22/1/18

Κίνδυνος νέου Βιετνάμ για τις ΗΠΑ στη Συρία - Στο Ιντλίμπ θα κριθούν όλα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τις 11 Σεπτεμβρίου 2017
Σάββας Καλεντερίδης
Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ακόμα τις σκηνές από το τελευταίο ελικόπτερο που απομακρυνόταν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, το μεσημέρι της 30ής Απριλίου, ενώ την ίδια ώρα έμπαινε στο προαύλιο το πρώτο άρμα των Βορειοβιετναμέζων. Οι σκηνές εκείνες σηματοδοτούσαν την πιο σημαντική ήττα που δέχτηκε η υπερδύναμη που άκουγε στο όνομα ΗΠΑ, από μια χούφτα ξυπόλητους και φτωχούς μαχητές, που έθαψαν στις ζούγκλες και τις υπόγειες στοές την υπερηφάνεια των Αμερικανών.
Εκείνη η ήττα σημάδεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν πιο προσεκτικές στις επεμβάσεις τους σε ξένες χώρες.
Τηρουμένων των αναλογιών, ενώπιον μιας τέτοιας ήττας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία, όπου, με την «ευκαιρία» της εξέγερσης της συριακής αντιπολίτευσης, επιδίωξαν την ανατροπή του Άσαντ και την τριχοτόμηση της Συρίας για την εξυπηρέτηση στόχων που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία.
Οι στόχοι που έθεσαν οι ΗΠΑ αρχικώς σε ένα βαθμό δεν πραγματοποιούνται για τους εξής λόγους:
  • Πρώτον, προσέκρουσαν στην αποφασιστική στάση που τήρησαν Μόσχα και Πεκίνο, στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπου αλλεπάλληλες φορές έκαναν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας σε προτάσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Άσαντ.
  • Δεύτερον, οι «υπεργολάβοι» που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της ανατροπής του Άσαντ και της τριχοτόμησης της Συρίας αποδείχτηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το στρατό της Συρίας, ο οποίος έδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις.
  • Τρίτον, η εμπλοκή στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των πολιτοφυλάκων του Ιράν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ηθικού και την αύξηση της μαχητικής ισχύος του στρατού της Συρίας.
  • Τέταρτον, από τη μια η επιλογή Ομπάμα να μην εμπλακούν με δικό τους στρατό οι ΗΠΑ στη Συρία και από την άλλη η απόφαση της Ρωσίας να συνάψει διακρατική συμφωνία με τη Συρία και να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα σύγχρονα και αποτελεσματικά, όπως αποδείχτηκε, στρατηγικά και υποστρατηγικά όπλα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των επιχειρήσεων και στο να σταθεί όρθιος ο Άσαντ.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όμως αυτοί είναι οι κυριότεροι που έκριναν την πορεία των επιχειρήσεων στη Συρία.
Σημειώνεται ότι από ένα σημείο και μετά, το ζητούμενο ήταν ποιος θα εκκαθαρίσει τις περισσότερες και τις πιο κρίσιμες περιοχές...

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

16 σχόλια:

  1. Κ.Καλεντεριδη
    Μηπως θα μπορουσατε να αναλυσετε την τελευταια παραγραφο σχετικα με τις δυο επιχειρησεις που σχεδιαζονται για την εκδιωξη της Αλ Κάιντα στο Ιντλιμπ καθως και στις δυο περιπτωσεις αναφερονται τα ονοματα της Ρωσιας και της Συριας.
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνο
      απλά η Ρωσία μιλάει με ΗΠΑ-Γαλλία και Κούρδους για το Ινλτίμπ.
      Επίσης, η Τουρκία εκλιπαρεί τη Ρωσία και υποβάλλει σχέδια επιχειρήσεων για από κοινού επέμβαση στο Ινλτίμπ.
      Θα δούμε τι τελικά θα επικρατήσει.

      Διαγραφή
    2. Να δούμε τι θα γίνει στην Ντειρ Εζζορ. Τα πετρέλαια αυτής της περιοχής είναι πολλά και οι Κούρδοι δεν έχουν καμία δουλειά να κατέβουν τόσο νότια, παίζοντας φυσικά το παιχνίδι ΗΠΑ και Ισραήλ.

