14/9/17

Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν και η επιρροή του στην Μέση Ανατολή


Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι το ζήτημα των Κούρδων. Η έλλειψη κράτους και το  γεγονός ότι ο κουρδικός λαός -4η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην Μέση Ανατολή- ζει σε διαφορετικές χώρες όπως Ιράκ, Τουρκία, Συρία και Ιράν αναδεικνύει την σπουδαιότητα του θέματος για την περιοχή. Μολονότι η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 προέβλεπε την δημιουργία Κουρδικού κράτους , αυτό δεν υλοποιήθηκε ενώ το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάννης η πρόταση απορρίφθηκε με τους Κούρδους να μοιράζονται στις προαναφερθείσες χώρες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημιουργία αυτόνομου Κουρδικού κράτους στην περιοχή του Ιράκ αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το επικείμενο δημοψήφισμα, με τα έως τώρα δεδομένα, στις 25 Σεπτεμβρίου. Το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Massoud Barzani και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα. Ποια θα είναι η αντίδραση των Κούρδων στις υπόλοιπες περιοχές και πως θα επηρεαστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο δημοψήφισμα.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Στις 25/9, αν πραγματοποιηθεί τελικά το δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι πως θα μπει σε κίνηση, η γέννηση του ιρακινού Κουρδιστάν ως κρατικής οντότητας.
    Το κράτος αυτό θα περιτριγυρίζεται από εχθρικά κείμενες χώρες με μόνους συμμάχους τις κουρδικές μειονότητες. Για να διατηρήσει τον στρατό που υφίσταται και τις κρατικές του δομές, αναγκαστικά θα πρέπει να έχει πόρους ή να βρει νέους. Ένα κράτος που τριγυρίζεται από εχθρούς δύσκολα επιβιώνει, αφού εύκολα στραγγαλίζεται οικονομικά και καταρρέει. Επομένως, το Κουρδιστάν θα έχει δύο επιλογές :
    1) ή θα πολεμήσει για το Κιρκούκ και θα ψάξει διέξοδο φυσική για να εμπορευθεί το πετρέλαιο του πυροδοτώντας τους κούρδους της Συρίας για αυτονομία, για να βγει Μεσόγειο από Λαττάκεια (Ρώσσοι --/Συρία --/ Τουρκία - / Ιραν - / Ιρακ -- /ΗΠΑ ++) ή από Αλεξανδρέττα (Ρώσσοι + /Συρία +/Τουρκία -- / Ιρακ -- /ΗΠΑ ++)
    2) ή θα δώσει ένα ποσοστό κερδών σε κάποιον από τους γείτονες για την πραγματοποίηση εμπορικών συμφωνιών και σταθεροποίηση του νεοσύστατου, πλην περίκλειστου, κράτους. (Ρωσσία ++ / Συρία ++ / Τουρκία -/Ιρακ - / Ιραν + / ΗΠΑ -)
    Στην δεύτερη περίπτωση έχει εξαιρετική γκάμα εργαλείων για πίεση και συναλλαγή.
    Επομένως, αν και ο συμβιβασμός των ιρακινών κούρδων με την Συρία δείχνει μονόδρομος, όμως ο εξοπλισμός των κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ προωθεί την πρώτη επιλογή και ενισχύει την θέση των ΗΠΑ στην διαπραγμάτευση του χάρτη μετά το τέλος της κρίσης και πριν την αρχή της επόμενης.
    Μια κουρδική ζώνη ελέγχου από το τριεθνες ιραν-ιρακ τουρκιας ως τα παράλια της Μεσογείου δείχνει να είναι το κουρδικό προτεκτοράτο-προγεφύρωμα που επιθυμούν οι ΗΠΑ για να πατήσουν γερά την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.