12/9/17

Ελληνικός «θησαυρός» 67 δισ. σε φορο-παραδείσους!

Η χώρα στο top-10 των χωρών με τη μεγαλύτερη «διαρροή» πλούτου. Πώς θα «κυνηγήσουν» φοροφυγάδες στα Κέιμαν, την Ελβετία και άλλα off shore κέντρα.
Ένας θησαυρός ελληνικού πλούτου, που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 67 δισ. ευρώ, εκτιμάται από ερευνητές ότι κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους,γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην έκτη υψηλότερη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης, δίπλα σε… μεγαθήρια της απόκρυψης εισοδημάτων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το marketwatch (εδώ το σχετικό άρθρο: http://www.marketwatch.com/story/here-are-the-countries-whose-wealthy-stash-their-riches-in-offshore-havens-2017-09-11), τρεις ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Νορβηγίας, της Κοπεγχάγης και της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ) δημοσίευσαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τον πλούτο που κρύβεται σε υπεράκτιους παραδείσους.

Πλούτος που αντιστοιχεί στο 9,8% του προϊόντος της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε φορολογικούς παραδείσους. Χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους (που γίνονται στόχος λεηλασίας), αλλά και με έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πλούτου που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους.

Στη σχετική λίστα που κατήρτισαν οι ερευνητές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι με διαφορά η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Μ. Βρετανία. Πάνω από το μέσο όρο του 9,8% βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία. Χαμηλά είναι τα ποσοστά στις σκανδιναβικές χώρες, παρότι έχουν πολύ υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι η high-class φοροδιαφυγή δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με την φορολογική επιβάρυνση.

Οι ερευνητές βασίσθηκαν σε στοιχεία που δεν έχουν ως τώρα αξιοποιηθεί για τέτοιου τύπου έρευνες και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αλλά και από λίστες τραπεζικών λογαριασμών του ελβετικού τμήματος της HSBC, οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο (από την HSBC προήλθαν, ως γνωστόν, και τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ»).

Σε ξεχωριστή μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται ανάλογα με τον πλούτο. Κατά μέσο όρο, στην Σκανδιναβία η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή φθάνει το 3% της φορολογίας εισοδήματος, αλλά για τους φορολογούμενους που ανήκουν στο 0,01% των πλουσιότερων κατοίκων το ποσοστό της αποφυγής φόρων εκτινάσσεται στο 30%.

Άρχισε "κυνήγι"

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» πολλά στο «κυνήγι» των φοροφυγάδων που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται η διεθνής συμφωνία για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως το τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα λάβει στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν Έλληνες σε 17 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και δημοφιλείς φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν. Το 2018, τα στοιχεία θα εμπλουτισθούν από άλλες 38 χώρες.

Οι ελληνικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και θα στρέψουν το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν προέρχονται από εισοδήματα δηλωμένα και φορολογημένα στην Ελλάδα. Όσοι πέσουν στην «φάκα» θα φορολογηθούν με εξοντωτικούς συντελεστές.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές θα δώσουν και θα λάβουν από τις αντίστοιχες ξένες τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό. Επίσης, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

10 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με την ιδεολογία του ανθελληνισμού - antihellenism για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας υπεύθυνοι είναι οι Έλληνες και πρέπει να εξαφανιστούν όλοι από τον πλανήτη. Όποιος έχω έστω και ένα Έλληνα πρόγονο τα τελευταία διακόσια χρόνια πρέπει να εξαφανιστεί. Να μην είμαστε αφελείς, η λίστα είναι στημένη. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες χώρες είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην απόκρυψη χρήματος. Οι Άραβες κτλ είναι απλές οδοντόκρεμες μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wealth Tax Looms As Greeks Forced To Declare All 'Assets' To Tax Authority.
    by Tyler Durden
    Aug 15, 2016 3:00 AM

    ...
    There is one thing we would like to bring to our readers' attention because we are confident, that one way or another, sooner or later, it will be implemented.
    Namely a one-time wealth tax: in other words, instead of stealth inflation, the government will be forced to proceed with over transfer of wealth. According to BCG, the amount of developed world debt between household, corporate and government that needs to be eliminated is just over $21 trillion. Which unfortunately means that there is an equity shortfall that will have to be funded with incremental cash which will have to come from somewhere. That somewhere is tax of the middle and upper classes, which are in possession of $74 trillion in financial assets, which in turn will have to be taxed at a blended rate of 28.7%.
    ...
    And perhaps Greece is the Western world's guinea pig for the first effort?

    http://www.zerohedge.com/news/2016-08-15/wealth-tax-looms-greeks-forced-declare-all-assets-tax-authority

