14/9/17

Δεν υπάρχουν καλές αριστερές και κακές δεξιές ευθύνες, υπάρχουν ΕΥΘΥΝΕΣ και πρέπει να αποδοθούν - Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο υποκρισία και ανευθυνότητα

Δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται ένας ολόκληρος λαός με δηλώσεις όπως αυτή του υπουργού Σαντορινιού που λέει «Καθαρότερες από πριν» οι ακτές του Σαρωνικού σε 20 μέρες!
Οι επιστήμονες λένε ότι η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει σωστοί χειρισμοί - Έως δέκα χρόνια χρειάζονται για να καθαρίσει ο Σαρωνικός
Κατερίνα Φάκα
Όταν το πετρέλαιο φτάσει στην ακτή και ακουμπήσει πάνω στην άμμο, είναι πολύ δύσκολο πια - Ακόμα και αν καθαριστεί πλήρως, το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αμέσως 
Από πέντε μέχρι δέκα χρόνια θα χρειαστούν για να καθαρίσουν πλήρως τα μολυσμένα ύδατα στον Σαρωνικό και να εξαφανιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης που προκλήθηκε στο οικοσύστημα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγια Ζώνη στην Σαλαμίνα. Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια οικολογική ζημιά ενώ επισημαίνουν ότι υπήρχε ολιγωρία από την πλευρά των αρχών, καθώς το λιμενικό διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. 
Ο περιβαλλοντολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως προκλήθηκε μια χρόνια ρύπανση σε κατοικημένες παράκτιες περιοχές, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν από τις πρώτες ώρες είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί. Ακόμα και να καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αμέσως.

Όπως αναφέρει, «η οικολογική ζημιά στη θάλασσα και το οικοσύστημα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζονται περίπου πέντε με δέκα χρόνια για να την καταπολεμήσει η φύση και να εξαφανιστούν οι συνέπειες. Για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο χρόνος βεβαία εξαρτάται πολύ από το τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Αν ρίξουν χημικά στην θάλασσα για να κατακαθίσει το πετρέλαιο στο βυθό όπως συνηθιζόταν παλιότερα τουλάχιστον, τότε το πετρέλαιο δεν θα φαίνεται στην επιφάνεια, δεν θα βγαίνει στις ακτές αλλά θα κάθεται και θα καταστρέψει ολοσχερώς το οικοσύστημα. Ο πιο οικολογικός τρόπος είναι να μαζευτεί με κάποια ειδικά σκάφη, είτε συσκευές και δίχτυα που διαθέτει το λιμενικό όσο είναι ακόμα στην επιφάνεια. Αυτό όμως τις πρώτες ώρες. Όταν το πετρέλαιο φτάσει στην ακτή και ακουμπήσει πάνω στην άμμο και τα χαλίκια, μετά είναι πολύ δύσκολο πια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισης ήταν έτοιμος, τις επόμενες ώρες θα έπρεπε να εξαπολυθούν και να μαζέψουν το πετρέλαιο. Θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση. Αυτό το ναυάγιο έγινε Κυριακή και σήμερα είναι Πέμπτη. Είναι αργά. Δεν γνωρίζω αν δόθηκαν οι σωστές οδηγίες. Νομίζω όμως ότι από τα αποτελέσματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κινητοποίηση ήταν πολύ αργή».  

Εξίσου επίπονη και δύσκολη είναι η διαδικασία καθαρισμού των ακτών από την πίσσα. Από την Φρεατίδα μέχρι την Γλυφάδα το μαζούτ μαύρισε τις παραλίες ενώ οι τοπικοί παράγοντες συνδράμουν με όποια μέσα διαθέτουν για να περιοριστεί το φαινόμενο. «Όταν βγαίνει η πίσσα έξω, στα χαλίκια και την άμμο, πρέπει να καθαριστεί με χειρωνακτική εργασία, μια μια πέτρα. Αν αφήσουμε αυτήν την πίσσα θα κάνει 10-20 χρόνια να φύγει. Χρειάζεται μια καθοδήγηση από ειδικούς για να καθαρίσει η παραλία. Επομένως, έχουμε και μεγάλη οικονομική ζημιά γιατί οι παραλίες της Αττικής είναι ιδιαίτερα τουριστικές», προσθέτει ο κ. Χατζημπίρος.  

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιος Κατσανεβάκης αναφέρει στο protothema.gr πως ο χρόνος απορρύπανσης εξαρτάται από τις ποσότητες πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα. «Σε μεγάλα ατυχήματα περνάνε δεκαετίες για να επανέλθει το οικοσύστημα, όπως έγινε και στον κόλπο του Μεξικού με το Deepwater Horizon που μετά από 7 χρόνια δεν έχει ακόμα επανέλθει. Εδώ η ζημιά είναι μικρότερη, γίνονται εργασίες απορρύπανσης αλλά ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εξίσου τοξικά. Χρειάζεται παρακολούθηση για τα επόμενα χρόνια».

