζω να περίμενε κανείς το fund να αγγίξει τα 1 τρισ. δολάρια όταν καταγράψαμε τα πρώτα κέρδη από τα πετρελαϊκά έσοδα τον Μάιο του 1996» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Τα 1 τρισ. δολ. είναι ένας μεγάλος στόχος που επετεύχθη και η ανάπτυξη της αξίας αγοράς του fund είναι εκπληκτική».
Το fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 970 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από το 60%, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που έχει να προσφέρει η χώρα.

Όπως σημειωνει ωστόσο το Bloomberg o παραγόμενος πλούτος του νορβηγικού ταμείου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλες αγορές για να επενδύσει.

To fund διαχειρίζεται το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τις 10,5 τρισ. κορόνες ή τα 1,3 τρισ. δολάρια.
Καθημερινή

19 σχόλια:

  1. Πρώτη χώρα στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
    Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μιλας σοβαρα εε ?? Σιγουρα καλαμπουρι ηταν.Αν ομως οχι..""ας δουμε την σναπτυξη..τι προσεφερε στον πολιτισμο..επιστημες..τεχνες..και στο φιλοσοφικο υποβαθρο του ανθρωπου..Αρχισε να λες ονοματα..εργα....ακουμε με προσοχη..( Πες μας και που ..επενδυονται συτα τα λεφτα..για το καλο των σνθρωπων..Μη πεις ..στις συνταξεις..αυτο ειναι γνωστο...Που τα βαζουν κι αυγατιζουν πες..ειπσμε ειναι ..φαντ...αγοραζει και κοκκινα δανεια φτωχων λαων...μπορει και οπλα για εξωτικες χωρες..μπορει να επενδυει στην Κολομβια..μπορει σε τζογο..μπορει οπου ναναι αρκει να ..αυγατιζει το χρημα..Απο που βγαινουν κερδη μεγαλα ?? ΛΕΩ...για πες μας να δουμε..) Οσο για την ψυχικη υγεια των Νορβηγων..ολα καλα ?? Ευτυχισμενοι ?? Τι καλα...Μεγαλη προσφορα στην ανθρωποτητα...δινει αυτη η αναπτυξη...θα τρωνε ανετα χρονια..ετσι θα πανε ..χωρτατοι στο υπερπεραν..

      Διαγραφή
  2. Η πλέον αδιαφθορη φιλανθρωπη με οικολογική συνείδησή κοινωνια της Eυρωπης. Και εις ανώτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το πσραμυθι .."" της προοδευτικης οικολογιας "" αστο.
      .κανει τζιζ.. δεν υπαρχει οικολογικη συνειδηση.Η συνειδηση ειναι αχρωμη και μια.Η εχεις η οχι ..αλλα στα παντα. ! Αν αυτοι εχουν μονο ..οικολογικη..τοτε δεν εχουν την συνολικη..οποτε αυτο δεν ειναι καυχημα οπως το νομιζεις..

      Διαγραφή
  3. 1 τρις στα χερια των χρηματαγορων. Στο επομενο κραχ, απο το παραπανω fund δε θα μεινει ουτε το 1/3. Πολυ καλη επιλογη, να αγοραζεις χαρτια απο φουσκες. Η χαρα της wallstreet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Γεωργιου και καμποσες χιλιαδες λαθρο να στειλουμε και αρχιστε να μετρατε μνημονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κουραφεξαλα Στο... τρομακτικό επίπεδο του 1 τετράκις εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό «Time» επικαλούμενο εκτιμήσεις μερικών από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων και ειδικούς της αγοράς.

    Το νούμερο είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, ωστόσο και μόνο μία τέτοια εκτίμηση είναι αρκετή για να δείξει τη σημασία που έχουν αποκτήσει τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία στα παγκόσμια, όχι μόνο επενδυτικά, δρώμενα. Αρκεί μία σύγκριση με το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώνεται περί τα 69,97 τρισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, η αγορά παραγώγων είναι κατά 14 φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή!
    «Τα βλέπουμε σαν ωρολογιακές βόμβες τόσο για όσους ασχολούνται με αυτά, όσο και για το οικονομικό σύστημα. Κατά τη γνώμη μας τα παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία εμπεριέχουν κινδύνους δυνητικά θανατηφόρους», έχει πει ο Warren Buffett.

    Πολλοί συγκρίνουν τη «φούσκα» της αγοράς παραγώγων με τη χρηματιστηριακή φούσκα ή τη φούσκα της αγοράς ακινήτων, υποστηρίζουν όμως ότι όταν σκάσει θα πρόκειται για «γαλαξιακή» έκρηξη που όμοιά της δεν θα έχει σημειωθεί.
    Στα παράγωγα είναι πολύ δύσκολο επίσης να εκτιμηθεί η έκθεση σε κάθε συναλλαγή και επομένως τα χρήματα που απαιτούνται για την πλήρη αντιστάθμιση του κινδύνου. Και αυτό γιατί η τεράστια μόχλευση που παρέχεται σημαίνει πως οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων.

