29/9/17

Η Τουρκία έδωσε προκαταβολή για τους S-400 - Το 2019 η παράδοση

  • Πούτιν και Ερντογάν στο λευκό σαράι στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Mandatory Credit)
Προκαταβολή για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 έδωσε η Τουρκία στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS που επικαλείται τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Κόζιν.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, θέλει να της παραδοθεί το πυραυλικό σύστημα πριν από το 2019.
Πριν από λίγα 24ωρα ο υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu πως «δεν θέλουμε να δώσουμε πλήρες χρονοδιάγραμμα [...]αλλά μπορούμε να πούμε ότι η παράδοση θα αρχίσει σε δύο χρόνια, μίνιμουμ».

12 σχόλια:

  1. Αν το διαβάσουν την είδηση οι λοβοτομημένοι που χάφτουν αμάσητα ότι δημοσιεύουν οι «αφυπνισμένες» και δήθεν «πατριωτικές» ιστοσελίδες (βλέπε pentapo-τάδε, makel-ταδε, voicene-ταδε κλπ) θα καταπίνουν τα αντικαταθλιπτικά με τις χούφτες γιατί δεν θα μπορούν να κατανοήσουν, ότι η πολιτική εφαρμόζεται αποκλειστικά βάσει συμφερόντων και όχι βάσει υποτιθέμενων προφητειών και «γερόντων» που εκδίδουν εσχατολογικούς χρησμούς… Ώρα να ξυπνούν μερικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει τα ίδια από την Ρωσία με γιαούρτια και ελιές.ετσι και αλλιώς διάβασα κάπου πως οι Τούρκοι και την προκαταβολή την δάνεισαν από τους Ρώσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας".

    Και οι Ρώσοι είχαν αγοράσει δύο γαλλικής -αν δεν κάνω λάθος- ελικοπτεροφόρα Μιστραλ, αλλά το μόνο που είδαν πραγματικά ήταν η επιστροφή χρημάτων που είχαν με μεγάλα μάλιστα ποσά προκαταβάλει.

    Συνεπώς αν παραλάβει κάτι η Τουρκία στην τελική θα παραλάβει από την Ρωσία από τα 3 s-400 το μακρύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ asper,

    Η παρατήρησή σου για τα 2 ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral (Γαλλικής κατασκευής) είναι σωστή και η πληροφορία αληθής. Πράγματι οι Ρώσοι είχαν παραγγείλει τα πλοία και τελικά οι Γάλλοι ακύρωσαν την συμφωνία (ως είχαν το δικαίωμα να κάνουν βάσει των όρων) και επέστρεψαν την προκαταβολή που είχε καταβληθεί, λόγω των μέτρων που άσκησε η Δύση κατά της Ρωσίας λόγω της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης. Το ότι συνέβη αυτό (όπως συμβαίνουν συνεχώς ανάλογες ακυρώσεις συμφωνιών) δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί με την περίπτωση της απόκτησης των S400 από την Τουρκία - αλίμονο αν η στρατηγική της Ελλάδας επαφίεται στην βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα σπάσει …«επειδή το λένε οι προφητείες».

