21/9/17

Σοβαρό! Ιδού τα μέτρα που εξετάζει να πάρει η Τουρκία εναντίον του Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα

Σάββας Καλεντερίδης
  • (Φωτ.: EPA / Ibrahim Khlil Marwan)
Η Τουρκία, θορυβημένη από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου που θα γίνει στο βόρειο Ιράκ για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, αφού με τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του Μπαρζανί δεν πέτυχε να ματαιώσει ή να αναβάλει το δημοψήφισμα, τώρα εξετάζει μια σειρά από μέτρα που θα λάβει για να έχει αυτή τον έλεγχο της κατάστασης.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
Γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Ερμπίλ: Προβλέπεται το κλείσιμο για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Συνοριακή πύλη Χαμπούρ: Το Κουρδιστάν, λόγω έλλειψης παραγωγικών υποδομών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές που κάνει μέσω της πύλης αυτής. Εξετάζεται ο περιορισμός της διακίνησης προϊόντων, ακόμα και το κλείσιμο της συνοριακής πύλης. Αν κλείσει τις πύλες και το Ιράν, τότε το Κουρδιστάν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λιμού.
Αγωγοί πετρελαίου: Η Τουρκία εξετάζει να περιορίσει τη ροή ή και να κλείσει τον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν, από τον οποίο το Κουρδιστάν εξάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου του στις διεθνείς αγορές. Αν κλείσει ο αγωγός, το Κουρδιστάν θα κινδυνεύσει με οικονομικό θάνατο.
Επίσης η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ματαίωσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ερμπίλ-Σιρνάκ.
Στρατιωτική εκπαίδευση: Η Τουρκία παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια στους πεσμεργκά, για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Εξετάζεται η πλήρης διακοπή.
Περιορισμός του εμπορίου: Τα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές του Κουρδιστάν προέρχονται κατά 50% από την Τουρκία. Οι τουρκικές επενδύσεις είναι μέσα στις πρώτες πέντε. Εξετάζεται ο περιορισμός όλων αυτών αλλά και των διευκολύνσεων που παρέχει η Τουρκία στο Κουρδιστάν.
Στρατιωτική επέμβαση: Η Τουρκία έχει έτοιμα σχέδια και εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Κουρδιστάν, σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντα και παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκομάνων.
Σημειώνεται ότι όλοι αυτοί οι σχετικοί φάκελοι θα εξεταστούν στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Ερντογάν για τις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

20 σχόλια:

  1. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις του Ισραήλ. Να δούμε τι δυνατότητες έχει αυτό το κράτος να στηρίξει το στρατηγικό του συμφέρον στην επιβίωση του Κουρδιστάν. Θα συνδράμει ανθρωπιστικά, οικονομικά, διπλωματικά ή και στρατιωτικά αν χρειαστεί; Για να δούμε τι είδους εταίρο έχουμε εμείς και η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θαθελα να υπενθυμησω οτι, οταν ο αειμνηστος Τ. Παπαδοπουλλος αρνηθηκε να παραχωρησει το FIR της Κυπρου στο Ισραηλ, τοτε το Ισραηλ ηταν εχθρικον προς την Κυπρο.
      Politics is common interest.

      Διαγραφή
    2. Δεν ηταν μονο εχθρικο...Μσς εκανε το δευτερο πραξικοπημα κιολας !!.Για να γινει το Κυπριακο οπως ηθελε να γινει !! Για να αποκτησει στρατηγικο και εφοδιαστικο..και πολιτικο βαθος..Και δεν το ενδιεφερε καθολου τι θα παθαιναμε εκτοτε..Αυτος ηταν και λογος που δεν ανοιξε ποτε ο φακελος της Κυπρου..γιατι ολο το πολιτικο συστημα εδω επρεπε να παει φυλακη..ακομη και η Δαμανακη με τον Λαλιωτη..που αγνωστο ποσα πηραν...

      Διαγραφή
    3. Την Ελευσινα κσι την Σουδα αρνηθηκε να δωσει στους αμερικανους..Εκτοτε τσ γεγονοτα της Νομικης και πολυτεχνειου ετρεξαν με ταχυτητα φωτος...οι σρχηγοι τους...ταχα αριστεροι...ηταν ολοι βαλτοι..τα αθωα παιδια πιστεψαν αθωα οτι ηταν ταχα...κατι ...ιδεολογικο...αφελως..λογω αγνοιας της διεθνους πολιτικης.. Η αγνοια ειναι μητερα πολλων κακων..ειδικα αν νομιζεις οτι η φσντασιωση σου ειναι πραγματικη..κι οχι φαντασια..