    Σήμερα κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πόσα χρήματα διακινούνται στην αγορά παραγώγων και όταν τα συμβόλαια διαπραγματεύονται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μέσω υπολογιστών, είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί το πως και το πότε θα προκληθεί ένα κραχ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μόνο μικρότερη δεν έγινε.

    Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο έχουν έκθεση σε παράγωγα της τάξης των 228,7 τρις. δολαρίων, με αποτέλεσμα σε περίπτωση ατυχήματος, καμία κυβέρνηση ή παγκόσμιος οργανισμός να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάσωση.
    αυτον τον Yngve λοιπον επρεπε να τον ειχαν ηδη κρεμασει στην κεντρικη πλατεια του Οσλο.αντ'αυτου αναπαραγουν τις τριχες του και μερικοι ασχετοασχετοι μιλανε για αδιαφθορες,φιλανθρωπες κοινωνιες δεικτες ανθρωπινης αναπτυξης και αλλες τετοιες μπουρδες απαραμιλλης ασχετοσυνης.

    τα στοιχεια απο το Capital απο 29/3/2013.η κατασταση εκτοτε βεβαια ειναι πολυυυυυ χειροτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ doonies
      Μπραβο..εχεις κριση αψογη .. Πες που επενδυει το φαντ..σε παραγωγα μονο ?..τι θα πει παραγωγα ?..μια ωραια μπουρδα δεν ειναι για νσ μην πεις ανοιχτα ..κλεβω..κοροιδευω..εξαπατω..ειμαι χαρτοπαικτης..ειμαι ενας παλιανθρωπος..και αμα λαχει σκοτωνω..?? Οχι ?? Τι ειπε ο ποιητης ?? ....Φιλανθρωπη ...αναπτυγμενη...πονοψυχη ...για το περιβαλον..πολιτισμενη κοινωνια..??Ασφαλως...η οικολογια ειναι πανω..τι παραμυθι κι αυτο των..παραγωγων..ρυπων..φορων ρυπων..αγορες ρυπων με φραγκα ( !)..πωλησεις ρυπων..χεστους τους φτωχους..παρτους τους ρυπους ..και ρυπανε εσυ ..αφοβα...ο οικολογος..κλπ.Αυτο δεν ειναι φιλευσπλαχνια.. ?? Ναι ειναι..οπως και αφελεια..Επειδη υπαρχει μισ ταση στον λαο μας να θεωρει ευτυχια υπερτατη το χρημα..θα προτεινα οσοι θελουν πολλα να τυπωσουμε ενα βουνο χρημα και να το τρωνε ωμο εως σκασμου..Λογικα θαναι απολυτα ευτυχισμενοι..συμφωνα με τον ..δεικτη ευτυχιας..Γιαυτο αλλωστε ηρθαμε στην ζωη..κι η φυση γιαυτο μσς εκανε.. Ετσι βρηκαμε και το μυστικο της Δημιουργιας ..

      Διαγραφή
  6. Ξοφληστε μας το χρεος και εμεις μπορουμε να σας μαθουμε πως να τρωτε οχι μονο τα λεφτα που εχετε, αλλα και αυτα που δεν εχετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα μην το διαφημίζεις πολύ και το πάρουν χαμπάρι τα λαμογια απο τη Αθήνα και έχουμε ντράβαλα χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύγε! Ας τα μοιράσουν στους κακόμοιρους προσφυγες για να γινουν πλειοψηφία στην χώρα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μην ανησυχεις, μεχρι και σε δημοψηφιματα εχουν φτασει για τετοια θεματα. Προσφατα πχ δωσανε ολο το ποσο του 15 σε αλλη χωρα ενω θα μπορουσαν μια χαρα να το παντελονιασουνε - η μηπως δεν τοχεις παρει χαμπαρι; Οσο για τους μεταναστες, μια χαρα παιρνουν το μερισμα τους που δεν εχουν συνεισφερει το παραμικρο στη δημιουργια τους - συμπεριλαμβανομενων βεβαιως βεβαιως και καμια 35αρια χιλιιδων δικων μας πουφυγαν αποδω μπας και γλυτωσουνε και τη ζωη των παιδιων τους και την αξιοπρεπεια τους.

      Διαγραφή
  9. How easy is to down play our peoples' success. An energy fund for all citizens is something I have been advocating for a long time. Do you know every year Norwegians receive dividends from the investments their government makes on their behalf? Investments include oil fields all the way to hotel chains in another countries. One word for them, kudos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικο Ελληνικα δεν ξερεις..??Το λεω γιατι εδω ειναι ελλαδα..και δεν μας πολυνιαζουν τα αγγλικα σαν γλωσσα...Ρωσικα γιατι δεν γραφεις?? Πιθανον δεν ξερεις.Εμεις γιατι να ξερουμε αγγλικα ?? Δεν εχουμε ..δικαιωματα ιδια με σενα ..?? Ομως εδω μιλαμε ελληνικα..σκσσιλα μας και τα αγγλικα και τα ρωσικα...

