15/9/17

Ιστορικής σημασίας στρατηγικό λάθος της Ρωσίας - Ξαναβάζει τους Τούρκους στη Συρία

Η Ρωσία, μετά το λάθος που έκανε, δίνοντας άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, τον Αύγουστο του 2016, λίγους μήνες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της από τουρκικά F-16, τώρα κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος, δίνοντας ξανά την άδεια σε 25 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να εισβάλουν στο Ιντλίμπ.
Οι δικαιολογίες πολλές.
Στην ουσία όμως πρόκειται για μια κίνηση που έχει στόχο τους Κούρδους αλλά και την ίδια τη Συρία, η οποία αντί να διεκδικήσει το παλαιό Σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, θα δει μια εχθρική δύναμη, που τους είχε υπόδουλους επί αιώνες, να καταλαμβάνει και δεύτερο τμήμα της επικράτειας της Συρίας.
Όλα αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην 6η Σύνοδο της Αστάνα, μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, ενώ συμμετείχαν και οι ΗΠΑ, με υποβαθμισμένο ρόλο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατά τη σύνοδο η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη των ζωνών ελέγχου στην περιοχή Ιντλίμπ, ενώ ο υπουργός εξωτερικών του Καζακστάν, Αμπντραχμάνοφ δήλωσε ότι η 7η Σύνοδος θα λάβει χώρα τα τέλη Οκτωβρίου, στην οποία θα καθοριστούν επακριβώς τα όρια των τεσσάρων περιοχών κατάπαυσης του πυρός, μια από τις οποίες το Ιντλίμπ.
Στην 6η Σύνοδο, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, αποφασίστηκαν τα όρια ελέγχου των στρατιωτιών τμημάτων της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας-Ιράν, στην περιοχή Ιντλίμπ, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα γίνει η εγκατάσταση των στρατιωτικών τμημάτων.
Η Τουρκία, αν εφαρμοστεί η συμφωνία, πετυχαίνει διπλό στρατηγικό στόχο, αφού από τη μια περικυκλώνει πλήρως το καντόνι του Αφρίν και απομακρύνει τους Κούρδους από τη θάλασσα και από την άλλη απομακρύνει τη Συρία από το διεκδικούμενο σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας.

Δείτε σχετικό άρθρο: Κίνδυνος νέου Βιετνάμ για τις ΗΠΑ στη Συρία - Στο Ιντλίμπ θα κριθούν όλα

19 σχόλια:

  1. Τελειωσε αυτη η ιστορια .
    http://www.kurdistan24.net/en/feature/7cb7106e-0698-4520-a9fc-eb20073e26e4/‘Israel-would-be-first-to-recognize-independent-Kurdistan’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ρωσια στην προσπαθεια της να δημιουργησει προβληματα στο ΝΑΤΟ,Ευρωπη και ΗΠΑ στον πολεμο της Συριας και για να εμφανιστει καθοριστικος παραγων στην καινουργια αναδιαταξη της περιοχης,πιαστηκε στα διχτυα του παμπονηρου ερντογκαν ο οποιος εχοντας στοχους αμετακινητους μεν αλλα απαρεγκλητους δε,στο τελος θα χτυπησει το κεφαλι της αφου οι στοχοι τουρκιας και Ρωσιας ειναι διαμετρικα αντιθετοι ενω μονον προσωρινα ωφελη αποδιδουν.
    Ειμαι βεβαιος οτι οι Ρωσοι θα πρεπει ηδη να ξεγραψουν οχι μονον το S-400 αλλα και οποιοδηποτε οπλικο συστημα δωσουν στην τουρκια,η οποια θα επιβεβαιωσει την διαχρονικα ιστορικη της αναξιοπιστια στο ονομα ωφεληματων.
    Ηδη οσφραινομαστε αδιορατες ενδειξεις αναθερμανσης σχεσεων της τουρκιας με Γερμανια και Ισραηλ ενω η διγλωσσια των ΗΠΑ μονον προθεση διαρραγης των μακροχρονιων σχεσεων
    δεν δειχνει.
    Η Ιστορια παντα επαναλαμβανεται ως φαρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί είναι λάθος μία απόφαση που παίρνουν από κοινού Ρωσσία, Ιράν και προφανώς με την σύμφωνη γνώμη και της Συρίας ; Αυτές δεν είναι οι δυνάμεις που απελευθερώνουν την Συρία από τους Αμερικάνους νεοταξίτες ;

