21/9/17

Γιατί οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ακόμη την Ελλάδα

 Μαντικίδης Τάσος   
Τι επισημαίνουν 110 fund managers που βλέπουν τις διοικήσεις 33 ισχυρών εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο
Με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι αγορές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ οι επενδυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο «αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά» και η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. 
Οι αμφιβολίες των επενδυτών αποτυπώνονται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου οι πιέσεις στις τράπεζες τις οδήγησε σε απώλειες 3,5 δισ. ευρώ περίπου στην κεφαλαιοποίησή τους το τελευταίο δίμηνο. Στο Λονδίνο που βρίσκονται αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, οι έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα ερωτήματα των διαχειριστών ξένων κεφαλαίων να επικεντρώνονται στην επάρκεια και την ποιότητα των κεφαλαίων τους, απόρροια των φόβων για το ενδεχόμενο διενέργειας νέων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs). Παράλληλα, ο σκεπτικισμός των επενδυτών έχει να κάνει και με το κατά πόσο η χώρα που εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του το ερχόμενο καλοκαίρι. Για ορισμένους εάν η αξιολόγηση κλείσει σύντομα, ο δομημένος τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έξοδος της χώρας μας από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα της επιτρέψει, όπως εκτιμάται, να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων για αρκετά χρόνια.

Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα δοθεί η δυνατότητα της άντλησης περισσότερων κεφαλαίων από την αγορά καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ένα «ταμείο ασφαλείας» 9 δισ. ευρώ περίπου. Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει τόσο, πιο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν μικτότερα βαρίδια. Επίσης εάν το πρόγραμμα λήξει προτού η χώρα ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, τότε ίσως πάνε πιο πίσω και τα όποια σχέδια ελάφρυνσης του χρέους.

Ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες παραμένει επίσης στο προσκήνιο, την ώρα που οι  απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών εντείνουν τη διαμάχη με την ΕΚΤ. Οπως εκτιμάται επίσης, αναμένεται αναθεώρηση των στόχων (το πλάνο προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40 δισ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο του 2019), κυρίως όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις. Για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται πάντως να υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες.

Ενώ τω μεταξύ, με τη συμμετοχή των διοικήσεων 33 ισχυρών εισηγμένων εταιρειών που θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους σε 110 fund managers, αλλά και με την υποστήριξη του Enterprise Greece, διεξάγεται στο Λονδίνο το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε πως έχουν κανονιστεί 650 meetings των ελληνικών εταιρειών με τους διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων, 35% περισσότερα από το αντίστοιχο roadshow του 2016, ενώ το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που υπάρχει είναι το μεγαλύτερο που έχει παρουσιαστεί από το 2013. Στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου απηύθυνε κάλεσμα για την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναζητεί ιδιωτικά κεφάλαια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη. 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει όλους σχεδόν τους στόχους που της έχουν τεθεί, ότι η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και εξέφρασε την ελπίδα του πως ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση. 

Οι εταιρείες που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Attica, Autohellas, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Cenergy, Ιντραλότ, ΚΡΙ-ΚΡΙ Grivalia, Lamda, Μυτιληναίος, Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Ελλάκτωρ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος και MLS.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Διότι, μεταξύ των άλλων, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού είναι ο Καρανίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή ποιος να ειναι; να τον διώξουμε να βάλουμε τον Κουρουμπλή αν είναι να δούμε φώς (νερό, τηλέφωνο).

      Διαγραφή
  2. Θα ρθει ξένος επενδυτής; Εδώ φεύγουμε κι εμείς που το παλέψαμε το θεριό (κάλλιο ζωή και κότα να κάνω στο κατάρ, παρά σαράντα χρόνια συριζανελ, δημαρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.