    Και κάτι για να μαθαίνουν οι νεότεροι (σχετικό με ακύρωση παραγγελίας που αφορά Τουρκικούς εξοπλισμούς): Αμέσως μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, η Τουρκία μπήκε σε μια κούρσα εξοπλισμών για να αποκτήσει θαλάσσιο προβάδισμα έναντι της Ελλάδος (που είχε σημειώσει εξαιρετικές επιτυχίες). Τα πλοία που είχαν παραγγείλει οι Τούρκοι ήταν πραγματικά φοβερά και το «Αβέρωφ» δεν ήταν τίποτα μπροστά τους! Ένα από αυτά τα πλοία, αυτό που θα ονομαζόταν «Sultan Osman I» (το οποίο ήταν ήδη παραγγελία του Βραζιλιάνικου Πολεμικού Ναυτικού που τελικά δεν καρποφόρησε) ήταν τόσο ισχυρό πλοίο που το δικό μας «Αβέρωφ» δεν έπιανε μία μπροστά του! Αν και κανονικά το πλοίο θα έπρεπε να είχε κανονικά παραδοθεί στο Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό, παρέμεινε λίγες εβδομάδες παραπάνω στα Εγγλέζικα ναυπηγεία για να γίνουν μερικές τροποποιήσεις που αφορούσαν τις …«οθωμανικού τύπου» τουαλέτες των αξιωματικών. Ο Τούρκος κυβερνήτης (που θα παραλάμβανε το πλοίο) είχε δηλώσει «καθώς θα πλέω προς την Τουρκία, θα κάνω μία στάση έξω από τον Πειραιά να ισοπεδώσω την Αθήνα με κανονιοβολισμούς» και είχε σπείρει την έντονη ανησυχία (χμμμ ίσως και πανικό) στην Ελληνική κυβέρνηση. ΕΥΤΥΧΩΣ (!!!) 2 μόλις ημέρες πριν παραδοθεί το πλοίο στο Τουρκικό πλήρωμα και ενώ όλα ήταν έτοιμα, ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Εγγλέζοι σπάνε τη συμφωνία, ΚΡΑΤΟΥΝ για δικό τους το πλοίο (με την ονομασία «HMS Agincourt») και οι Τούρκοι τελικά έμειναν μπουκάλα ΧΩΡΙΣ να πάρουν πίσω τα χρήματα που είχαν πληρώσει! ΕΑΝ δεν ξεσπούσε ο Α’ ΠΠ, ή ΕΑΝ το πλοίο δεν είχε καθυστερήσει στο ναυπηγείο για να γίνουν τροποποιήσεις στην …τουαλέτα του καπετάνιου, το Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό θα διέθετε το πιο ισχυρό πλοίο σε όλη τη Μεσόγειο, το Ελληνικό Ναυτικό δεν θα μπορούσε να ξεμυτίσει και ΙΣΩΣ η ροή της παγκόσμιας Ιστορίας να ήταν διαφορετική και ΙΣΩΣ η Ελλάδα να μην ήταν αυτή που ξέρουμε σήμερα. …και όλα αυτά, επειδή τα συνεργεία καθυστέρησαν λίγες ημέρες να εγκαταστήσουν την χέστρα του καπετάνιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμφωνία για τα δύο Mistral δεν ακυρώθηκε. Πού το είδες ότι είχαν δικαίωμα οι Γάλλοι να ακυρώσουν την συμφωνία, "ως είχαν το δικαίωμα να κάνουν βάσει των όρων";
      Απλώς, οι Αμερικανοί ανάγκασαν τούς Γάλλους να αθετήσουν την παράδοση των δύο πλοίων, χωρίς να καλύπτονται από ανωτέρα βία (force majeure), με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην Ρωσία την εξ € € 785 εκατομμ. προκαταβολή (αυτονόητο), αλλά και να καταβάλουν την από το συμβόλαιο προβλεπομένη αποζημίωση για μη έγκαιρη παράδοση εξ € 600 εκατ. ανά πλοίο, ήτοι σύνολον € 1,2 δισ.
      Εκεί υπήρξε μία διευθέτηση και μάλλον πληρώθηκαν λιγότερα από το προαναφερθέν ποσόν αποζημιώσεως. Επειδή το θέμα διευθετήθηκε μεταξύ των δύο προέδρων, Putin και Hollande, δεν είναι βέβαιο το ακριβώς αποζημίωση πήρε η Ρωσία και υπό ποίους όρους δέχτηκε, αν δέχτηκε, μείωση και πόση.
      Εκτός των ανωτέρω, η Γαλλία εξετέθη διεθνώς ως αφερέγγυα, πράγμα που δυσαρέστησε τούς Γάλλους πολίτες, έχασε παραγγελία 126 Rafal από την Ινδία και τελικά πούλησε μάλλον κοψοχρονιά τα Mistral στην Αίγυπτο.

      Διαγραφή
    2. @ Nativist,

      Η συμφωνία «ακυρώθηκε» - δεν «αθετήθηκε». Γιατί επιμένω σε αυτό; Διότι εξ’ ορισμού ερμηνεία της λέξης «ακύρωση» μίας συμφωνίας σημαίνει «άλλαξα γνώμη, δεν σου φτιάχνω τα πλοία, ορίστε τα λεφτά που είχες προκαταβάλει συν μερικά ακόμη ως ποινικές ρήτρες όπως ορίζει το μεταξύ μας συμβόλαιο». Από την άλλη, εξ’ ορισμού ερμηνεία της λέξης «αθέτηση» συμφωνίας σημαίνει «τσεπώνω τα χρήματα, δεν τηρώ την συμφωνία να σου κατασκευάσω τα πλοία και όταν έρθεις και μου πεις τι συμβαίνει, εγώ σφυρίζω αδιάφορα και για επιστροφή χρημάτων ούτε λόγος»