      Διαγραφή
  10. Οταν ακουω ανθρωπο να λεει ""αυτο σαςτοχα πει...αυτο οταν τολεγα εγω....αυτο το εγραφα εγω απο τοτε...αυτο εγω τοχω δει..πριν απο σας...αυτο τοχα εγω προβλεψει πριν...κλπ""..δεν ξερω οι αλλοι τι παθαινουν...εγω παντως φρικαρω...Τα ιμαλαια ειναι μικρο βουνο μπροστα σ αυτο το βουνο του ΕΓΩ....που μονο εμβατηρια δεν εβαλε να ακουμε..για το υπερλαμπρο αυτο μεγαλειο της πλασης..που αλλη μανα δεν γεννησε στον πλανητη αυτο ποτε...εκτος απο αυτο το ΕΓΩ.....Ωσσανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα σου τα σχολια περι νορβηγων ξεχειλιζουν απο χαιρεκακια και μια ανεκπληρωτη επιθυμια - το λιγοτερο τουλαχιστον που μπορω να σχολιασω - να ψοφησει η (καλοθρεμμενη) κατσικα του γειτονα (που δεν ειναι καν γειτονας, εδω ειναι η πλακα)! Οκ , λοιπον ασυναγωνιστε οικονομικε αναλυτη του πληκτρολογιου, ΟΤΑΝ !! καταρρευσει ο καπιταλισμος (και ολοι εμεις μηδενος εξαιρουμενου, μαζι του), αυτο το ακρως δηλαδη ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ συστημα , τοτε ΚΑΙ οι απληστοι οι ...Νορβηγοι, θα βουτηχτουν στα ΣKATA οπως και οι υπολοιποι εμεις εδω στο ...ελλαντα βεβαιως βεβαιως - που ηδη ειμαστε ως το λαιμο χωμενοι μεσα στα σ κ α τ α, αν δεν τοχεις παρει χαμπαρι αλλα το προσπερνω αυτο - συμπεριλαμβανομενου εννοειται, του προλαλησαντα και φυσικα και της αφεντιας σου / αν ζεις εδω μαζι μας βεβαιως βεβαιως ! Στο μεταξυ, κατσε αραξε στην οθοναρα σου και βλεπε τους Νορβηγους να απολαμβανουν μια τεραστια επιστροφη σε κοινωνικο μισθο & παροχες απ'το βρωμικο & διεφθαρμενο οπως αφηνεις να υπονοηθει κρατος τους, ...που εδω δεν εχουμε ποτε βιωσει απο επανασυστασεως ΓΕΡΜΑΝΟΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ! Ενος κοινωνικου μισθου που βγαινει προφανως, οπως αναφερεις , απο ολα αυτα τα ...βρωμικα φαντς που υποστηριζεις οτι συμμετεχει το ταμειο τους , διχως να δινεις την παραμικρη αποδειξη για κατι τετοιο - αφου επενδυουν οπως υπονοεις απο οπλα μεχρι οτι πιο βρωμικο μπορει να σκεφτει το ...μιαρο μυαλο ενος βρωμοκαπιταλιστη, και πουχουνε φτασει να διανεμουν τεραστια ποσα, μεσα απο δημοψηφισματα ακομα και σε αλλα ΦΤΩΧΑ κρατη του τριτου κοσμου, οπως εγινε προσφατα με λαικο δημοψηφισμα οπου κληθηκαν οι νορβηγοι να αποφασισουν , αν ηθελαν να παρουν τα μερισματα της χρονιας του 15 σα ζεστο χρημα στην τσεπη τους ...ή αν ηθελαν το κρατος τους, να τα δωσει για οικονομικη στηριξη ΑΛΛΩΝ χωρων και μαντεψε που εριξαν την ψηφο τους τα ...λαμογια του κεpατα! E , οχι παντως εκει που θα την ριχνανε κατι ελληναραδες στυλ ρουπακια και αδυσωπητοι κριτες των παντων! Ε, τωρα μετα απ'ολα αυτα, κατσε συ κατα τα αλλα να τους ειρωνευεσε για κατι που δεν μπορεις ΚΑΝ να ακουμπησεις, και να ονειρευεσε σαν τον καραγκιοζη οπως λεει και το ασμα - την απο μερα σε μερα ...καταρρευση ΤΟΥΣ (λες και οι υπολοιποι θα καθομαστε να τους βλεπουμε & δεν θαχουμε βουτηξει χεχε ολοσουμπιτοι μαζι , στην ΠΗΓΑΔΑ!)

      ...Και μετα αναρωτιομαστε μερικοι πως φτασαμε στο σημειο που φτασαμε , εδω ειναι η πλακα! :)

      Διαγραφή
  11. Το 70% του ενός τρίς είναι ήδη ακουμπισμένο στα Αμερικάνικα Χρηματιστήρια.

    Πόσο θα τους μείνει άραγε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την αισθηση, πολλα περισσοτερα σε σχεση με σενα και με μενα παντως! Κατα τα αλλα που θα παει - καποια στιγμη θα το πατησει το κουμπι καποιος ...ε - και τοτε θα την παρουμε την απαντηση πιστευω στο ερωτημα σου

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.