30/9/17

Ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, είναι αντίθετος στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν

O ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ αντιτίθεται στην απόσχιση της περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του στη διάρκεια ενός κηρύγματος. Είναι τα πρώτα σχόλια του θρησκευτικού ηγέτη για την απόφαση των Κούρδων να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία με δημοψήφισμα.Ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, ένας ασκητικός ογδοντάρης, απολαμβάνει τον σεβασμό εκατομμυρίων σιιτών στο Ιράκ και στο εξωτερικό.
Ο Σιστάνι πιστεύει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια να καταστεί η απόσχιση τετελεσμένο γεγονός θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες που θα επηρεάσουν τους κούρδους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άχμεντ αλ-Σάφι στη διάρκεια του κηρύγματος στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, νότια της Βαγδάτης.
Κάλεσε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν «να επιστρέψει στον συνταγματικό δρόμο για την επίλυση διενέξεων» όπως ο αυτοπροσδιορισμός του κουρδικού λαού, δήλωσε ο Σάφι.

Είναι το πρώτο άμεσο πολιτικό κήρυγμα του Σιστάνι από τις αρχές του 2016 -- ένα ξεκάθαρο σήμα ότι προσδίδει σημασία στην κρίση που θέτει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν απέναντι στη Βαγδάτη και στις γειτονικές χώρες του Ιράκ.

Ο Σιστάνι σταμάτησε να κάνει άμεσα πολιτικά σχόλια τον Φεβρουάριο του 2016 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτεταμένη και βαθιά ριζωμένη διαφθορά στο εσωτερικό των ιρακινών κυβερνητικών θεσμών.

Οι περισσότεροι Ιρακινοί Κούρδοι είναι σουνίτες, όμως το κουρδικό βόρειο Ιράκ είναι επίσης πατρίδα σιιτών Τουρκομάνων και Αράβων.

Η υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει αποφασίσει να επιβάλει απαγόρευση των διεθνών πτήσεων προς και από την ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν από τις 6.00 μ.μ. σήμερα σε αντίποινα για το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί λέει πως το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο το «Ναι» κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, έχει σκοπό να ανοίξει τον δρόμο για μια ειρηνική απόσχιση από το Ιράκ, μέσω συνομιλιών με τη Βαγδάτη και τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιράν.

Ο Μπαρζανί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ένας λόγος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι ότι φοβάται πως το Ιράκ, που είναι διαιρεμένο ανάμεσα σε μια σιιτική πλειοψηφία και μια σουνιτική μειοψηφία, γίνεται μια «θεοκρατία» στη βάση του σεχταρισμού και όχι μια κανονική δημοκρατία, όπως ήταν οι δεσμεύσεις μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή το 2003 που εκδίωξε τον Σαντάμ Χουσέιν.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απορρίψει τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε συνομιλιών με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και απαίτησε η κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα ώστε να αποφύγει κυρώσεις, τη διεθνή απομόνωση και μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.