21/9/17

Ο πόλεμος στη Συρία, 20 Σεπτεμβρίου 2017 – Ο συνασπισμός υπό των ΗΠΑ επιδιώκει να σταματήσει τη προέλαση του συριακού στρατού στη Ντέιρ Εζ Ζορ

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας (NDF) απέκρουσαν μια τεράστια επίθεση της Hayat Tahrir al-Sham (πρώην Jabhat al-Nusra, συριακού παρακλάδου της Αλ Κάιντα) στο Ma'an στη βόρεια Χάμα. Μάχες αναφέρθηκαν επίσης στη Tulaysiyah, Tel Al-Aswad, Al-Qahira, Al-Zughbi και Al-Raya. Συνολικά, σκοτώθηκαν περίπου 40 μαχητές. Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι μάχες συνεχίστηκαν στη Tulaysiyah και Alqhirah.
Τα μέσα ενημέρωσης προ-Hayat Tahrir al-Sham (HTS) κατηγόρησαν τα ρωσικά ελικόπτερα επίθεσης και τα αεροπλάνα, καθώς και την έλλειψη υποστήριξης από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση για την αποτυχία. Οι κυβερνητικές πηγές περιγράφουν την προέλαση του HTS ως μια προσπάθεια να βοηθήσει τις αντι-κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία της Ντέιρ Εζ Ζορ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο SAA εισήλθε στο χωριό Khusham βόρεια της πόλης Ντέιρ Εζ Ζορ . Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο SAA συνέχισε να συγκρούεται με το Ντάες με σκοπό να εξασφαλίσει αυτή τη σημαντική μάχη. Όταν ολοκληρωθεί, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορέσουν να διευρύνουν τον έλεγχό τους τόσο προς την ανατολική όσο και προς τη δυτική κατεύθυνση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ντάες ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν 3 Ρώσοι στρατιώτες κοντά στο Khusham. Η Amaq κυκλοφόρησε φωτογραφίες με σκοπό να επιβεβαιώσει την είδηση. Ωστόσο, οι φωτογραφίες επιτρέπουν να ισχυριστεί ότι οι σκοτωμένοι μαχητές ήταν πιθανόν ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι (PMC) που υποστήριζαν την προέλαση του SAA. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι συνδεδεμένοι με τη Ρωσία PMC συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση στην επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ .

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) συνέχισαν τις προσπάθειές τους να φτάσουν στον Ευφράτη από το βορρά, με επίθεση σε μονάδες του Ντάες στη Χουσανιά, Τζιγιάν, Μαϊσιγιά, σύμφωνα με φιλοκουρδικές πηγές. Συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στους οικισμούς.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, ένα γραφείο Τύπου των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού [ένας πυρήνας των SDF] κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έναν διοικητή της SDF βόρεια της Ντέιρ Εζ Ζορ . Ο διοικητής κατηγόρησε τη Ρωσία και τη Συρία για υποτιθέμενες αεροπορικές επιδρομές στους SDF και δεσμεύθηκε να πολεμήσει τους Ρώσους και τους Σύρους αν θα χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι SDF μετέφεραν μια μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από τις ΗΠΑ στις γραμμές του μετώπου στη Ντέιρ Εζ Ζορ. 
Φωτογραφίες από τουλάχιστον μια στρατιωτική πομπή εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο.

Συριακοί αναλυτές λένε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι SDF θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την προέλαση του SAA στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.
Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός κ. Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετώπισαν έντονες αντεπιθέσεις από το Ντάες από περιοχή ελεγχόμενη από τις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και τους SDF.

"Σύμφωνα με τις αναφορές Σύρων διοικητών από τη γραμμή μετώπου, ο συριακός στρατός συναντά πολύ σοβαρές αντεπιθέσεις και πυρά από τη βόρεια κατεύθυνση. Δηλαδή, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις των SDF και οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι παρέχουν ιατρική βοήθεια σε αυτούς τους μαχητές αντί να απελευθερώνουν τη Ράκκα.  Δεν χρειάζεται να κατέχετε βαθιές στρατιωτικές γνώσεις για να δείτε τη συνοχή σε όλες αυτές τις «συμπτώσεις», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι οι εκκενώσεις υδάτων από τα φράγματα του Ευφράτη που ελέγχονται από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ εμποδίζουν την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στα βόρεια της Ντέιρ Εζ Ζορ .

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 20.9.2017Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.