      Διαγραφή
  2. Με αυτά τα δεδομένα - που ΤΩΡΑ τα μαθαίνουμε! - και χωρίς την ΚΑΙΡΙΑ βοήθεια πολύ μεγάλης δύναμης οι άνθρωποι ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ!
    Υ.Σ.
    Αληθεύει ότι οι κούρδοι είναι μια καθαρά ταξική κοινωνία όπου ακόμη κάποιοι μπέηδες κάνουν κουμάντο και απέχουν χιλιόμετρα από αυτό που ορίζουμε ως δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει και να αληθευει..δεν ειναι κοινωνια δυτικου στυλ..καμμια σχεση...Αληθευει επισης το εξης..πριν το 1920 στην συρια ζουσαν κατω απο 2 ο/ο..Το 1925 εγιναν 10 ο/ο...τους εδωσε ασυλο η συρια γιατι τους κυνηγησε ο κεμαλ απο τουρκια...Τωρα φιλοξενουμενοι στη συρια ..θελουν ενα κομματι της για δικο τους !! Και μαλιστα θελουν και ολα τα πετρελαια της συριας δικα τους ! Δεν τους νιαζει τι θα φαει ο συριακος λαος και πως θα ανοικοδομησει τα ερειπια του πολεμου. .Και ολα αυτα διοτι τους λυπηθηκαν τοτε και τους δεχτηκσν να μην σφαγουν..( σκεψου που εμεις κανουμε το ιδιο με τους λαθρο τωρα)..Σε κατατοπισα λιγο ?

      Διαγραφή
  3. γεια σου Σαββα ...!! οσα και να σκεφτουν οι Τουρκοι 50.000 νεκροι Κουρδοι μαχητες ειναι παρα πολλοι για να φοβισουν το δημοψηφισμα...ισως με αυτες τους τις κινησεις επισπευσουν την καντονοποιηση του Κουρδισταν...απο την αλλη πλευρα ολες αυτες οι χωρες που αναβαθμιζουν τις διπλωματικες αντιπροσωπειες τους θα μεινουν αμετοχοι...??
    δεν θα βοηιησουν με τον ενα η τον αλλο τροπο..?? εδω ειναι μια καλη ευκαιρια για τη χωρα μας να αναλυσει και να προβαλει ολα τα σχεδια των Τουρκων και αυτη τη φορα να τους παρει τη σκυταλη απο οσα εκαναν και κανουν ακομη με τα Σκοπια και την Αλβανια εις βαρος της Ελλαδας....σε αυτον τον πολεμο ολες οι μασκες επεσαν...το δογμα ο εχθρος του εχθρου μου φιλος αντικατασταθηκε με το ο φιλος του εχθρου μου συμμαχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. den mporei na kanei tipota apo ta parapano oi tourkia to irakino kourdistan exei kanei simfonies me megales petrelaeikes eteries opote tha yparksi lisi ego omos san kourdos vasizome mono sto israel dioti to israel shmera exei thn kalhteri efkeria na kerdisi olon ton kurdiko lao apo oles ths meries tou kourdistan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερωτημα αφελους.
    Αφου η τουρκια εχει τοσα ατου στα χερια της που φτανουν μεχρι την εξαφανιση του μεθαυριανου Κουρδισταν,γιατι ανακοινωθηκε δημοψηφισμα χωρις να εχουν ληφθει οι απαραιτητες διασφαλισεις τουλαχιστον απο Αμερικη,Ρωσια,Ισραηλ κλπ.?.
    Και οταν λεω διασφαλισεις,εννοω φανερες και σταρατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω ειναι ενα πολυ σοβαρο ερωτημα...Αν εχει τοσα ..αληθεια την εχουν ασχημα αρκετα..Αραγε δεν τα σκεφτηκε ο Μπαρζανι ?? Ισως μενει ο δρομος του υπολοιπου Ιρακ..Σαουδ.Αραβιας..Αλλα κσι μ αυτους δεν τα πανε καλα..το Ιρακ.Η ειναι τοσο χαζος ο Μπαρζανι ? Η ειναι κατι αλλο τρελο...? Αν τα κανει η τουρκια ολα αυτα..αν..Κι αν δεν ..?? Για να γινει αυτο το δεν ..χμμ..πρεπει ..να μην υπαρχει ..Ερτογαν συντομα ..η κατι πιο τρελο..να κανει επιθεση σε συρια ..αστραπη το Ισραηλ..ανοιγωντας διαδρομο...η να γινει επεμβαση αμερικανων...η και τα δυο.....Αλλα αυτα σημαινουν παγκοσμιο.....Η..θα τους αφησουν να πεινασουν.. για νσ προκαλεσουν παγκοσμιο οικτο ..αφορμη για μια μεγαλη επεμβαση συνολικη..και εναντιον του Ιραν που θα εμπλακει αναγκαστικα....Δεν θαναι καλες οι μερες που ερχονται εκει κατω..Μπορει να γινουν πολλα απροβλεπτα..Ειναι η Ρωσια εκει..δεν ειναι κοροιδα ..σκεπτικη κοιταζει και η Κινα.. Η τουρκια αργα η γρηγορα θα εμπλακει καπου ..μπορει κι εδω για σντιπερισπασμο..Ας κανουμε τον σταυρο μας..Πρεπει να εμπλακει η τουρκια συντομα..μονο ετσι θα σταματησουν οι λαθρο..Σε εμπολεμη ζωνη δεν καθεται κανεις..την κοπαναει..