    Επειδή η απόφαση δεν επιτρέπει στο υπό ίδρυση (αν, και πότε, και βλέπουμε) Κουρδικό προτεκτοράτο της Αμερικής να κάνει κατοχή στην περιοχή και να βγεί στην Μεσόγειο ;

    Πλέον του ότι θα καθαρίσει και η επαρχία από τα πάσης φύσεως τρομοκρατικά μισθοφορικά στοιχεία των Αμερικάνων που την έχουν καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω να είναι λάθος, πόσο μάλλον ιστορικό. Όχι πάντως για την Ρωσία. Για εμάς σίγουρα. Με τη διαφορά ότι εμείς είμαστε απόντες και δεν διαπράξαμε τίποτε. Με απλά λόγια, είναι μια απόφαση "λάθος", διότι εμάς δεν μας συμφέρει καθόλου. Βιώνουμε ένα νέο 1921 - συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας, που στρέφεται και εναντίον μας εν μέρει, μια που εμείς κάνουμε χατήρια κυρίως των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν τους κάνει χατήρια.

    Γιατί δεν είναι λάθος για τους Ρωσία/Συρία; Για τους ακόλουθους λόγους:

    1) Η Τουρκία, για να πέσει στην "αγκαλιά" των Ρώσων σημαίνει ότι είχε φθάσει σε σημείο απόγνωσης με την Δύση. Ο Ερντογάν δηλαδή, αλλά δεν έχει σημασία, η ουσία είναι ότι άσχετα με τον Ερντογάν η Τουρκία παραμένει μια χώρα με αυξανόμενη εχθρότητα έναντι της Δύσης.

    2) Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που η Δύση αποκήρυξη μόνον όταν είδε ότι αποτυγχάνει, ο Ερντογάν κατάλαβε ότι τα ψωμιά του είναι μετρημένα. Είδε ότι μόνον από τη Ρωσία έχει να κερδίσει προστασία, η οποία Ρωσία στην προσφορά συμμαχίας της Τουρκίας είδε μια απροσδόκητη επέκταση της επιρροής της σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της περιφέρειάς της και, παράλληλα, την ευκαιρία να κερδίσει τον πόλεμο στην Συρία.

    3) Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της ρωσο-τουρκικής συμμαχίας ήταν η απελευθέρωση του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σε αντάλλαγμα για το οποίο επετράπη στην Τουρκία να περάσει στην Αλ Μπαμπ για να αποτρέψει την ένωση του Αφρίν με το καντόνι του Κομπάνι. Η απελευθέρωση του Χαλεπίου ήταν σημείο καμπής στον πόλεμο, διότι απελευθέρωσε πάρα πολλές στρατιωτικές δυνάμεις για να πολεμήσουν αλλού και να τσακίσουν το Ισλαμικό κράτος.

    4) Οι τέσσερις περιοχές αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκαν απελευθέρωσαν και άλλες κυβερνητικές δυνάμεις. Ό,τι έχει επιτεχυθεί μέχρι σήμερα στην Ντέιρ Εζζόρ, είναι λόγω του Χαλεπίου και των περιοχών αποκλιμάκωσης. Δηλαδή: Λόγω της ρωσοτουρκικής συμμαχίας.

    5) Σήμερα η Αλ Κάιντα (πλέον ως HTS) έχει ξαναπάρει το πάνω χέρι στην Ιντλίμπ. Άρα, χρειάζεται στρατός που δεν υπάρχει στις κυβερνητικές δυνάμεις, διότι είναι υπερ-απασχολημένος στα ανατολικά, με την ολοκλήρωση της ανακατάληψης της χώρας και ειδικά με τις πέρα του Ευφράτη περιοχές, που στρατιωτικά θα έχει πρόβλημα ο στρατός της Συρίας να τις απελευθερώσει εγκαίρως, προτού προλάβουν οι SDF.

    6) Η παρουσία Τούρκων, Ιρανών και Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή περιορίζει ξεκάθαρα τις φιλοδοξίες της Αλ Κάιντα να ξανααποκτήσει ρόλο και στην ουσία "τελειώνει" ένα πρόβλημα προτού ξεκινήσει.

    7) Τα πράγματα στην Τουρκία, ειδικά μετά τη συμφωνία αγοράς των S-400 δείχνουν ότι η Τουρκία είναι πια τόσο ξεκάθαρα εξαρτημένη από τη Ρωσία σε πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, που οι Τούρκοι μπορεί και να μην έχουν την εναλλακτική να πουν "όχι" σε ο,τιδήποτε τους ζητήσει η Ρωσία στο μέλλον.