      Άρα λοιπόν, όπως το βλέπω εγώ, οι Γάλλοι «ακύρωσαν» την συμφωνία (όπως έγραψα) και δεν την «αθέτησαν». Ακόμη και στα links που έχεις παραθέσει και επικαλείσαι, γράφει «for cancelling the delivery of two French Mistral warships over the Ukraine crisis». Αν και η Αγγλική δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, νομίζω πως την διαβάζω και την μιλάω αρκετά καλά ώστε να γνωρίζω πως «cancel» σημαίνει «ακυρώνω», ενώ αν ο συντάκτης του κειμένου ήθελε να πει ότι οι Γάλλοι αθέτησαν τη συμφωνία, θα χρησιμοποιούσε το «violated the agreement».

      Τώρα, το γιατί ακυρώθηκαν; Ναι, η Ρωσο-Ουκρανική κρίση ήταν η δικαιολογία (όπως ακριβώς έγραψα και προηγουμένως) ενώ στο παρασκήνιο σίγουρα θα ασκήθηκαν πιέσεις από ΝΑΤΟ και εννοείται τις ΗΠΑ. Μία διακρατική συμφωνία, περιέχει εκατοντάδες σελίδες με ψιλά γράμματα τα οποία ορίζουν το «τι», το «πως» και το «πότε». Εφόσον η Γαλλία μπόρεσε αποφάσισε να υπαναχωρήσει και να ακυρώσει δικαιολογώντας την θέση της με το πρόσχημα της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης, μαγκιά της - εφόσον και οι Ρώσοι δεν έφεραν αντίρρηση. Άλλωστε, δεν νομίζω ο Βλαδίμηρος να περίμενε πως οι Γάλλοι θα του δώσουν τα πλοία ή να μην υποστεί συνέπειες και ΝΑΤΟικά αντίμετρα, όταν τα στρατεύματά του καταλάμβαναν την Κριμαία... μην γελιόμαστε.

      Όσο για το σχόλιό σου ότι «η Γαλλία εξετέθη διεθνώς ως αφερέγγυα λόγω της έχασε παραγγελία 126 Rafale από την Ινδία» νομίζω πως είναι άστοχο. Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας εδώ και δεκαετίες στηρίζεται κυρίως σε ΔΥΟ κατασκευαστές: Γαλλία και ΕΣΣΔ/Ρωσία. Αν δεν κάνω λάθος, πριν ένα χρόνο (Σεπτ 2016) οι Ινδοί υπέγραψαν συμφωνία για 36 Rafale με option για περισσότερα - άρα το επιχείρημα «Γαλλία είναι αφερέγγυα», πάει περίπατο! Μια χαρά τα παρήγγειλαν οι Ινδοί και πίστεψέ με, εάν οι Ινδοί αεροπόροι θεωρήσουν πως χρειάζονται κι άλλα Rafale, θα πάρουν περισσότερα! Αν μία ακύρωση συμφωνίας τρίτων κρατών επηρέαζε τις αγοροπωλησίες όπλων και εξοπλισμών, κανείς δεν θα αγόραζε από κανέναν. Τώρα για το αν η ακύρωση της Γαλλο-Ρωσικής συμφωνίας «δυσαρέστησε» τον μέσο Γάλλο πολίτη που δεν ξέρει καν που είναι η Μόσχα στο χάρτη, είναι μια άλλη ιστορία. Για τον μέσο Γάλλο πολίτη το ΠΡΩΤΟ πράγμα που του έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «Ρωσία» είναι οι φτηνές βίζιτες - τίποτε άλλο!

      Διαγραφή
    3. H πρώτη και κυρία ένστασή μου ήταν, για το ότι οι Γάλλοι ακύρωσαν την παραγγελία, "ως είχαν το δικαίωμα να κάνουν βάσει των όρων". Πού το είδες, ρωτώ ξανά, ότι μπορεί κάποιος να ακυρώνει όποτε τού καπνίσει. Έχεις το συμβόλαιο; Λέει κάτι τέτοιο μέσα; Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει μονομερής ακύρωση. Aυτή ισούται με αθέτηση.