      Επίσης καλό θα είναι να θυμηθούμε τι εστι Κούρδοι.

      The Myth Of The Moderate Kurdish Rebel
      by Sarah Abed
      http://www.voltairenet.org/article197440.html

      Διαγραφή
    3. Αγαπητοί φίλοι δεν είναι μόνο τα πετρέλαια η διακυβευση στη Ντέιρ εζ ζορ αλλά και το να κοπεί ο σιιτικος αξονας Ιράν Ιράκ Συρίας Χεζμπολάχ εκεί στα σύνορα Συρία Ιράκ βάζοντας οι παμπονηροι αμερικάνοι και οι ισραηλινοι τους Κούρδους ανάμεσα...Όμως οι Κούρδοι χρειάζονται τον Άσαντ για να βγουν στη θάλασσα από ιντλιμπ και βόρεια λατακεια...Άρα πάμε για ανταλλαγή εδαφών????Κι τελικά βλέπω να αποτυγχάνει το αμερικάνο ισραηλινό σχέδιο...Εκτιμήσεις κάνουμε ο χρόνος θα δείξει..

      Διαγραφή
    4. MKANE esei gnorizeis thn katagogi ths singekrimenis kirias ? einai assiria kai defteron gnorizeis thn istoria ton assirion ? exeis psaksi potes to parelthon tous ? exeis diavasei potes thn kourdikoi ekdosi tou NEWROZ ? MIN LES TI ESTI KOURDOS APO THN STHGMI POU DEN TOUS GNORIZIS APLA TIXENI NA EXEIS AKOUSEI .to na krovonte meriki piso apo thn shmerini tous thriskia den simenoi pos krivetai kai to mavro vouno vieon prakseon apo piso tous , den yparxi agio parelthon sthn singekrimeni perioxi apo kamia fili /ethnos TO THEMA EINAI TH MELON THES opios theli afta pou pistevi pos tou anikun as afisoun ths evropes ths amerikes kai as pan na polemisoun
      ...oi propaganda tos assirion kata ton kourdon exei ftasei sta perata ths gis as min xexnane omos pos aftin thn stigmi pou milame aftoi pou prostatevoun ths kores tous gious kai ths manades tous einai kourdise kai kourdoi ilikias apo 15 xronon kai ano

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The USA has not still recovered from its Vietnam defeat and syndrome. Despite its victories against militarily weak third world countries, the US fights it's wars by using proxies and limited numbers of its forces.It does the same now in Syria by using the Kurds. As soon as it achieves it's goals in Syria, the Americans will betray the Kurds, and they will revive their relationship with the Turks. Afterall, both Russia and the US allowed Turkey to invade Syria and occupy it's northern territories to prevent a Kurdish state in North Syria.
    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καποιοι απο αυτους υποστηριζουν , οτι εσωτερικος εχθρος ηταν η αιτια στο Βιετναμ. https://www.youtube.com/watch?v=7hqYGHZCJwk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ.Καλεντερίδη εικάζεται να προηγηθεί πρωτίστως από κοινού δράση δια μέσω αεροπορικής υποστήριξης στους αντιπροσώπους αμερικανικών και ρωσσικων συμφερόντων στις περιοχές Adu Kamal και Mayadin στα συνορα με το Ιράκ ετσι ώστε να καθυστερήσει το ξεκαθάρισμα στο Idlib? Τα μεμετια πως θα κεφαλοποιησουν το χαρτί των δικων τους αντιπροσώπων στην περιοχή? Αναφερθήκατε επίσης,στο Σότσι λέγοντας πως ο κ.Νετανιαχου και ο κ.Πούτιν "μαλλον" τα έχουν βρει. Να σας υπενθυμίσω ,που σίγουρα το γνωρίζεται ,οτι η ρωσσικη μισθοφορικη εταιρία Wagner Bros αποβιβασε τον προηγουμενο μήνα ρωσσους μουσουλμάνους στο συριακο Golan ,ακολούθησε το "σουλατσο" των ρωσσων σε ιρανους και σε στελέχη της χεζμπολάχ στην περιοχη του Quneitra σε απόσταση αναπνοής απο το buffer zone του Ισραήλ οι οποίοι ειναι "οι ιπποτες του Golan",εν κατακλείδι ακολούθησαν οι δηλώσεις στα media του κ.Νετανιαχου. Άρα ειναι οξύμωρο πως τα βρήκαν ,προς το παρόν βέβαια. Περιπλέκονται οι κινήσεις στην σκακιέρα ... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμώ ότι οι Σύριοι-Ρώσοι δεν θα περάσουν ανατολικά του Ευφράτη.
      Όσον αφορά τη νότια Συρία, νομίζω ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ από τη Ρωσία.
      Οι ΗΠΑ και η Αγγλία αποχώρησαν από την Αλ Τανφ και πα΄ρεδωσαν τα στρατόπεδά τους στον έλεγχο των Ρώσων.
      Άρα, κάτι έγινε εκεί.
      Οι Ρώσοι μάλλον συμφωνούν σε ανώτατο επίπεδο με τους Αμερικανούς, χωρίς να ρωτούν Συρία, ιράν.
      Μετά τα επιβάλλουν.
      Αυτά.