    8) Η Ρωσία, χωρίς να είναι ανοικτά εχθρική με τους Κούρδους, ωστόσο βλέπει ότι οι Κούρδοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση της Συρίας από αυτούς. Άρα, εάν θέλει να περιορίσει τους Κούρδους, η Τουρκία είναι φυσική σύμμαχός τους.

    9) Συμπερασματικά, εάν η Τουρκία θελήσει να αλλάξει γνώμη αύριο και να κινηθεί διαφορετικά, η Ρωσία έχει τρόπο να τη συνετίσει, μια που η Δύση φαίνεται να αποκόπτεται όλο και περισσότερο από το τουρκικό καθεστώς και το τελευταίο φαίνεται να προσδένεται σταδιακά στο τουρκικό άρμα σε βαθμό ολοσχερούς εξαρτήσεως.

    10) Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας δημοσιεύματα που λένε για άρνηση εκπαιδεύσεως Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ και πιθανό περιορισμό της τουρκικής συμμετοχής στο αεροσκάφος F-35, αντιλαμβανόμαστε ότι η σύνδεση Ρωσίας-Τουρκίας γίνεται πολύ βαθύτερη από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

    Κάτι που αναιρεί πλήρως τα περί "λάθους".

    Η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στη Συρία χάρη στην Τουρκία. Στο Ιντλίμπ από την παρουσία Τούρκων στρατιωτών πάλι κερδισμένοι θα βγουν. Άρα, γιατί να είναι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω την εντύπωση πως η ρωσία θα διαπραγματευτεί πάση δυνάμη την αποχή της τουρκίας από τον αντι-ιρανικό ρόλο που επιφυλάσσει στην τελευταία η δύση.
    Σ'αυτό το πλαίσιο,δεν νομίζω ότι κανείς από τις Ρωσία,Ιράν και ιδίως η Συρία θέλει όντως την εμπλοκή της τουρκίας στο Ιντλίμπ.Αναγκάζονται όμως να την αποδεχτούν, ως μέσο να κρατήσουν την τουρκία μακριά από την δύση.
    Μα σοβαρολογούν;
    Αυτό λοιπόν που διαφαίνεται είναι ότι Αμερικανοί και Ρώσοι ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΟΥΝ.
    Και οι μόνοι κερδισμένοι στην περιοχή γιά αλλη μιά φορά θάναι οι τούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅ,τι σοῦ εἶπε Σάββα ὁ Ὀτσαλάν γιά το πῶς μοιράζει καί ἀλλάζει κατά τίς περιστάσεις ἡ Τουρκία, ἔναντι τῆς Ἑλλάδος καί ἔναντι τῶν Κούρδων, τά καλοπιάσματα καί τίς "συμμαχίες" της ἀπό τήν μιά, καί τήν ἐπιιθετικότητά της ἀπό τήν ἄλλη,
    νομίζω ὅτι ἰσχύει καί γιά τό πῶς ἡ Τουρκία ἰσορροπεῖ (ἄλλοτε συμμαχώντας, ἄλλοτε ἀλλάζοντας πράγματι στρατόπεδο) μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. καί Ρωσίας.
    Ἁπλῶς ὡς πρός τίς ὑπερδυνάμεις αὐτές, δέν μπορεῖ νά ἐκδηλώσει εὐθέως ἐπιθετικότητα, καί ἀντί αὐτῆς ἐκδηλώνει ψυχρότητα καί ἀντίδραση σέ συγκεκριμένα σημεῖα πολιτικῶν τους, τήν ἴδια στιγμή πού πρός τήν ἄλλη ὑπερδύναμη ἐκδηλώνει φιλία καί "δίνει" (προσωρινά καί ὅσο πιό ἀνέξοδα γίνεται) πολλά.
    Πράγματι, εἶναι λάθος τῆς Ρωσίας ἡ ἀποδοχή τῶν ὅσων τῆς "προσφέρει" ἡ Τουρκία, ὅταν αὐτή ἔχει κόντρα πρός τήν Δύση, διότι ἔτσι τήν βοηθάει νά διατηρεῖ ἰσχύ δυσανάλογα μεγάλη πού τήν ἐπόμενη ἡμέρα θά χρησιμοποιήσει ἐναντίον τῆς Ρωσίας.
