22/9/17

Οκτώ ερωτήματα από τον Ν. Αναστασιάδη προς τον Τ. Ερντογάν επί της ουσίας του Κυπριακού

Τις ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος φρόντισε να αναδείξει μέσα από την ομιλία του κατά την 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με  τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα εκφράσει την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Σημαντικό στοιχείο στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ότι επέλεξε να απευθυνθεί προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον καλέσει να απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων επί του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντήσει στα εξής οκτώ ερωτήματα:
1 Είναι ακατανόητο να επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις, δικαιώματα παρεμβάσεων από τρίτη χώρα και απαλλαγμένο από την παρουσία των στρατευμάτων κατοχής;
2 Είναι παράλογο να υποστηρίζουμε την καθιέρωση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες της, χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις;
3 Είναι παράλογο για μία χώρα, μέλος της ΕΕ, να συμμετέχει αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων της Ένωσης;
4 Είναι αβάσιμο να προσβλέπουμε τον τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, που βασίζεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Συνθήκες της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;
5 Είναι αντίθετο, στην οποιαδήποτε καθιερωμένη αρχή για τον ΟΗΕ, καθώς και για τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ, να εξασφαλίσει και να διασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των διατάξεων του διακανονισμού;
6 Παράλληλα, είναι παράδοξο να απορρίψουμε την επιμονή της Τουρκία, να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο;
7 Μήπως ένα σύνταγμα ενός ομοσπονδιακού κράτους προβλέπει ότι για κάθε απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο απαιτείται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από τα μέλη του κράτους; Όταν ειδικά ένα από τα μέλη της Ομοσπονδίας ελέγχεται από μια τρίτη χώρα;
8 Τέλος, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι η επίτευξη λύσης βάσει των προτάσεων της Τουρκίας, θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους;
Συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ 
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε τη θέση πως αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια των νομίμων κατοίκων τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι, με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόθεσή του είναι κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει «την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του και πάντοτε σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζεται ευρέως ότι για να επανασυγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο και προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αδυναμιών του παρελθόντος, πρέπει να υπάρξει ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.
«Και σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «δεν έχω αμφιβολία ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προσφέρουν την υποστήριξη και βοήθειά τους σε εμάς».
Ομοσπονδιακό κράτος
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «παρά την απογοήτευσή μας, αυτό που επιθυμώ να υπογραμμίσω με έμφαση και να μεταφέρω είναι ότι το όραμα του λαού της Κύπρου δεν είναι άλλο παρά ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο και η εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους που θα εξασφαλίσει για τις γενιές των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων συνθήκες σταθερότητας για ένα ασφαλές, ευημερές και ειρηνικό μέλλον».
«Ένα κράτος ελεύθερο από οποιεσδήποτε ξένες παρεμβάσεις και εξαρτήσεις, “ένα κανονικό κράτος”, όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πολύ ορθά δήλωσε. Ενα κράτος με επικεφαλής Κύπριους για τους Κύπριους», ανέφερε.
Επισημαίνοντας πως στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και πως αντίθετα εύχεται πραγματικά να μπορούσε να ήταν σε θέση να ενημερώσει πως το όραμά του για επίτευξη μιας διευθέτησης, όπως επανειλημμένα το μετέφερε από αυτό το βήμα, έχει υλοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «δυστυχώς, παρά την εποικοδομητική μας στάση, τις άοκνες και αδιάκοπες προσπάθειές μας και την πρόοδο που επιτεύχθηκε, αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών που ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και κλιμακώθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντάνα, έφθασε σε αδιέξοδο.
Ενα αδιέξοδο που αποδίδεται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία, αντί να είναι θετικά διακείμενη στην εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και κανονικού κράτους, μέσα από τις προτάσεις της στόχευε στο να υποβαθμίσει την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο».
Η πρόνοια της παρέμβασης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως το 1960, με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα ανέλαβαν να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κύπρου. Υπογράμμισε πως «η εκμετάλλευση της εν λόγω πρόνοιας από την Τουρκία έχει δυστυχώς οδηγήσει στον πόνο και στα βάσανα που ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν και ακόμη βιώνουν, ως συνέπεια του απαράδεκτου στάτους κβο».
«Είναι για αυτό τον ακριβή λόγο που από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κανονικό και κυρίαρχο κράτος, θέσαμε εξαρχής τον στόχο του τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεως και του παρεμβατικού δικαιώματος, καθώς και της συμφωνίας σε μια καταληκτική ημερομηνία (sunset clause) για την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων», επεσήμανε. Μια θέση αρχών, ανέφερε, που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επίσης συμμερίστηκε ως ένα απαραίτητο στοιχείο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης, σύμφωνα με τη δήλωσή του στις 4 Ιουνίου 2017.Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόθεσή του είναι κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει "την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του και πάντοτε σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέγραψε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχονται επεμβατικά δικαιώματα και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Έφερε ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν το 1974 και τόνισε πως "είναι για αυτό τον ακριβή λόγο που από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κανονικό και κυρίαρχο κράτος, θέσαμε εξαρχής το στόχο του τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεως και του παρεμβατικού δικαιώματος, καθώς και της συμφωνίας σε μια καταληκτική ημερομηνία (sunset clause) για την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων».
Συνάντηση με Μάικ Πενς
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της δεξίωσης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους αρχηγούς κρατών και αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην 72η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Πενς για τους λόγους της αποτυχίας αυτής, σημειώνοντας πως αναμένει βοήθεια από πλευράς ΗΠΑ για την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση λύσης. Υπογράμμισε ακόμη τη δέσμευση της αμερικανικής Κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των ΗΕ. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος Τραμπ είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαιρέτισε ο ΔΗΣΥ 
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του σχολίασε την ομιλία Αναστασιάδη στη ΓΣ ΟΗΕ, τονίζοντας πως «στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ευθέως και σε προηγούμενη παρέμβαση του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν από το ίδιο βήμα και στον ισχυρισμό του ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν εξαιτίας της ‘’ακατανόητης’’ στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Απευθύνοντας ευθέως τα καίρια ερωτήματα στον κ. Ερντογάν, τεκμηρίωσε ότι το αδιέξοδο προήλθε από την απροθυμία της Τουρκίας να εγκαταλείψει την αξίωση να κηδεμονεύει και να ελέγχει την Κύπρο».
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.