20/9/17

Σάββας Καλεντερίδης: Το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν και οι συνέπειες στην ακεραιότητα της Τουρκίας

Το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν, που αναμένεται να διεξαχθεί τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, στην κυριολεξία έχει συνταράξει τα θεμέλια του τουρκικού κράτους. Παρακολουθώντας κανείς τις δηλώσεις του Ερντογάν, του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, διαφόρων αξιωματούχων αλλά και απόστρατων αξιωματικών που διετέλεσαν αρχηγοί κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), διαπιστώνει ότι και η επιφανειακή και η βαθιά Τουρκία βλέπει πλέον τον κίνδυνο όχι προ, αλλά εντός των πυλών.

Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός, άσχετα αν δεν μπορούν να τον κατανοήσουν ορισμένοι στην Ελλάδα.
Αν κυκλοφορήσει διαβατήριο με τη λέξη Κουρδιστάν, αν έξι εκατομμύρια Κούρδοι αποκτήσουν κράτος που θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, αν έξι εκατομμύρια Κούρδοι βροντοφωνάξουν «είμαστε επιτέλους ελεύθεροι», τότε καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα άλλα τριάντα εκατομμύρια Κούρδους που κατοικούν στη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν να αγωνιστούν, για να μπορέσουν κάποια μέρα να βροντοφωνάξουν κι αυτοί και να πουν «είμαστε κι εμείς επιτέλους ελεύθεροι».
Μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα δημιουργηθούν σταδιακά τέτοιες συνθήκες, που κανένα τουρκικό άρμα Μ-60, αεροσκάφος F-16 ή επανδρωμένο αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ δεν θα μπορεί να σκοτώνει ελεύθερα τους Κούρδους στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Από τις 26 Σεπτεμβρίου αλλάζουν όλα όχι μόνο στην περιοχή της Μεσοποταμίας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη για τους Κούρδους, και ιδιαιτέρως βασανιστική για την Τουρκία.
Σε αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική ανατροπή του 21ου αιώνα, εκτός από τα κράτη και τους λαούς της περιοχής εμπλέκονται μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις, καθώς και τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Όμως η κατεύθυνση των εξελίξεων θα είναι αυτή που περιγράψαμε. Και ειλικρινά αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθούμε εμείς οι Έλληνες, γιατί από αυτές επηρεάζεται η ισορροπία και ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, με ευνοϊκό τρόπο για την Κύπρο και την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά καλώ τους Έλληνες στρατηγιστές να πάρουν τα μολύβια και να αρχίσουν δουλειά.

10 σχόλια:

  1. Αν πραγματικά γίνει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν (και όχι μεσοβέζικο) και άσχετα ποια αρχική έκταση αυτό θα καταλαμβάνει τότε θα έχουμε μία απαρχή περίπου όμοια με τις διαδικασίες που άρχισαν στην Βαλκανική πριν από περίπου δύο αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @asper
      εννοείς την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

      Διαγραφή
    2. @r+w και αυτό εννοώ.

      Αλλωστε η Τουρκία ως κράτος εθνικό είναι αποκλειστικό δημιούργημα του Μουσταφά Αλή Ριζά. Στην πραγματικότητα δηλαδή πλαστογράφησαν ένα μικρό παρακλάδι μίας μεγάλης ασιατικής φυλετικής οικογένειας σε κράτος εθνικό, γεγονός που μοιάζει δηλαδή σαν ένα μικρό κρατίδιο πχ της Βόρειας Αφρικής να το ονομάζουν Ευρώπη. Η σημερινή Τουρκία παραμένει απλά ένα ψευτοκράτος συνέχεια των Οσμανλιδών και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ακολούθησε. Για αυτό δε, τον τεχνητό σκοπό η Τουρκία περιλαμβάνει σήμερα αρκετές εθνοτικές ομάδες, όπως Κούρδους και Έλληνες, και Σύριους, και Αρμένιους και Εβραίους οι οποίοι πιθανόν να έχουν χάσει την συγκεκριμένη εθνική τους καταγωγή, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ή θα είναι πολύ θετικοί στο να το μάθουν ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι. Καιρός λοιπόν αυτό που δεν έγινε την εποχή του Λώρενς, να γίνει τώρα. Η αποσύνθεση δηλαδή των υπολειμμάτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

