23/9/17

Η μικρή Ολλανδία με το μεγάλο (αγροτικό) θαύμα

Εδώ και 20 χρόνια οι αγρότες στη «χώρα της τουλίπας» στράφηκαν προς τη βιώσιμη γεωργία. Περιόρισαν την εξάρτηση από το νερό, κατάργησαν τη χρήση χημικών στα θερμοκήπια, μείωσαν τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία. Σήμερα, η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ


Σ’ ένα χωράφι με πατάτες στην Ολλανδία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, ο Γιάκομπ βαν ντεν Μπόρνε κάθεται αναπαυτικά στο εσωτερικό μιας τεράστιας θεριστικής μηχανής το ταμπλό της οποίας ταιριάζει περισσότερο σε διαστημόπλοιο. Μέσα από το παρατηρητήριό του, τρία μέτρα πάνω από το χώμα, ο ολλανδός γεωργός χειρίζεται με μαεστρία ένα τρακτέρ (δίχως οδηγό) στο έδαφος κι ένα ελικόπτερο στον αέρα που συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία όσον αφορά τη σύσταση του εδάφους, τα υδάτινα αποθέματα και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, παρακολουθώντας και καταγράφοντας, ταυτόχρονα, την ανάπτυξη κάθε πατάτας ξεχωριστά.
Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Βαν ντεν Μπόρνε αποτελούν ακόμη μια τρανταχτή απόδειξη -αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο τελευταίο τεύχους του National Geographic– της αποδοτικότητας της αποκαλούμενης «γεωργίας ακριβείας» (precision farming): την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος παραγωγής πατάτας ανά στρέμμα είναι περίπου εννέα τόνοι, τα χωράφια του αγρότη από την Ολλανδία παράγουν αποδεδειγμένα περισσότερους από 20 τόνους.

Για τη συνέχεια Protagon

16 σχόλια:

  1. Οι άνθρωποι εκεί είναι μπροστά από την εποχή τους, εμείς ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαντεψε ....ξερεις απο που αγοραζουν ετοιμα φυτα???? Απο τα ελληνικα φυτωρια που βρισκονται στον Πλατανο Ημαθιας.
      Δεν ειμαστε τοσο πισω όσο θελουν καποιοι να φανταζομαστε..ΨΑΞΤΕ ΤΟ

      Διαγραφή
    2. @ έλλην φορολογούμενος

      Πάλι τα ίδια ... "ΨΑΞΤΕ ΤΟ". Εσύ το ισχυρίζεσαι, εσύ οφείλεις να προσκομίσεις αποδείξεις. Ο άλλος θα ψάχνει γι αυτά που γράφεις εσύ;

      Διαγραφή
  2. το precision voting προηγείται του precision farming.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά τη Ολλανδία τώρα... Εμείς βγάζουμε με κρατικά λεφτά γιατρούς και στέλνουμε στήν Ολλανδία... Αυτοί μπορούν; Δε μπορούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάπου εδώ παιδιά πρέπει να εμφανιστεί ο μα@@@@@ που θα μιλήσει για την ολλανδική αποικιοκρατία και ότι η αποικιοκρατία φταίει που είναι τόσο μπροστά. Επομένως η Ελλάδα που δεν ήταν αποικιοκρατική χώρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ανάπτυξη της Ολλανδίας είναι πλαστή γιατί οι αγρότες δεν πλήρωσαν τα φράγματα από την τσέπη τους, με δανεικά του κράτους φτιάχτηκαν. Χωρίς φράγματα, δεν υπάρχουν χωράφια, δεν υπάρχουν Ολλανδοί αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλα ευημερουν και κερδιζουν, οι μεν και οι δε....ενω εμεις....

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει μια παροιμία που λένε οι Ολλανδοί:

      God created the world but the Dutch created holland

      Αυτή η περιγραφή κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο το κατόρθωμα αυτοί του μικρού λαού.

      Διαγραφή
    3. @ Ιχνηλάτης

      Ακριβώς έτσι. Έφτιαξαν την χώρα των απωθώντας την θάλασσα με υδατοφράκτες, τα dam, όπως λέγονται ολλανδικά, εξ ου και τα ονόματα πόλεων Rotterdam και Amsterdam. Μεγάλο μέρος τής χώρας είναι χαμηλότερα από την επιφάνεια τής θαλάσσης, γι αυτό το όνομα της είναι Nederland (Κάτω Χώρα. O πλυθηντικός, Κάτω Χώρες, προήλθε από την αγγλική των ονομασία, The Nethelands.).
      Υπέστησαν κατά καιρούς καταστροφές, όταν σπούσανε τα φράγματα, αλλά αυτοί με πείσμα συνέχιζαν. Ήσαν έμποροι, τα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο και είχαν αποικίες, των οποίων η μεγαλυτέρα η Ινδονησία.
      Αυτά τους τα καλά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

      Διαγραφή
  6. Η Ολλανδία δεν επιτρέπει μια κάστα βουλευτές να αρμεγουν το κράτος ούτε να τα στέλνουν στις υπεράκτιες!ούτε επιτρέπει τσογλανια να φορούν κουκούλια και να κάνουν αλισβερίσια στα πανεπιστήμια.

    Τα θέλει ο Έλληνας και γι'αυτό τα παθαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η καλή και άξια Ολλανδία... http://www.analyst.gr/2014/08/27/protathlitis-ths-forodiafigis/2/
    Πραγματικά υπάρχει κόσμος που πιστεύει σε τέτοια θαύματα, για μια χώρα-γκανκστερ. Ο όρος χώρα είναι μάλλον υπερβολικός, χώρος είναι, καλό είναι να παίρνουμε μαθήματα γιατί προς τα εκεί μας πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμεις οταν φτιαχναμε Παρθενωνες αυτοι ζουσαν στα δεντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι ανοησίες, για να μην πω τίποτε βαρύτερο, μάς φάγανε.
      Σήμερα, που αυτοί είναι τόσο προοδευμένοι τεχνολογικά, εσύ (ρητορικό το β' ενικού) είσαι ένα καθυστερημένο και χρεοκοπημένο κρατίδιο.
      Η προγονολατρεία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

      Διαγραφή
    2. @ Nativist.
      Μα για να τονισω την μακακια μας το εγραψα ειρωνικα.

      Διαγραφή
  9. The fact remains; they are the 2nd exporter of foods in the world with all the benefts that come with it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.