      Διαγραφή
  6. Το βιετνάμ ανήκει στην τουρκία, φανταράκι.
    https://www.ptisidiastima.com/turkey-syria-afrin/

    και λίγο πιο σουρρεάλ η προφητική ιστορία του βιετνάμ και του κυρίου τσετσένογλου.
    https://www.youtube.com/watch?v=5nwgjluGjI4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ρωσια ταχει βρει με το Ισραηλ ως ενα βαθμο: γεγονος...
    Η ρωσια ταχει βρει με τις ΗΠΑ ως ενα αλλο βαθμο:Ας ελπισουμε οτι ειναι γεγονος...
    Ετσι,και οι τουρκοι δεν θα επιτυχουν τον στοχο τους στο Συριακο κουρδισταν,αλλα και οι ΗΠΑ δεν θα υποστουν το νεο Βιετναμ τους...Επισης θα πρεπει να βαλλουμε στην εξισωση και την Ουκρανια οπου μπορει να υποχωρησουν οι δυτικοι ,αφηνοντας περιθωρειο ανασας στους ισραηλινους στην Ν.Δ. Συρια...
    Οπως και ναχει,οι κουρδοι ειναι το δολωμα.
    Κιας ελπισουμε οτι η Β.Δ.Συρια ειναι η φακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. The civil war in Syria and the interference by outside powers has been very complicated. The bottom line is that Turkey with the blessing of both Russia and the USA has been allowed to invade and occupy parts of Syria. The Kurds are betrayed one more time by their so called Russian and American friends. Turkey will occupy northern Syria. When the Turks have consolidated their positions and gains in Syria, then the Turks will attack Greece. No foreign power involved in Syria will face a Vietman situation because they use their mercenary armies. Simply, they used and fooled the Kurds.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περίμενα με πολύ ενδιαφέρον την γνώμη σας . Έχετε καλύτερη εικόνα από εμάς για την κατάσταση. Πως βλέπετε την πρόοδο των επιχειρήσεων των Τούρκων στο Αφρίν??Από αυτά που διαβάζω δεξιά και αριστερά μετά από 3 ημέρες επιχειρήσεων (πάμε στη τέταρτη τώρα)δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο εδαφικό όφελος.Μήπως τελικά στην φάκα έπεσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι τελικά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ.Καλεντερίδη υποθέτω μιλάτε παλι αλληγορικά παρομοιαζοντας τα μεμετια με τους Αμερικανούς εξού και η επανεμφάνιση του άρθρου.Έχουν αλλάξει πολλά όμως έκτοτε.Διάσπαση των Κούρδων του Ιράκ μετά το "επιτυχημένο" δημοψήφισμα του υπεροπτη Μπαρτζανι καθώς και το λάδωμα του κανακάρη Ταλαμπανι από τον ιρανο.Παρεμπιπτόντως το συμβόλαιο το πήρε η Rosneft και ο καζαν-καζαν συμφωνία με το τσιράκι του ιραν Αμπατι παρακάμπτοντας τον κουρδικό αγωγο. Πρόσθεσε τωρα S-400 ,turkish stream,πυρηνικούς σταθμούς και κατακόρυφη αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου .