23/9/17

Στον αέρα η επένδυση-μαμούθ δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γεροσκήπου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξακολουθεί να μελετά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή όπου προγραμματίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Ούγγρο επενδυτή η ανάπτυξη δισεκατομμυρίων, στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Γεροσκήπου.
Μετά από τα πρώτα ευρήματα της επιφανειακής έρευνας που διεξήχθη από τις 22 Αυγούστου, πλέον αναμένονται κάποιες εξειδικευμένες γεωλογικές μετρήσεις και σαρώσεις στο υπέδαφος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί αν μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση του σχεδιασμού και η υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου των επενδυτών ή αν το Τμήμα θα ανάψει κόκκινο λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων.
Από τις μέχρι στιγμής επιφανειακές ανασκαφές, έχει έρθει στο φως μεγάλο κτίσμα και συναφείς εγκαταστάσεις της Ελληνιστικής Περιόδου. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη ανασκάψει το πρώτο στρώμα εδάφους, αλλά απομένει ακόμη αρκετή εργασία για να είναι σε θέση να πουν τι ακριβώς αρχαιότητες ανευρέθησαν στον συγκεκριμένο χώρο και πόσο σημαντικές είναι ώστε να καθορισθεί η θέση του κράτους έναντι της ιδιωτικής ανάπτυξης. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ωστόσο ότι η περιοχή ανασκαφής ανήκει στην Ελληνιστική Περίοδο, δηλαδή τον 3ο αιώνα π.Χ.
Σε πρώτο στάδιο, έχει ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο σε μεγάλη έκταση στην επιφάνεια, ενώ σε δεύτερο στάδιο οι ανασκαφές θα επεκταθούν σε βάθος με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών για να δώσουν απαντήσεις σε άλλα θέματα, όπως η ακριβής χρονολόγηση των ανευρεθέντων και το αν υπάρχει κάτι σημαντικό που χρήζει ανασκαφής στο υπέδαφος. Μέχρι στιγμής οι ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια τις κορυφές από τους τοίχους των υποστατικών που ανακαλύπτονται στο σημείο.
Στην περιοχή ανακαλύπτονται ήδη δείγματα ελληνιστικής κεραμικής, αλλά και ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά δείγματα. Αναμένεται ότι με τη βαθύτερη ανασκαφή θα οριστικοποιηθούν οι διαφορετικές εποχές της αρχαιολογικής αυτής περιοχής, αν υπήρξαν καταστροφές, επισκευές ή προσθήκες. Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι η περιοχή φθάνει μέχρι την Ελληνιστική Περίοδο, όταν δηλαδή χτιζόταν και η Νέα Πάφος.
Στο παρόν στάδιο, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να διασαφηνίσουν τι υπήρχε στην περιοχή λόγω του πρώιμου των ανασκαφών, δεν αποκλείουν ωστόσο να ήταν κάποιες εγκαταστάσεις που είχαν σχέση με λιμάνι ή θαλάσσιες δραστηριότητες.
  Ντόρα Χριστοδούλου   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.