6/9/17

Δημόσιο: Μεταρρυθμίσεις; Ούτε για αστείο!

Ενα μεσημέρι πριν από λίγα χρόνια, εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου δύο καλοντυμένοι κύριοι που μιλούσαν Αγγλικά με έντονη γαλλική προφορά και απαίτησαν να συναντήσουν τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό. Είπαν τα (γαλλικά) ονόματά τους και ισχυρίστηκαν ότι έχουν ραντεβού μαζί του. Οι υπεύθυνοι του γραφείου του Πρωθυπουργού τους εξήγησαν ότι δεν έχουν σημειωμένο κάτι τέτοιο κι ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε συνάντηση. Εκείνοι επέμειναν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά στάθηκε αδύνατο να δουν τον Πρωθυπουργό. Τους έγινε σύσταση να κλείσουν ραντεβού μαζί του. Οι Γάλλοι αποχώρησαν, αλλά δεν απομακρύνθηκαν και πολύ από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε λίγα λεπτά, χτύπησε το τηλέφωνο του πρωθυπουργικού γραφείου και ο Γάλλος πρεσβευτής ζήτησε να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό αμέσως. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και άκουσε τον πρεσβευτή να του λέει: «Έμαθα ότι αρνείστε να εφαρμόσετε τη συνεργασία που συμφώνησε ο Πρωθυπουργός σας με τον πρόεδρό μας. Επειδή η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που σας στηρίζει, φαίνεται πως εσείς ενεργείτε εναντίον της Γαλλίας». Ο Πρωθυπουργός εξανέστη: «Δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε». «Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός σας με τον πρόεδρό μας;» ρώτησε εκνευρισμένα ο πρεσβευτής. «Όχι, δεν γνωρίζω», απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα, όμως, που το μαθαίνετε, δώστε αμέσως εντολή στον υπουργό σας να υπογράψει αυτά που του κομίζουν οι δυο αυτοί κύριοι».
Για τη συνέχεια Protagon

16 σχόλια:

  1. Έλεος με την καραμέλα των "μεταρρυθμίσεων" στο δημόσιο, απολύσεις ζητούσαν χαιρέκακα και μόνο τα διεθνή κοράκια στο δημόσιο, τίποτα άλλο και δεν τους βγήκε, ως τώρα τουλάχιστον, το 'χει καταλάβει και η κουτσή Μαρία πλέον αυτό το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. We all or at least most of us know what it will take to modernize the management of the Public Sector in Greece. This article is a carbon copy of an earlier attempt done in 1993. The project was awarded to Accenture (Andersen Consulting at the time) and we assembled the "A" team with experts from UK, US, France and Germany. Although we crossed a change in Government which almost killed the project the end result was a 500 page root cause analysis and redesign of the public sector. Key elements identified were; Training programs, Icentivization for productivity boost, Clear definition of roles and responsibilities, periodic employee evaluations, automation and workforce reduction. It still sits on the selve collecting dust along with the aforementioned attempt and many others. The then Secretary General of the Ypourgeio Proedrias told us "Its one of the most comprehensive plans I have seen but it is destined to fail as every other attempt for two reasons. 1. No politician is prepared to take the cost and end his career for this. 2. Our public sector is design to accomodate people who cannot or do not want to work elsewhere and generate votes. Maybe someday there will be someone brave enough to change all these or Greece will collapse"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεταρρύθμιση; Ποιά μεταρρύθμιση; Δεν χρειάζεται η ελληνική κρατική μηχανή καμιά μεταρρύθμιση . Μια χαρά δουλεύουν όλα, ρολόϊ.
    Και βεβαίως πολύ καλά αρνούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι την αξιολόγηση. Αυτό δα έλειπε: να δεχθεί έλεγχο, κριτική, αξιολόγηση και επιθεωρητή ο Μέγας, Υπέρτατος, Απόλυτος Άρχων και Εξουσιαστής τής καρέκλας. Και ποιός είναι αυτός που μπορεί να τον κρίνει;
    Πολύ σωστά το ψιλιάζεται ότι όλα αυτά είναι πρόφαση για να τον απολύσουν.
    Και γιατί να τον μετατάξουν; πέτυχε να μπεί βοηθός κηπουρού και να είναι τώρα γενικός δερβέναγας στην όποια υπηρεσία έβαλε στο μάτι και πέτυχε (με την στήριξη τού συνδικαλιστικού/κομματικού μηχανισμού) να την κερδίσει.
    Ποιοί Γάλοι και Ευρωπαίοι σύμβουλοι; Τι ξέρουν αυτοί από κρατική διοίκηση; Ξέρουν αυτοί την Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες τού Έλληνα; Στο φινάλε έχουμε και το ένδοξο σύνθημα να το βροντοφωνάξουμε: "Έξω οι ξένοι".
    Το άλλο σύνθημα που άνθισε από τις πρώτες μέρες τής μακαρίτισας "αλλαγής" δεν το φωνάζει ο συνήθης δημόσιος υπάλληλος, αλλά το εφαρμόζει κρυφά, με μυστική , θρησκευτική ευλάβεια. Ποιό είναι αυτό; Μα το προφανές για την Ελληνική κρατική και ημικρατική μηχανή:
    "Μόνο τα ρολόγια και τα κορόϊδα δουλεύουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν πληθύνουν οι κραυγές για άδικους χαρακτηρισμούς, ας πούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα . Συνέβη πριν λίγα χρόνια να αναμιχθώ για λίγο σε κάποιες διοικητικές αρμοδιότητες στον Δημόσιο Τομέα. Σε κάποια υπηρεσία υπήρχε σε μακρόχρονη εκκρεμότητα τεράστιος αριθμός κειμένων που έπρεπε να δακτυλογραφηθούν από το αρμόδιο Τμήμα. Σ’ αυτό υπηρετούσε ένας αριθμός υπαλλήλων που θεωρητικά θα επαρκούσε, διότι τα κείμενα αυτά είχαν δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, σε δισκέτες και το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να βάλουν την δισκέτα, να επιλέξουν την μορφή και την διάταξη τού περιεχομένου και να πατήσουν το enter. Όμως το στοκ ακατέβατο. Γιατί;
      Διότι οι οικείες "συνδικαλιστικές υπερδυνάμεις" είχαν αποσπάσει από την προϊσταμένη τής Υπηρεσίας "συμφωνία ανοχής" για μέγιστο αριθμό σελίδων ημερησίας “δακτυλογράφησης” τις σαράντα εννέα (49) , ούτε καν πενήντα. Προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν κάποιοι stagiers που μπορούσαν να επιδράμουν ως ακρίδες στις δισκέτες και να εκτυπώνουν 300 και 500 σελίδες την ημέρα, αποκρούσθηκε σθεναρά και με μένος (μίσος κατά τού εισηγητή) . Διότι οι δημόσιοι υπάλληλοί μας ήξεραν το μυστικό και το “πήραν” : οι συνδικαλιστικές διασυνδέσεις τους απέσπασαν από το προϊστάμενο υπουργείο ένα σεβαστό κονδύλι για υπερωρίες, το οποίο μοιράστηκε μια χαρά σε όσους μπλόκαραν τόσο καιρόν την “δακτυλογράφηση” (με enter) και κάποιους συνεπίκουρους ˙ και το στοκ ελέγχθηκε. Προς καιρόν βεβαίως, μέχρι να περάσει λίγο ο χρόνος, να ξεχαστεί το θέμα και να επανέλθουν σε επόμενο όμοιο “ημίχρονο” .