Για άλλη μία φορά ο Κασπαροφ παίζει σκάκι για την πάρτη του μαχαιρωνοντας μας στεγνα.Εν αντιθεση με την πανωλεθρία της Αλμπαμπ και τον κατά λάθος βομβαρδισμό των Ρώσων ,το θυμάστε έτσι?,μεσολάβησε η επίθεση των drones εξού και η απόσυρση από το Αφριν. Με την πίεση στο εσωτερικό να αυξάνεται ,εμφάνιση της Ακσενερ(επικίνδυνη η πουτ@ν@),άρση σιγής ασυρμάτου από Γκιουλ(χρυση εφεδρεία για τους δυτικούς ) όπως λέει και ο κ.Καλεντεριδης δεν του βγαίνουν τα κουκιά για τις επερχόμενες εκλογές οπότε χρειάζεται κάτι άμεσο και τάχιστα ο ερντογάν. Μην μας διαφεύγει όμως από την εξίσωση το Ισραήλ ,προηγήθηκε το ψήφισμα στον Ο.Η.Ε.,παρεμπιπτόντως λειαν μη διπλωματική η στάση της χώρας μας,οφείλαμε έστω να απέχουμε αλλά οι αιμοβουλγαροι προτίμησαν να πετάξουν μπογιές στην πρεσβεία τους με αποτέλεσμα την αναβολη (η ακύρωση ) της τριμερούς στην Κύπρο μας.Θέλουμε αγωγό και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αλλά στο δια ταύτα κατώτεροι των περιστάσεων. Είθε τα έθνη μας να εμβαθύνουν περαιτέρω την συνεργασία τους,μέσα φυσικά και ο Φαραώ,προς όφελος των λαών μας. Εν κατακλείδι έχω πάντα στον νου μου την ατάκα του καθηγητή κ.Μαζη "ο Θεός να μου κόβει λεπτά και να δίνει χρόνια στον σουλτάνο ". Ίδωμεν λοιπόν προς το τούρκικο Βιετνάμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατά το 2010, πριν ξεκινήσει η αραβική "άνοιξη", είχα δει μία συνέντευξη του Edward Luttwak, γεωστρατιγικό αναλυτή της CIA. Εκεί σε όλα τα άλλα αφού εκθειάζει την στρατηγική του Βυζαντίου, ανέφερε ότι αν η ΗΠΑ ακολουθούσαν την στρατηγική του Βυζαντίου θα έπρεπε να μην στέλνει στρατό αλλά να βάζει αντίπαλες φατρίες να πολεμούν τους εχθρούς τους. Από εκείνο το σημείο και ύστερα βλέπουμε μία στροφή των ΗΠΑ με αυτή την λογική.
    Έτσι λοιπόν καταλήγω να πω ότι οι ΗΠΑ στην περίπτωση της Συρίας μπορεί να φαίνονται χαμένες, αλλά με την λογική ότι μπόρεσαν να βάλουν όλους τους εχθρούς τους να πολεμούν μεταξύ τους, είναι τεράστια επιτυχία. Βάζοντες οι ίδιες ελάχιστο στρατό, σαν κάποιου είδους μαέστρου
    (πιστεύω ότι η στροφή έγινε αναγκαστικά λόγω της απειλής χρεωκοπίας, οπότε γι αυτό και κατέφυγαν τέτοιες μεθόδους, ακόμα και την τουρκία πιστεύω ότι την προόριζαν ως ανάχωμα απέναντι στους ρώσους, υπό την πνευματική κηδεμονία του Γκιουλέν, αλλά δεν τους βγήκε).

    Το σχετικό βίντεο του Edward Luttwak
    https://www.youtube.com/watch?v=bq03uz-TwU4
    και το αντίστοιχο βιβλίο του
    https://smerdaleos.files.wordpress.com/2014/11/edward_n-_luttwak_the_grand_strategy_of_the_byzabooksee-org.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.