25/9/17

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Ξεκίνησε η διαδικασία, απειλεί η Τουρκία

  • (Φωτ.: EPA / Mohamed Messara)
Παρά τις διεθνείς πιέσεις, τις προειδοποιήσεις, και τους φόβους για ντόμινο σε όλη τη Μέση Ανατολή, τελικά στις 8:00 (τοπική ώρα) άνοιξαν οι κάλπες στα βόρεια του Ιράκ για το δημοψήφισμα που διοργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG), με ερώτημα την ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη. Τα εκλογικά τμήματα θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα).

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να αναμένεται ν’ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.
Η Τουρκία, που έχει ήδη καλέσει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ εάν δεν έχουν λόγο να παραμείνουν σε αυτές, έκλεισε το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ και πλέον επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων από την Τουρκία προς το Ιράκ, όπως μεταδίδει το NTV. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το δημοψήφισμα είναι κενό και άκυρο, και τονίζει ότι θα ληφθούν μέτρα, εάν αυτό οδηγήσει σε ενέργειες που στοχεύουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το «ναι» αναμένεται να επικρατήσει άνετα, σε ένα δημοψήφισμα, βέβαια, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι το αποτέλεσμα θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG απέναντι στη Βαγδάτη, με το βλέμμα κυρίως στη διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.