28/9/17

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ καλωσορίζουν την ψήφο για την ανεξαρτησία των Κούρδων

Χθες, το Ναγκόρνι-Καραμπάχ χαιρέτισε θετικά τη διεξαγωγή του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν.
Από την άλλη πλευρά, η αρμενική κυβέρνηση αντέδρασε με προσοχή στην ψήφο της Δευτέρας που καταδικάστηκε από την ιρακινή κυβέρνηση καθώς και από την Τουρκία και το Ιράν. Ένας εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μόνο ότι το Ερεβάν «παρακολούθησε τις εξελίξεις».

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, η συντριπτική νίκη του "ναι" αναμένεται ευρέως.

«Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν, πράξη που απορρέει από το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση (...) που υποστηρίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλα θεμελιώδη διεθνή έγγραφα» , ανέφερε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Καραμπάχ.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση που θα προκύψει από το δημοψήφισμα θα διευθετηθεί ειρηνικά, ανάλογα με την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής».

Ο αρμενικός πληθυσμός του Καραμπάχ ψήφισε επίσης για την απόσχιση του από το Αζερμπαϊτζάν σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1991. Η ψηφοφορία, την οποίαν ακολούθησε ένας αιματηρός πόλεμος, δεν αναγνωρίστηκε επισήμως από καμία χώρα. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα των Αρμενίων του Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση στις κοινές ειρηνευτικές τους προτάσεις κατά την τελευταία δεκαετία.

Το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν χαιρέτισε επίσης χθες ο κ. Knyaz Hasanov, αρχηγός της μικρής κουρδικής κοινότητας της Αρμενίας. Ο Χασανόφ, ο οποίος εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας τον Απρίλιο, διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι δεν θα παρέμβει στις αρχές του Ερεβάν για να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Το κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα, και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Αρμενίας», δήλωσε. «Η Αρμενία έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν».

«Δεν θα εξετάσω το ζήτημα της αναγνώρισης του Κουρδιστάν», συνέχισε ο Χάσανοφ. «Εναπόκειται στις αρμενικές αρχές να αποφασίσουν, όχι σε μένα».

Το Ερεβάν απολαμβάνει επίσης εγκάρδιες σχέσεις με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την κουρδική περιφερειακή διοίκηση στο Βόρειο Ιράκ. Αποφάσισε επισήμως τον Μάρτιο να ανοίξει ένα αρμενικό προξενείο στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Edward Nalbandian, συναντήθηκε με τον Massoud Barzani, Ιρακινοκούρδο ηγέτη, στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στη Γερμανία.

Το εμπόριο της Αρμενίας με την κουρδική περιοχή και άλλα μέρη του Ιράκ αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι αρμενικές εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου, το οποίο ανήλθε στα 138 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρακινός υπουργός Γεωργίας, Φαλάχ Χασάν Ζεϊντάν Αλ Λάιμπι, επισκέφθηκε την Αρμενία αυτή την εβδομάδα για να διερευνήσει τρόπους για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Είπε χθες στον Πρωθυπουργό Karen Karapetian ότι η Βαγδάτη θα ήθελε να αυξήσει τις εισαγωγές από την Αρμενία. Μίλησε μεταξύ άλλων για τα γεωργικά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 28.9.2017
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017,
Claire © armenews.com

Reprinted with permission from RFE/RL Copyright(c)2007 Radio Free Europe / Radio Liberty, Inc.1201 Connecticut Ave, t N.W. Washington DC 200



1 σχόλιο:

  1. Εδω πριν τον δουμε τον Γιαννη ...Γιαννη τον ειπαμε...πριν αλλεκτορ φωνησαι τρις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.