      Διαγραφή
  2. Ελπίζω μόνο να μην καταλήξει το μικρο ανεξάρτητο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ και η ροζαβα στην Συρία ιδανική αποθήκη ανθρωπων όπου θα στείλουν οι Τούρκοι τους δικούς τους Κούρδους με τον γνωστό τρόπο που ξαποστειλαν και τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στο Ελλαδικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια καλα τα σχεδια των μεγαλων...αλλα πολυ συχνα ..δεν βγαινουν. Ας ειμαστε προσεκτικοι σε οτι λεμε.. Αυτο το...Ροζαβα..δεν μ αρεσει καθολου..δεν μου καθεται καλα..Μπορει οι αμερικανοι να τους παρουν στο λαιμο τους ..πολυ εξαρτηθηκαν απ αυτους...παντως στην Ντειρ ελ Ζορ....βγηκαν πολυ εξω απ το Κουρδισταν..εκει δεν ειναι κουρδισταν...δικιο μπορει ναχουν αλλα οχι..να τους πανε και στην ..Κινα οι αμερικανοι ..καπου θα πεσει ραβδος..οσο δικιο και ναχαν..Θα δουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι Αμερικανοι εχουν επι του εδαφους στην Συρια μονο τους Κουρδους,το ΙΣΙΣ εχει ξοφλησει... και θα τους χρησιμοποιησουν ως μεσο πιεσης για να υπερασπισουν τα συμφεροντα τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως τον Μπαρτζανί τον ήξερα σαν πρακτοράτζα της Αγκύρας. Είχε μάλιστα κατηγορηθεί και από άλλους Κούρδους για τέτοιος.Και μάλιστα πριν μερικούς μήνες κάπου φευγαλέα είχα διαβάσει ότι το YPG είχε δώσει μια μάχη-αψιμαχία με τις δυνάμεις των Κούρδων του Μπαρτζανί(δεν ξέρω αν πράγματι ισχύει).Το θέμα είναι γιατί διάλεξε την συγκεκριμένη στιγμή να κάνει το δημοψήφισμα.Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι είναι κατά.Η Γαλλία και βουνό και θάλασσα.Τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις λίγο πολύ τις ξέρουμε.Η μόνη χώρα που υποστηρίζει ανοιχτά είναι το Ισραήλ για τους δικούς του γεωπολιτικούς λόγους.Συγνώμη αν γίνομαι αιρετικός αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργη η κατάσταση.Πως κρίνετε κ.Καλεντερίδη την όλη κατάσταση??Μήπως τελικά η κίνηση του Μπαρτζανί οδηγήσει στον ενταφιασμό και όχι στην Ανάσταση του Κουρδικού??Μου φαίνεται επίσης περίεργο πως την δεδομένη χρονική στιγμή ενώ θα ήταν πιο λογικό η δημιουργία κράτους ή κρατικού μορφώματος στην Συρία γίνετε στο Ιράκ σε μια χώρα που ελέγχουν πλήρως οι Αμερικάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ola einai paramythia. H Tourkia exei parei edafi, kai den ehei xasei tipota. Einai akomi sthn Kypro.Ehouv parei edafi apo thn Syria. Apiloun thn Ellada me polemo.
    Dr. Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κουρδισταν θα το χρησιμοποιησουν οι δυτικοι εναντιον πτωτιστως του ιραν, αφου η πολυαγαπημενη τους τουρκια δεν τους κανει αυτην την χαρη γιατι τρεμει την Ρωσια...
    Ειναι κακο στην αμμο να χτιζεις παλατια...https://youtu.be/yqsfU29CZdg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aλλα περαν αυτων, οι αμερικανοι, επισημως τουλαχιστον, δεν υποστηριζουν κατι τετοιο https://youtu.be/mRX6kV9Vnkk

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.