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tsakalotos balance sheet does not balance and he is looking for another source of tax infusion. Even if he puts his hands on that money he will eventually run out of cash to balance the budget.
    Hence it is coming the "Distixos Eptohefsamen".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο θαταν να μην τους παρουμε αυτους τα χρηματα πισω...""ονειρα θερινης νυχτας""..το καλυτερο απ ολα ειναι να τους παρουμε τις ταυτοτητες..το διαβατηριο..το πιστοποιητικο γεννησης..να διαγραφουν απ τα ληξιαρχεια ολα...σαν αγεννητοι..να βρουμε τους ταφους των γονεων τους και να τους χαλασουμε..Το ιδιο και στις οικογενειες τους..και να φυγουν απ την χωρα για παντα....Ας πανε οπου θελουν ελευθερα..χωρις βια..Δεν θελουμε στην χωρα τετοια κατακαθια ..ουτε τους γονους τους...Ας παει ολη αυτη η ντροπη στα ξενα..ας ντροπιασει εκει τον τοπο..Ας τους δωσει ο ΟΗΕ ταυτοτητα και πραξη γεννησης..αυτοι λενε πως ειναι.. διεθνεις ανθρωποι..ας γινουν διεθνεις...απατριδες ..χωρις ιστορια ..προγονους ...Ας γινουν αυτη η βλακεια που λενε...ΔΕΝΔΡΑ ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΕΣ..κι ας ζησουν αν μπορουν μετα...Στα ...αυτα μας...οπως υπηρξαμε κι εμεις στα ..αυτα τους ολο τον καιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The problem is very simple.If the people suspected having all this money abroad, then they must be sent to jail until they bring all that money to Greece. I guarantee you all that money will be in Greece.
    Dr Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα γι αυτό υπάρχει η Ελλάδα για το αφορολόγητο των (ΚΙΣ) Κέντρων Ιδιωτικών Συμφερόντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ποιος είπε που δεν υπάρχουν χρήματα; Υπάρχουν αλλά τα έχουν οι πολύ λίγοι και τα φυγαδεψαμε.αν η Ελλάδα είχε κοτσια και οι Έλληνες θα έκανε και ένα από αυτούς να το πληρώσει άσχημα θα έβλεπες που θα έμεινε το χρήμα εδώ ! Και ένα κλάσμα από αυτά θα είχαν ξοφλήσει τα δάνεια και άλλα τερτιπια!

    Και η ιδέα το Δημήτρη κ δεν θα έπεφτε και έξω αλλά θα άρχιζαν μόνο με λίγα από τα αρχικά που ανεφεραι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτες οι "μελετες" μυριζoυν προβοκατσια...μπορει δηλαδη να παει ενας "ερευνητης" στην BIS η στην HSBC και να παρει υλικο για ερευνα με στατιστικες αναφορες...Ελεος!

    Επισης θα ηθελα να μαθω στοιχεια απο την περιβοητη λιστα Λαγκαρντ: για παραδειγμα ποσοι απο τους λογαριασμους περιεχουν μαυρα χρηματα και ποσοι ειναι καθαροι;Γιατι συμφωνα με τον Βαξεβανη που δημοσιοποιησε ονοματα χωρις περαιτερω στοιχεια,ολοι ειναι ενοχοι...
    Στην Ελλαδα της κουτοπονηριας και της απατης καποιοι πολιτικοι και δημοσιογραφοι πωλουν ελπιδες δικαιοσυνης στον κοσμο τζαμπα...αλλα πρωτα πρεπει να ελεγχθουν οι...Ρομπεν των Δασων και μετα οι πολιτες!

    Οσον αφορα τους φοροφυγαδες συμπολιτες μας,θα ελεγα οτι ενας απλος ελεγχος στις μηνιαιες λιστες εμβασματων των πολιτων και των επιχειρησεων προς το εξωτερικο θα ελυνε τα χερια εδω και χρονια στο κρατος και θα μαθαιναμε ποιος κλεβει ποιον.

    Αυτο που θα γινει με την διασταυρωση στοιχειων για τραπεζικους λογαριασμους στο εξωτερικο, ειναι οτι θα ταλαιπωρηθουν αδικα οι νομοταγεις πολιτες οι οποιοι θα κληθουν να αποδειξουν οτι δεν ειναι ελεφαντες και το ελληνικο ψευτοκρατος θα τους τρομοκρατει με υψηλα προστιμα (δες στο youtube: φορολογικη διαλεξη κατοικων εξωτερικοι-part 1/2).