      Πούτιν και Ολλάντ συναπεφάσησαν την ακύρωση, αφού καθορίστηκαν τα πρόστιμα. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Στο σχόλιό σου 30 Σεπτεμβρίου 2017 - 4:27 μ.μ., δεν αναφέρεις τίποτε για αποζημίωση και αφήνεις να εννοηθεί, εντελώς λανθασμένα, ότι οι Γάλλοι, χωρίς συνέπειες, είχαν το δικαίωμα να ακυρώσουν την παραγγελία. Ρωτώ και πάλι, πού το βρήκες αυτό;

      "Εφόσον η Γαλλία μπόρεσε αποφάσισε να υπαναχωρήσει και να ακυρώσει δικαιολογώντας την θέση της με το πρόσχημα της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης, μαγκιά της - εφόσον και οι Ρώσοι δεν έφεραν αντίρρηση"

      Μαγκιά της; Οι Ρώσσοι δεν έφεραν αντίρρηση; Μα καλά, ό,τι θέλεις γράφεις;

      Στην τελευταία παράγραφό σου και πάλι εκφράζεις δικές σου απόψεις, που ασφαλώς δεν έχουν βάση. Και βέβαια εξετέθη η Γαλλία, γι αυτό, όπως έγραψα, οι Γάλλοι διαμαρτυρήθηκαν και με το δίκιο τους και γι αυτό οι Ινδοί ακύρωσαν την παραγγελία. Νομίζω ότι το άρθρο που σού έδωσα είναι σαφές.

      Αν εσύ θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου, μπορείς να γράφεις ό,τι θες, ακόμη και για "τον μέσο Γάλλο πολίτη που δεν ξέρει καν που είναι η Μόσχα στο χάρτη" και ... τις βίζιτες, επισφραγίζοντας την φτήνια και ανοησία των "επιχειρημάτων σου.





      Η πρώτη σου παράγραφος είναι εξ ολοκλήρου δικές αυθαίρετες ερμηνείες και ορισμοί.

      Σωστά γράφεις "όπως το βλέπω εγώ". Διότι οι Γάλλοι πλήρωσαν αποζημίωση, επειδή αθέτησαν τον λόγο τους και δεν παρέδωσαν. ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ δεν μπορούσαν να ακυρώσουν. Κατάλαβες; Ακύρωση μπορεί να γίνει μόνο κοινή συναινέσει.

      Διαγραφή
    4. @ Nativist,

      OK, το συμπέρασμά σου είναι πως "τα επίχειρήματά μου είναι φτηνά και ανόητα" ενώ τα δικά σου "μασιφ και ακλόνητα", ασχέτως εάν τα link που εσύ ο ίδιος παρέθεσες σε διαψευδουν.

      Θα... το θυμάμαι!

      Διαγραφή
    5. Δεν με διαψεύδουν πουθενά οι σύνδεσμοι που έδωσα. Και σού απάντησα επ' αυτού. Το να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, μάλλον δεν σε τιμά.

      Ανοησίες χαρακτήρισα και χαρακτηρίζω ξανά όσα γράφεις για τούς Γάλλους. Σε νόμιζα σοβαρό σχολιαστή.

      Διαγραφή
  5. @Pointman και όσον αφορά τη διπλωματία και όσον αφορά την επι του θέματος ιστορία πολύ σωστά νομίζω τα επισημαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω που αν δεν κάνω λάθος η Γερμανία αμέσως πήγε και τους δωρήσει δύο τέτοια πλοία .επίσης οι Τούρκοι εξοργίστηκαν γιατί οι χωριάτες και οι απλοί άνθρωποι τα αγόρασαν ως συνδρομητές και όχι από την κυβέρνηση.

      Ακούτε ,ο απλός κόσμος έβαλε χέρι στης τσέπες! Ας κάνουμε και εμείς το ίδιο τώρα που λιγοστεύουν τα χρήματα για την άμυνα.