      Διαγραφή
    2. Σωστός, οι ξένοι ήθελαν πάντα το καλό μας, να φωνάζουμε λοιπόν "μέσα οι ξένοι"; Έτσι καλό;

      Διαγραφή
    3. Αν αυτό κατάλαβες, δικό σου πρόβλημα.
      Το παράδειγμα που αναφέρω παραπάνω (ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα μπορούσα να επικαλεσθώ), ίσως για όποιον θέλει να καταλάβει αυτά που άλλωστε γνωρίζουμε από καθημερινή εμπειρά όλοι, ίσως φωτίζει καλύτερα την υπόθεση που συζητάμε και ως προς την οποία βέβαια το πρόβλημα είμαστε εμείς. Εμείς και κανένας άλλος δεν φταίει.

      Αν βέβαια θες να συνεχίσεις τις προσωπικές ειρωνίες μπορείς να το πράξεις μόνος σου μιάς και δεν προτίθεμαι να σε παρακολουθήσω.

      Υ.Γ. Διευκρινίζεται χάριν ακριβολογίας ότι, στο παραπάνω συμβάν η ημερησία παραγωγή “δακτυλογράφησης” 49 σελίδων, αφορούσε την κατά υπάλληλο απόδοση και όχι την συνολική τού τμήματος. Έχω ζήσει και αρκετά άλλα "χαριτωμένα" (παρόμοια και χειρότερα) που ειλικρινά προτιμώ να μην τα θυμάμαι.

      Διαγραφή
  4. Κανονισμό (ΕΕ) 2017/825, «για τη θέσπιση του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2017 έως 2010»
    Ναι πραγματικά εδώ πετύχανε την ΟΥΣΙΑ 2017-2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Αναζητητης 1999.
    Ειδες μια ανεξηγητη χαιρεκακια με το τελειο δημοσιο.
    Αφου ακομα υπαρχουν κατι απομειναρια στον ιδιωτικο τομεα,αυτοι επιμενουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ναιας τι να γίνει; Βλέπεις αντανακλά την τελειότητα του ιδιωτικού τομέα κι αυτό.

      Διαγραφή
  6. "Τι λέτε ρε που θα γίνω εγώ δημόσιος υπάλληλος να ζω με τρεις και εξήντα."
    Μέχρι να ακουστεί αυτή η συμπαθής έκφραση,από τη δεκαετία του '60 ,ανάπτυξη δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ektropos, εντάξει, θα προτιμήσουν τον ιδιωτικό τομέα, με ένα κι ογδόντα (το μισό του τρεις κι εξήντα) ώστε να ζήσουν πλουσιοπάροχα την άνετη ζωή του νεοφιλελεύθερου!

      Διαγραφή
  7. αφού το κατάλαβε και ο Κούλης ΔΕΝ ειναι δυνατόν να κάνεις μεταρύθμιση με αυτούς θεσμούς ,(δικαιοσύνη-συνδικάτα-τύπος κλπ.) σάπιους έως το κόκκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι φοβούνται και δεν θέλουν την αξιολόγηση? Μήπως το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων είναι ακατάλληλοι η είναι κράτος εν κράτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αντικείμενο της 3ης αξιολόγησης θα είναι το Δημόσιο. Εκεί θα γελάσει και το παρδαλόν ερίφιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.