6/9/17

Το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι της Κίνας στην Αφρική

Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνεχής προσπάθεια της Κίνας να διεισδύσει όσο βαθύτερα μπορεί στην μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά της Αφρικής. Τα επιτεύγματα επιχειρηματιών από τη μαύρη Ήπειρο και η Δύση. 
«Οι επιχειρηματίες μεταμορφώνουν την Αφρική και το γεγονός αυτό προκαλεί αρκετές ανησυχίες στους Κινέζους. Προσπαθούν έτσι να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή παρουσία στην Αφρική και βεβαίως να δημιουργήσουν συμμαχίες όπου μπορούν.Θεωρούν ότι ο αναδυόμενος αφροκαπιταλισμός μπορεί να γίνει ισχυρός ανταγωνιστής τους, γι’ αυτό προτιμούν να τα έχουν καλά μαζί του». Αυτά μάς έλεγε πρόσφατα ο Πιερ Λομπάσα, επιχειρηματίας από το Καμερούν, με διεθνή δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο Tony Elumelu, πρόεδρος της Heirs Holdings και ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος, τονίζει ότι η εποχή της εξαθλίωσης στην Αφρική ξεπερνιέται πλέον με μεγάλη ταχύτητα και, κυρίως, με εντυπωσιακή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει στην αφρικανική ήπειρο επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που μόνον ευχάριστες εκπλήξεις προκαλούν.

Για παράδειγμα, ο Simdui Shagaya, επιχειρηματίας από την Νιγηρία, έστησε την πρώτη του επιχείρηση μετατρέποντας σε χρήματα τον διαφημιστικό χώρο σε δρόμους και διόδια στο Λάγος, πριν πουλήσει την εταιρεία του για να στήσει την κορυφαία νιγηριανή εταιρεία στον τομέα της on-line λιανικής πώλησης. Ο S. Shagaya εισήγαγε καινοτομίες που υπερνίκησαν τις περιορισμένες δυνατότητες της Νιγηρίας σε on-line πληρωμές και υπηρεσία παράδοσης πόρτα-πόρτα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.