    Αληθεια τι θα γινει για παραδειγμα με τους Ελληνες που κατοικουν λιγα χρονια η μια ζωη σε χωρες που δεν εχουν υπογραψει με την Ελλαδα συμβασεις περι αποφυγης διπλης φορολογησης;Τα χρηματα στους λογαριασμους τους αραγε θα θεωρηθουν προιοντα φοροαποφυγης;Θα τους βαλουν προστιμο 60-80-90%;η θα πιστεψουμε τα μελλοντικα αρθρα του Βαξεβανη που θα "ανακαλυψει" το ελληνικο μαυρο χρημα στα περατα της γης και θα δημοσιευει ονοματα χωρις στοιχεια για να εξοργιζει συμπαθεις bloggers που προτεινουν εξανδραποδισμους,καταστροφη ταφων κλπ;

    Αυτη η προσπαθεια του Ελληνικου κρατους με το διεφθαρμενο δημοσιο (Εκθεση Ρακιντζη) δεν αποσκοπει να πιασει τα μεγαλα ψαρια που ειναι ο ιδιος ο δημοσιος τομεας απο το 74 και ενθεν,,αλλα τις χιλιαδες ιδιωτων που εφυγαν στο εξωτερικο για να ξεφυγουν απο την αλητεια των πολιτικων και τωρα ηρθε η ωρα να πληρωσουν το τιμημα της αξιοπρεπειας...

    Οσο αφορα την φοροδιαφυγη,και τις αποριες καποιων περι μαυρου χρηματος...ειναι μπροστα στα ματια μας αλλα το κλεφτοκρατος κανει οτι δεν βλεπει: η κορη του Συριζαιου μηλιου εθεαθηκε μεσα απο ιστολογιο κοινωνικης δικτυωσης πριν 2 χρονια,σε φωτο,να πληρωνει με 500 ευρω σε πριβε κλαμπ!Το ΣΔΟΕ κοιμοτανε;Οι λογαριασμοι του υπουργου σταθακη περιεργωςεχουν μειωθει τον τελευταιο καιρο.Το ΣΔΟΕ κοιμαται;Στα δημοσια νοσοκομεια δεν μπορουν να συλλαβουν τους δημοσιους υπαλληλους/γιατρους και προισταμενους που βγαζουν εδω και χρονια τα...μυρια; Το ΣΔΟΕ κοιμαται; Εφοδους στους δημους και οργανισμους ΟΤΑ (φυτωρια διαφθορας κατα Ρακιντζη) εκανε το ΣΔΟΕ για να μαθουμε τους βλαχοδημαρχους που κλεβουν τα...μυρια;

    Το ΣΔΟΕ θα ξεκινησει τον ελεγχο καποτε...απο το ιδιο το ΣΔΟΕ για να μαθουμε ποιος τελικα ειναι καθαρος σε αυτο το σαπιο κρατος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος ειπε κυριε για ..εξανδραποδισμους και καταστροφες ταφων .? Πιθανον αυτο καταλαβες..οτι ειπωθηκε εχει..την εννοια νσ σβησει η ταυτοτητα τους η ελληνικη κατι πολυ βαρυ στις ψυχες των οντων..γιατι καλο ειναι το παραμυθι του διεθνισμου και το ...παω τα λεφτα μου οπου θελω...αλλα τον πατερα και την μανα σου και τον παππου σου σε ενοχλει βαθια να τους ξεγραψεις.Μπορει ναμαι και ...αφελης οπως λες..Αλλα συνηθως αφελης ειναι εκεινος που λεει κι ανσλυει χιλιαδες επουσιωδεις λεπτομερειες αποφευγοντας το κυριο νοημσ που ειναι απλο.Αν δεν κανω λαθος ..αυτο εκανες εσυ..

      Διαγραφή
  9. Προ της επαναστάσεως του 1821 τα υπουργεία εξωτερικών της τότε Αυστρίας και Βρετανίας πήραν απόφαση να μην επιστρέψουν ποτέ στον Ελληνικό λαό να μεγαλουργήσει. Την πολιτική αυτή σήμερα συνεχίζουν ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία, με τη Γαλλία πάντα κολαούζο.
    Εδώ και αιώνες μας γενοκτονούν κάθε φορά που πάμε να σταθούμε στα πόδια μας.
    Πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε κάτι σαν τους Εβραίους. Έχουν γραφτεί τόνοι ανθελληνικής προπαγάνδας ανα τους αιώνες, υπάρχει βαθύ μίσος για τους Έλληνες ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες της λεγομένης Δύσεως. Έχουν χαθεί εκατομμύρια ελλήνων σε γενοκτονίες που μας έκαναν από κοινού Δυτικοί και Μουσουλμάνοι. Θα επιβιώσουμε μέσα από τη ανακάλυψη του ευατού μας, μέσα την κατανόηση και ανάλυση της ιστορίας. ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ. ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ. Ε = ΥΠΑΡΧΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.