29/9/17

Κοτζιάς: Η απειρία τούρκων πιλότων συνεπάγεται κίνδυνο ατυχήματος

Ο έλληνας ΥΠΕΞ σχετικά με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των τούρκων πιλότων είναι νέοι που μόλις έχουν βγει από τις σχολές τους δηλαδή χωρίς πείρα, ή πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότησή τους. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, τόνισε ότι «εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, ένα λάθος», σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι που προέρχονται από τις σχολές τους, χωρίς πείρα, είτε πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία. Άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία και μπορούν να αντιδράσουν νευρικά. 
Απαντώντας σχετικά με τη δική μας αντιμετώπιση και ετοιμότητα, είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και σοβαροί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και στο επίπεδο της ψυχραιμίας και στο επίπεδο της άμεσης αντίδρασης» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας» σε όλα τα επίπεδα «που να μην έχει την κατάλληλη απάντηση. Αυτό που εμείς κάνουμε ως διπλωμάτες είναι να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή και μακρά πνοή».

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επιτέλους τοποθετήθηκε πάνω στο τραπέζι όπου ανήκει. Βάλαμε το Κυπριακό στην ουσία του: την παράνομη κατοχή» είπε και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού με εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα. 

Εξέφρασε δε τη μεγάλη ικανοποίηση του ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υιοθέτησε τις δικές του προτάσεις ακόμη και τη διατύπωση ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό κράτος. Αυτές οι θετικές τοποθετήσεις του ΟΗΕ είναι «αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της αναβαθμισμένης της διαπραγματευτικής δύναμης», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση αν η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι ακόμη ζωντανή, εξήγησε ότι είναι μια διαδικασία ανοιχτού τέλους που είχε θέσει επίσης η ελληνική διπλωματία και είχε γίνει δεκτή από τον ΟΗΕ. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «στην τρίτη, ας την πούμε, φάση θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλύτερη προετοιμασία όσον αφορά ιδιαίτερα της τουρκικές θέσεις», θέμα που τέθηκε επίσης από την ελληνική πλευρά τον Νοέμβριο του 2016. 
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Ατύχημα είναι η τρομακτικά προδοτική στάση του υπεξ στη Θράκη προς χάριν της καρέκλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Alexandre να αγιάσει το στόμα σου.
      Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε και την προσπάθεια να δημιουργήσουν Αλβανικούς θύλακες στην βόρεια Ελλάδα που θα σηκώνουν ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ την ΕΛΛΗΝΙΚΉ μας Σημαία.Να μην σας πω ότι και ΑΛΒΑΝΟΎΣ βουλευτές ονειρεύεται ο Κοτζιας και τα σταυραδελφια του , μέσα στην Βουλή μας.Τεχνητη πολυπολιτισμική Ελλάδα....

      Διαγραφή
  2. Τι τυχερή η Τουρκία,να εξασκούμε τους πιλότους τους τους δωρεάν για να μας θυξουν μεθαύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι αυτο δεν δινει κονδυλια η κυβερνηση σας για ανταλλακτικα της Πολεμικης Αεροποριας? Για να εξαλειψετε το κινδυνο ατυχηματος μεσω καθηλωσης των ελληνικων μαχητικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, ένα λάθος»
    Mr. Kotzias,
    With all due respect, I hope you understand that Turkey does not respect diplomacy or follow international treats. Their "dogma" is that agreements are made to be broken. Your statement above insinuates a given for the Turks to keep violating our airspace.
    Better communication will not eliminate the possibility of an "accident". When the Turkish pilots stop violating our airspace then the possibility of an accident will be eliminated. We can stop those violations by doing what the Turks did to the Russian Sukoi at the Syrian border. Thats the only communication the Turks understand.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.