      Διαγραφή
  6. Se syngrisi me tous xazopolitikous ths Elladas, oi Turkoi pezoun kala to xarti tous me thn Ameriki kai thn Russia. To kurdistan sto Irak that contolarete apo tous Turkus. H Tourkia den that diamelistei. Mporei na megalosei akomi.Elpizo h Ellada mas na min exei allies tragodies me to us Turkus. Alla me tous xazopolitikous pou exoume, poli to fovamai.
    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πραγματοποιησουν τις απειλες τους οι Τουρκοι, σιγουρα θα εχουν και οι ιδιοι οικονομικες συνεπειες. Ιδιαίτερα τα ιδιωτικα κεφαλαια. Θα δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ανεξαρτησία ενός λαού δεν μπορεί να είναι περίπατος σε ανθισμένα λιβάδια. Οι Κουρδοι αν δεν είναι αποφασισμένοι να υποφέρουν "δεν τους πρέπει ελευθερία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ισχυει ..και για την Ελλαδα σημερα..
      Δεν ..της πρεπει...οσο...καναπες υπαρχει...

      Διαγραφή
  9. Δεν νομίζω οτι πλην του περιορισμένου εμπάργκο μπορεί να κανει κατι πιο σημαντικό.Το μονο που μπορεί να κανει ειναι να πιέσει αλλά μουσουλμανικά κράτη να μην αναγνωρίσουν το Κουρδισταν.Οτι κανει η Σερβία για το Κόσοβο.Ειναι πολυ διαφορετικό να θελει να ανεξαρτητοποιηθεί περιοχή δικη σου βλέπε Καταλωνια Ισπανία και τελείως διαφορετικό να θελει να ανεξαρτητοποιηθεί περιοχή γειτονικού ανεξάρτητου κράτους και οι παγκόσμιοι γιγαντες να ειναι και εναντίον σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ό,τι μέτρα και να πάρει η τουρκία, της παίρνει μέτρα για την κάσα η ίδια η Ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kueds have no real friends. Empty promises until they complete the dirty job while others reap the benefits. Turkey plays on another league balancing its strategic advantages tactifully. Erdogan was received as a sultan by Trump who didn't even mention the S-400.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι το κανεις αυτο συνεχως.?? Να γραφεις αγγλικα..ενω διαβαζεις αρθρα και σχολια Ελήνικα ?? Εχω μεγαλη απορια..Δεν ειναι φυσιολογικο.Εχεις δυσλεξια ?? Το κεντρο του λογου στον εγκεφαλο..εχει αιμματωμα..??Γιατι..??

      Διαγραφή
  12. Εμείς τι θα κάνουμε θα κερδισουμε χωρο απο το κενο που ερχετε.οι ελληνικες επιχειρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το κενο ειναι μεγαλο που ερχεται...τι να τον κανεις τον χωρο στο κενο ?? Αδειος χωρος θαναι.
      Θελεις μεριδιο στο...αδειο ??

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.