      Διαγραφή
  6. Για να μην αιθεροβατούν κάποιοι που αγοράζουν από το χορτάρι που πωλούν οι έμποροι ελπίδας (βλέπε «…το είπε ο γέροντας ότι θα συμβεί…»), ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα - τουλάχιστο αυτά που φτάνουν στο φως της δημοσιότητας, διότι αυτά που παίζονται στη σκακιέρα των μυστικών υπηρεσιών και δεν ακούγονται δεν τα γνωρίζω, κι αν ίσως τα γνώριζα δεν θα σας το ομολογούσα:

    - Ο Ερντογάν, παράσχει προστασία στο Κατάρ,
    - Ο Ερντογάν, δωρίζει μέσα & στρατιωτικό υλικό στα Σκόπια και στην Αλβανία,
    - Ο Ερντογάν, κάνει συμφωνίες πολλών δις με την Ρωσία για αγορές όπλων & πυρηνικούς σταθμούς,
    - Ο Ερντογάν, πραγματοποιεί εκτεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία,
    - Ο Ερντογάν, αγοράζει μαχητικά F-35 και επιβατικά από ΗΠΑ,
    - Ο Ερντογάν, τάζει πολλά δις στην Βρετανία και υπογράφει για το πρόγραμμα Tfx,
    - Ο Ερντογάν, αγοράζει από ΕΕ Airbus 350 αξίας 10δις και δίνει τα λεφτα cash στο τραπέζι,
    - Ο Ερντογάν, ψάχνεται να αποκτήσει το ταχύτερο βαλλιστικούς πυραύλους...

    Θέλετε να ακούσετε κι άλλα; Θέλετε να αντιμετωπίσετε κατάματα την (δύσκολη) πραγματικότητα ή να στηρίζετε το αβέβαιο μέλλον σας σε ανοησίες φυλλάδων που στην πρώτη σελίδα πουλάνε «ορθοδοξία & πατριωτισμό», στην δεύτερη σελίδα επιχειρούν πολιτική ανάλυση από τα Lidl και στο καπάκι σας ενημερώνουν για το bikini που φόρεσε η τάδε ξεκωλιάρα στη Μύκονο;

    Χρόοοοονια τώρα ακούω και διαβάζω τα ίδια! «...θα τον διαλύσει ο Πούτιν…», «…του την φυλάει ο Τραμπ…», «…θα βρει μπελά από το ΝΑΤΟ…», «…σιγά να μην του δώσουν S400…», «…θα του ακυρώσουν τα F35 οι Αμερικάνοι…», «…θα του ακυρώσουν τα υποβρύχια οι Γερμανοί…» κλπ, κλπ, κλπ. Για κάποιο λόγο, όπου εμφανίζεται η λέξη «Ερντογάν», ακολουθούν καταρρίψεις αεροσκαφών ή πέφτει ξύλο (και σφαίρες), αλλά αμέσως μετά ΟΛΟΙ είναι φίλοι του με τα χαμόγελα να αστράφτουν στο φωτογραφικό φακό. Πείτε μου λοιπόν εσείς οι «αφυπνισμένοι» που έχετε γράψει το μέλλον σας στα @@ σας επειδή είστε βέβαιοι ότι κάποια μαγική «προφητεία του γέροντα» θα σας σώσει. Πείτε μου ΤΙ κάνει ο Ερντογάν. Τι; Αγοράζει χρόνο; Αγοράζει εμπιστοσύνη; Μήπως είναι τρελός; Μήπως είναι πράγματι Ηγέτης και καταφέρνει να συμπεριφέρεται ως περιφερειακή υπερδύναμη; Μήπως τελικά εμείς είμαστε πολύ μικροί και ανίδεοι να τον κρίνουμε; Τι απ΄ όλα συμβαίνει; Την ίδια στιγμή, εμείς εδώ στη χώρα της «προφητείας του γέροντα» και του χοντρού ΒΛΟ (Βοηθητικός Λοιπός Οπλίτης) που ξεματιάζει τα μαχητικά, στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον ομόθρησκο KGBίτη να ακυρώσει την παράδοση των S400 ή τον Ερντογαν να σκοντάψει κάπου και να φάει το κεφάλι του λόγω αλαζονείας και γενικώς απλά… είμαστε σε φάση «έλα μωρέ, θα μας δώσουν την Πόλη έτσι αφού». Το ΣΙΓΟΥΡΟ είναι πως παρά τις σφαλιάρες που έχουμε φάει ως έθνος, δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το βασικότερο μάθημα:

    «Τις φιλίες στην διεθνή σκακιέρα δεν τις ορίζουν οι συναισθηματισμοί ούτε οι «προφητείες γερόντων»! Τις φιλίες στην διεθνή σκακιέρα, τις ορίζει το χρήμα, η ΔΥΝΑΜΗ και η πολιτική ευφυϊα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.