    Ἀκριβὼς ὅπως εἶναι λάθος ὅταν κάνει παρόμοια ἡ Ἑλλάδα, ἤ ἡ Κύπρος, μέ τίς ἐκδηλώσεις "φιλίας" τῶν Τοὐρκων.
    Ὅταν κάποιος ἰσορροπεῖ ἀμφοτερόπλευρα ὄχι γιά νά διατηρήσει νόμιμα καί δίκαια τήν ὕπαρξή του, ἀλλά γιά νά αὐξάνῃ πάλι καί πάλι τήν φθίνουσα γεωπολτική του "ὑπεραξία", ἀντιμετωπίζεται ἀλλιῶς, ὄχι μέ φιλία ἑκατέρωθεν καί ἐναλλάξ.
    Τό τίμημα τέτοιων λαθῶν εἶναι πολύ μεγάλο, διότι ἡ Τουρκία δέν ἐνεργεῖ ἐυκαιριακῶς παρά μόνο στό μέτρο πού ἐξυπηρετοῦνται μακροπρόθεσμοι στόχοι της. Δέν συμφέρει ἄρα μακροπρόθεσμα καμία εὐκαιριακή συμπόρευση μέ τήν Τουρκία, ἀπό μερους χωρῶν τίς ὁποῖες αὕριο καί πάλι θά ὑπονομεύει παντοιοτρόπως, ἐκμεταλλευόμενη τίς γέφυρες τῆς περιόδου "φιλίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τήν ἔχουν πάθει ἐπανειλημμένα οἱ Ρῶσοι, ὅταν ἔχουν ἐμπιστευθῆ τήν Τουρκία. Γιατί δέν διδάσκονται ἀπό τήν συμπεριφορά της; Διότι ἔχουν ὑπέρμετρη ἐμπιστοσύνη στό μεγαλύτερο μέγεθός τους, ποσοτικά καί ποιοτικά. Αὐτόν τόν "ἐγωϊσμό" τους, φυσικά, θά τόν πληρώσουν ἀκριβά, καί στό θέμα τῆς Συρίας.
    Ἄλλο ἐμεῖς, τό γιατί κάνουμε ἐμεῖς παρόμοια λάθη. Ἐμεῖς παγιδευόμαστε ἀπό τό χαλασμένο μας χριστιανικό φρόνημα, ὅταν δέν μένει στήν ὀρθοδοξία, ἀλλά ἀρχίζει τίς ἀγαπολογίες τῆς ἐκκοσμικεύσεως, τοῦ ἀθεϊσμοῦ ἤ τοῦ οἰκουμενισμοῦ. Συντείνει καί τό γεγονός ὅτι ἐν μέρει οἱ Τοῦρκοι κατάγονται καί ἀπό ἐμᾶς, καί ἔχουν παρόμοιο κώδικα ἐκδηλώσεως φιλίας-φιλοξενίας. Ἴσως καί ἀπό δωροδοκίες...
    Ἀλλά οἱ Ρωσοι πέφτουν πάλι καί πάλι στήν παγίδα βλακωδῶς, ἀπό τήν (ἄνευ ὀρθοδόξιου ἀκριβείας) ἀλαζονεία τους λόγῳ τοῦ μεγέθους τους....πάντως δέ, καί ἀπό δωροδοκίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως οι Ρώσοι μετά τις ασχήμιες των Δυτικών στην Ουκρανία, που τους ανάγκασαν να προσαρτίσουν την Κριμαία, αποφασίζουν να ανταποδόσουν στην περίπτωση της Τουρκίας, μόνο που εδώ το διακύβευμα είναι η παγκόσμια ειρήνη. Παράδειγμα του χυδαίου αμοραλισμού και τυφλού εγωϊσμού (τρίτη Ρώμη γαρ)που τους διακρίνει είναι η πώληση των S-400. Οπωσδήποτε μια τέτοια χώρα δεν πρέπει να την εμπιστευόμαστε, και ευτυχώς, που οι ολίγιστοι πολιτικοί μας από καθαρή αυτοσυντήρηση δεν την εμπιστεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσα λες ειναι χωρις σκεψη..χωρις λογικη..χωρις συνειδηση...Εφτασες στο σημειο ανοητως απο παθος να πεις το ..απιστευτο..Οτι η κυβερνηση μας...Κανει καλα πραγματα γισ τον τοπο..!!..Καλα κανει που πουλαει την χωρα στους ...καλους δυτικους !!! Κυριε η εισαι ανοητος...εντελως...η τα λες με κακοβουλο σκοπο.Δεν μπορω νσ φανταστω οτι ..πας να μας τρελανεις απο εγωισμο ξερολα.Ετσι..δεν δεχομαι οτι εισαι και ανοητος.Αρα..ειναι το δευτερο.Εχεις κακο σκοπο...Ποιον ?? Πες μας σν εχεις θαρρος..