Άγιος Κοσμάς, η πετρελαιοκηλίδα βγήκε στην ακτή 

Άγιος Κοσμάς, η πετρελαιοκηλίδα μαύρισε την άμμο 
Στον Άλιμο το μαζούτ έφτασε την Τετάρτη 
Η παραλία του Αλίμου «μαύρισε» από το πετρέλαιο 
Σήμερα Πέμπτη, στην παραλία της Γλυφάδας η κατάσταση είναι απελπιστική 
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καθαρίσει η παραλία της Γλυφάδας 
Στην Πειραϊκή το πετρέλαιο έφτασε την Τρίτη το βράδυ 
Το πετρέλαιο μαύρισε τα βράχια της Πειραϊκής 
Η Σαλαμίνα ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» αυτής της καταστροφής 
Η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Σαλαμίνας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο 
Η δήλωση Σαντορινιού
Πρώτο Θέμα

6 σχόλια:

 1. ρε μάγκες αν δει κανείς τις φωτογραφίες 1-2-3-και 4 βλέπει ότι η μόλυνση έχει βάθος 1,5 έως 2 μέτρα.
  Η σύγκριση που κάνει ο κύριος "καθηγητά" του ΕΜΠ με το deepwater horizon εάν δεν είναι καλαμπούρι , τότε ο Θέμος έχει υλικό για το επόμενο show

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέρα πο τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν η μαλλον πέρα απο τις ευθύνες σε πολιτικούς πρέπει να δουμε και τις επιχειρηματικές ευθύνες και τις νομοθετικές ευθύνες της ΕΕ ,νόμους της οποίας εφαρμόζουμε σε διακίνηση επικίνδυνων περιβαλλοντικών φορτίων.Το θεμα ειναι πολυ μεγάλο διότι η Ελλαδα κακώς ζει απο τον τουρισμό και το Αιγαίο ειναι μια υπερ κορεσμένη σε φορτία θάλασσα του κοσμου.Κατα τη γνώμη μου μας είχε προστατεύσει ο Θεος μέχρι τωρα και δεν είχαμε ατυχήματα τέτοιου είδους.Το δε πλοίο που βούλιαξε ηταν της πλάκας αν ηταν κανένα μεγάλο πλοίο θα είχαμε καταστροφή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρω οτι η μονη μας αμυνα απεναντι σε καθε ειδος ατυχηματος που επιφερει σοβαρες βλαβες οχι μονον στα οικοσυστηματα αλλα και σε μια αλληλουχεια δραστηριωτητων,ειναι η οσον γινεται πιο πιστη και αυστηρη τηρηση των κανονων ασφαλειας οι οποιοι αν εφαρμοστουν σωστα και χωρις αλληθορισματα,περιοριζουν τους κινδυνους ατυχηματων.
  Ειναι αδυνατον να αποφευχθουν τα ατυχηματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδη προτεινεις..το ονειρο..το :επρεπε"...αυτο θα πει..ονειρο..Σε αλλη χωρα ζεις ??? Δεν ξερεις η δεν θελεις...να χωνεψεις οτι εδω ...ΤΙΠΟΤΕ...δεν ειναι φυσιολογικο ?? Και μεχρι ναρθει το ...ονειρο τι θα κανουμε ?? Διαπιστωσεις ?? Εε και ..??? Εδω θελει μια αστραπιαια αποφαση..ΜΠΑΜ !! Σε ολα το ιδιο..Η ξεκιναμε ολοι μαζι μια εκρηξη η ...αραζουμε για καφε και ...ονειρα..!! Εισαι αποφασισμενη ...η παμε για καφε ??

   Διαγραφή
  2. @ Δημητρης Κ.
   Επειδη ακριβως αγαπητε δεν ζω σε αλλη χωρα και επειδη μιλησα για αυστηρη τηρηση των κανονων ασφαλειας που οντως υπαρχουν αλλα στο δημοσιο σπανιως και ελλειπως εφαρμοζονται και επειδη απλως ετυχε επι 35ετια να ασχολουμαι με την θαλασσα,σε πληροφορω οτι θα επρεπε να υπαρχουν εθνικα σχεδια οπως π.χ. Ξενοκρατης.

   Διαγραφή
 4. Φυσικά και δεν υπάρχουν καλές αριστερές και κακές δεξιές ευθύνες, αφού υπάρχει ο Κουρουμπλής που ως μπαλαντέρ καλύπτει όλο το φάσμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.