      Διαγραφή
  9. Παντως οι S-400 δεν προκειται να θωρακισουν την τουρκια απο την ασσυμετρη απειλη των κουρδων...
    Μπορουν ομως να την θωρακισουν ανετα απο την απειλη της ελλαδας...
    Αναρωτιεται κανεις ομως: Εχει αυτο καμμια σημασια;
    Αφου εμεις αποφασισαμε μετα τον ΒΠΠ να αυτοκτονησουμε αργα μεν,σταθερα δε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  10. Καλησπέρα σας, είναι η πρώτη φορά που ανεβάζω σχόλιό μου αν και σας διαβάζω πολλά χρόνια.

    Ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, έγραψε ένα βιβλίο που τελικά κυκλοφόρησε μέσα του 2011 με τίτλο “Terör Örgütlerinin Sonu” (το τέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων). Ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας στο τουρκικό τύπο λίγο αργότερα (για εδώ δεν το συζητάμε ...γαργάρα).

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που γράφει, το γεγονός πως η Τουρκία απέρριψε τελικά τη πρόταση των ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την επιχείρηση στο Ιράκ κάποτε, ήταν ένα μεγάλο σφάλμα και πως με αυτή της την απόφαση έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε, να περιθωριοποιήσει τους Κούρδους του PKK.

    Η τελική απόφαση, να αρνηθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, πάρθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία στη βουλή της Τουρκίας. Στην περίπτωση που η πρόταση των ΗΠΑ είχε γίνει τότε αποδεκτή, εξηγεί στο βιβλίο του ο İlker Başbuğ, θα έδινε τη δυνατότητα στη Τουρκία να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά εδάφη για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, ενώ σε αντάλλαγμα τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ειδική ζώνη ασφαλείας αρκετών χιλιομέτρων στα εδάφη του βορείου Ιράκ ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση μελών του PKK στα τουρκικά εδάφη.

    Παράλληλα όπως εξηγεί ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας έφερε «ζάλη» τότε στις ΗΠΑ με συνέπεια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να περάσουν μια από τις χειρότερες περιόδους τους (σίγουρα σήμερα περνούν πολύ χειρότερα)

    Σύμφωνα με τον İlker Başbuğ, ο τελικός στόχος των Κούρδων είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και ενιαίο Κουρδιστάν. Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται οι Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ορισμένα τμήματα των Ιράκ και Ιράν και ένα τμήμα από τη Συρία.

    Και διευκρίνιζε:

    Ο συγκεκριμένος στόχος περιλαμβάνει τέσσερα βήματα/στάδια:

    Το πρώτο είναι η αναγνώριση των Κούρδων σε όλες τις περιοχές/χώρες. Το δεύτερο η δημιουργία μιας αυτόνομης διοίκησης σε κάθε μία από αυτές, το τρίτο η τελική δημιουργία πολλών μικρών κουρδικών κρατιδίων στις προαναφερθείσες περιοχές και το τέταρτο η ενοποίησή τους με τελικό

    Διαβάζοντας μερικά από τα οποία έγραψε στο βιβλίο του ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, καλό είναι να θυμηθούμε, πως σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τη WikiLeaks πριν περίπου 6 χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν τότε υποσχεθεί (μέσα σε πολλά άλλα) στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την συμμετοχή της στην ανατροπή του Σαντάμ, καθώς και ξεκάθαρες εγγυήσεις για τη μη ίδρυση Κουρδικού κράτους.

    Παράλληλα οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει …πως σε περίπτωση που η Τουρκία απέρριπτε την αμερικανική πρόταση (όπως και τελικά έκανε) τότε δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τίποτα όσον αφορά το μέλλον καθώς και ότι κανείς πια δεν θα γνώριζε το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, πάντα σε σχέση με τη πορεία του Κουρδικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι σφάλμα στρατηγικό και πράσσειν άλογα. Μα τι δεν καταλαβαίνετε; Το μεταξωτόν χρήζειν και επιδεξιότητος, θα μου πεις. (βλ. τριουμφ ιντερνατιοναλ). Άντε μια και έχουμε όλοι κέφια κυριακάτικα, να το κάνουμε λιανά.
    Η ρωσσία χρησιμοποιεί την τουρκία ως εργαλείο ακύρωσης των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή. Η τουρκική σφήνα ανάμεσα σε Ιεράπολη και Αφρίν, βάζει πάγο στην σχεδιαζόμενη ενοποίηση των κουρδικών καντονιών. Τι πέτυχαν οι ρώσσοι που επέτρεψαν αυτή την εισβολή;
    1) Φαντάζεται κανείς Αμερικανούς να βομβαρδίζουν τούρκους για χάρη των κούρδων;
    2) Ρωσσική εξοικονόμηση πολεμικών πόρων. (άφησαν την τουρκία να κάνει τη δουλειά τους)
    3) επιβαρύνουν την τουρκία οικονομικά στρατιωτικά και διπλωματικά σε παιγνίδι που μόνο οι ρώσσοι και οι σύρο κερδίζουν
    4) φέρνουν 2 μέλη του ΝΑΤΟ σε αντιπαραθεση στρατηγικού χαρακτήρα
    5) επιβαρύνουν τις ΗΠΑ οικονομικά αφού απαιτείται πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις επιπλοκές των σχεδιασμών τους λόγω της ενεργής εμπλοκής της τουρκίας στον πόλεμο της συρίας.
    6) Ετοιμάζουν,επί συριακού εδαφους, την εκδίκηση για τον πιλότο που έχασαν και κρίση στο ΝΑΤΟ, όταν θα έχει ακυρωθεί το σχέδιο των ΗΠΑ και θα πρεπει οι τούρκοι να δώσουν πίσω στους σύρους τα εδάφη που κατέχουν, αν οι τούρκοι το αρνηθούν.
    Ένα κάρο λόγους έχει ο ρώσσος λοχίας να χορεύει με την νύφη του ΝΑΤΟ, μπροστά στον αμερικάνο κλαρινογαμπρό... Έχει βγάλει και δική του βέρα και μας την μοστράρει ότι τάχα έχει και σοβαρό σκοπό(s-400 τριούμφ ιντερνασιονάλ (σαν τα βρακιά πολυτελείας) ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, συμπλήρωσες εύστοχα το δικό μου σχόλιο.

      Προς επιβεβαίωση, ιδού και μια σημερινή έκρηξη οργής ενός σημαίνοντος στελέχους των SDF που κατηγορούν την Τουρκία ότι "πουλάει" την Ιντλίμπ στους Σύρους (λες και δεν είναι της Συρίας...).

      Το θέμα είναι ότι Κούρδοι των SDF και Συρία του Άσαντ είναι σε τροχιά σύγκρουσης, προφανώς γιατί προς τα εκεί ωθούν τους Κούρδους οι Αμερικανοί. Πιθανόν να μην είχαν άλλη επιλογή οι Κούρδοι. Αλλά από τη στιγμή που είναι σε σύγκρουση, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να βοηθήσει τον Άσαντ.

      Κάτι που παρέλειψα να πω παραπάνω είναι ότι η ήττα του ISIS οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σταμάτησε η αφειδής στήριξή του από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να τον τσακίσουν οι δυνάμεις του Άσαντ.

      Και ναι, η συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας δημιουργεί τεράστιο στρατηγικό θέμα στο ΝΑΤΟ. Κάτι που καθιστά πολύ ευκολότερη επιλογή για τους Αμερικανούς να στηρίξουν κουρδικό κράτος και μέσα στην τουρκική επικράτεια.

      Ίσως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες να βιώσουμε συνταρακτικές εξελίξεις. Οι Αμερικανοί δεν έχουν πολύ χρόνο για να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα. Μετά τη συνάντηση συριακών και ιρακινών δυνάμεων στα συρο-ιρακινά σύνορα, ο σιιτικός διάδρομος, ο εφιάλτης του Ισραήλ, είναι πια μια πραγματικότητα. Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί, όταν (σε αντίθεση με τους Ρώσους) δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τον στρατό τους σε σοβαρή μάχη;

      Ναι, η μόνη λύση είναι κουρδικό κράτος εντός της τουρκικής επικράτειας. Κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλη την περιοχή.

      Όπως έλεγε και ο Άγιος Παϊσιος "να ευχόμαστε τα συμφέροντα των μεγάλων να είναι τέτοια, ώστε να μας ευνοήσουν".

      Διαγραφή
  12. Στρατηγικό λάθος γι αυτούς ή γιά μας;
    Διότι καμμιά φορά αντιλαμβανόμεθα τα πράγματα με κάποιου είδους δικής μας λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.